Свържете се с нас

Таблоид

Депутат от ГЕРБ ръководи шахмата като бащиния!

Публикувано

на

Напрежението в българската шахматна общност ежедневно ескалира. Клубове от цялата страна настояват за отстраняването на народния представител Руслан Тошев от поста председател на БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАХМАТ 1928. Същият е наложен от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Двамата са съграждани и активисти на ГЕРБ. Близкото им приятелство датира от края на 80-те години на миналия век, когато двамата са състуденти в Медицински университет – Варна.

Управлението на Руслан Тошев се отличава с авторитарния си и безпардонен стил от самото му начало. Избран е за председател на шахматната федерация на 2-ри септември 2017 г. във Велико Търново. Вместо да изпълни изискванията на закона и да осъществява своята дейност обективно и безпристрастно в съответствие с чл. 2, ал. 1 от Закона за администрацията, Красен Кралев не само присъства на Учредителното събрание, но и го открива и дава насоките за неговата работа. Председателят Тошев заявява на делегатите, че не могат да обсъждат Устава на федерацията, тъй като същият „не е готов, юристите работят по него“. Избухва скандал, 18 от присъстващите представители отказват да гласуват за Устав, който не са виждали. Руслан Тошев ги гони от залата с аргумента, че не могат да бъдат учредители. По-късно в протокола на Учредителното събрание Руслан Тошев и неговият адвокатски екип записват следното: „Председателят на събранието … представи на присъстващите предложението за приемане на Проектоустава на Българска федерация по шахмат 1928.“, „Водещите събранието попитаха има ли други предложения за изменяне и допълване на Проектоустава, за разисквания и дебати по него.“, „Учредителното събрание прие Устава на Българска федерация по шахмат 1928.“. Протоколът е дописан и с приемането на бюджет – точка от дневния ред, която не присъства в поканата за Учредително събрание и следователно по нея не могат да бъдат вземани решения – чл. 29, ал. 3 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Любопитна е многоликата същност на председателя Тошев. Освен народен представител от ГЕРБ и ръководител на българския шахмат, той е и управител на общинската „СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ПО ОЧНИ БОЛЕСТИ ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ – ВАРНА“ ЕООД. Тази длъжност, несъвместима с позицията му на народен представител, Руслан Тошев заема въпреки изричната забрана на чл. 20, ал. 1, т. 6 от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала, приложима по аналогия и към едноличните дружества с ограничена отговорност с общинско участие в капитала. Във Варна се говори, че под депутатското управление болницата е докарана до трагично финансово състояние и съществува реална опасност тя да бъде закрита. Слуховете се подкрепят от факта, че Руслан Тошев не е изпълнил задълженията си, като не е обявил в Търговския регистър годишните финансови отчети на лечебното заведение за последните три години – 2015-та, 2016-та и 2017-та. Можем само да гадаем дали общинската болница умишлено е водена към фалит поради конфликтното участие на управителя Руслан Тошев в частната „СПЕЦИАЛИЗИРАНА ОЧНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ – 2000 – ВАРНА“ ООД. Участие, което впрочем е забранено от чл. 142, ал. 1, т. 2 от Търговския закон.

Освен изброените дотук действителни позиции, които заема, през последната година народният избранник обича да поставя пред името си званието „майстор на спорта“. Прави го в цялостната документация на шахматната федерация, като такъв се представи дори пред Кирсан Илюмжинов – вече бившия президент на световната шахматна организация FIDE. Прави го, без някога да е покривал нормите за майстор на спорта било в шахмата, било в друга дисциплина. В интернет сайта на FIDE, на адрес https://ratings.fide.com/card.phtml?event=2938979, е достъпен шахматният профил на Руслан Тошев. От него се вижда, че председателят е шахматист с нулев рейтинг и без спортно звание.

Шахматните клубове в България негодуват и се възмущават от средствата, които депутатът от ГЕРБ използва в стремежа си на всяка цена да задържи властта в БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАХМАТ 1928. На 12-ти септември тази година той отказа да свика Общо събрание, поискано от над половината от членовете на федерацията. Въпреки това събранието беше свикано от Софийски градски съд и ще се проведе на 18-ти ноември в Плевен. Реакцията на Руслан Тошев – изключване на 19 клуба, подкрепили искането за Общо събрание, а също и ударна регистрация на нови шахматни клубове без реална дейност, съставени от едни и същи негови хора. До този момент са създадени над 15 верни на партията и на председателя субекта, като продължава трескавото им производство.

И отново в името на своята болезнена амбиция, на 3-ти октомври 2018 г., от Конгреса на FIDE в Батуми, председателят Тошев подведе обществеността с „новината“ за приемане на БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАХМАТ 1928 за член на световната шахматна организация. Министър Красен Кралев напълно безкритично й се довери и побърза да я сподели чрез публикация на профила си във Facebook, откъдето беше.

коментара

Таблоид

Общинска администрация –Белица организира традиционното пролетно и Великденско почистване

Публикувано

на

В рамките на кампанията жителите ще могат да се освободят от натрупаните излишни вещи, както в жилищата, мазетата и таваните си, така и да се погрижат и за районите около жилищните домове, междублоковите пространства, кварталните паркове и места за отдих.

Кампанията ще стартира на 22.04.2019г. и ще продължи до 24.04.2019г.

Провеждането й ще позволи всеки, който желае да почисти дома си и околното пространство, като събраните отпадъци ще бъдат извозени своевременно.

За всички участници ще бъдат осигурени ръкавици и чували за събиране на отпадъците. По обемистите предмети и дървесни клони трябва да се поставят извън контейнерите, в непосредствена близост до тях.

Заявки за включване в почистването ще се приемат в стая 104 на ОА-Белица.

Всички инициативи на граждани за почистване получават и ще получат подкрепа и съдействие, както за организиране на кампаниите с консумативи и логистика, така и за извозване и депониране на събраните отпадъци.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Всички щъркелови гнезда в гоцеделчевското село Баничан вече са осиновени

Публикувано

на

На стълбовете под тях са поставени табели с осиновителите – местни жители и хора от цялата страна, представители на институции, предаде БНР.

Осиновяванията са част от инициативата „Осинови щъркелово гнездо“, реализирана от местното читалище в партньорство с Българското дружество за защита на птиците.

Село Баничан се прочу преди три години с единственото у нас щъркелово гнездо под видеонаблюдение. В него живеят Пролетка и Изгрев. Гнездото им е осиновено от Мария и Хироюко от Япония. Когато те се свързали в социалните мрежи с Румяна и Митко, вече всички гнезда били осиновени.

Инцидент от преди месец със застрелян щъркел в Хаджидимово провокира природозащитни организации да се обърнат към местните хора с апел да се погрижат за птиците. Така се ражда идеята да предложат за осиновяване гнездата на щъркелите. За броени дни и два и отзвук от далечна Япония.

Специално приложение показва схема на осиновените щъркелови гнезда в Баничан. Скоро тя ще бъде обогатена с точния адрес на щъркеловите семейства в целия гоцеделчевски район, които също могат да бъдат осиновени.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ