Свържете се с нас

Таблоид

Димитър Икономов (Ловча)

Публикувано

на

Димитър Иванов Икономов с псевдоними Осман и Орфо е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и на Българския земеделски народен съюз.

Димитър Икономов е роден в 1873 година в драмското село Ловча, което тогава е в Османската империя. Завършва прогимназия Неврокоп. Учи в Серското, а в 1899 година завършва българското педагогическо училище в Скопие, в което влиза във ВМОРО. В 1900 година е учител в село Сърбиново и участва в аферата „Мис Стоун“ в 1901 г. В 1902 година е учител в Старчища. В 1903 година е затворен в Еди куле в Солун след Балдевската афера. След освобождаването му на следната година става член на Неврокопския околийски революционен комитет и е началник на околийската милиция. В 1906 година е делегат на Втория конгрес на Серския революционен окръг и става член на Серския окръжен революционен комитет. Действа с чета от 4 – 5 души като помощник войвода на неврокопския районен войвода Петър Милев.

След Младотурската революция в 1908 г. участва като член на Народна федеративна партия (българска секция) в похода на Яне Сандански към Цариград при потушаване на антиконституционния преврат през април 1909 година.

Участва в Балканската война в 1912 година като служи в четата на Тодор Паница и в Нестроевата рота на 15 щипска дружина на Македоно-одринското опълчение. След Междусъюзническата война се заселва в Неврокоп и е сред основателите на земеделската дружба в града. В Първата световна война участва като разузнавач. След демобилизацията се установява в Неврокоп.
Става деец на Временното представителство на бившата ВМОРО. Активен деец е на БЗНС. В 1920 година е избран за кмет на града. Той е сред основателите на тютюневата кооперация в града. Убит е през август 1922 година от дейци на влязлата в конфликт с БЗНС Вътрешна македонска революционна организация.

Вестник “ Градът “

коментара

ВИДЕО

Честит 12-ти Рожден Ден, Ice G !!!

Публикувано

на

Днес най-младият БГ рапър Ice G – Георги Байрактарски празнува своя 12-ти рожден ден.

Гого е и част от медийна група Топ Преса, той е водещ на онлайн поредицата „Малките Новини“

 

Топ Преса пожелава на G много здраве и бъдещи успехи в музиката и в предаването!

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

„ЦВЕТНА ЦВЕТНИЦА ДОШЛА Е“ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ НА ОБЩИНА САНДАНСКИ

Публикувано

на

Под наслов „Цветна Цветница дошла е“ децата от детските градини на община Сандански се събраха да изработят апликации и пана, които подредиха в пъстроцветна изложба. Домакин на конкурса бе ДГ „Здравец“, филиал Лилия.

Цветният празник бе открит от директора на детската градина и директора на Дирекция „Образование, култура, спорт и социално дело“ – Катина Додушева, които пожелаха на всички малки творци вдъхновение и много приятни емоции.

Специално за всички гости и участници децата от подготвителна група „Букет“ изпълниха пролетни танци и стихчета за цветята.

Продължава обновлението на новия филиал „Лилия“, който бе открит в края на 2018 г. Започна облагородяването на дворните пространства с поставянето на нови детски атракциони и пързалки, осигурени от община Сандански. Така детската градина придобива завършен вид. С настъпването на пролетта 150-те деца, които се обучават, ще имат възможността да играят и да се забавляват и на открито.

Предстои до края на лятото да бъде приведен в завършен вид целият двор на детската градина, като се изградят нови пясъчници, беседки и катерушки.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ