Свържете се с нас

Таблоид

Бизнесът предлага как Европейската комисия да стимулира транс-граничните райони и пазара на труда

Публикувано

на

Сдружението на предприемачите в регион Гоце Делчев участва в международен форум “Boosting Growthand Cohesionin EU Border Regions“, свързан с трансграничното сътрудничество, организиран от Търговската палата на гръцкия град Драма, с участието на Европейската комисия.

След предварителни срещи и разговори с представители на бизнеса и местните власти от двете страни на границата между Гоце Делчев и Като Неврокопи, Сдружението проучи и обобщи проблемите и някои трудности на бизнеса по отношение на работната ръка, за което  представи цялостна позиция с конкретни предложения:

– Да бъде изграден общ европейски регистър на издадените болнични листове. Поради липсата на такъв в момента, много работещи се възползват от възможността да работят сезонно докато са в болнични. Това означава, че мамят държавата и постоянния си работодател.

– Да бъде подобрена системата на здравните осигуровки и да се възможност чрез европейската здравна карта да се ползват лекарски услуги в други страни не само за спешна помощ. Поради незнание в момента много пациенти имат високи разходи за болнични услуги, които разходи могат да бъдат намалени, а качеството на здравните услуги по-високо.

– Във връзка с все по-разширяващия се проблем от недостиг на квалифицирани и неквалифицирани работници все по-реална е възможността да се наемат такива от съседните страни, например от Гърция и България. За да бъдат работните места в България по-атрактивни и да се повлияе положително на безработицата в пограничните гръцки райони, да бъде въведена европейска програма, която да субсидира разходите за транспорт и квартира на новоназначените лица. Да бъдат въведени различни стимули за наемане на работници от Гърция в България – субсидия за новоназначено лице, данъчни облекчения или други мерки, които да улеснят избора на безработните от гръцка страна, търсещи работа в България.

– При наемането на нови работници в Гърция има изискване да бъде открита нова банкова сметка. Да се направи предложение да бъде премахнато това изискване, което създава допълнителни ненужни разходи за работещия, който вече има банкова сметка, но не в Гърция. Да отпадне изискването да се издава документ за социално положение, данните от него могат да се получават служебно. Да отпадне изискването документите да са заверени с апостил, защото това отново е допълнителен разходи и загуба на време.

– Да бъде затегнат контролът на границата за движение на стоки, закупени на едро. Да бъде изискван задължително документ за продажба, липсата на такъв създава предпоставки за нелоялна конкуренция и излага пограничните фирми на риск от потенциални загуби.

Позицията е подписана от Бертрам Ролман, председател на Сдружението на предприемачите в регион Гоце Делчев. В конференцията участва и Бизнес инкубатор – Гоце Делчев, който представи като добра практика своя опит в трансграничното сътрудничество за подкрепа на иновациите и интелигентната специализация.

Вестник “ Градът “

коментара

Таблоид

Мъж от Дупница изпадна в кома с рекордно ниво на кръвната захар 42

Публикувано

на

Два дни лекарите в хирургия се борили да върнат към живота 50-годишния пациент.

Мъж от Дупница изпадна в кома, а изследванията на кръвната захар показали рекорд от 42 ммоl/л,  при норма до 6 ммоl/л. По спешност е приет в хирургичното отделение в общинската болница и е настанен в реанимация. Два дни лекарите се борили за живота на 50-г. Александър Ш., докато успеят да свалят нивото на кръвната захар до 13 и да го върнат към живота.

Завеждащият хирургичното отделение доц. Д. Недин заяви: “Пациентът вече се чувсва добре. Излезе от комата, в която беше изпаднал от хипергликемия.

Личи си, че не се е поддържал здравословно. Оказа се, че не е осигурен, но няма как да го върнем, след като той буквално умираше”, заяви доц. Д. Недин.

Ендокринологът от Дупница д-р Кирил Кирилов допълни: “Този пациент най-вероятно дори не е спазвал необходимата диета за това заболяване. Рядко при мен идват пациенти с такива високи стойности на  кръвната захар. В такива случаи не е изключен летален край. Диетата за диабетиците не е драстична, яде се от всичко, но по малко. Болният трябва да следи кръвната си захар и да прецени с какво да се храни”, заяви д-р К. Кирилов.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

struma.bg

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Поредният ползотворен ден от работата по международния проект „Културата среща науката“ в Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“

Публикувано

на

Младежите от Белгия, България, Италия и Полша започнаха деня със съвместни дейности в училището. Смесените ученически  екипи  обобщиха  наученото, видяното,  преживяното  в продължение на цялата седмица под формата на презентации.

Показва се „IMG_7098.JPG“

В същото това време учителите от държавите участнички в проекта заедно обсъдиха и изготвиха  два плана за интердисциплинарни уроци в областта на природните науки, които са полезен споделен опит.

В следобедните часове се организира представяне на изготвените вече презентации от четирите екипа. Веднага след това се разгледаха предложенията за лого на проекта от всяка една държава и се пристъпи към гласуване за избор на общо лого на проекта.  Победител стана логото  на Италия, на което са изобразени знамената на всички участващи държави под формата на пеперуди, присъстват формулите на химични елементи и съединения, крива с механични трептения  и заглавието на проекта „Culture Meets Science“.Показва се „IMG_7150.JPG“

 Емоционален момент бе церемонията по закриване на проектните дейности в актовата зала на училището, където бяха връчени специални сертификати на всеки един участник.

Показва се „IMG_7144.JPG“

Показва се „IMG_7137.JPG“

Показва се „IMG_7131.JPG“

Днешният ден е последният от първия етап по изпълнението на международния проект „Erasmus + К2“, озаглавен „Културата среща науката“ с координатор ПМГ „Яне Сандански“ и завърши с тържествена вечеря – красив финал на началото на двегодишно сътрудничество. Талантливите ученици от ПМГ „Яне Сандански“ – Даниела Георгиева,  Вили Пендичева, Яна Велева,  мажоретният състав на гимназията и  танцовата формация „Неврокопчанки“ потопиха гостите във вълшебния свят на музиката и танците. Участниците в проекта изиграха българско кръшно хоро като символ на роденото приятелство.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ