Свържете се с нас

Светско

Ученици от СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, с награди в Националния конкурс „Родолюбие

Публикувано

на

В Националния политехнически музей – София се проведе церемония по награждаване на отличените разработки в XXVI-ия Национален ученически конкурс, под наслов „110 години независима България”, организиран от НК „Родолюбие” със съдействието на МОН, Исторически факултет на СУ „Св.св.Климент Охридски”, Синдиката на българските учители и Общо българска фондация „Тангра ТанНакРа“, съобщиха от училището в Хаджидимово .

Конкурсът развива интереса на учениците към българската история, бит, култура, материални и духовни ценности. До националния кръг бяха допуснати общо 133 разработки, сред които и есетата и рефератите на ученички от училището в Хаджидимово.

Наталия Таранинова, ученичка в VIII клас спечели второ място за есе на тема „За да научиш повече за пътя пред теб, питай тези, които се връщат“, а Милка Воденичарова, ученичка в X клас – трето място за есе на тема „Гражданин съм на Обединена Европа“.

Наталия Таранинова бе предложена и за класиране от първо до трето място заради което в деня на церемонията се наложи в допълнителен кръг да защити реферата си. Класира се на трето място, с което печели правото да кандидатства за национална стипендия от МОН. Рефератът на Наталия бе на тема „Миналото и настоящето на НЧ „Яне Сандански-1928“.  За огромна изненада на преподавателката им трето място за есе в първа възрастова група бе отредено и на Елена Бъждарова от 6 „б“ клас, по предварителна информация те не знаели за това.

Грамоти за отличие поличиха още Зорница Попова (8. клас) за реферат на тема „Лъчкият даскал“, Георги Спахиев (10. клас) за реферат на тема „Христо Ботев – по-жив от живите“ и презентация и Стела Попова (6. клас) – есе на тема „България в Европейския съюз“.

За научно ръководство и принос в популяризирането на Националния конкурс „Родолюбие” бе наградена и преподавателката им старши учител по български език и литература Заприна Глушкова. Тя бе отличена и в категорията „Мисия учител“ за описание на добра педагогическа практика на тема „това, което ни свързва, е нашият успех“

коментара

Таблоид

Зам.-кметът на община Сандански – Зорица Органджиева откри и даде началото на пъстроцветната феерия и първия „Празник на цветята“ в курортния град

Публикувано

на

Поздравления за инициативата поднесе и зам.-ректора на Лесотехническия университет – проф. Емил Галев.

Подкрепени от Just married studio и Лесотехнически университет София вече цяла седмица текат проявите, посветени на цветния празник. След изложбата на деца и художничката Юлияна Луч, 250 деца от Сандански, с помощта на специалисти от Археологическия музей, изработиха пано от цветя с елементи от антични мозайки.

В проявите, посветени на „Празника на цветята“, ще се проведат три конкурса: за най-добър проект за цветна арт инсталация; най-добър ландшафтен проект и най-добра аранжировка от отрязан цвят. Всички посетители имаха възможността да разгледат изложбата, подредена на централната алея на парк „Свети Врач“. Проектите от конкурса за цветна арт инсталация и ландшафтен проект са изработени от студенти. Те представиха своите проекти, които ще бъдат оценени от официално избрано жури. Гражданите на Сандански също ще могат да гласуват при оценяването на проектите. Победителите ще бъдат обявени в неделя – на 21 април от 12:30 на пл. „България“.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Малък празник на авиацията и космонавтиката събра ученици от близо и далеч в Кюстендил

Публикувано

на

За поредна година Кюстендил е домакин на конкурс за нестандартни летателни апарати, изработени от ученици.

Днес на стадион „Осогово“ се извършват демонстрации на любителски ракети, самолети и планери. Проявата се организира от Община Кюстендил, Обединен детски комплекс, Българска федерация по Авиомоделизъм и клуб за аеротехнически технологии „Зодиак“ с подкрепата на Фондация „Еврика“. Целта е да се провокира творческото мислене и участие на ученици от 1-ви до 12-и клас, които в рамките на няколко месеца да създадат и в последствие да демонстрират на живо създадени от тях летателни апарати. Конкурсът „ИКАР 2019“ е част от традиционното авиошоу – демонстрация на любителски самолети, ракети и други летателни апарати „Осогово 2019“, провеждано всяка година по повод 12, април, Международния ден на авиацията и космонавтиката.

„Има интерес към събитието, днес се представят около 20 участници, предимно от региона, но има и доста силна група от Севлиево. Представените конструкции ще бъдат оценени за иновативност, конструктивни решения, атрактивност, дизайн и външен вид, полетни качества и умения. Оценките се поставят от трима съдии. Състезателят с най-много точки печели конкурса. За най-добрите са осигурени дипломи и медали, за всеки един от първите трима има и малки финансови стимули от Фондация „Еврика“, каза Сотир Лазарков – председател на Федерацията по Авиомоделизъм .

Половината от участниците са момичета, които по думите на Лазарков са доста по-сръчни от момчетата на тази възраст и успяват да направят много добре летателните си апарати.

Всяка година по време на събитието се показва нещо различно, тази година има мотопарапланер, който прави зимни обиколки с желаещи деца.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ