АПИ: Не се извършват строителни работи на АМ „Струма“ в участъка с археологическите обекти край Покровник

Не се извършват никакви строителни работи на АМ „Струма“ в участъка с археологическите обекти край с. Покровник. Агенция „Пътна инфраструктура“ прави това уточнение по повод запитвания на медии за напредъка при изграждането на участъка между Благоевград и Крупник и съхранението на археологическите находки.

В отсечката между Благоевград и Крупник се работи в участъците, за които има издадено разрешение за строеж като асфалтови дейности в момента не се правят. В 455-метровия участък с археологическите обекти – от 359+625 до км 360+080, не се извършват никакви строителни работи. АПИ е изготвила задание на проект за преместване и теренна консервация на археологическите обекти, които имат експозиционна стойност. Документът е изпратен за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство и след като се получи нужното одобрение ще се пристъпи към изготвянето на проекта.

АПИ припомня, че Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности издаде указание за преместване на римската фамилна гробница и раннохристянската църква, а на място да бъдат запазени частите от римската вила и баня, които са извън трасето на магистралата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене