Свържете се с нас

Таблоид

Пенсионерка от Петричко построи българската Света гора

Публикувано

на

Богородица е село в Югозападна България, което се намира в община Петрич. От 1951 г. до 1995 г. селото носи името Сестрино. Отстои на 173 км южно от столицата София, на 20 км северно от Петрич и на 20 км югозападно от гр. Сандански. Село Богородица е едно от най-слабо населените селища в община Петрич, постоянно живеещите в него, предимно стари хора, са около 15 жители.
Село Богородица има богата древна история. Според наличните данни заетите от него земи са били населявани от дълбока древност. Из околността на днешното село има достатъчно следи, доказващи, че тукашните местности са били населявани и през Средновековието. В землището на днешното село има останки от пет средновековни църкви: „Света Петка“, „Свети Спас“, „Света Неделя“, „Свети Илия“ и „Свети Атанас“. Освен тях други свети места са гробищната църква „Св. Богородица“ и местността Св. Мина, където също имало църква.

Неслучайно селото и околността му са известни сред местното население като българската Света гора. Днес село Богородица, с общо 8-те си църкви, една своеобразна малка Света гора, продължава да бъде привлекателно място за идващите от близко и далеч поклонници. Особено впечатляващ е случаят с новоизградения храм „Св. Илия“, чийто основен дарител е живеещата в съседното село Карналово, но родена тук Зоя Войнова. Когато била дете, тя имала странно видение – появил ѝ се тъмен облак, след което изчезнал в руините на старата църква – оброчище „Св. Илия“.

Когато по-късно разказала това на пророчицата Ванга, тя ѝ обяснила, че трябва да построи параклис. Поради финансова невъзможност заръката била изпълнена след дълго време.
След пенсионирането си (работила цял живот като медицинска сестра) Зоя била принудена да работи на зеленчуковата борса и припечелените оттам пари тя събирала в продължение на години, за да може да изгради така желания от нея храм.
След като в селото са изградени два нови параклиса („Св. Илия“ и „Св. Петка“), Зоя имала желание да помогне и за възстановяването на останалите църкви.

Тома Харизанов

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Таблоид

УЧИТЕЛ И УЧЕНИЧКА ОТ СУ-САТОВЧА С НАЦИОНАЛНИ НАГРАДИ ОТ КОНКУРС НА ФОНДАЦИЯ „БЪЛГАРСКА ПАМЕТ

Публикувано

на

Вчера , на официалната церемония по награждаването  в Благоевград ,учителката  Райка Славчева и ученичката Мира Арнаудова от 8-„б“ клас на СУ Св. Св. „Кирил и Методий“ в Сатовча бяха удостоени с национални награди и грамоти от ученическия конкурс „Героите не се забравят – XI Македонска дивизия и 115 години от подвига на Радон Тодев и неговата чета“, организиран от Фондация „Българска памет“, Общински съвет по наркотични вещества – Благоевград, Община Благоевград, РУО – Благоевград и Община Банско.

Община Сатовча и училище Сатовча за пореден път  имат повод за гордост след като станаха ясни  резултатите и от този национален  конкурс.

Ученичката Мира Арнаудова зае второ място в категорията писане на стихотворение, а неин консултант бе класният й ръководител – г-жа Райка Славчева.И двете получиха специални  поздрави от председателят на ОбСНВ, д-р Теменужка Любенова  от заместник областния управител  Иван Стоянов и от  представители на РУО – Благоевград.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Собствениците на магазин “Албена“ облякоха с нови топли грейки , палта и обувки настанените в Центъра за възрастни с умствена изостаналост потребители

Публикувано

на

Истинско коледно настроение  се завихри   днес и в Цнст –Гоце Делчев . Потребителите на Център за настаняване от семеен тип, за пълнолетни лица с умствена изостаналост в Гоце Делчев бяха истински зарадвани от невероятните коледни подаръци които им поднесоха собствениците на магазин „Албена „ в града – Александър и Албена Тюмбелекчиеви .

Двамата бизнесмени с големи сърца за предстоящите светли Коледни празници подариха на всички потребители от центъра топли грейки , палта и обувки които бяха облечени от тях на момента с голяма радост и признателност .

За истински човешкият жест към потребителите на центъра, ръководството и  колективът на социалната институция благодариха и пожелаха на  дарителите Албена и Александър здраве и благословение през новата 2019 година.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2018
П В С Ч П С Н
« ное.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ПОПУЛЯРНИ