Свържете се с нас

Таблоид

Яна Димитрова Иванова от с. Калапот, Драмско, Егейска Македония – „Спомени“, Неврокоп (Гоце Делчев), 1984 година

Публикувано

на

Спомени на Яна Димитрова Иванова от с. Калапот, Драмско за опожаряването на селото от гърците през 1913 г., преселването в България, акцията на автономистите в Неврокоп и убийството на съпруга й Костадин Попиванов, околийски началник в Неврокоп (Гоце Делчев) през 1920-1923 г. Спомените са записани на 6 февруари 1984 г. в гр. Гоце Делчев.

„В селото ни нямаше нито турци, нито гърци. Бяхме повече от 500 семейства. Почвата – земята, беше много плодородно. Селото беше в ниското, беше заградено от много баири…Чухме, че идват гърци – 1913 г. Децата плачехме, защото нашият татко го нямаше – отишъл беше по кираджилък. Много хора бяха вече избягали още вечерта. Баща ни дойде сутринта, видяхме как палеха селото. Ние се разпищяхме. Бяхме останали 10-ина семейства. Взехме само хляб, някоя връхна дреха, натоварихме едно муле.

Отидохме до с. Белотинци. Посрещна ни един големец. Взеха на татко парите, на другите също направиха обиск. Заведоха ни в един харман. Там стояхме 20 дни. Тасето – гръкоманин, беше много жесток човек. Взе на татко мулето и не му го върна. После всички семейства ни накара да идем в с. Старчище.

Пак стояхме 20 дни. Върнахме се в с. Калапот. Всичко беше изгорело – станало пепел….“

Вестник “ Градът “

коментара

Новини

ОЧАКВАЙТЕ! Този петък в Топ Преса: Александрина Механджийска – Малката голяма звезда на Благоевград!

Публикувано

на

Александрина Механджийска активно участва в културните прояви, които се организират от Община Благоевград. Тя е от музикално семейство. Александрина е носител на много награди от големи музикални конкурси. Красива и талантлива младата изпълнителка дава ново, уникално и неподправено звучене на едни от най- хубавите български песни.

Разкажи ни от кога се зароди любовта ти към музиката?

– Бях още в предучилищна група, когато започнах уроци по пиано, но доста време преди това, когато бях на 4-5 годинки, имах у дома йоника и се опитвах да свиря на нея. Слушах музикални предавания, гледах филми и пробвах да възпроизведа определени мелодии, които чувах от тях. Едва на 9 години започнах да ходя  и на уроци по поп и джаз пеене…

ОЧАКВАЙТЕ!!!

25 януари 2019 год.

Методи Байрактарски зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Короноват Цар на виното в Дъбрава

Публикувано

на

На 2 февруари благоевградското село Дъбрава ще посрещне стотици винопроизводители на  на „Празника на виното“.

Станалият вече традиционен празник стартира в 10:00 часа с дегустация на вина, като собственикът на най-добрия елексир вино ще бъде обявен за „Цар на виното“ 2019 и коронясан от миналогодишния победител в надпреварата.

Тричленно жури от водещи технолози в региона ще гарантира безпристрастността на избора.

За първа награда е предвидено 30-литрово буре с дърворезба. Задължението на новоизбрания цар на виното е следващата година да го донесе пълно, така че всички присъстващи на празника да опитат от еликсира.

В програмата е предвиден водосвет за здраве и берекет, както и възстановка на обичай по зарязването на лозята. Кметът на Благоевград Атанас Камбитов е поканен да се включи в зарязването. За участниците в дегустацията ще има предметни награди и грамоти, а за гостите – топла скара. Музикалната програма, както винаги ще бъде богата.

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ