Свържете се с нас

Таблоид

Депутат от ГЕРБ ръководи шахмата като бащиния!

Публикувано

на

Напрежението в българската шахматна общност ежедневно ескалира. Клубове от цялата страна настояват за отстраняването на народния представител Руслан Тошев от поста председател на БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАХМАТ 1928. Същият е наложен от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Двамата са съграждани и активисти на ГЕРБ. Близкото им приятелство датира от края на 80-те години на миналия век, когато двамата са състуденти в Медицински университет – Варна.

Управлението на Руслан Тошев се отличава с авторитарния си и безпардонен стил от самото му начало. Избран е за председател на шахматната федерация на 2-ри септември 2017 г. във Велико Търново. Вместо да изпълни изискванията на закона и да осъществява своята дейност обективно и безпристрастно в съответствие с чл. 2, ал. 1 от Закона за администрацията, Красен Кралев не само присъства на Учредителното събрание, но и го открива и дава насоките за неговата работа. Председателят Тошев заявява на делегатите, че не могат да обсъждат Устава на федерацията, тъй като същият „не е готов, юристите работят по него“. Избухва скандал, 18 от присъстващите представители отказват да гласуват за Устав, който не са виждали. Руслан Тошев ги гони от залата с аргумента, че не могат да бъдат учредители. По-късно в протокола на Учредителното събрание Руслан Тошев и неговият адвокатски екип записват следното: „Председателят на събранието … представи на присъстващите предложението за приемане на Проектоустава на Българска федерация по шахмат 1928.“, „Водещите събранието попитаха има ли други предложения за изменяне и допълване на Проектоустава, за разисквания и дебати по него.“, „Учредителното събрание прие Устава на Българска федерация по шахмат 1928.“. Протоколът е дописан и с приемането на бюджет – точка от дневния ред, която не присъства в поканата за Учредително събрание и следователно по нея не могат да бъдат вземани решения – чл. 29, ал. 3 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Любопитна е многоликата същност на председателя Тошев. Освен народен представител от ГЕРБ и ръководител на българския шахмат, той е и управител на общинската „СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ПО ОЧНИ БОЛЕСТИ ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ – ВАРНА“ ЕООД. Тази длъжност, несъвместима с позицията му на народен представител, Руслан Тошев заема въпреки изричната забрана на чл. 20, ал. 1, т. 6 от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала, приложима по аналогия и към едноличните дружества с ограничена отговорност с общинско участие в капитала. Във Варна се говори, че под депутатското управление болницата е докарана до трагично финансово състояние и съществува реална опасност тя да бъде закрита. Слуховете се подкрепят от факта, че Руслан Тошев не е изпълнил задълженията си, като не е обявил в Търговския регистър годишните финансови отчети на лечебното заведение за последните три години – 2015-та, 2016-та и 2017-та. Можем само да гадаем дали общинската болница умишлено е водена към фалит поради конфликтното участие на управителя Руслан Тошев в частната „СПЕЦИАЛИЗИРАНА ОЧНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ – 2000 – ВАРНА“ ООД. Участие, което впрочем е забранено от чл. 142, ал. 1, т. 2 от Търговския закон.

Освен изброените дотук действителни позиции, които заема, през последната година народният избранник обича да поставя пред името си званието „майстор на спорта“. Прави го в цялостната документация на шахматната федерация, като такъв се представи дори пред Кирсан Илюмжинов – вече бившия президент на световната шахматна организация FIDE. Прави го, без някога да е покривал нормите за майстор на спорта било в шахмата, било в друга дисциплина. В интернет сайта на FIDE, на адрес https://ratings.fide.com/card.phtml?event=2938979, е достъпен шахматният профил на Руслан Тошев. От него се вижда, че председателят е шахматист с нулев рейтинг и без спортно звание.

Шахматните клубове в България негодуват и се възмущават от средствата, които депутатът от ГЕРБ използва в стремежа си на всяка цена да задържи властта в БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАХМАТ 1928. На 12-ти септември тази година той отказа да свика Общо събрание, поискано от над половината от членовете на федерацията. Въпреки това събранието беше свикано от Софийски градски съд и ще се проведе на 18-ти ноември в Плевен. Реакцията на Руслан Тошев – изключване на 19 клуба, подкрепили искането за Общо събрание, а също и ударна регистрация на нови шахматни клубове без реална дейност, съставени от едни и същи негови хора. До този момент са създадени над 15 верни на партията и на председателя субекта, като продължава трескавото им производство.

И отново в името на своята болезнена амбиция, на 3-ти октомври 2018 г., от Конгреса на FIDE в Батуми, председателят Тошев подведе обществеността с „новината“ за приемане на БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАХМАТ 1928 за член на световната шахматна организация. Министър Красен Кралев напълно безкритично й се довери и побърза да я сподели чрез публикация на профила си във Facebook, откъдето беше.

коментара

Новини

Александра Богданска – Петканова в „Струмско“ с Dodge Viper за 175 000 лв.

Публикувано

на

Александра Богданска и безработният репортер Даниел Петканов пристигнаха в Благоевград с мощен двуместен звяр.  Колата се продава и най-вероятно популярното семейство са наети да я промотират. Цената на този  Dodge Viper TA е 175 000 лв.  с двигател 8. 4 V10, 650 к.с. През 2014 са произведени само 33 автомобила от тази серия. След като посетиха Сапарева баня, семейството се отправи към родният квартал на Алекс  „Струмско“…

Целия материал четете  в печатното издание на Топ Преса …

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Сложиха на тезгяха кафето „Младост“ в центъра на Гоце Делчев! Искат му € 300 000!

Публикувано

на

„Младост“ както бе известно дълги години – кафе -„Малибу“, заведението намиращо се в сградата на ОБС – Гоце Делчев е обявено за продан.

Агенцията на местен общински съветник го е обявила за сумата от 300 000 евро.
Ето какво пише в обявата, взета от сайта имоти.бг.

„Продава се работещ, напълно оборудван кафе-бар в идеален център на град Гоце Делчев. Заведението се предлага с цялото оборудване видимо на снимките. Налична е и оборудвана кухня.“

Последните години заведението наистина работеше в криза след криза. Старият собственик финансово закъсал бе ипотекирал имота, наематели едвам издържаха да плащат сметките си.
Вижда се, агонията свърши и собственикът се е предал.

Въпрос на време е да видим дали ще се намери някой да му брои близо 600 000 лева за въпросния имот. И да се намери паралия, трудно ще се разработи това кафе, да се намери качествен персонал е почти невъзможно, а и последно време барът се превърна в пушилня за младите, които се „лигавят“ на по едно кафе или вода, а това разходи не плаща, коментират темата познавачи на бизнеса и заявяват убедено – за толкова пари – избиване на инвестицията е почти невъзможна.

Вестник “ Градът  “

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ