Бизнесът предлага как Европейската комисия да стимулира транс-граничните райони и пазара на труда

Сдружението на предприемачите в регион Гоце Делчев участва в международен форум “Boosting Growthand Cohesionin EU Border Regions“, свързан с трансграничното сътрудничество, организиран от Търговската палата на гръцкия град Драма, с участието на Европейската комисия.

След предварителни срещи и разговори с представители на бизнеса и местните власти от двете страни на границата между Гоце Делчев и Като Неврокопи, Сдружението проучи и обобщи проблемите и някои трудности на бизнеса по отношение на работната ръка, за което  представи цялостна позиция с конкретни предложения:

– Да бъде изграден общ европейски регистър на издадените болнични листове. Поради липсата на такъв в момента, много работещи се възползват от възможността да работят сезонно докато са в болнични. Това означава, че мамят държавата и постоянния си работодател.

– Да бъде подобрена системата на здравните осигуровки и да се възможност чрез европейската здравна карта да се ползват лекарски услуги в други страни не само за спешна помощ. Поради незнание в момента много пациенти имат високи разходи за болнични услуги, които разходи могат да бъдат намалени, а качеството на здравните услуги по-високо.

– Във връзка с все по-разширяващия се проблем от недостиг на квалифицирани и неквалифицирани работници все по-реална е възможността да се наемат такива от съседните страни, например от Гърция и България. За да бъдат работните места в България по-атрактивни и да се повлияе положително на безработицата в пограничните гръцки райони, да бъде въведена европейска програма, която да субсидира разходите за транспорт и квартира на новоназначените лица. Да бъдат въведени различни стимули за наемане на работници от Гърция в България – субсидия за новоназначено лице, данъчни облекчения или други мерки, които да улеснят избора на безработните от гръцка страна, търсещи работа в България.

– При наемането на нови работници в Гърция има изискване да бъде открита нова банкова сметка. Да се направи предложение да бъде премахнато това изискване, което създава допълнителни ненужни разходи за работещия, който вече има банкова сметка, но не в Гърция. Да отпадне изискването да се издава документ за социално положение, данните от него могат да се получават служебно. Да отпадне изискването документите да са заверени с апостил, защото това отново е допълнителен разходи и загуба на време.

– Да бъде затегнат контролът на границата за движение на стоки, закупени на едро. Да бъде изискван задължително документ за продажба, липсата на такъв създава предпоставки за нелоялна конкуренция и излага пограничните фирми на риск от потенциални загуби.

Позицията е подписана от Бертрам Ролман, председател на Сдружението на предприемачите в регион Гоце Делчев. В конференцията участва и Бизнес инкубатор – Гоце Делчев, който представи като добра практика своя опит в трансграничното сътрудничество за подкрепа на иновациите и интелигентната специализация.

Вестник “ Градът „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене