Свържете се с нас

Светско

Билкарят Васил Дамянов: Златен корен лекува всичко! Расте само в Рила планина!

Публикувано

на

КОЙ Е ТОЙ

Билкарят Васил Дамя­нов е роден в с. Юнаците, Пазарджишко, и е на 65 години. Днес живее и прак­тикува в гр. Стара Загора. От 1991 г. се занимава ак­тивно със събиране на бил­ки, като изучава тяхното действие върху човешкия организъм, черпейки зна­ния от опита на предците си. Сам е открил и рядко срещани у нас билки. Така през 1992 г. става билкар лечител. Познава над 800 вида билки, но работи с около 500. Събира ги, суши ги и опакова с екипа си, като държи на високото качество и чистота, за да се запазят лечебните им свой­ства. Рецептите е изготвил сам в резултат от редица изследвания.

– Г-н Дамянов, ставате бил­кар на 40-ия си рожден ден след странно преживяване, какво се случи?

– Не искам да влизам в под­робности, защото това, което ми се случи, ще ви прозвучи като фантастичен филм. Но истината е, че в рамките на няколко часа ми се случиха редица неприятни инциден­ти и преживявания, които промениха живота ми. На су­тринта след тях тръгнах към работното си място като тех­нически ръководител в БДЖ и за мое учудване започнах да разпознавам всички бил­ки и растения, до които се докосвах. През същия този период получих ошипяване на гръбначния стълб, ди­скопатия, ишиас, лумбаго и остеохондроза. Всички тези болки, които изпитах, бяха нетърпими и реших сам да си помогна, след като ми се „явяват“ билки. Нарамих раницата и тръгнах по пла­нините. Първоначално поч­нах да вървя по 40 киломе­тра на ден, после по-малко, но все се прибирах с пълна торба билки, които почнах и да продавам на пазара. По­интересувах се от различни рецепти, като първо ги проб­вах върху себе си. След това ги препоръчвах на хората. И така вече повече от 20 годи­ни помагам на болните.

– Коя беше първата билка, с която се запознахте?

– Първата, която ми се „от­кри от горе“, бе змийското мляко. Изведнъж разбрах за какво се използва, къде е силата й, кога трябва да се бере. После ми дойде про­зрение и за други. За един живот можеш да се научиш да разпознаваш не повече от 800 вида билки. Всяка има 30-40 подвида, а в България виреят над 3000 основни. Аз работя с 500. Най-трудно се обработват корени – пър­во се мият, после се сушат на слънце, минават през машина и накрая влизат в пакетчето. Рано сутрин, преди изгрев, напри­мер се ходи за беладона. Про­летта и късно есента е време за изкарване на корени, а цве­товете се късат през лятото. Знаете ли, стран­но е, билката сама ме привли­ча от мястото, на което расте. Примерно в Мо­гилишкия Бал­кан като отида за покривен де­белец, след половин час ме заболява главата. И това е заради силната положител­на енергия, която излъчва това растение. В нашия Цен­трален Балкан има много места с добра енергия. Но едно от най-заредените е в село Неша, до Провадия, целият район там е такъв. Може би преди години там е имало море, защото често намирам по скалите рако­винки, мидички, охлювчета.

– Вие обаче комбинирате билките, защо?

– Защото така се подсил­ва ефектът им. Установил съм, че българите най-много страдат от стомашни раз­стройства, гастрит, колит, лениви черва. Язва напри­мер церя с жълт и червен кантарион, живовлек, вол­ски език, мащерка, мента, полски хвощ. При хроничен запек съветвам да се взема синя тинтява. Тя влияе вър­ху храносмилането – помага за отделяне на стомашен и жлъчен сок и намалява ки­селинността. Дилянката пък успокоява нервната систе­ма. В зависимост от случая може да й се добави зарас­лец и майчин лист. Аз имам и собствени мои рецепти, като например белодробни­те страдания церя с подбел, борови връхчета, мащерка, мента и паричка. Това си е моя рецепта, която дава от­личен резултат. Иначе бил­ката, която се бере най-труд­но, е страшничето. Това е така, защото расте по скали­те на северните склонове.

– Открили сте и позабраве­ни билки, кои са те?

– Една от тези билки е пъпката на топола. Самият аз останах изумен от въз­действието й. Само едно впръскване отпушва носа при ринит и синузит. Самата пъпка е като майка с плода в утробата си, а аз я оприли­чавам на богиня на плодоро­дието. Описана е в нашата фитотерапия, но е позабра­вена и почти неизползвана. Тя дава чудесни резултати при подагра, ревматизъм, артрит, невралгични болки, напикаване, цистит, бъбреч­ни възпаления, гноен пиело­нефрит, както и при ринит, синузит, бронхит с жилави и гнойни храчки, язви в белия дроб, пясък в бъбреците, хе­мороиди, изгаряния и неза­растващи рани, гангрени и др. В екип с доц. Германов от Тракийския университет и Евгени Попов – магистър по екология, изследвахме ней­ните свойства и достигнах­ме до същите резултати, до които е стигнала и българ­ската фитотерапия. С тези учени сме правили и изслед­вания върху други билки, като леска например, и пак стигнахме до изключител­ни лечебни резултати. Тези комбинации помагат освен за гореизброените болести и за проблеми и патологии на кръвоносната система – тромбофлебити, разшире­ни вени, болест на Рейно и Бюргер, атеросклероза и др. От пъпките на топола­та могат да се приготвят и мехлеми, тинктури и спирт­ни извлеци с широк спектър на действие и чудодейни ре­зултати.

– Вярно ли е, че сте по­могнали на човек с рак да се излекува?

– Да. През 1996 г. описах въздействието на една бил­ка, нарича се дебелец, която помага при ракови и тумор­ни образувания. Публикувах изследването си в няколко вестника тогава, а след го­дини англичаните започват да я използват като хра­нителна добавка. Все пак най-осезаем ефект постигам при чернодробни, бъбречни, туморни болести; при прека­ран инфаркт и инсулт, като прилагам и антипаразитна програма срещу над 50 вида бактерии, гъбички, вируси и др. Мога да кажа, че една от вълшебните ми настойки – златен корен, вдига имун­ната система „до небесата“. Именно сега в тези студени зимни дни екстракт от нея на капки в разтвор с малко вода укрепва организма и грипът бяга от човека като дявол от тамян. Но билката расте в Рила и е забранена за бране. Семена от нея съм посял край Тарзановата пъ­тека, която се спуска от връх Ботев на Стара планина към хижа „Рай“. Това е билка с огромен енергиен потен­циал. Прабългарите са я но­сили като защитен амулет на гърдите и на кръста си. Освен че има огромен лече­бен ефект, това е най-силна­та българска билка. И друго искам да кажа – ако го няма връх Харамия, България ще се затрие! Това е енергий­ният чистач на България. И билките, които растат на него и под него, са много силни. Иначе да отговоря на въпроса ви – в практиката си имам няколко души, кои­то напълно съм изцерил от рака. Единият бе с това за­боляване на белите дробове в напреднал стадий, но и до ден днешен е жив и здрав.

– Коя е царицата на билки­те според вас?

– Това е тинтявата. Тя ле­кува чернодробни, жлъчни, сърдечни, ракови и какви ли не още заболявания. Ва­жно е освен това да умеем да пречистваме организма си. Препоръчвам зехтин и сок от грейпфрут. По 2 литра фреш от ябълки дневно пък изчистват червата и стопя­ват мазнините. Много е по­лезно.

– Вярно ли е, че помагате не само на физически забо­лелите. Правите лекове и за успешен бизнес?

– Разбира се, правя и зная и лекове за любов. Върбин­ка, мълчана билка, еньовче са част от билките, които комбинирам със само мои магически екстракти, за да помогна на влюбени да не се разделят например. И да, на закъсалите в бизнеса също помагам чрез леко­вити растения. И знаете ли защо? Защото билките въз­действат не само на забо­лелите органи. Те лекуват и психиката, и душата. Затова не от всеки става билкар. Трябва да си изцяло открех­нат към природата, да са ти отворени сетивата за нейни­те дарове. Само така можеш да помагаш на хората в нуж­да. Аз не съм магьосник, но в правенето на билкови екс­тракти наистина има нещо магическо. И друго искам да кажа – в никакъв случай не отричам традиционна­та медицина и уменията на лекарите, но винаги мога да съм им в помощ и на тях, и на болните.

Телефон за връзка с билкаря:

0878 691-298

Лили Ангелова

коментара

Реклама
loading...

Хороскоп

ХОРОСКОП ЗА 16 НОЕМВРИ

Публикувано

на

Този петък може да се окаже взривоопасен. Комбинацията от емоции и опити да наложите мнението си няма да дадат особено добър резултат, имайте го предвид.

ОВЕН

Петък е разнообразен със своите влияния за Овните. В професионално отношение се явява тежък ден. Неприятностите на мнозина произлизат от противоречия с началниците, други ще имат големи пречки при пътуване. При любовните партньори е възможен скандал.

ТЕЛЕЦ

За Телците най-ярко изразени са професионалните проблеми в петък. Решаването им ще отнеме много нерви и енергия, но крайният успех оправдава всичко. В не по-малка степен конфликтно стоят и отношенията в дома ви. Вие също спомагате за това чрез агресивното си държание.

БЛИЗНАЦИ

Днес мнозина от Близнаците са доста мрачни, поради недостатъчно добро здравословно състояние и важни проблеми, които се налага да разрешават. Ще имате неприятности, свързани с пари, които някои от вас се надяват да получат. В желанието си да бъдете полезни на някого, част от вас ще изоставят собствените си дела.

РАК

Представителите на Рак ще бъдат много обидени от отношенията на различни хора към тях. Тук се включват и вашите приятели, но това ще тласне нещата ви в полезна за вас посока. Със скандалите също няма да се разминете и те ще ви причинят голяма болка. Крещяща е нуждата ви от пари.

ЛЪВ

Проблемите за Лъвовете не стихват, но като че ли те днес засягат повече бизнесмените. Необходими са ви пари във връзка с работата, но те или ви липсват, или ще се сблъскате с трудности от страна на банкови институции.

ДЕВА

Девите ще обърнат много работа в петък, но тя пак не е такава, че да разреши съществуващите проблеми. В повечето случаи те са лични и трябва да търсите други начини за справяне. Вероятността за постигане на успех не се изключва напълно и днес за това ще ви помогнат обществените контакти. Бъдете бдителни към провокации.

ВЕЗНИ

Везните успяват да намерят равновесие в съществуващите за тях обстоятелства и петък може да се окаже печеливш ден. Ще сгрешите, ако днес става въпрос за пари и правите опити за придобиването им чрез нечестни средства. Положителен момент за мнозина се явява работният ден, нещата ще се развият значително по-добре.

СКОРПИОН

Има тенденция Скорпионите да постигнат някакви придобивки, но е възможно да се сблъскате с големи трудности. Може би най-прекият път за постигането на желания резултат е като обедините действията си с хора от приятелския кръг. Не предприемайте пътуване в петък.

СТРЕЛЕЦ

Стрелците ще направят най-добре, ако пътуват днес, защото на работното място ще се сблъскат с много проблеми. Причината за тях най-често сте вие, тъй като не криете агресията си към някого от присъстващите или към факта, че ще ви наложат да извършите някаква работа. Неочаквано известие за допълнителни приходи.

КОЗИРОГ

Ще имате трудности през работния ден, но съумявате да се справите с делата си. Най-неприятното за повечето от Козирог са семейните недоразумения, които често преминават в скандали. С такова негативно развитие се характеризира и петък. Направете опит да овладеете ситуацията, тъй като лошото може да се задълбочи.

ВОДОЛЕЙ

Водолеите са с добри перспективи от останалите знаци. Възможностите за печалба са засилени при вас, като те ще дойдат не толкова от работа, колкото от дела в бизнеса. Подчертан е и късметът ви за печалби, който може да бъде и хазартен. В интимните отношения много от Водолеите трябва да бъдат твърде внимателни днес.

РИБИ

Труден ден, но за много от вас ще донесе печалби. Опитът на някои представители на Риби да постигнат съгласие с партньорите си от бизнеса или в служебната среда ще доведе до успех. Достатъчно е само да не се поддавате на емоции. Атаките на някои от вас спрямо партньорите в бизнеса няма да предизвикат желания резултат. Предстоят ви промени, които касаят социалния ви начин на живот и вашето вътрешно духовно развитие.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Зимата бавно настъпва: Температурите продължават да падат, идва сняг

Публикувано

на

През следващото денонощие над по-голямата част от страната ще бъде предимно облачно. Това съобщи Христо Христов, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН), цитиран от агенция „Фокус“.

В Северна България и източните райони ще има превалявания от слаб дъжд, в Предбалкана и Североизточна България – от дъжд и сняг. По-значителни разкъсвания на облачността ще има над Югозападна България и Горнотракийската низина. Със слаб, в Източна България умерен вятър от север-североизток в страната ще продължи да прониква по-студен въздух. Минимални температури между 0° и 5°, максимални, в повечето райони, между 5° и 10°, в Североизточна България по-ниски.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно, на места със слаби валежи от дъжд. Ще духа умерен север-североизточен вятър. Максималните температури ще са между 6° и 8°. Температурата на морската вода е 15°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Над планините ще има значителна облачност и на отделни места ще превали слаб сняг. Ще духа умерен до силен север-североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра 2°-3°, на 2000 метра – около минус 5°.

Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за ноември, като през деня още малко ще се повиши.

В събота ще преобладава облачно време. На отделни места в Северна и Източна България ще превали слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в източните райони и временно силен североизточен вятър и застудяването ще продължи. Минималните температури ще бъдат между минус 2° и 3°, максимални – между 2° и 7°.

В неделя след временно спиране на валежите и разкъсване на облачността, по-късно след обяд от юг ще започнат валежи: в Горнотракийската низина от дъжд, в планините и планинските райони от сняг. През нощта срещу понеделник и в понеделник под влияние на средиземноморски циклон, който ще преминава южно от страната ни, ще се създаде валежна обстановка. В по-голямата част от страната ще превалява сняг, само в Югоизточна България и по Черноморието – дъжд. След изтеглянето на циклона на североизток, вятърът ще се ориентира от северозапад – ще е умерен и временно силен. Температурите ще са без съществен дневен ход – предимно между минус 1° и 4°, в Югоизточна България и по Черноморието до 7°-10°.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ПОПУЛЯРНИ