Свържете се с нас

Светско

Билкарят Васил Дамянов: Златен корен лекува всичко! Расте само в Рила планина!

Публикувано

на

КОЙ Е ТОЙ

Билкарят Васил Дамя­нов е роден в с. Юнаците, Пазарджишко, и е на 65 години. Днес живее и прак­тикува в гр. Стара Загора. От 1991 г. се занимава ак­тивно със събиране на бил­ки, като изучава тяхното действие върху човешкия организъм, черпейки зна­ния от опита на предците си. Сам е открил и рядко срещани у нас билки. Така през 1992 г. става билкар лечител. Познава над 800 вида билки, но работи с около 500. Събира ги, суши ги и опакова с екипа си, като държи на високото качество и чистота, за да се запазят лечебните им свой­ства. Рецептите е изготвил сам в резултат от редица изследвания.

– Г-н Дамянов, ставате бил­кар на 40-ия си рожден ден след странно преживяване, какво се случи?

– Не искам да влизам в под­робности, защото това, което ми се случи, ще ви прозвучи като фантастичен филм. Но истината е, че в рамките на няколко часа ми се случиха редица неприятни инциден­ти и преживявания, които промениха живота ми. На су­тринта след тях тръгнах към работното си място като тех­нически ръководител в БДЖ и за мое учудване започнах да разпознавам всички бил­ки и растения, до които се докосвах. През същия този период получих ошипяване на гръбначния стълб, ди­скопатия, ишиас, лумбаго и остеохондроза. Всички тези болки, които изпитах, бяха нетърпими и реших сам да си помогна, след като ми се „явяват“ билки. Нарамих раницата и тръгнах по пла­нините. Първоначално поч­нах да вървя по 40 киломе­тра на ден, после по-малко, но все се прибирах с пълна торба билки, които почнах и да продавам на пазара. По­интересувах се от различни рецепти, като първо ги проб­вах върху себе си. След това ги препоръчвах на хората. И така вече повече от 20 годи­ни помагам на болните.

– Коя беше първата билка, с която се запознахте?

– Първата, която ми се „от­кри от горе“, бе змийското мляко. Изведнъж разбрах за какво се използва, къде е силата й, кога трябва да се бере. После ми дойде про­зрение и за други. За един живот можеш да се научиш да разпознаваш не повече от 800 вида билки. Всяка има 30-40 подвида, а в България виреят над 3000 основни. Аз работя с 500. Най-трудно се обработват корени – пър­во се мият, после се сушат на слънце, минават през машина и накрая влизат в пакетчето. Рано сутрин, преди изгрев, напри­мер се ходи за беладона. Про­летта и късно есента е време за изкарване на корени, а цве­товете се късат през лятото. Знаете ли, стран­но е, билката сама ме привли­ча от мястото, на което расте. Примерно в Мо­гилишкия Бал­кан като отида за покривен де­белец, след половин час ме заболява главата. И това е заради силната положител­на енергия, която излъчва това растение. В нашия Цен­трален Балкан има много места с добра енергия. Но едно от най-заредените е в село Неша, до Провадия, целият район там е такъв. Може би преди години там е имало море, защото често намирам по скалите рако­винки, мидички, охлювчета.

– Вие обаче комбинирате билките, защо?

– Защото така се подсил­ва ефектът им. Установил съм, че българите най-много страдат от стомашни раз­стройства, гастрит, колит, лениви черва. Язва напри­мер церя с жълт и червен кантарион, живовлек, вол­ски език, мащерка, мента, полски хвощ. При хроничен запек съветвам да се взема синя тинтява. Тя влияе вър­ху храносмилането – помага за отделяне на стомашен и жлъчен сок и намалява ки­селинността. Дилянката пък успокоява нервната систе­ма. В зависимост от случая може да й се добави зарас­лец и майчин лист. Аз имам и собствени мои рецепти, като например белодробни­те страдания церя с подбел, борови връхчета, мащерка, мента и паричка. Това си е моя рецепта, която дава от­личен резултат. Иначе бил­ката, която се бере най-труд­но, е страшничето. Това е така, защото расте по скали­те на северните склонове.

– Открили сте и позабраве­ни билки, кои са те?

– Една от тези билки е пъпката на топола. Самият аз останах изумен от въз­действието й. Само едно впръскване отпушва носа при ринит и синузит. Самата пъпка е като майка с плода в утробата си, а аз я оприли­чавам на богиня на плодоро­дието. Описана е в нашата фитотерапия, но е позабра­вена и почти неизползвана. Тя дава чудесни резултати при подагра, ревматизъм, артрит, невралгични болки, напикаване, цистит, бъбреч­ни възпаления, гноен пиело­нефрит, както и при ринит, синузит, бронхит с жилави и гнойни храчки, язви в белия дроб, пясък в бъбреците, хе­мороиди, изгаряния и неза­растващи рани, гангрени и др. В екип с доц. Германов от Тракийския университет и Евгени Попов – магистър по екология, изследвахме ней­ните свойства и достигнах­ме до същите резултати, до които е стигнала и българ­ската фитотерапия. С тези учени сме правили и изслед­вания върху други билки, като леска например, и пак стигнахме до изключител­ни лечебни резултати. Тези комбинации помагат освен за гореизброените болести и за проблеми и патологии на кръвоносната система – тромбофлебити, разшире­ни вени, болест на Рейно и Бюргер, атеросклероза и др. От пъпките на топола­та могат да се приготвят и мехлеми, тинктури и спирт­ни извлеци с широк спектър на действие и чудодейни ре­зултати.

– Вярно ли е, че сте по­могнали на човек с рак да се излекува?

– Да. През 1996 г. описах въздействието на една бил­ка, нарича се дебелец, която помага при ракови и тумор­ни образувания. Публикувах изследването си в няколко вестника тогава, а след го­дини англичаните започват да я използват като хра­нителна добавка. Все пак най-осезаем ефект постигам при чернодробни, бъбречни, туморни болести; при прека­ран инфаркт и инсулт, като прилагам и антипаразитна програма срещу над 50 вида бактерии, гъбички, вируси и др. Мога да кажа, че една от вълшебните ми настойки – златен корен, вдига имун­ната система „до небесата“. Именно сега в тези студени зимни дни екстракт от нея на капки в разтвор с малко вода укрепва организма и грипът бяга от човека като дявол от тамян. Но билката расте в Рила и е забранена за бране. Семена от нея съм посял край Тарзановата пъ­тека, която се спуска от връх Ботев на Стара планина към хижа „Рай“. Това е билка с огромен енергиен потен­циал. Прабългарите са я но­сили като защитен амулет на гърдите и на кръста си. Освен че има огромен лече­бен ефект, това е най-силна­та българска билка. И друго искам да кажа – ако го няма връх Харамия, България ще се затрие! Това е енергий­ният чистач на България. И билките, които растат на него и под него, са много силни. Иначе да отговоря на въпроса ви – в практиката си имам няколко души, кои­то напълно съм изцерил от рака. Единият бе с това за­боляване на белите дробове в напреднал стадий, но и до ден днешен е жив и здрав.

– Коя е царицата на билки­те според вас?

– Това е тинтявата. Тя ле­кува чернодробни, жлъчни, сърдечни, ракови и какви ли не още заболявания. Ва­жно е освен това да умеем да пречистваме организма си. Препоръчвам зехтин и сок от грейпфрут. По 2 литра фреш от ябълки дневно пък изчистват червата и стопя­ват мазнините. Много е по­лезно.

– Вярно ли е, че помагате не само на физически забо­лелите. Правите лекове и за успешен бизнес?

– Разбира се, правя и зная и лекове за любов. Върбин­ка, мълчана билка, еньовче са част от билките, които комбинирам със само мои магически екстракти, за да помогна на влюбени да не се разделят например. И да, на закъсалите в бизнеса също помагам чрез леко­вити растения. И знаете ли защо? Защото билките въз­действат не само на забо­лелите органи. Те лекуват и психиката, и душата. Затова не от всеки става билкар. Трябва да си изцяло открех­нат към природата, да са ти отворени сетивата за нейни­те дарове. Само така можеш да помагаш на хората в нуж­да. Аз не съм магьосник, но в правенето на билкови екс­тракти наистина има нещо магическо. И друго искам да кажа – в никакъв случай не отричам традиционна­та медицина и уменията на лекарите, но винаги мога да съм им в помощ и на тях, и на болните.

Телефон за връзка с билкаря:

0878 691-298

Лили Ангелова

коментара

Реклама
loading...

Таблоид

Проверката на две институции категорична – няма незаконно изсичане на горски фонд в Община Сандански

Публикувано

на

Никакви нарушения, свързани със изсичане на държавен горски фонд и неправомерно използване на държавни терени не бяха констатирани при съвместна проверка на Изпълнителна агенция по горите и на Югозападното държавно предприятие към Министерството на земеделието, храните и горите. Община Сандански изиска информация от проверката и вече разполага с официалното становище на институциите.

Припомняме, че сигналът бе входиран от общинския съветник и лидер на опозиционната партия на местно ниво „Ред, законност справедливост“ Яне Янев.

Видно от получените документи, 7-членна комисия, включващ представители на няколко институции, са посетили на място три терена, описани в сигнала, входиран в Министерството на земеделието, храните и горите. Противно на изнесените в публичното пространство факти на никой от тях не са констатирани несъответствия. При единият терен, е установено, че това е имот, който е изключителна държавна собственост и в който не се извършват никакви строителни действия, противно на твърденията в сигнала. Случайно или умишлено при публични отразявания на темата е насочвано вниманието към съседен имот, който е частен и който има всички изискуеми документи за извършване на строителни действия, които текат в момента. Същото е потвърдено и при проверка на място. Никакви нарушения не са констатирани и в цитирани имоти в местността „Чинар куши“, собственост на юридическо лице.

Община Сандански също се самосезира за проверка и сигнал за незаконно строителство в парка на град Сандански. На първо място е важно да се уточни, че посоченият имот не попада в границите на парка. Нещо, повече той дори няма обща граница с парковата площ, което е лесно проверимо както на място, така и по документи. Имотът е частен и разполага с всички документи, а разрешение за строителни дейности за него е изадено през 2014 г. – по време на управление на предходния градоначалник.

Припомняме, че след встъпването си в длъжност, Кирил Котев издаде през 2016 г. заповед за пълна забрана за строителство в парка на град Сандански. Тя бе защитавана на няколко съдебни инстанции от Община Сандански и в края на месец април 2018 г. бе окончателно потвърдена. По този начин основният приоритет на сегашното управление на общината – за недопускане на строителство в парка и гарантиране на неговото бъдещо разширение, бе защитен. В този смисъл всички твърдения за строителство в парка са спекулация – подобни действия биха били незаконни и именно общината, като институцията защитавала последователно границите на парка, първа би се сезирала.

Всички цитирани сигнали фактически касаят действия преди 2015 г. Най-вероятната причина, че в тях се замесва името на сегашния кмет на Община Сандански е поради фактът, че предстоят местни избори. Сегашното ръководство на общината се надява, че в хода на кампанията ще се обръща повече внимание на предложения за политики и концепции, а не на клевети. Последните може би звучат правдоподобно за хора посещавали Сандански само на почивка, но за всички, които живеят тук е просто опит да се отклони вниманието от свършеното и от редица инициативи, по които предстои още много работа.

Община Сандански е готова да предостави всички документи както по този, така и по други сигнали.

/pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Пожар в Благоевград! Къща лумна в пламъци

Публикувано

на

Вчера около 11:35 часа е съобщено за пожар в къща на улица „Младост“ в Благоевград. Погасен от два екипа на РСПБЗН – Благоевград.

Причината е неправилно ползване на нагревателни уреди.

Щети – около 90 кв.м опушени стени, бяла, черна и компютърна техника, дом.имущество, счупена дограма, кухненски шкафове.

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2019
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ