Свържете се с нас

Светско

Ученици от СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, с награди в Националния конкурс „Родолюбие

Публикувано

на

В Националния политехнически музей – София се проведе церемония по награждаване на отличените разработки в XXVI-ия Национален ученически конкурс, под наслов „110 години независима България”, организиран от НК „Родолюбие” със съдействието на МОН, Исторически факултет на СУ „Св.св.Климент Охридски”, Синдиката на българските учители и Общо българска фондация „Тангра ТанНакРа“, съобщиха от училището в Хаджидимово .

Конкурсът развива интереса на учениците към българската история, бит, култура, материални и духовни ценности. До националния кръг бяха допуснати общо 133 разработки, сред които и есетата и рефератите на ученички от училището в Хаджидимово.

Наталия Таранинова, ученичка в VIII клас спечели второ място за есе на тема „За да научиш повече за пътя пред теб, питай тези, които се връщат“, а Милка Воденичарова, ученичка в X клас – трето място за есе на тема „Гражданин съм на Обединена Европа“.

Наталия Таранинова бе предложена и за класиране от първо до трето място заради което в деня на церемонията се наложи в допълнителен кръг да защити реферата си. Класира се на трето място, с което печели правото да кандидатства за национална стипендия от МОН. Рефератът на Наталия бе на тема „Миналото и настоящето на НЧ „Яне Сандански-1928“.  За огромна изненада на преподавателката им трето място за есе в първа възрастова група бе отредено и на Елена Бъждарова от 6 „б“ клас, по предварителна информация те не знаели за това.

Грамоти за отличие поличиха още Зорница Попова (8. клас) за реферат на тема „Лъчкият даскал“, Георги Спахиев (10. клас) за реферат на тема „Христо Ботев – по-жив от живите“ и презентация и Стела Попова (6. клас) – есе на тема „България в Европейския съюз“.

За научно ръководство и принос в популяризирането на Националния конкурс „Родолюбие” бе наградена и преподавателката им старши учител по български език и литература Заприна Глушкова. Тя бе отличена и в категорията „Мисия учител“ за описание на добра педагогическа практика на тема „това, което ни свързва, е нашият успех“

коментара

Таблоид

Мъж от Дупница изпадна в кома с рекордно ниво на кръвната захар 42

Публикувано

на

Два дни лекарите в хирургия се борили да върнат към живота 50-годишния пациент.

Мъж от Дупница изпадна в кома, а изследванията на кръвната захар показали рекорд от 42 ммоl/л,  при норма до 6 ммоl/л. По спешност е приет в хирургичното отделение в общинската болница и е настанен в реанимация. Два дни лекарите се борили за живота на 50-г. Александър Ш., докато успеят да свалят нивото на кръвната захар до 13 и да го върнат към живота.

Завеждащият хирургичното отделение доц. Д. Недин заяви: “Пациентът вече се чувсва добре. Излезе от комата, в която беше изпаднал от хипергликемия.

Личи си, че не се е поддържал здравословно. Оказа се, че не е осигурен, но няма как да го върнем, след като той буквално умираше”, заяви доц. Д. Недин.

Ендокринологът от Дупница д-р Кирил Кирилов допълни: “Този пациент най-вероятно дори не е спазвал необходимата диета за това заболяване. Рядко при мен идват пациенти с такива високи стойности на  кръвната захар. В такива случаи не е изключен летален край. Диетата за диабетиците не е драстична, яде се от всичко, но по малко. Болният трябва да следи кръвната си захар и да прецени с какво да се храни”, заяви д-р К. Кирилов.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

struma.bg

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Поредният ползотворен ден от работата по международния проект „Културата среща науката“ в Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“

Публикувано

на

Младежите от Белгия, България, Италия и Полша започнаха деня със съвместни дейности в училището. Смесените ученически  екипи  обобщиха  наученото, видяното,  преживяното  в продължение на цялата седмица под формата на презентации.

Показва се „IMG_7098.JPG“

В същото това време учителите от държавите участнички в проекта заедно обсъдиха и изготвиха  два плана за интердисциплинарни уроци в областта на природните науки, които са полезен споделен опит.

В следобедните часове се организира представяне на изготвените вече презентации от четирите екипа. Веднага след това се разгледаха предложенията за лого на проекта от всяка една държава и се пристъпи към гласуване за избор на общо лого на проекта.  Победител стана логото  на Италия, на което са изобразени знамената на всички участващи държави под формата на пеперуди, присъстват формулите на химични елементи и съединения, крива с механични трептения  и заглавието на проекта „Culture Meets Science“.Показва се „IMG_7150.JPG“

 Емоционален момент бе церемонията по закриване на проектните дейности в актовата зала на училището, където бяха връчени специални сертификати на всеки един участник.

Показва се „IMG_7144.JPG“

Показва се „IMG_7137.JPG“

Показва се „IMG_7131.JPG“

Днешният ден е последният от първия етап по изпълнението на международния проект „Erasmus + К2“, озаглавен „Културата среща науката“ с координатор ПМГ „Яне Сандански“ и завърши с тържествена вечеря – красив финал на началото на двегодишно сътрудничество. Талантливите ученици от ПМГ „Яне Сандански“ – Даниела Георгиева,  Вили Пендичева, Яна Велева,  мажоретният състав на гимназията и  танцовата формация „Неврокопчанки“ потопиха гостите във вълшебния свят на музиката и танците. Участниците в проекта изиграха българско кръшно хоро като символ на роденото приятелство.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ