Свържете се с нас

Таблоид

Депутат от ГЕРБ ръководи шахмата като бащиния!

Публикувано

на

Напрежението в българската шахматна общност ежедневно ескалира. Клубове от цялата страна настояват за отстраняването на народния представител Руслан Тошев от поста председател на БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАХМАТ 1928. Същият е наложен от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Двамата са съграждани и активисти на ГЕРБ. Близкото им приятелство датира от края на 80-те години на миналия век, когато двамата са състуденти в Медицински университет – Варна.

Управлението на Руслан Тошев се отличава с авторитарния си и безпардонен стил от самото му начало. Избран е за председател на шахматната федерация на 2-ри септември 2017 г. във Велико Търново. Вместо да изпълни изискванията на закона и да осъществява своята дейност обективно и безпристрастно в съответствие с чл. 2, ал. 1 от Закона за администрацията, Красен Кралев не само присъства на Учредителното събрание, но и го открива и дава насоките за неговата работа. Председателят Тошев заявява на делегатите, че не могат да обсъждат Устава на федерацията, тъй като същият „не е готов, юристите работят по него“. Избухва скандал, 18 от присъстващите представители отказват да гласуват за Устав, който не са виждали. Руслан Тошев ги гони от залата с аргумента, че не могат да бъдат учредители. По-късно в протокола на Учредителното събрание Руслан Тошев и неговият адвокатски екип записват следното: „Председателят на събранието … представи на присъстващите предложението за приемане на Проектоустава на Българска федерация по шахмат 1928.“, „Водещите събранието попитаха има ли други предложения за изменяне и допълване на Проектоустава, за разисквания и дебати по него.“, „Учредителното събрание прие Устава на Българска федерация по шахмат 1928.“. Протоколът е дописан и с приемането на бюджет – точка от дневния ред, която не присъства в поканата за Учредително събрание и следователно по нея не могат да бъдат вземани решения – чл. 29, ал. 3 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Любопитна е многоликата същност на председателя Тошев. Освен народен представител от ГЕРБ и ръководител на българския шахмат, той е и управител на общинската „СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ПО ОЧНИ БОЛЕСТИ ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ – ВАРНА“ ЕООД. Тази длъжност, несъвместима с позицията му на народен представител, Руслан Тошев заема въпреки изричната забрана на чл. 20, ал. 1, т. 6 от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала, приложима по аналогия и към едноличните дружества с ограничена отговорност с общинско участие в капитала. Във Варна се говори, че под депутатското управление болницата е докарана до трагично финансово състояние и съществува реална опасност тя да бъде закрита. Слуховете се подкрепят от факта, че Руслан Тошев не е изпълнил задълженията си, като не е обявил в Търговския регистър годишните финансови отчети на лечебното заведение за последните три години – 2015-та, 2016-та и 2017-та. Можем само да гадаем дали общинската болница умишлено е водена към фалит поради конфликтното участие на управителя Руслан Тошев в частната „СПЕЦИАЛИЗИРАНА ОЧНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ – 2000 – ВАРНА“ ООД. Участие, което впрочем е забранено от чл. 142, ал. 1, т. 2 от Търговския закон.

Освен изброените дотук действителни позиции, които заема, през последната година народният избранник обича да поставя пред името си званието „майстор на спорта“. Прави го в цялостната документация на шахматната федерация, като такъв се представи дори пред Кирсан Илюмжинов – вече бившия президент на световната шахматна организация FIDE. Прави го, без някога да е покривал нормите за майстор на спорта било в шахмата, било в друга дисциплина. В интернет сайта на FIDE, на адрес https://ratings.fide.com/card.phtml?event=2938979, е достъпен шахматният профил на Руслан Тошев. От него се вижда, че председателят е шахматист с нулев рейтинг и без спортно звание.

Шахматните клубове в България негодуват и се възмущават от средствата, които депутатът от ГЕРБ използва в стремежа си на всяка цена да задържи властта в БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАХМАТ 1928. На 12-ти септември тази година той отказа да свика Общо събрание, поискано от над половината от членовете на федерацията. Въпреки това събранието беше свикано от Софийски градски съд и ще се проведе на 18-ти ноември в Плевен. Реакцията на Руслан Тошев – изключване на 19 клуба, подкрепили искането за Общо събрание, а също и ударна регистрация на нови шахматни клубове без реална дейност, съставени от едни и същи негови хора. До този момент са създадени над 15 верни на партията и на председателя субекта, като продължава трескавото им производство.

И отново в името на своята болезнена амбиция, на 3-ти октомври 2018 г., от Конгреса на FIDE в Батуми, председателят Тошев подведе обществеността с „новината“ за приемане на БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАХМАТ 1928 за член на световната шахматна организация. Министър Красен Кралев напълно безкритично й се довери и побърза да я сподели чрез публикация на профила си във Facebook, откъдето беше.

коментара

Таблоид

Внимание: Отровен германски салам в магазините у нас

Публикувано

на

366 кг отровни колбаси, внос от Германия са засечени у нас, алармираха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Това е станало възможно след като е била получена нотификация по Системата за бързо съобщаване на храни и фуражи на Европейската комисия (RASFF) за възникнала хранителна инфекция в Германия.

Заразяването с опасната бактерия Listeria monocytogenes е отнело живота на трима души в Германия и е причинено от месни продукти на фирма Wilke. Няколко десетки души са постъпили в болница заради хранително отравяне, причинено от бактерията във въпросните колбаси.

В една от големите търговски вериги в България са били разпространени продукти на Wilke, от видовете: Салам пеперони слайс, Aro Pizzasalami, Aro Peperonisalami и Chef Pizza Salami sliced в опаковки по 1 кг, уточниха от БАБХ. 

Незабавно са извършени проверки в централния склад на фирмата получател и във всички магазини от търговската верига в страната. Наличните количества са спрени от реализация и са насочени за унищожаване. Според германското издание FOKUS компанията Wilkeе е установила бактерията, но е крила за това, което тя може да предизвика.

Медиите в Германия твърдят, че колбаси на фирмата е продавано на повече от 200 фирми в ЕС.  Между тях са и 3 известни търговски вериги.

Срещу управляващия директор на компанията тече Wilke разследване за убийство поради небрежност. Фалиралият производител на месни изделия е продавал продукти под 13 различни марки в 21 страни от ЕС, както и в няколко други държавни извън Общността.

Определени щамове Listeria monocytogenes могат да достигнат до сърцето и да доведат до сериозни или трудно лечими сърдечни инфекции. Около 10% от сериозните инфекции, причинени от листерии, протичат като трудни за лечение сърдечни инфекции с повече от една трета смъртни случаи, сочат изследвания на заразани пациенти.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

След закриването на Дома за деца лишени от родителски грижи „Иван Кюлев“ в Гоце Делчев социалните чрез съда връщат на самотен бащата 12 годишният му син който е пето дете в семейството

Публикувано

на

12 годишен отглеждан до скоро в Домът за деца лишени от родителски грижи „Иван Кюлев“ в Гоце Делчев , чрез съда по молба на социалните е върнат на баща му който е самотен и се грижи за още четири деца .

За да се произнесе по сложния сазус състава при Районен съд Гоце Делчев  взе предвид следното:

Молбата е с правно основание по чл.29, т.6 и т.9 във връзка с чл.30 от Закона за закрила на Детето . Предявена е от Дирекция ”Социално подпомагане + Гоце Делчев  от където се  иска се да бъде прекратено настаняването на 12 годишния Д. С. К. А в социална услуга „Кризисен център“ гр. Гоце Делчев .

Бащата на момчето , в съдебното заседание е заявил   желанието си да бъде уважена молбата и детето му за бъде върнато за отглеждане при него.

12 годишният Д. С. К. А. е роден 2006г. в гр. Гоце Делчев . Той е четвърто дете на семчейството  като има  още трима по-големи братя и една по-малка сестра.

Преди около четири години майката напуснала общият им дом  като за децата останал да се грижи само бащата. Красимир А. не успявал да се справи сам с отглеждането на пет деца и те оставали без надзор, било установено, че просят.

Бащата е с намалена трудоспособност, поради заболяване на лявата ръка, поради което трудно си намирал работа и нямал средства за издръжка на децата.

Тъй като нямали други роднини, които да поемат грижите за 12 годишният малчуган той бил настанен за отглеждане в Дом за деца лишени от родителска грижа „Иван  Кюлев“в Гоце Делчев.

Предвид закриването на услугата, предоставяна от ДДЛРГ „Иван Кюлев“ със Заповед № РД-0172 от 25.01.2019 г. на Изпълнителният директор на АСП, било проведено проучване на възможностите за връщане на малолетното мовче в семейството или за настаняването му при близки.

Било установено, че битовото и финансово състояние на бащата все още не позволява детето да бъде върнато в семейството.

Социалните работници не могли да открият майката , нямало и други близки, които да поемат отглеждането му.

Бил направен опит момчето  да бъде  настанено в приемно семейство, но неуспешно, тъй като то не приело семейството.

За да не бъде настанен в социална услуга извън района на гр.Гоце Делчев , при което би се прекъснала връзката между него и баща му, било взето решение малкия  да бъде настанен в Кризисен център „Ново Начало“ в Гоце Делчев . Междувременно продължила работата за повишаване на родителския капацитет на бащата Красимир А.. Били отпуснати средства, с които бащата построил пристройка към съществуващата стая, в която пристройка да се настанят децата, при връщането им в семейството.

След като изтекъл 6-месечния период от настаняването на  на 12 годишния С. А. в Кризисния център, било взето решение настаняването му там да бъде прекратено, като бащата поеме отговорност за неговото отглеждане.

В представения социален доклад е посочено, че баща е осъзнал отговорността си, налице се оказала и силна емоционална връзка между него и 12 годишният му син.

Бащата получава пенсия поради инвалидност в размер на 190.34 лв., като понякога получава и други доходи, чрез извършване на дейности на частни лица срещу заплащане. При грижите за 12 годишният си син станало ясно ,че бащата  ще може да разчита и на помощ от двамата си вече пълнолетни синове, които работят, както и на брат си, който живее наблизо. При които условия ще продължи и работата с бащата и наблюдението върху семейството още 6 месеца.

Въз основа на извършената оценка на родителския капацитет и социална работа по случая със заповед № ЗД/Д-Е-ГД-051 от 13.09.2019 год. на Директора на Дилекция  „Социално  подпомагане – Гоце Делчев  Д. е прекратено настаняването на 12 годишния Д. в Кризисен център „Ново Начало“ , поради реинтеграцията му в биологичното семейство.

Изслушан в съдебно заседание бащата Красимир А. заявяви, че е съгласен синът му  да бъде върнат при него и счита, че ще се справи с отглеждането му.Момчето също е заявило категоричното си желание да се върне в семейството си и да остане да живее при баща си .

Така , Районен съд Гоце Делчев взе решение за прекратяване  настаняването на 12 годишния С. К. А.в социална услуга „Кризисен център“ поради реинтеграция в биологичното му семейство.

 

Решението на съда  може да се обжалва пред Окръжен съд Благоевград  с въззивна жалба, в 7-дневен срок от денят на делото  за бащата и от съобщаването му на останалите страни

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ