Свържете се с нас

Таблоид

Бизнесът предлага как Европейската комисия да стимулира транс-граничните райони и пазара на труда

Публикувано

на

Сдружението на предприемачите в регион Гоце Делчев участва в международен форум “Boosting Growthand Cohesionin EU Border Regions“, свързан с трансграничното сътрудничество, организиран от Търговската палата на гръцкия град Драма, с участието на Европейската комисия.

След предварителни срещи и разговори с представители на бизнеса и местните власти от двете страни на границата между Гоце Делчев и Като Неврокопи, Сдружението проучи и обобщи проблемите и някои трудности на бизнеса по отношение на работната ръка, за което  представи цялостна позиция с конкретни предложения:

– Да бъде изграден общ европейски регистър на издадените болнични листове. Поради липсата на такъв в момента, много работещи се възползват от възможността да работят сезонно докато са в болнични. Това означава, че мамят държавата и постоянния си работодател.

– Да бъде подобрена системата на здравните осигуровки и да се възможност чрез европейската здравна карта да се ползват лекарски услуги в други страни не само за спешна помощ. Поради незнание в момента много пациенти имат високи разходи за болнични услуги, които разходи могат да бъдат намалени, а качеството на здравните услуги по-високо.

– Във връзка с все по-разширяващия се проблем от недостиг на квалифицирани и неквалифицирани работници все по-реална е възможността да се наемат такива от съседните страни, например от Гърция и България. За да бъдат работните места в България по-атрактивни и да се повлияе положително на безработицата в пограничните гръцки райони, да бъде въведена европейска програма, която да субсидира разходите за транспорт и квартира на новоназначените лица. Да бъдат въведени различни стимули за наемане на работници от Гърция в България – субсидия за новоназначено лице, данъчни облекчения или други мерки, които да улеснят избора на безработните от гръцка страна, търсещи работа в България.

– При наемането на нови работници в Гърция има изискване да бъде открита нова банкова сметка. Да се направи предложение да бъде премахнато това изискване, което създава допълнителни ненужни разходи за работещия, който вече има банкова сметка, но не в Гърция. Да отпадне изискването да се издава документ за социално положение, данните от него могат да се получават служебно. Да отпадне изискването документите да са заверени с апостил, защото това отново е допълнителен разходи и загуба на време.

– Да бъде затегнат контролът на границата за движение на стоки, закупени на едро. Да бъде изискван задължително документ за продажба, липсата на такъв създава предпоставки за нелоялна конкуренция и излага пограничните фирми на риск от потенциални загуби.

Позицията е подписана от Бертрам Ролман, председател на Сдружението на предприемачите в регион Гоце Делчев. В конференцията участва и Бизнес инкубатор – Гоце Делчев, който представи като добра практика своя опит в трансграничното сътрудничество за подкрепа на иновациите и интелигентната специализация.

Вестник “ Градът “

коментара

Крими

Със сутрешен „допинг“ от наркотици задържаха 35г. в гоцеделчевското с. Брезница

Публикувано

на

Със сутрешен „допинг“ от амфетамини полицейските служители от Гоце Делчев са задържали 35- годишния Р. К от с. Брезница. Вчера, около 10:30 часа на ул. „Гео Милев“ в гоцеделчевското село, органите на реда са спрели за проверка лек автомобил „Опел Вектра“, управляван от мъжа.

В хода на проверката е намерено и иззето около 9, 6 грама бяло, прахообразно вещество, реагиращо положително на амфетамин. С техническо средство е установено, че Р. К. е шофирал след употреба на наркотични вещества. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава.

Отново вчера, петричката полиция е заловила 37- годишния Д. Б. от Гърция. Същият е управлявал лек автомобил „Сузуки Витара“ след употреба на наркотични вещества по ул. “Хр. Чернопеев“ в Петрич.

Образувано е бързо производство за извършено престъпление по чл. 343Б, ал. 3 от НК. Снощи пък, полицията от Петрич, задържа 47г. П. К от същия град по ул. “Рокфелер“. Той е управлявал лек автомобил „Форд Мондео“. С техническо средство е установено, че същият е шофирал с наличие на 1, 27 промила алкохол в издишания въздух.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

ЮЗДП Е ДОМАКИН НА НАЦИОНАЛНОТО ОТКРИВАНЕ НА СЕДМИЦА НА ГОРАТА 2019 Г.

Публикувано

на

Югозападното държавно предприятие е домакин на националното откриване на Седмицата на гората, която тази година се отбелязва за 95-ти път в дните от 1-7 април. Мотото е: „140 години история и традиции в грижата за бъдещето на гората!”.

Официално началото на седмицата ще бъде дадено на 1 април, от 11.00 часа в Драматичен театър „Никола Й. Вапцаров” – гр. Благоевград. В събитието ще участват официални лица, лесовъди и служители от горската система на страната, гости и представители на ведомства и институции. Традиционно ще бъдат връчени наградите „Лесовъд на годината“ и „Служител по контрола и опазването на горските територии“ за 2018 година. Символичното залесяване ще се извърши в естествена горска среда край с. Горно Хърсово, района на „ДГС Благоевград”.

В навечерието на седмицата, на 28 март – четвъртък, от 13.00 часа, в двора на Основно училище „Христо Ботев” в с. Крайници, „ДГС Дупница” ще открие училищен горски разсадник. Ще бъдат засадени първите фиданки от черен бор, бреза, дъб, западна туя, както и от храстовите видове – люляк, майски сняг, птиче грозде.

На 2 април, в землището на с. Куртово Конаре, община Стамболийски, ЮЗДП ще представи най-новото си териториално поделение – „Държавно ловно стопанство Кричим”. В края на миналата година с решение на правителството стопанство Кричим беше предоставено за безвъзмездно управление на предприятието.

На 3 април, в държавен горски разсадник с. Локорско, в района на „ДГС София”, ЮЗДП представя първата в България автоматизирана поточна линия за производство на контейнерни фиданки за горското стопанство. Модерното съоръжение с капацитет над 1 милион броя фиданки годишно и свързана инфраструктура са доставени с финансовата подкрепа на програма LIFE 2016 на ЕК по проект, изпълняван съвместно с Горска семеконтролна станция София.

На 4 април, в землището на тетевенското с. Голям извор, служители на Централно управление на ЮЗДП ще залесяват 3000 фиданки от цер върху 5 дка  площи, освободени след проведени санитарни сечи. Същия ден край софийското село Нови хан служители от „ДГС Елин Пелин”, съвместно с РДГ София и ученици ще залесяват върху горски територии след повреди от върхов корояд. Същия ден ЮЗДП е домакин на традиционното залесяване от служители на МЗХГ, ИАГ, партньорски организации, журналисти.

На 5 април, от 10.00 часа, пред сградата на „ДГС Благоевград” започва безвъзмездно предоставяне на 500 бр. семенищни фиданки за залесяване на граждани. Фиданките са от видовете червен дъб, липа, бреза, люляк и са произведени в горския разсадник на стопанството.

 

Седмицата на гората се чества от 1925 година. Тогава в България се провежда първият празник на залесяването. Девет години по-късно стажант-лесовъдът Георги Минков предлага честването да продължи цяла седмица.

След Втората световна война, през 1956 г., празникът е възстановен. Оттогава датира традицията той да се провежда в първата седмица на април.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

март 2019
П В С Ч П С Н
« февр.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ