3 хил. лв. глоба за ТЕЦ – Бобов дол заради замърсяване на реките Джерман и Разметаница

3 хил. лв. глоба ще трябва да плати ръководството на ТЕЦ – Бобов дол заради замърсяване на реките Джерман и Разметаница. Решението за това е на Административния съд в Кюстендил, който е потвърдил наложената санкция от страна на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район”.

Санкцията на дружеството е наложена за нарушение на Закона за водите.

От документите по делото става ясно, че на 01.11.2017г. служители на РИОСВ – Перник в присъствие на служители от санкционираното дружество са извършили съвместна проверка на река Разметаница, в която постъпвали шламови води от производствената дейност на дружеството.

Проверката е извършена по сигнал, постъпил на „зеления” телефон на РИОСВ – Перник, изпратен в БД „ЗБР” с писмо от 31.10.2017г. относно замърсяването на водите на река Джерман.

Проверката на контролния орган установила, че протичащите води в коритото на реката са оцветени в сив цвят и са непрозрачни. Отделно от това в реката изтичали шламови води от отвор в бетоновата шахта, на който е монтиран метален савак.

От своя страна от ТЕЦ – Бобов дол са посочили, че причина за замърсяването е възникнала аварийна ситуация, която е отстранена своевременно.

„Сама по себе си аварията не може да бъде извинително обстоятелство за поведението на дееца, а от тук и за определяне на по-нисък размер на имуществената санкция“, посочват в мотивите по делото магистратите от Административния съд в Кюстендил.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене