Свържете се с нас

Таблоид

Депутат от ГЕРБ ръководи шахмата като бащиния!

Публикувано

на

Напрежението в българската шахматна общност ежедневно ескалира. Клубове от цялата страна настояват за отстраняването на народния представител Руслан Тошев от поста председател на БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАХМАТ 1928. Същият е наложен от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Двамата са съграждани и активисти на ГЕРБ. Близкото им приятелство датира от края на 80-те години на миналия век, когато двамата са състуденти в Медицински университет – Варна.

Управлението на Руслан Тошев се отличава с авторитарния си и безпардонен стил от самото му начало. Избран е за председател на шахматната федерация на 2-ри септември 2017 г. във Велико Търново. Вместо да изпълни изискванията на закона и да осъществява своята дейност обективно и безпристрастно в съответствие с чл. 2, ал. 1 от Закона за администрацията, Красен Кралев не само присъства на Учредителното събрание, но и го открива и дава насоките за неговата работа. Председателят Тошев заявява на делегатите, че не могат да обсъждат Устава на федерацията, тъй като същият „не е готов, юристите работят по него“. Избухва скандал, 18 от присъстващите представители отказват да гласуват за Устав, който не са виждали. Руслан Тошев ги гони от залата с аргумента, че не могат да бъдат учредители. По-късно в протокола на Учредителното събрание Руслан Тошев и неговият адвокатски екип записват следното: „Председателят на събранието … представи на присъстващите предложението за приемане на Проектоустава на Българска федерация по шахмат 1928.“, „Водещите събранието попитаха има ли други предложения за изменяне и допълване на Проектоустава, за разисквания и дебати по него.“, „Учредителното събрание прие Устава на Българска федерация по шахмат 1928.“. Протоколът е дописан и с приемането на бюджет – точка от дневния ред, която не присъства в поканата за Учредително събрание и следователно по нея не могат да бъдат вземани решения – чл. 29, ал. 3 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Любопитна е многоликата същност на председателя Тошев. Освен народен представител от ГЕРБ и ръководител на българския шахмат, той е и управител на общинската „СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ПО ОЧНИ БОЛЕСТИ ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ – ВАРНА“ ЕООД. Тази длъжност, несъвместима с позицията му на народен представител, Руслан Тошев заема въпреки изричната забрана на чл. 20, ал. 1, т. 6 от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала, приложима по аналогия и към едноличните дружества с ограничена отговорност с общинско участие в капитала. Във Варна се говори, че под депутатското управление болницата е докарана до трагично финансово състояние и съществува реална опасност тя да бъде закрита. Слуховете се подкрепят от факта, че Руслан Тошев не е изпълнил задълженията си, като не е обявил в Търговския регистър годишните финансови отчети на лечебното заведение за последните три години – 2015-та, 2016-та и 2017-та. Можем само да гадаем дали общинската болница умишлено е водена към фалит поради конфликтното участие на управителя Руслан Тошев в частната „СПЕЦИАЛИЗИРАНА ОЧНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ – 2000 – ВАРНА“ ООД. Участие, което впрочем е забранено от чл. 142, ал. 1, т. 2 от Търговския закон.

Освен изброените дотук действителни позиции, които заема, през последната година народният избранник обича да поставя пред името си званието „майстор на спорта“. Прави го в цялостната документация на шахматната федерация, като такъв се представи дори пред Кирсан Илюмжинов – вече бившия президент на световната шахматна организация FIDE. Прави го, без някога да е покривал нормите за майстор на спорта било в шахмата, било в друга дисциплина. В интернет сайта на FIDE, на адрес https://ratings.fide.com/card.phtml?event=2938979, е достъпен шахматният профил на Руслан Тошев. От него се вижда, че председателят е шахматист с нулев рейтинг и без спортно звание.

Шахматните клубове в България негодуват и се възмущават от средствата, които депутатът от ГЕРБ използва в стремежа си на всяка цена да задържи властта в БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАХМАТ 1928. На 12-ти септември тази година той отказа да свика Общо събрание, поискано от над половината от членовете на федерацията. Въпреки това събранието беше свикано от Софийски градски съд и ще се проведе на 18-ти ноември в Плевен. Реакцията на Руслан Тошев – изключване на 19 клуба, подкрепили искането за Общо събрание, а също и ударна регистрация на нови шахматни клубове без реална дейност, съставени от едни и същи негови хора. До този момент са създадени над 15 верни на партията и на председателя субекта, като продължава трескавото им производство.

И отново в името на своята болезнена амбиция, на 3-ти октомври 2018 г., от Конгреса на FIDE в Батуми, председателят Тошев подведе обществеността с „новината“ за приемане на БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАХМАТ 1928 за член на световната шахматна организация. Министър Красен Кралев напълно безкритично й се довери и побърза да я сподели чрез публикация на профила си във Facebook, откъдето беше.

коментара

Таблоид

Екоинспектори на крак по сигнал: ферма със свине трови Бистрица

Публикувано

на

Сигнал на зеления телефон за замърсяване водите на река Благоевградска Бистрица  вдигна на крак екоинспекторите от Благоевград. Установено е, заедно с  представители на Басейнова дирекция  и Областна дирекция по безопасност на храните, че животновъден обект трови  с отпадъчни води реката.

Към момента на проверката в р. Благоевградска Бистрица се заустват отпадъчни води, формирани от измиване на помещения за отглеждане на едри преживни животни и свине. Два обекта ползват една обща тръба за отвеждане на отпадъчните води до реката. И на двата обекта има изградени кладенци, като водовземането от подземни води, както и заустването на отпадъчни води се осъществява без необходимото за това основание. Инспекторите ще предприемат административно-наказателни мерки във връзка с констатираните нарушения на Закона за водите. Животновъдните обекти са записани в системата на  Българската агенция по безопасност на храните, но не отговарят на изискванията съгласно разпоредбите на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Още един  сигнал е  постъпил на зеления телефон за замърсяване водите на река Благоевградска Бистрица с отпадъчни води. Извършена е  незабавна съвместна проверка с представител на БД ЗБР. При извършения обход и оглед на цитирания в сигнала участък на реката е установено, че вследствие на запушване от съоръжение на канализационната система (отливен канал на дъждопреливник) в р. Благоевградска Бистрица се заустват отпадъчни води с характерен мирис и цвят на битово-фекални отпадъчни води. Сигналът е основателен и веднага е препратен по компетентост до експлоатационното дружество „ВиК“ ЕООД, Благоевград. От дружеството уведомяват, че съоръжението е приведено в нормална експлоатационна изправност и работи по предназначение.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

РОМАНЪТ „ЦЪРНА МЕСЕЧИНА“ НА КИРИЛ ПЕЦЕВ ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕН В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ НА 22 НОЕМВРИ

Публикувано

на

 

Историческият роман «Църна месечина» на Кирил Пецев ще бъде представен в гр. Гоце Делчев на 22 ноември 2018 г. /четвъртък/. Представянето се организира съвместно от община Гоце Делчев, Общински исторически музей и издателство «Лексикон», и ще се състои от 17:30 часа в залата на Общинския исторически музей в града.

Романът е номиниран в конкурса за исторически роман през 2017 г. Авторът му – Кирил Пецев е роден в Петрич и повече от 40 години е живял в Благоевград. И както много хора, населявали това пространство по течението на Струма е бил в плен на митологията за борбите на българите от Македония. Влезлият в литературата от журналистиката Пецев, в книгата си прави митологията предметна и ясна, с точните имена и образи на героите, които познаваме от учебниците по история.

Кирил Пецев е автор на сборника разкази „По горнилото”, а в периода от 2012 до 2017 година издава пет книги: „Покровителите Дуло”, „Посветените”, „Знаците на Армагедон”, „Нощта на мъртвата луна” и „Божественият код”, обединени под  общото заглавие „Тумулус”.    Новият роман „Църна месечина” е поредното интелектуално предизвикателство за любителите на конспиративни теории и продължава харесваната от писателя сюжетна линия на вълнуващото приключение по пътя на преодоляване на личното невежество.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ПОПУЛЯРНИ