Свържете се с нас

Таблоид

Благословеният от папата гоцеделчевец доц. Румен Пандев е от род на войводи

Публикувано

на

Негово Светейшество папа Бенедикт XVI дава искрено и сърдечно папска благословия на д-р Румен Пандев и чрез молитва към Дева Мария призовава за изобилие на божието благоволение.“ Такова признание получи преди дни доц. Румен Пандев, шеф на отделението по еднодневна хирургия към секцията по ендокринна хирургия в университетска болница „Царица Йоанна“ – ИСУЛ. „Куриер ми донесе цилиндрична кутия с щемпел на Ватикана. Намери ме в пловдивска болница, където току-що бях приключил тежка операция. Не само докторите, цялата ни страна има нужда от божията благословия“, казва д-р Пандев.

През 2005 г. той консултирал 25-годишен пациент, опериран в Пловдив за медуларен карцином на щитовидната жлеза. При хирургичната намеса е увреден гласовият нерв на Ивайло. Противно на европейските стандарти след операцията е проведено облъчване на шията, което прави повторно оперативно лечение изключително трудно. Д-р Пандев се заема с младия мъж. Поръчва генна характеристика на заболяването във Виена.

През 2006 г. са установени високи нива на туморния маркер калцитонин. Доказани са множество разсейки в лимфните възли на шията. Въпреки опасността през декември 2006 г. д-р Пандев извършва успешна 6-часова операция на Ивайло и състоянието му е стабилизирано. Той е включен в онкогрупа за международно наблюдение, създадена по инициатива на ендокринния хирург, за да могат проблемни български пациенти да се консултират периодично от специалисти, идващи отвън. В началото на 2010 г. при Ивайло отново се появяват разсейки. „Установих голяма метастаза с размери 5х6 см, залепена за хранопровода и магистралните съдове, а всяка намеса там е изключително рискова. През май по време на срещата на европейската ендокринна асоциация във Виена обсъдих състоянието на пациента с трима от водещите в света професори и решихме – нова операция.

Туморът бе изваден през шията, без да се отваря гръдният кош, разказва д-р Пандев. По-късно разбрал, че сестрата на момчето работи в секретариата на Ватикана. Тя споделила за здравословния проблем на брат си с проф. Белантоне, ръководител на Клиниката по ендокринна хирургия при университетската католическа болница в Рим. Професорът разгледал резултатите и възкликнал: „Госпожо, хирурзите, които могат да извадят този тумор през шията, без да отварят гръдния кош, се броят на пръстите на двете ми ръце. За ваше щастие един от тях живее в България. Познавам доцент Пандев от 2003 г., моите поздравления за стореното“. Сестрата разказала за научната и хуманитарна дейност на българския лекар на архиепископ Феликс ад Бланко Прието – президент на папската администрация.

Операциите продължават по няколко часа. Екипът на доц. Пандев прилага методика, която дава възможно най-добри резултати при минимален разрез.

Така от Ватикана пристига благословията.

Благословията от папата.
Вестник “ Градът  „

коментара

Крими

Със сутрешен „допинг“ от наркотици задържаха 35г. в гоцеделчевското с. Брезница

Публикувано

на

Със сутрешен „допинг“ от амфетамини полицейските служители от Гоце Делчев са задържали 35- годишния Р. К от с. Брезница. Вчера, около 10:30 часа на ул. „Гео Милев“ в гоцеделчевското село, органите на реда са спрели за проверка лек автомобил „Опел Вектра“, управляван от мъжа.

В хода на проверката е намерено и иззето около 9, 6 грама бяло, прахообразно вещество, реагиращо положително на амфетамин. С техническо средство е установено, че Р. К. е шофирал след употреба на наркотични вещества. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава.

Отново вчера, петричката полиция е заловила 37- годишния Д. Б. от Гърция. Същият е управлявал лек автомобил „Сузуки Витара“ след употреба на наркотични вещества по ул. “Хр. Чернопеев“ в Петрич.

Образувано е бързо производство за извършено престъпление по чл. 343Б, ал. 3 от НК. Снощи пък, полицията от Петрич, задържа 47г. П. К от същия град по ул. “Рокфелер“. Той е управлявал лек автомобил „Форд Мондео“. С техническо средство е установено, че същият е шофирал с наличие на 1, 27 промила алкохол в издишания въздух.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

ЮЗДП Е ДОМАКИН НА НАЦИОНАЛНОТО ОТКРИВАНЕ НА СЕДМИЦА НА ГОРАТА 2019 Г.

Публикувано

на

Югозападното държавно предприятие е домакин на националното откриване на Седмицата на гората, която тази година се отбелязва за 95-ти път в дните от 1-7 април. Мотото е: „140 години история и традиции в грижата за бъдещето на гората!”.

Официално началото на седмицата ще бъде дадено на 1 април, от 11.00 часа в Драматичен театър „Никола Й. Вапцаров” – гр. Благоевград. В събитието ще участват официални лица, лесовъди и служители от горската система на страната, гости и представители на ведомства и институции. Традиционно ще бъдат връчени наградите „Лесовъд на годината“ и „Служител по контрола и опазването на горските територии“ за 2018 година. Символичното залесяване ще се извърши в естествена горска среда край с. Горно Хърсово, района на „ДГС Благоевград”.

В навечерието на седмицата, на 28 март – четвъртък, от 13.00 часа, в двора на Основно училище „Христо Ботев” в с. Крайници, „ДГС Дупница” ще открие училищен горски разсадник. Ще бъдат засадени първите фиданки от черен бор, бреза, дъб, западна туя, както и от храстовите видове – люляк, майски сняг, птиче грозде.

На 2 април, в землището на с. Куртово Конаре, община Стамболийски, ЮЗДП ще представи най-новото си териториално поделение – „Държавно ловно стопанство Кричим”. В края на миналата година с решение на правителството стопанство Кричим беше предоставено за безвъзмездно управление на предприятието.

На 3 април, в държавен горски разсадник с. Локорско, в района на „ДГС София”, ЮЗДП представя първата в България автоматизирана поточна линия за производство на контейнерни фиданки за горското стопанство. Модерното съоръжение с капацитет над 1 милион броя фиданки годишно и свързана инфраструктура са доставени с финансовата подкрепа на програма LIFE 2016 на ЕК по проект, изпълняван съвместно с Горска семеконтролна станция София.

На 4 април, в землището на тетевенското с. Голям извор, служители на Централно управление на ЮЗДП ще залесяват 3000 фиданки от цер върху 5 дка  площи, освободени след проведени санитарни сечи. Същия ден край софийското село Нови хан служители от „ДГС Елин Пелин”, съвместно с РДГ София и ученици ще залесяват върху горски територии след повреди от върхов корояд. Същия ден ЮЗДП е домакин на традиционното залесяване от служители на МЗХГ, ИАГ, партньорски организации, журналисти.

На 5 април, от 10.00 часа, пред сградата на „ДГС Благоевград” започва безвъзмездно предоставяне на 500 бр. семенищни фиданки за залесяване на граждани. Фиданките са от видовете червен дъб, липа, бреза, люляк и са произведени в горския разсадник на стопанството.

 

Седмицата на гората се чества от 1925 година. Тогава в България се провежда първият празник на залесяването. Девет години по-късно стажант-лесовъдът Георги Минков предлага честването да продължи цяла седмица.

След Втората световна война, през 1956 г., празникът е възстановен. Оттогава датира традицията той да се провежда в първата седмица на април.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

март 2019
П В С Ч П С Н
« февр.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ