Благословеният от папата гоцеделчевец доц. Румен Пандев е от род на войводи

Негово Светейшество папа Бенедикт XVI дава искрено и сърдечно папска благословия на д-р Румен Пандев и чрез молитва към Дева Мария призовава за изобилие на божието благоволение.“ Такова признание получи преди дни доц. Румен Пандев, шеф на отделението по еднодневна хирургия към секцията по ендокринна хирургия в университетска болница „Царица Йоанна“ – ИСУЛ. „Куриер ми донесе цилиндрична кутия с щемпел на Ватикана. Намери ме в пловдивска болница, където току-що бях приключил тежка операция. Не само докторите, цялата ни страна има нужда от божията благословия“, казва д-р Пандев.

През 2005 г. той консултирал 25-годишен пациент, опериран в Пловдив за медуларен карцином на щитовидната жлеза. При хирургичната намеса е увреден гласовият нерв на Ивайло. Противно на европейските стандарти след операцията е проведено облъчване на шията, което прави повторно оперативно лечение изключително трудно. Д-р Пандев се заема с младия мъж. Поръчва генна характеристика на заболяването във Виена.

През 2006 г. са установени високи нива на туморния маркер калцитонин. Доказани са множество разсейки в лимфните възли на шията. Въпреки опасността през декември 2006 г. д-р Пандев извършва успешна 6-часова операция на Ивайло и състоянието му е стабилизирано. Той е включен в онкогрупа за международно наблюдение, създадена по инициатива на ендокринния хирург, за да могат проблемни български пациенти да се консултират периодично от специалисти, идващи отвън. В началото на 2010 г. при Ивайло отново се появяват разсейки. „Установих голяма метастаза с размери 5х6 см, залепена за хранопровода и магистралните съдове, а всяка намеса там е изключително рискова. През май по време на срещата на европейската ендокринна асоциация във Виена обсъдих състоянието на пациента с трима от водещите в света професори и решихме – нова операция.

Туморът бе изваден през шията, без да се отваря гръдният кош, разказва д-р Пандев. По-късно разбрал, че сестрата на момчето работи в секретариата на Ватикана. Тя споделила за здравословния проблем на брат си с проф. Белантоне, ръководител на Клиниката по ендокринна хирургия при университетската католическа болница в Рим. Професорът разгледал резултатите и възкликнал: „Госпожо, хирурзите, които могат да извадят този тумор през шията, без да отварят гръдния кош, се броят на пръстите на двете ми ръце. За ваше щастие един от тях живее в България. Познавам доцент Пандев от 2003 г., моите поздравления за стореното“. Сестрата разказала за научната и хуманитарна дейност на българския лекар на архиепископ Феликс ад Бланко Прието – президент на папската администрация.

Операциите продължават по няколко часа. Екипът на доц. Пандев прилага методика, която дава възможно най-добри резултати при минимален разрез.

Така от Ватикана пристига благословията.

Благословията от папата.
Вестник “ Градът  „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене