Свържете се с нас

Таблоид

Пътната връзка Сатовча ,Фъргово ,Вълкосел разбита и опасна за пътуващите ,Областно пътно управление Благоевград абдикира от задълженията си, АПИ също

Публикувано

на

Пътната връзка Сатовча , Фъргово , Вълкосел  е напълно разбита ,а пътуването  на автомобилите по нея  е вече рисково, алармират от общинската администрация в Сатовча  . Пътната връзка между посочените по горе сатовчански  села е третокласен път на републиканската пътна мрежа, поддръжката на която е изцяло задължение на Областното пътно управление в Благоевград .От администрацията в Сатовча  съобщиха ,че многократно са сигнализирали за проблема с нарочни писма и снимкови  материал Агенция пътна инфраструктура –София-АПИ / и подразделенията в Благоевград и Гоце  Делчев  за предприемане на спешни мерки за ремонт и възстановяване на разрушените  участъци на пътя  който е осеян с дупки ,но до момента  резултата от кореспонденцията е нулев.  Единственото  по кореспонденцията  с въпросните институции е уведомителни писма ,че ремонтирането на пътя Сатовча , Фъргово  ,Вълкосел  е планирано в програмата на Агенция“ Пътна инфраструктура „ но до момента няма предприети никакви действия. Последно бяхме информирани,че до 05.11.2018 г. т.е понеделника  който мина ,че ще получим окончателен отговор  но и такъв няма до  изтичането на посоченият в писмото им срок“ коментираха от администрацията в Сатовча  и кметствата в селата Фъргово  и Вълкосел .

 

Няма никакви индикации че пътя преди настъпването на  зимата  ще бъде ремонтиран въпреки че многократно  от наша страна сме заявявали , че при започване на ремонтни дейности имаме готовност и ние от общината да помогнем с работници и техника .В краен случай ще се наложи докато времето все още позволява,с цел недопускане на пътни транспортни произшествия и жертви по този път да извършим неотложният ремонт за наша сметка . Няма да позволя заради административно неглижиране на проблема хората  от трите села  и пътуващите по този път  ,да се избиват „ заяви кмета на община Сатовча  Арбен  Мименов  който се надява  в близките дни все пак да получи чаканият окончателен отгово  от АПИ  и Областнато  пътно управление в Благоевград .

 

Междувременно Мименов   издаде нарочна заповед във връзка с предстоящият зимен сезон относно поддръжката на на пътищата на територията на община Сатовча  .

 

Основните отговарящи  по пътните дейности са кметовете на населени места които до 10-ти ноември и след това периодично да организират освобождаването на на уличните платна и тротоарите в населените им места  от дърва за огрев, сушилни, оборски тор,неизползваеми строителни материали ,трайно неподвижна техника и техника паркирана неправилно ,затрудняваща затрудняваща движението  и завзетите противозаконно  тротоарни и други площи . Кметовете  на населените места съобразно заповедта  на Мименов  носят отговорност и за организацията и безпроблемното снегопочистване  и опесъчаване  през зимният период както и за възникнали ПТП -та в населените им места в следствие на неизпълнение на заповедта.

 

Цялостният контрол по изпълнението на заповедта  за освобождаване от  на тротоарните и уличните пространства по селата на община Сатовча  ,снегопочистването  и опесачаването  е възложен  началник полицейският участък в Сатовча  и на  Илхан  Кълков , директор на дирекция в общинската администраци

коментара

Таблоид

Наловете си мрени от река Струма

Публикувано

на

Рибар замята във вир на река Струма край Благоевград

Сега е последният шанс да се улови черна мряна преди застудяването. Тази риба е разпространена в много реки из страната, като предпочита горните и средните течения. Особено висока численост има по поречието на Струма.

Мряната е риба от семейство Шаранови. Както повечето представители, така и тя е топлолюбива. Храни се активно през октомври, а заради меката есен до момента все още се хваща успешно. Ако температурата на водата спадне с още няколко градуса, то тя ще престане да търси храна.

Сега река Струма е отлична опция за улов на мрени. Тези риби предпочитат места с каменисто дъно и неголяма дълбочина. Вировете с по-бързо течение са отлично местообитание. През последните дни много мрени са хващани в района на така наречените баражи край Благоевград.

Мряната яде всички видове ларви по дъното. Обикновено обира личинките, залепени по камъните. Черна мряна с размер около 30 см се счита за особено едра. Тази риба живее на пасажи, затова подхранването е важно. Успеем ли да задържим стадото пред нас, то динамичният улов ни е гарантиран.

По това време от годината любим деликатес на мрените са белите червеи. Затова и подхвърлянето им с прашка във водата подлудява рибите. Нивото на река Струма в момента е сравнително ниско, което предполага успешен риболов на плувка. Използва се въдица тип „болонезе“ с дължина 5 или 6 метра. Поставя се плувка около 2 грама и кука, не по-голяма от №12.

Мрените все още са гладни

Други предпочитат да заложат на риболов с дънна тежест и къс повод. Фидерът също не е за пренебрегване. През ноември мрените може да се ловят целодневно. Рибите дори предпочитат слънчевите дни и обедните часове, когато са най-активни.

Щом времето застудее трайно, тогава на сцената излиза негово величество скобарът. Това е най-търсената речна риба през зимния сезон. Популацията й в река Струма е много добра. Скобарът е известен със своята борбеност и затова е предпочитан обект от въдичарите.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

За шеста поредна година Община Гърмен „подава ръка“ на деца сираци

Публикувано

на

Колко струва да сбъднеш мечтите на Коледа,

да повярваш, че можеш да бъдеш щастлив,

да повярваш в живота, а също и в хората,

и отново да видиш света по-красив…

За шеста поредна година Общинска администрация – Гърмен, организира благотворителната инициатива „Да подадем ръка“, която е в подкрепа на децата сираци на възраст до 18 години от населените места в общината.

Дейно участие в кампанията и тази година ще вземат учебните заведения, детските градини, читалищата, жителите на община Гърмен и местни бизнесмени.

Инициативата започна през 2013 г., когато хора с добри сърца, институции и фирми успяха да съберат 6 300 лв. Със сумата бяха подпомогнати 42 нуждаещи се деца.

С всяка изминала година интересът към благородната кауза расте, все повече и по-щедри стават и дарителите.

През 2014 г. със събраните 7 958 лв. бяха подпомогнати 46 деца. През 2015 г. сумата набъбна на 12 054 лв., с която бяха зарадвани 45 деца полусираци с по 246 лв. и две деца сираци с по 492 лв.

През 2016 г. се събраха 12 397 лв., които бяха разпределени между 47 деца полусираци – по 253 лв., и едно дете сирак – 506 лв.

Благодарение на активното участие и безрезервната подкрепа към това благородно дело, през 2017 г.  се събра най-голямата сума досега – цели 30 580 лв. С нея бяха подпомогнати 42 деца полусираци с по 695 лв., и едно дете сирак, което получи 1390 лв.

Всичко това ни прави по-уверени и ни кара да продължаваме напред. Прекланям се пред вас и ви благодаря от сърце. Вашето милосърдие и отзивчивост, вашата съпричастност, вашата щедрост ще накарат толкова много лица да се усмихнат и тази година.

Нека помогнем на тези деца да сбъднат част от мечтите си, да повярват в живота, а също и в хората и отново да видят света по-красив!

Нека, в навечерието и на тази  Коледа, да отворим широко сърцата си и с общи усилия да направим празниците им по-усмихнати, по-щастливи!

Включете се в инициативата, като всеки сам определи начина и формата как да участва, призова жителите на община Гърмен кметът Минка Капитанова.

Ето и събитията, които ще се проведат в рамките на инициативата „Да подадем ръка“ 2018:

–  Благотворителен Коледен коктейл на 13.12.2018 г.;

–  Благотворителен Коледен концерт на 21.12.2018 г.;

– Участие в Коледния базар на 21.12.2018 г. със свое произведение – предмет, сувенир или кулинарно изкушение;

– Дарение на парични средства в кутиите, които ще са на Коледния базар

или по сметка в Банка  ДСК: IBAN – BG62STSA93003390012010.

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ПОПУЛЯРНИ