Свържете се с нас

Таблоид

Малките футболисти от училището в Долно Дряново отново победители, 5 гола забиха във вратата на връстниците си , домакини от Доспат

Публикувано

на

Малките футболисти от 3-ти и 4-ти клас на Обединено училище „Христо Ботев“- село Долно Дряново миналият ден  отново се поздравиха с победа  5:1  в приятелски мач  с връстниците си от Доспат където долно дряновските футболисти бяха гостуващ отбор .

С точни попадения във вратата на домакините се отличиха гостите от Долно Дряново, Ахмет Ласков който вкара 3 гола,Ерай Рамаданов -1 гол и Ибрахим Дерменджиев – 1 гол.

Това е поредна победа на отбора на училището в Долно Дряново който активно участва и  в общинската ученическа футболна лига ,която тече в община Гърмен. Участници са всички училища като гостуващи и отбори домакини .

Според регламента сезонът на общинската ученическа футболна лига е разделен на два полусезона –есенен и пролетен с разменени гостувания.В първият полусезон участват 8 отбора включващи всички училища на територията на община Гърмен при възрастова група до 14 години и 5 отбора от обединените училища и гимназиите при възрастова група от 14 до 17 години.Всеки от осемте отбора се среща с останалите в два мача –като домакин и гост в общо 7 мача за отбор ,изиграни в 7 кръга като всеки кръг се състои от от 4 мача ,а за целият етап на ученическата общинска футболна лига се изиграват общо 24 мача .

За обединените училища и гимназиите регламента е  всеки от 5-те отбора играе с останалите според определени в програмата мачове за дадения полу сезон в който всеки от отборите трябва да изиграе по 4 мача .Регламента на провеждащата се в момента общинска ученическа лига в община Гърмен задължава всеки домакински отбор да подсигурява съдийството ,охраната и медицинско лице .

Резултати и отборите победители ще бъдат обявени след приключването на втория етап от ученическата футболна лига .

коментара

Таблоид

Мъж от Дупница изпадна в кома с рекордно ниво на кръвната захар 42

Публикувано

на

Два дни лекарите в хирургия се борили да върнат към живота 50-годишния пациент.

Мъж от Дупница изпадна в кома, а изследванията на кръвната захар показали рекорд от 42 ммоl/л,  при норма до 6 ммоl/л. По спешност е приет в хирургичното отделение в общинската болница и е настанен в реанимация. Два дни лекарите се борили за живота на 50-г. Александър Ш., докато успеят да свалят нивото на кръвната захар до 13 и да го върнат към живота.

Завеждащият хирургичното отделение доц. Д. Недин заяви: “Пациентът вече се чувсва добре. Излезе от комата, в която беше изпаднал от хипергликемия.

Личи си, че не се е поддържал здравословно. Оказа се, че не е осигурен, но няма как да го върнем, след като той буквално умираше”, заяви доц. Д. Недин.

Ендокринологът от Дупница д-р Кирил Кирилов допълни: “Този пациент най-вероятно дори не е спазвал необходимата диета за това заболяване. Рядко при мен идват пациенти с такива високи стойности на  кръвната захар. В такива случаи не е изключен летален край. Диетата за диабетиците не е драстична, яде се от всичко, но по малко. Болният трябва да следи кръвната си захар и да прецени с какво да се храни”, заяви д-р К. Кирилов.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

struma.bg

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Поредният ползотворен ден от работата по международния проект „Културата среща науката“ в Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“

Публикувано

на

Младежите от Белгия, България, Италия и Полша започнаха деня със съвместни дейности в училището. Смесените ученически  екипи  обобщиха  наученото, видяното,  преживяното  в продължение на цялата седмица под формата на презентации.

Показва се „IMG_7098.JPG“

В същото това време учителите от държавите участнички в проекта заедно обсъдиха и изготвиха  два плана за интердисциплинарни уроци в областта на природните науки, които са полезен споделен опит.

В следобедните часове се организира представяне на изготвените вече презентации от четирите екипа. Веднага след това се разгледаха предложенията за лого на проекта от всяка една държава и се пристъпи към гласуване за избор на общо лого на проекта.  Победител стана логото  на Италия, на което са изобразени знамената на всички участващи държави под формата на пеперуди, присъстват формулите на химични елементи и съединения, крива с механични трептения  и заглавието на проекта „Culture Meets Science“.Показва се „IMG_7150.JPG“

 Емоционален момент бе церемонията по закриване на проектните дейности в актовата зала на училището, където бяха връчени специални сертификати на всеки един участник.

Показва се „IMG_7144.JPG“

Показва се „IMG_7137.JPG“

Показва се „IMG_7131.JPG“

Днешният ден е последният от първия етап по изпълнението на международния проект „Erasmus + К2“, озаглавен „Културата среща науката“ с координатор ПМГ „Яне Сандански“ и завърши с тържествена вечеря – красив финал на началото на двегодишно сътрудничество. Талантливите ученици от ПМГ „Яне Сандански“ – Даниела Георгиева,  Вили Пендичева, Яна Велева,  мажоретният състав на гимназията и  танцовата формация „Неврокопчанки“ потопиха гостите във вълшебния свят на музиката и танците. Участниците в проекта изиграха българско кръшно хоро като символ на роденото приятелство.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ