Свържете се с нас

Таблоид

Депутат от ГЕРБ ръководи шахмата като бащиния!

Публикувано

на

Напрежението в българската шахматна общност ежедневно ескалира. Клубове от цялата страна настояват за отстраняването на народния представител Руслан Тошев от поста председател на БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАХМАТ 1928. Същият е наложен от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Двамата са съграждани и активисти на ГЕРБ. Близкото им приятелство датира от края на 80-те години на миналия век, когато двамата са състуденти в Медицински университет – Варна.

Управлението на Руслан Тошев се отличава с авторитарния си и безпардонен стил от самото му начало. Избран е за председател на шахматната федерация на 2-ри септември 2017 г. във Велико Търново. Вместо да изпълни изискванията на закона и да осъществява своята дейност обективно и безпристрастно в съответствие с чл. 2, ал. 1 от Закона за администрацията, Красен Кралев не само присъства на Учредителното събрание, но и го открива и дава насоките за неговата работа. Председателят Тошев заявява на делегатите, че не могат да обсъждат Устава на федерацията, тъй като същият „не е готов, юристите работят по него“. Избухва скандал, 18 от присъстващите представители отказват да гласуват за Устав, който не са виждали. Руслан Тошев ги гони от залата с аргумента, че не могат да бъдат учредители. По-късно в протокола на Учредителното събрание Руслан Тошев и неговият адвокатски екип записват следното: „Председателят на събранието … представи на присъстващите предложението за приемане на Проектоустава на Българска федерация по шахмат 1928.“, „Водещите събранието попитаха има ли други предложения за изменяне и допълване на Проектоустава, за разисквания и дебати по него.“, „Учредителното събрание прие Устава на Българска федерация по шахмат 1928.“. Протоколът е дописан и с приемането на бюджет – точка от дневния ред, която не присъства в поканата за Учредително събрание и следователно по нея не могат да бъдат вземани решения – чл. 29, ал. 3 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Любопитна е многоликата същност на председателя Тошев. Освен народен представител от ГЕРБ и ръководител на българския шахмат, той е и управител на общинската „СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ПО ОЧНИ БОЛЕСТИ ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ – ВАРНА“ ЕООД. Тази длъжност, несъвместима с позицията му на народен представител, Руслан Тошев заема въпреки изричната забрана на чл. 20, ал. 1, т. 6 от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала, приложима по аналогия и към едноличните дружества с ограничена отговорност с общинско участие в капитала. Във Варна се говори, че под депутатското управление болницата е докарана до трагично финансово състояние и съществува реална опасност тя да бъде закрита. Слуховете се подкрепят от факта, че Руслан Тошев не е изпълнил задълженията си, като не е обявил в Търговския регистър годишните финансови отчети на лечебното заведение за последните три години – 2015-та, 2016-та и 2017-та. Можем само да гадаем дали общинската болница умишлено е водена към фалит поради конфликтното участие на управителя Руслан Тошев в частната „СПЕЦИАЛИЗИРАНА ОЧНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ – 2000 – ВАРНА“ ООД. Участие, което впрочем е забранено от чл. 142, ал. 1, т. 2 от Търговския закон.

Освен изброените дотук действителни позиции, които заема, през последната година народният избранник обича да поставя пред името си званието „майстор на спорта“. Прави го в цялостната документация на шахматната федерация, като такъв се представи дори пред Кирсан Илюмжинов – вече бившия президент на световната шахматна организация FIDE. Прави го, без някога да е покривал нормите за майстор на спорта било в шахмата, било в друга дисциплина. В интернет сайта на FIDE, на адрес https://ratings.fide.com/card.phtml?event=2938979, е достъпен шахматният профил на Руслан Тошев. От него се вижда, че председателят е шахматист с нулев рейтинг и без спортно звание.

Шахматните клубове в България негодуват и се възмущават от средствата, които депутатът от ГЕРБ използва в стремежа си на всяка цена да задържи властта в БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАХМАТ 1928. На 12-ти септември тази година той отказа да свика Общо събрание, поискано от над половината от членовете на федерацията. Въпреки това събранието беше свикано от Софийски градски съд и ще се проведе на 18-ти ноември в Плевен. Реакцията на Руслан Тошев – изключване на 19 клуба, подкрепили искането за Общо събрание, а също и ударна регистрация на нови шахматни клубове без реална дейност, съставени от едни и същи негови хора. До този момент са създадени над 15 верни на партията и на председателя субекта, като продължава трескавото им производство.

И отново в името на своята болезнена амбиция, на 3-ти октомври 2018 г., от Конгреса на FIDE в Батуми, председателят Тошев подведе обществеността с „новината“ за приемане на БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАХМАТ 1928 за член на световната шахматна организация. Министър Красен Кралев напълно безкритично й се довери и побърза да я сподели чрез публикация на профила си във Facebook, откъдето беше.

коментара

Таблоид

Физически лица с жилищни , нежилищни сгради и търговски обекти са подали в община Гоце Делчев декларации за освобождаване от заплащане на такса

Публикувано

на

519 физически лица с жилищни , не жилищни сгради ,земи с постройки  и търговски обекти са подали декларации през 2019 година да бъдат освободени  от плащане на такси  за сметосъбиране и сметоизвозване  тъй като заявените в декларациите жилищни и не жилищни сгради и търговски обекти няма да  бъдат използвани през настоящата 2019 година .

От представеният списък  по подадените декларации за освобождаване от такси за сметосъбиране и  сметоизвозване  през 2019 година  са  неизползваеми от собствениците им десетки апартаменти, къщи гаражи , ранчета и различни други сгради. В списъка  има и собственици  на  3 и 4 апартаменти с по толкова гаражи които  заради това че те не ги ползват са подали декларации за освобождаване от  двата налога .

На заседанието на ОБС Гоце Делчев насрочено за 31 януари  общинските съветници следва да одобрят списъка и да освободят от плащанията собствениците .

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Обновяват ученическия лагер в Попови ливади и вътрешното отделение на болницата в Гоце Делчев

Публикувано

на

Два нови проекта е спечелила община Гоце Делчев, става ясно от публикуване на класирането по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Македония. 204 хиляди евро ще бъдат инвестирани в общинската болница, като средствата са специално за ремонт на вътрешното отделение. Там ще бъде основно подменена ВиК инсталацията, санитарните помещения, ще бъде поставено икономично осветление и фотоволтаична система за захранване на болницата с електричество. Община Гоце Делчев е водеща в този проект, в партньорство с община Щип от Македония.

250 хиляди евро са осигурени за ремонт на основната сграда на ученическия лагер в село Попови ливади. Там ще бъде оборудван посетителски център заедно с условия за провеждане на зелени училища, спортни занимания и учене сред природата.

„С реализирането на тези два нови проекта, отново ще помогнем на МБАЛ „Иван Скендеров“ за подобряване условията за престой и лечение на жителите от нашата община и региона и ще обновим детския лагер, за който отдавна търсехме финансиране“ – доволен е кметът Владимир Москов, след Шестото заседание на Съвместния комитет за наблюдение по Interreg – ИПП Програмата за ТГС България-Македония, който се проведе в Берово и в който участваха заедно с областния управител Бисер Михайлов.

Снимки: Interreg IPA CBC

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ