Свържете се с нас

Таблоид

Благословеният от папата гоцеделчевец доц. Румен Пандев е от род на войводи

Публикувано

на

Негово Светейшество папа Бенедикт XVI дава искрено и сърдечно папска благословия на д-р Румен Пандев и чрез молитва към Дева Мария призовава за изобилие на божието благоволение.“ Такова признание получи преди дни доц. Румен Пандев, шеф на отделението по еднодневна хирургия към секцията по ендокринна хирургия в университетска болница „Царица Йоанна“ – ИСУЛ. „Куриер ми донесе цилиндрична кутия с щемпел на Ватикана. Намери ме в пловдивска болница, където току-що бях приключил тежка операция. Не само докторите, цялата ни страна има нужда от божията благословия“, казва д-р Пандев.

През 2005 г. той консултирал 25-годишен пациент, опериран в Пловдив за медуларен карцином на щитовидната жлеза. При хирургичната намеса е увреден гласовият нерв на Ивайло. Противно на европейските стандарти след операцията е проведено облъчване на шията, което прави повторно оперативно лечение изключително трудно. Д-р Пандев се заема с младия мъж. Поръчва генна характеристика на заболяването във Виена.

През 2006 г. са установени високи нива на туморния маркер калцитонин. Доказани са множество разсейки в лимфните възли на шията. Въпреки опасността през декември 2006 г. д-р Пандев извършва успешна 6-часова операция на Ивайло и състоянието му е стабилизирано. Той е включен в онкогрупа за международно наблюдение, създадена по инициатива на ендокринния хирург, за да могат проблемни български пациенти да се консултират периодично от специалисти, идващи отвън. В началото на 2010 г. при Ивайло отново се появяват разсейки. „Установих голяма метастаза с размери 5х6 см, залепена за хранопровода и магистралните съдове, а всяка намеса там е изключително рискова. През май по време на срещата на европейската ендокринна асоциация във Виена обсъдих състоянието на пациента с трима от водещите в света професори и решихме – нова операция.

Туморът бе изваден през шията, без да се отваря гръдният кош, разказва д-р Пандев. По-късно разбрал, че сестрата на момчето работи в секретариата на Ватикана. Тя споделила за здравословния проблем на брат си с проф. Белантоне, ръководител на Клиниката по ендокринна хирургия при университетската католическа болница в Рим. Професорът разгледал резултатите и възкликнал: „Госпожо, хирурзите, които могат да извадят този тумор през шията, без да отварят гръдния кош, се броят на пръстите на двете ми ръце. За ваше щастие един от тях живее в България. Познавам доцент Пандев от 2003 г., моите поздравления за стореното“. Сестрата разказала за научната и хуманитарна дейност на българския лекар на архиепископ Феликс ад Бланко Прието – президент на папската администрация.

Операциите продължават по няколко часа. Екипът на доц. Пандев прилага методика, която дава възможно най-добри резултати при минимален разрез.

Така от Ватикана пристига благословията.

Благословията от папата.
Вестник “ Градът  „

коментара

Таблоид

Мъж от Дупница изпадна в кома с рекордно ниво на кръвната захар 42

Публикувано

на

Два дни лекарите в хирургия се борили да върнат към живота 50-годишния пациент.

Мъж от Дупница изпадна в кома, а изследванията на кръвната захар показали рекорд от 42 ммоl/л,  при норма до 6 ммоl/л. По спешност е приет в хирургичното отделение в общинската болница и е настанен в реанимация. Два дни лекарите се борили за живота на 50-г. Александър Ш., докато успеят да свалят нивото на кръвната захар до 13 и да го върнат към живота.

Завеждащият хирургичното отделение доц. Д. Недин заяви: “Пациентът вече се чувсва добре. Излезе от комата, в която беше изпаднал от хипергликемия.

Личи си, че не се е поддържал здравословно. Оказа се, че не е осигурен, но няма как да го върнем, след като той буквално умираше”, заяви доц. Д. Недин.

Ендокринологът от Дупница д-р Кирил Кирилов допълни: “Този пациент най-вероятно дори не е спазвал необходимата диета за това заболяване. Рядко при мен идват пациенти с такива високи стойности на  кръвната захар. В такива случаи не е изключен летален край. Диетата за диабетиците не е драстична, яде се от всичко, но по малко. Болният трябва да следи кръвната си захар и да прецени с какво да се храни”, заяви д-р К. Кирилов.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

struma.bg

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Поредният ползотворен ден от работата по международния проект „Културата среща науката“ в Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“

Публикувано

на

Младежите от Белгия, България, Италия и Полша започнаха деня със съвместни дейности в училището. Смесените ученически  екипи  обобщиха  наученото, видяното,  преживяното  в продължение на цялата седмица под формата на презентации.

Показва се „IMG_7098.JPG“

В същото това време учителите от държавите участнички в проекта заедно обсъдиха и изготвиха  два плана за интердисциплинарни уроци в областта на природните науки, които са полезен споделен опит.

В следобедните часове се организира представяне на изготвените вече презентации от четирите екипа. Веднага след това се разгледаха предложенията за лого на проекта от всяка една държава и се пристъпи към гласуване за избор на общо лого на проекта.  Победител стана логото  на Италия, на което са изобразени знамената на всички участващи държави под формата на пеперуди, присъстват формулите на химични елементи и съединения, крива с механични трептения  и заглавието на проекта „Culture Meets Science“.Показва се „IMG_7150.JPG“

 Емоционален момент бе церемонията по закриване на проектните дейности в актовата зала на училището, където бяха връчени специални сертификати на всеки един участник.

Показва се „IMG_7144.JPG“

Показва се „IMG_7137.JPG“

Показва се „IMG_7131.JPG“

Днешният ден е последният от първия етап по изпълнението на международния проект „Erasmus + К2“, озаглавен „Културата среща науката“ с координатор ПМГ „Яне Сандански“ и завърши с тържествена вечеря – красив финал на началото на двегодишно сътрудничество. Талантливите ученици от ПМГ „Яне Сандански“ – Даниела Георгиева,  Вили Пендичева, Яна Велева,  мажоретният състав на гимназията и  танцовата формация „Неврокопчанки“ потопиха гостите във вълшебния свят на музиката и танците. Участниците в проекта изиграха българско кръшно хоро като символ на роденото приятелство.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ