Дарители фантоми раздават негодни храни на бедни в Евангелската баптистка църква в Сандански

 Дарители фантоми, които не са регистрирани по Закона за храните, раздават на социално слаби негодни храни с изтекъл срок на годност. Тези продукти се пробутват без етикет, без идентификационна маркировка и документи за произход или пък са са с изтекъл срок на годност и са неправилно съхранявани. Това съобщиха за „Монитор“ от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

 Последният такъв случай бе засечен от хранителните инспектори след сигнал на „Монитор“. Става въпрос за дарение на храни с изтекъл срок на годност, внесени от Германия. Те са предоставени на Евангелската баптистка църква в Сандански, която е раздала голямо количество от тях на бедни хора, преди инспекторите да влязат в складовете й.

„Продуктите с изтекъл срок на годност са спрени от реализация и ще бъдат унищожени. Хванати са 74 кутии с десерти по 16 броя във всяка, 24 броя двукилограмови консерви с домати, 9 кутии с пудинг, 13 десетлитрови туби с фритюрна мазнина и оцет балсамико в 20 кашона по 6 броя. В помещение към църквата са установени и 1200 кг. продукти от дарението в срок на годност брашно, сухи супи, мюсли, кисели краставички, оцет балсамико, пастет“, казаха от БАБХ. На църквата е връчен акт за административно нарушение.

Предстои издаване на наказателно постановление за това нарушение като санкцията ще бъде в размер от 500 до 1000 лв., казаха още от агенцията.

Санкциите по Закона за храните за физически лица са от 500-1000 лв. При повторно нарушение са предвидени от 1000 до 2000 лв. Санкцията за юридически лица е от 1000 до 2000лв, а при повторно нарушение от – 2000 до 4000 лева.

Тома Харизанов

Вестник “ Топ Преса“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене