Свържете се с нас

Таблоид

РАЗСЛЕДВАНЕ НА ТОП ПРЕСА ПОКАЗА: Десет години „Юлен“ не е плащалоекотакса за концесията в Пирин

Публикувано

на

В продължение на десет години – от 2005 до 2015 г., концесионерът на ски зона­та над Банско – „Юлен“ АД, не е плащал дъл­жими такси по За­кона за защитените територии. Това се разбира от решение на Окръжния съд в Благоевград, в който фирмата е осъдена да плати само част от дължимите такси, тъй като останалите са били погасени по давност заради без­действието на дър­жавата.

Решението не е окончател­но и може да бъде обжалва­но.

През април 2015 г. тога­вашният екоминистър Иве­лина Василева завежда иск срещу концесионера, с който претендира за неизплатено концесионно възнагражде­ние от 2005 до 2013 г. в раз­мер на 88.7 хил. лв., което заедно с неустойките, ДДС и лихвите е общо 178 хил. лв.

Става дума за допълнител­ни 5% върху концесионната такса, която концесионерът трябва да плати и които оти­ват в Националния фонд по опазване на околната среда.

Делото е заведено от Ми­нистерството на околната среда и водите (МОСВ) и Предприятието за управле­ние на дейностите по опаз­ване на околната среда пред Софийския градски съд в на­чалото на април 2015 г. През март 2017 г. съдът стига до заключението, че казусът е подсъден на Окръжния съд в Благоевград, прекратява делото и го изпраща там.

През септември 2017 г. Окръжен съд – Благоевград, приема, че екоминистер­ството не може да е страна в процеса, тъй като не е ти­туляр на вземане­то, и пре­кратява делото по отно­шение на ведом­ството.

След две за­седа­ния – през октомври 2017 и октомври 2018 г., искът на държавата срещу „Юлен“ е уважен, но само частично. Съдът приема, че дължима­та такса има характер на пе­риодично плащане и за нея важи т.нар. кратка давност от три години, което озна­чава, че голяма част от пре­тендираните от държавата суми (от 2005 до 2010 г.) са погасени.

В крайна сметка от целия иск срещу концесионера за 178 хил. лв. са уважени 52.9 хил. лв., като държавата трябва да плати на „Юлен“ и 3 хил. лв. разноски върху от­хвърлената част от иска.

От съдебното решение се разбира, че от 2010 до 2012 г. държавата е издавала констативни протоколи, че концесионерът не изпълня­ва задължението си. Тези протоколи били подписвани от „Юлен“ без възражения. Единственото, което следва­ло от тези констатации, е, че Предприятието за управле­ние на дейностите по опаз­ване на околната среда е из­пратило три напомнителни писма до фирмата, но не е предприело действия да си събере дължимото.

През февруари 2018 г. прокуратурата започна про­верка за концесията на ски зоната над Банско по сигнал на партия „Зелените.“ През юни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудо­ва съобщи, че проверката е потвърдила, че „Юлен“ екс­плоатира площ, която надви­шава с 65.789 ха предоста­вените ѝ 99.55 ха.

Тогава главният прокурор изготви сигнал до премие­ра Бойко Борисов, с който му предложи две решения – да прекрати договора или да го промени с оглед реал­но използваната площ. По наша информация към на­стоящия момент държавата не е предприела нищо, за да потърси възнаграждение от „Юлен“ за реално ползвана­та площ, а подобно на казуса с 5% такса и тези задълже­ния се погасяват по давност с изминаване на времето.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Таблоид

Физически лица с жилищни , нежилищни сгради и търговски обекти са подали в община Гоце Делчев декларации за освобождаване от заплащане на такса

Публикувано

на

519 физически лица с жилищни , не жилищни сгради ,земи с постройки  и търговски обекти са подали декларации през 2019 година да бъдат освободени  от плащане на такси  за сметосъбиране и сметоизвозване  тъй като заявените в декларациите жилищни и не жилищни сгради и търговски обекти няма да  бъдат използвани през настоящата 2019 година .

От представеният списък  по подадените декларации за освобождаване от такси за сметосъбиране и  сметоизвозване  през 2019 година  са  неизползваеми от собствениците им десетки апартаменти, къщи гаражи , ранчета и различни други сгради. В списъка  има и собственици  на  3 и 4 апартаменти с по толкова гаражи които  заради това че те не ги ползват са подали декларации за освобождаване от  двата налога .

На заседанието на ОБС Гоце Делчев насрочено за 31 януари  общинските съветници следва да одобрят списъка и да освободят от плащанията собствениците .

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Обновяват ученическия лагер в Попови ливади и вътрешното отделение на болницата в Гоце Делчев

Публикувано

на

Два нови проекта е спечелила община Гоце Делчев, става ясно от публикуване на класирането по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Македония. 204 хиляди евро ще бъдат инвестирани в общинската болница, като средствата са специално за ремонт на вътрешното отделение. Там ще бъде основно подменена ВиК инсталацията, санитарните помещения, ще бъде поставено икономично осветление и фотоволтаична система за захранване на болницата с електричество. Община Гоце Делчев е водеща в този проект, в партньорство с община Щип от Македония.

250 хиляди евро са осигурени за ремонт на основната сграда на ученическия лагер в село Попови ливади. Там ще бъде оборудван посетителски център заедно с условия за провеждане на зелени училища, спортни занимания и учене сред природата.

„С реализирането на тези два нови проекта, отново ще помогнем на МБАЛ „Иван Скендеров“ за подобряване условията за престой и лечение на жителите от нашата община и региона и ще обновим детския лагер, за който отдавна търсехме финансиране“ – доволен е кметът Владимир Москов, след Шестото заседание на Съвместния комитет за наблюдение по Interreg – ИПП Програмата за ТГС България-Македония, който се проведе в Берово и в който участваха заедно с областния управител Бисер Михайлов.

Снимки: Interreg IPA CBC

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ