РАЗСЛЕДВАНЕ НА ТОП ПРЕСА ПОКАЗА: Десет години „Юлен“ не е плащалоекотакса за концесията в Пирин

В продължение на десет години – от 2005 до 2015 г., концесионерът на ски зона­та над Банско – „Юлен“ АД, не е плащал дъл­жими такси по За­кона за защитените територии. Това се разбира от решение на Окръжния съд в Благоевград, в който фирмата е осъдена да плати само част от дължимите такси, тъй като останалите са били погасени по давност заради без­действието на дър­жавата.

Решението не е окончател­но и може да бъде обжалва­но.

През април 2015 г. тога­вашният екоминистър Иве­лина Василева завежда иск срещу концесионера, с който претендира за неизплатено концесионно възнагражде­ние от 2005 до 2013 г. в раз­мер на 88.7 хил. лв., което заедно с неустойките, ДДС и лихвите е общо 178 хил. лв.

Става дума за допълнител­ни 5% върху концесионната такса, която концесионерът трябва да плати и които оти­ват в Националния фонд по опазване на околната среда.

Делото е заведено от Ми­нистерството на околната среда и водите (МОСВ) и Предприятието за управле­ние на дейностите по опаз­ване на околната среда пред Софийския градски съд в на­чалото на април 2015 г. През март 2017 г. съдът стига до заключението, че казусът е подсъден на Окръжния съд в Благоевград, прекратява делото и го изпраща там.

През септември 2017 г. Окръжен съд – Благоевград, приема, че екоминистер­ството не може да е страна в процеса, тъй като не е ти­туляр на вземане­то, и пре­кратява делото по отно­шение на ведом­ството.

След две за­седа­ния – през октомври 2017 и октомври 2018 г., искът на държавата срещу „Юлен“ е уважен, но само частично. Съдът приема, че дължима­та такса има характер на пе­риодично плащане и за нея важи т.нар. кратка давност от три години, което озна­чава, че голяма част от пре­тендираните от държавата суми (от 2005 до 2010 г.) са погасени.

В крайна сметка от целия иск срещу концесионера за 178 хил. лв. са уважени 52.9 хил. лв., като държавата трябва да плати на „Юлен“ и 3 хил. лв. разноски върху от­хвърлената част от иска.

От съдебното решение се разбира, че от 2010 до 2012 г. държавата е издавала констативни протоколи, че концесионерът не изпълня­ва задължението си. Тези протоколи били подписвани от „Юлен“ без възражения. Единственото, което следва­ло от тези констатации, е, че Предприятието за управле­ние на дейностите по опаз­ване на околната среда е из­пратило три напомнителни писма до фирмата, но не е предприело действия да си събере дължимото.

През февруари 2018 г. прокуратурата започна про­верка за концесията на ски зоната над Банско по сигнал на партия „Зелените.“ През юни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудо­ва съобщи, че проверката е потвърдила, че „Юлен“ екс­плоатира площ, която надви­шава с 65.789 ха предоста­вените ѝ 99.55 ха.

Тогава главният прокурор изготви сигнал до премие­ра Бойко Борисов, с който му предложи две решения – да прекрати договора или да го промени с оглед реал­но използваната площ. По наша информация към на­стоящия момент държавата не е предприела нищо, за да потърси възнаграждение от „Юлен“ за реално ползвана­та площ, а подобно на казуса с 5% такса и тези задълже­ния се погасяват по давност с изминаване на времето.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене