Свържете се с нас

Таблоид

Бизнесът предлага как Европейската комисия да стимулира транс-граничните райони и пазара на труда

Публикувано

на

Сдружението на предприемачите в регион Гоце Делчев участва в международен форум “Boosting Growthand Cohesionin EU Border Regions“, свързан с трансграничното сътрудничество, организиран от Търговската палата на гръцкия град Драма, с участието на Европейската комисия.

След предварителни срещи и разговори с представители на бизнеса и местните власти от двете страни на границата между Гоце Делчев и Като Неврокопи, Сдружението проучи и обобщи проблемите и някои трудности на бизнеса по отношение на работната ръка, за което  представи цялостна позиция с конкретни предложения:

– Да бъде изграден общ европейски регистър на издадените болнични листове. Поради липсата на такъв в момента, много работещи се възползват от възможността да работят сезонно докато са в болнични. Това означава, че мамят държавата и постоянния си работодател.

– Да бъде подобрена системата на здравните осигуровки и да се възможност чрез европейската здравна карта да се ползват лекарски услуги в други страни не само за спешна помощ. Поради незнание в момента много пациенти имат високи разходи за болнични услуги, които разходи могат да бъдат намалени, а качеството на здравните услуги по-високо.

– Във връзка с все по-разширяващия се проблем от недостиг на квалифицирани и неквалифицирани работници все по-реална е възможността да се наемат такива от съседните страни, например от Гърция и България. За да бъдат работните места в България по-атрактивни и да се повлияе положително на безработицата в пограничните гръцки райони, да бъде въведена европейска програма, която да субсидира разходите за транспорт и квартира на новоназначените лица. Да бъдат въведени различни стимули за наемане на работници от Гърция в България – субсидия за новоназначено лице, данъчни облекчения или други мерки, които да улеснят избора на безработните от гръцка страна, търсещи работа в България.

– При наемането на нови работници в Гърция има изискване да бъде открита нова банкова сметка. Да се направи предложение да бъде премахнато това изискване, което създава допълнителни ненужни разходи за работещия, който вече има банкова сметка, но не в Гърция. Да отпадне изискването да се издава документ за социално положение, данните от него могат да се получават служебно. Да отпадне изискването документите да са заверени с апостил, защото това отново е допълнителен разходи и загуба на време.

– Да бъде затегнат контролът на границата за движение на стоки, закупени на едро. Да бъде изискван задължително документ за продажба, липсата на такъв създава предпоставки за нелоялна конкуренция и излага пограничните фирми на риск от потенциални загуби.

Позицията е подписана от Бертрам Ролман, председател на Сдружението на предприемачите в регион Гоце Делчев. В конференцията участва и Бизнес инкубатор – Гоце Делчев, който представи като добра практика своя опит в трансграничното сътрудничество за подкрепа на иновациите и интелигентната специализация.

Вестник “ Градът “

коментара

Таблоид

Зимата бавно настъпва: Температурите продължават да падат, идва сняг

Публикувано

на

През следващото денонощие над по-голямата част от страната ще бъде предимно облачно. Това съобщи Христо Христов, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН), цитиран от агенция „Фокус“.

В Северна България и източните райони ще има превалявания от слаб дъжд, в Предбалкана и Североизточна България – от дъжд и сняг. По-значителни разкъсвания на облачността ще има над Югозападна България и Горнотракийската низина. Със слаб, в Източна България умерен вятър от север-североизток в страната ще продължи да прониква по-студен въздух. Минимални температури между 0° и 5°, максимални, в повечето райони, между 5° и 10°, в Североизточна България по-ниски.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно, на места със слаби валежи от дъжд. Ще духа умерен север-североизточен вятър. Максималните температури ще са между 6° и 8°. Температурата на морската вода е 15°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Над планините ще има значителна облачност и на отделни места ще превали слаб сняг. Ще духа умерен до силен север-североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра 2°-3°, на 2000 метра – около минус 5°.

Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за ноември, като през деня още малко ще се повиши.

В събота ще преобладава облачно време. На отделни места в Северна и Източна България ще превали слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в източните райони и временно силен североизточен вятър и застудяването ще продължи. Минималните температури ще бъдат между минус 2° и 3°, максимални – между 2° и 7°.

В неделя след временно спиране на валежите и разкъсване на облачността, по-късно след обяд от юг ще започнат валежи: в Горнотракийската низина от дъжд, в планините и планинските райони от сняг. През нощта срещу понеделник и в понеделник под влияние на средиземноморски циклон, който ще преминава южно от страната ни, ще се създаде валежна обстановка. В по-голямата част от страната ще превалява сняг, само в Югоизточна България и по Черноморието – дъжд. След изтеглянето на циклона на североизток, вятърът ще се ориентира от северозапад – ще е умерен и временно силен. Температурите ще са без съществен дневен ход – предимно между минус 1° и 4°, в Югоизточна България и по Черноморието до 7°-10°.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Плащаме такси за ползване на мостове, тунели и планински проходи

Публикувано

на

В проекта е посочено също, че такси в лева ще плащат както водачи на регистрирани в България превозни средства, така и на регистрираните в чужбина. Последните ще могат да плащат и в евро. От обхвата на таксуването ще бъдат изключени пътните превозни средства на Министерството на вътрешните работи, на Националната служба за охрана, на Държавна агенция „Национална сигурност“, на  Неотложната медицинска помощ и на въоръжените сили.

Такса за специално ползване на пътищата ще се плаща за изграждане и експлоатация на търговски крайпътни обекти и площадки за оказване на пътна помощ срещу заплащане и пътни връзки към тях, за рекламни съоръжения и за нови или за ремонт на подземни и надземни съоръжения в обхвата на пътя, с изключение на необходимите за обслужването му.

Проектонаредбата предвижда също в случаите, когато специалното ползване обхваща различни републикански пътища, един от които е предоставен на концесия, таксите да се определят в две части и да се заплащат по сметка на Агенция „Пътна инфраструктура“ и на концесионера. Информация за предоставените на концесия пътища и за сметките в обслужващите банки на агенцията и на концесионера ще бъдат обявявани в централната администрация и областните пътни управления на АПИ.

Осъществяваният от Министерството на вътрешните работи контрол ще може да се извършва и със съдействието на Агенция „Пътна инфраструктура“.

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ПОПУЛЯРНИ