Свържете се с нас

Таблоид

Бизнесът предлага как Европейската комисия да стимулира транс-граничните райони и пазара на труда

Публикувано

на

Сдружението на предприемачите в регион Гоце Делчев участва в международен форум “Boosting Growthand Cohesionin EU Border Regions“, свързан с трансграничното сътрудничество, организиран от Търговската палата на гръцкия град Драма, с участието на Европейската комисия.

След предварителни срещи и разговори с представители на бизнеса и местните власти от двете страни на границата между Гоце Делчев и Като Неврокопи, Сдружението проучи и обобщи проблемите и някои трудности на бизнеса по отношение на работната ръка, за което  представи цялостна позиция с конкретни предложения:

– Да бъде изграден общ европейски регистър на издадените болнични листове. Поради липсата на такъв в момента, много работещи се възползват от възможността да работят сезонно докато са в болнични. Това означава, че мамят държавата и постоянния си работодател.

– Да бъде подобрена системата на здравните осигуровки и да се възможност чрез европейската здравна карта да се ползват лекарски услуги в други страни не само за спешна помощ. Поради незнание в момента много пациенти имат високи разходи за болнични услуги, които разходи могат да бъдат намалени, а качеството на здравните услуги по-високо.

– Във връзка с все по-разширяващия се проблем от недостиг на квалифицирани и неквалифицирани работници все по-реална е възможността да се наемат такива от съседните страни, например от Гърция и България. За да бъдат работните места в България по-атрактивни и да се повлияе положително на безработицата в пограничните гръцки райони, да бъде въведена европейска програма, която да субсидира разходите за транспорт и квартира на новоназначените лица. Да бъдат въведени различни стимули за наемане на работници от Гърция в България – субсидия за новоназначено лице, данъчни облекчения или други мерки, които да улеснят избора на безработните от гръцка страна, търсещи работа в България.

– При наемането на нови работници в Гърция има изискване да бъде открита нова банкова сметка. Да се направи предложение да бъде премахнато това изискване, което създава допълнителни ненужни разходи за работещия, който вече има банкова сметка, но не в Гърция. Да отпадне изискването да се издава документ за социално положение, данните от него могат да се получават служебно. Да отпадне изискването документите да са заверени с апостил, защото това отново е допълнителен разходи и загуба на време.

– Да бъде затегнат контролът на границата за движение на стоки, закупени на едро. Да бъде изискван задължително документ за продажба, липсата на такъв създава предпоставки за нелоялна конкуренция и излага пограничните фирми на риск от потенциални загуби.

Позицията е подписана от Бертрам Ролман, председател на Сдружението на предприемачите в регион Гоце Делчев. В конференцията участва и Бизнес инкубатор – Гоце Делчев, който представи като добра практика своя опит в трансграничното сътрудничество за подкрепа на иновациите и интелигентната специализация.

Вестник “ Градът “

коментара

Таблоид

Рев на мотори и хард-рок огласиха Предел

Публикувано

на

Рев на мотори и твърд рок огласиха прохода Предел между Рила и Пирин, където се провежда традиционният XIII-и мото-събор, организиран от благоевградския клуб “Пирински вълци”.

Десетки синове на волния вятър от цялата страна, както и гости от Македония, Гърция и други балкански страни, си дадоха среща на зелените поляни и букови сенки в прохода, за да пият бира, бръмчат с мощните машини и най-вече да се видят с приятели.

„Забавляваме се, приготвихме и осветихме курбан, след обиколката и атрактивното каране край Разлог, идваме отново тук, за да продължим със забавни игри, рок концерт, чакаме много гости, въобще – бира, секс и рокендрол“, каза за БГНЕС Методи Методиев-Вожда, организатор на събора и председател на Мото-клуб “Пирински вълци“.

На деня на Свети Пророк Илия водосвет за здраве и безаварийно каране отслужи отец Димитър Белчин от Разлог, раздаден бе и курбан.

В 13 часа керванът от волните ездачи пое за традиционната обиколка на град Разлог. Тридневният събор продължава и утре. /БГНЕС

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Константин Арабаджиев, член на КЗП: „Купувайте надуваеми предмети за плажа само от сигурни магазини”

Публикувано

на

Проверките на търговци, които предлагат надуваеми артикули за плажа, са част от нашата контролна дейност по кампанията „Лято`2019”. Традиционно следим, както за качеството на туристическия продукт, така и за безопасността на предлаганите в търговската мрежа стоки, които потребителите приоритетно си купуват през летните месеци. Сред тях разбира се, са и надуваемите дюшеци, плаващи седалки, лодки и т.н.” Това каза пред „Дарик” радио Константин Арабаджиев, член на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

КЗП и Агенция „Митници” полагат необходимите усилия рискови продукти да не преминат границите на страната. „Когато получим уведомление за предстоящ внос на стоки, които не са придружени със задължителните документи, доказващи съответствието им с утвърдените стандарти за безопасност, ние забраняваме вноса, докато не стане безспорно ясно дали въпросните артикули са опасни или не. Това означава до представянето от страна на вносителя на документите за производител, извършени лабораторни изпитвания и пр.”, обясни Константин Арабаджиев. „Същевременно осъществяваме и ефективен контрол при търговците на дребно, като целта е да не се допуска циркулирането в търговската мрежа на артикули, за които няма гаранция, че са безопасни за потребителите. Целта на тези проверки пък е – ако все пак в магазините попаднат рискови продукти, те да бъдат иззети и унищожени”, допълни той.

Константин Арабаджиев предупреди, че основният риск при ползването на опасни надуваеми предмети за плажа е от удавяне. „До подобна ситуация може да се стигне в резултат от заплитане или впримчване на крайниците на ползващия надуваемото изделие или дори на цялото тяло, което може да се случи както над, така или под повърхността на водата. При внезапно изпускане на въздуха, ако клапаните не са достатъчно надеждни, може неочаквано да се загуби плаваемост. При други обстоятелства може да се стигне до преобръщане на средството, което също е опасно”, посочи той.

Арабаджиев препоръча при закупуването на плажни принадлежности да не се рискува с непознати или съмнителни търговци. „На другия ден е възможно вече да не е на това място и да няма как да го открием, за да му потърсим сметка за всеки проблем, който евентуално може да възникне с покупката. Много по-вероятно е закупената от несигурен търговски обект стока да се окаже опасна или пък с някакъв дефект. Но, ако търговецът не може да бъде намерен, ние няма как да поискаме да върнем опасната стока и да получим парите си за нея обратно. Или пък да предявим рекламация, ако се окаже, че това, което сме си купили, има едно или друго несъответствие”, подчерта той.

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2019
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ