Свържете се с нас

Таблоид

Яна Димитрова Иванова от с. Калапот, Драмско, Егейска Македония – „Спомени“, Неврокоп (Гоце Делчев), 1984 година

Публикувано

на

Спомени на Яна Димитрова Иванова от с. Калапот, Драмско за опожаряването на селото от гърците през 1913 г., преселването в България, акцията на автономистите в Неврокоп и убийството на съпруга й Костадин Попиванов, околийски началник в Неврокоп (Гоце Делчев) през 1920-1923 г. Спомените са записани на 6 февруари 1984 г. в гр. Гоце Делчев.

„В селото ни нямаше нито турци, нито гърци. Бяхме повече от 500 семейства. Почвата – земята, беше много плодородно. Селото беше в ниското, беше заградено от много баири…Чухме, че идват гърци – 1913 г. Децата плачехме, защото нашият татко го нямаше – отишъл беше по кираджилък. Много хора бяха вече избягали още вечерта. Баща ни дойде сутринта, видяхме как палеха селото. Ние се разпищяхме. Бяхме останали 10-ина семейства. Взехме само хляб, някоя връхна дреха, натоварихме едно муле.

Отидохме до с. Белотинци. Посрещна ни един големец. Взеха на татко парите, на другите също направиха обиск. Заведоха ни в един харман. Там стояхме 20 дни. Тасето – гръкоманин, беше много жесток човек. Взе на татко мулето и не му го върна. После всички семейства ни накара да идем в с. Старчище.

Пак стояхме 20 дни. Върнахме се в с. Калапот. Всичко беше изгорело – станало пепел….“

Вестник “ Градът “

коментара

ВИДЕО

Честит 12-ти Рожден Ден, Ice G !!!

Публикувано

на

Днес най-младият БГ рапър Ice G – Георги Байрактарски празнува своя 12-ти рожден ден.

Гого е и част от медийна група Топ Преса, той е водещ на онлайн поредицата „Малките Новини“

 

Топ Преса пожелава на G много здраве и бъдещи успехи в музиката и в предаването!

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

„ЦВЕТНА ЦВЕТНИЦА ДОШЛА Е“ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ НА ОБЩИНА САНДАНСКИ

Публикувано

на

Под наслов „Цветна Цветница дошла е“ децата от детските градини на община Сандански се събраха да изработят апликации и пана, които подредиха в пъстроцветна изложба. Домакин на конкурса бе ДГ „Здравец“, филиал Лилия.

Цветният празник бе открит от директора на детската градина и директора на Дирекция „Образование, култура, спорт и социално дело“ – Катина Додушева, които пожелаха на всички малки творци вдъхновение и много приятни емоции.

Специално за всички гости и участници децата от подготвителна група „Букет“ изпълниха пролетни танци и стихчета за цветята.

Продължава обновлението на новия филиал „Лилия“, който бе открит в края на 2018 г. Започна облагородяването на дворните пространства с поставянето на нови детски атракциони и пързалки, осигурени от община Сандански. Така детската градина придобива завършен вид. С настъпването на пролетта 150-те деца, които се обучават, ще имат възможността да играят и да се забавляват и на открито.

Предстои до края на лятото да бъде приведен в завършен вид целият двор на детската градина, като се изградят нови пясъчници, беседки и катерушки.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ