Свържете се с нас

Таблоид

Димитър Икономов (Ловча)

Публикувано

на

Димитър Иванов Икономов с псевдоними Осман и Орфо е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и на Българския земеделски народен съюз.

Димитър Икономов е роден в 1873 година в драмското село Ловча, което тогава е в Османската империя. Завършва прогимназия Неврокоп. Учи в Серското, а в 1899 година завършва българското педагогическо училище в Скопие, в което влиза във ВМОРО. В 1900 година е учител в село Сърбиново и участва в аферата „Мис Стоун“ в 1901 г. В 1902 година е учител в Старчища. В 1903 година е затворен в Еди куле в Солун след Балдевската афера. След освобождаването му на следната година става член на Неврокопския околийски революционен комитет и е началник на околийската милиция. В 1906 година е делегат на Втория конгрес на Серския революционен окръг и става член на Серския окръжен революционен комитет. Действа с чета от 4 – 5 души като помощник войвода на неврокопския районен войвода Петър Милев.

След Младотурската революция в 1908 г. участва като член на Народна федеративна партия (българска секция) в похода на Яне Сандански към Цариград при потушаване на антиконституционния преврат през април 1909 година.

Участва в Балканската война в 1912 година като служи в четата на Тодор Паница и в Нестроевата рота на 15 щипска дружина на Македоно-одринското опълчение. След Междусъюзническата война се заселва в Неврокоп и е сред основателите на земеделската дружба в града. В Първата световна война участва като разузнавач. След демобилизацията се установява в Неврокоп.
Става деец на Временното представителство на бившата ВМОРО. Активен деец е на БЗНС. В 1920 година е избран за кмет на града. Той е сред основателите на тютюневата кооперация в града. Убит е през август 1922 година от дейци на влязлата в конфликт с БЗНС Вътрешна македонска революционна организация.

Вестник “ Градът “

коментара

Новини

ОЧАКВАЙТЕ! Този петък в Топ Преса: Александрина Механджийска – Малката голяма звезда на Благоевград!

Публикувано

на

Александрина Механджийска активно участва в културните прояви, които се организират от Община Благоевград. Тя е от музикално семейство. Александрина е носител на много награди от големи музикални конкурси. Красива и талантлива младата изпълнителка дава ново, уникално и неподправено звучене на едни от най- хубавите български песни.

Разкажи ни от кога се зароди любовта ти към музиката?

– Бях още в предучилищна група, когато започнах уроци по пиано, но доста време преди това, когато бях на 4-5 годинки, имах у дома йоника и се опитвах да свиря на нея. Слушах музикални предавания, гледах филми и пробвах да възпроизведа определени мелодии, които чувах от тях. Едва на 9 години започнах да ходя  и на уроци по поп и джаз пеене…

ОЧАКВАЙТЕ!!!

25 януари 2019 год.

Методи Байрактарски зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Короноват Цар на виното в Дъбрава

Публикувано

на

На 2 февруари благоевградското село Дъбрава ще посрещне стотици винопроизводители на  на „Празника на виното“.

Станалият вече традиционен празник стартира в 10:00 часа с дегустация на вина, като собственикът на най-добрия елексир вино ще бъде обявен за „Цар на виното“ 2019 и коронясан от миналогодишния победител в надпреварата.

Тричленно жури от водещи технолози в региона ще гарантира безпристрастността на избора.

За първа награда е предвидено 30-литрово буре с дърворезба. Задължението на новоизбрания цар на виното е следващата година да го донесе пълно, така че всички присъстващи на празника да опитат от еликсира.

В програмата е предвиден водосвет за здраве и берекет, както и възстановка на обичай по зарязването на лозята. Кметът на Благоевград Атанас Камбитов е поканен да се включи в зарязването. За участниците в дегустацията ще има предметни награди и грамоти, а за гостите – топла скара. Музикалната програма, както винаги ще бъде богата.

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ