Свържете се с нас

Политика

6 млрд. лв. изгорели заради зеления рекет в Банско!

Публикувано

на

Близо 2,7 млрд. лв. за 10 години са загубите на дър­жавата от забавени или не­реализирани инвестицион­ни проекти, блокирани от съдебните жалби на група­та „еколози“, изпълняващи мокри поръчки срещу раз­витието на Банско. Сумар­но отложените инвестиции за периода 2007 – 2017 г. се оценяват на над 6 млрд. лв. Данните са от мащабно изследване, направено по поръчка на МОСВ от екип на консултантската ком­пания КС2 на икономиста Красен Станчев. Докладът съдържа 115 страници, като са използвани данни от На­ционалния статистически институт.

„ЕКОЛОЗИТЕ“ ПЕЧЕЛЯТ САМО 5% ОТ ДЕЛАТА

Анализът категоризира и оценява преките, непреките и предизвиканите разходи за икономиката, фиска и обществото, възникнали от забавяне на инвестиционни намерения поради оспорва­не на процедури в областта на околната среда. За цел­та са разгледани договори и проекти, придобили т.нар. гражданственост, и таки­ва, които са били отложени заради някаква процедура по ОВОС главно по 3 зако­на – за опазване на окол­ната среда, за биологично­то разнообразие, в който са определени начините за включване на териториите в „Натура 2000”, и за защи­тените територии, в който са плановете за управление на националните паркове. Средната продължителност на делата, които се водят по тези три закона, дава осно­вата за изчисленията.

„В България минават по около 2000 такива дела на година, но тези, които са спе­челени от граждани и непра­вителствени природозащит­ни организации, са много малко – около 5%“, обясни Красен Станчев.

ИЗПУСНАТИ ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ РАБОТНИ МЕСТА

Потенциалните работни места, които не са разкри­ти заради забавените или спрените инвестиции у нас, са над 32 000. „При случаи­те от 2 години и половина на задържане на проектите в съда нереализираната зае­тост е оценена 22 181 работ­ни места за целия период на изследването. Налице е допълнително нереализира­на заетост на 10 875 души за същия период поради закъснение на част от про­ектите в бъдеще”, се казва в доклада. По този начин пря­ко са ощетени бюджетите на Националния осигурителен институт и Националната здравноосигурителна каса.

Според основните изво­ди от забавени проекти за среден срок от 2 години и половина през последното десетилетие временно про­пуснатите ползи за държав­ния бюджет и фиска са 1,145 млрд. лв. Когато към тях се добавят и спрените инвести­ции, т.е. тези, по които няма движение от 5 години, чиято стойност е 498 млн. лв., су­мата набъбва до 1,643 млрд.

ГРАФА „ОКОНЧАТЕЛНИ ЗАГУБИ“ В изследването има и гра­фа „Окончателни загуби”, в която са включени неос­ъществени инвестиции на „Дънди Прешъс Металс – 269 млн. лв., 416 млн. лв. от проучвателната фаза на кон­цесията на „Шеврон“ в Нови пазар, провалената инвес­тиция за златодобив в Трън – 380 млн. лв., спряната концесия в Генерал Тошево за 120 млн. лв. и забавената концесия в Брезник за 140 млн. лв.

„Налице са и потенциално невъзвръщаемите загуби от радикални реформи (огра­ничаване на правата на ин­веститори, собственици и др.), които са 1,440 млрд. лв.”, твърди анализът. Така сумата скача до стряска­щите 2,677 млрд. лв., които няма как да бъдат компен­сирани. „За посочените годи­ни загубата от отлаганията на проекти е близо 1 млн. лв. на ден”, уточни Красен Станчев.

Загубата от саботирани инвестиции за 6 млрд. лв. е изчислена въз основа на допускането, че засегнатите проекти, които са свързани с околната среда, предста­вляват приблизително 3% от инвестициите в икономика­та за разгледания период.

УДАРИТЕ ПО ПИРИН, ВИТОША И АМ „СТРУМА“

В доклада са разгледани и казусите със забавянето на Плановете за управление на Национален парк „Пирин” и Природен парк „Витоша”, както и опитът за блокиране на лот 3.2 от автомагистрала „Струма” през Кресненското дефиле.

Относно Пирин, ако ситуа­цията не се промени, това ще доведе до загуби в държав­ния бюджет от близо 2 млн. лв. Толкова ще е пропусна­тата полза за все още нере­ализираното повишаване на концесионните такси за ски зона „Банско”. Отделно биз­несът в Пиринско рискува оборот от 158 млн. лева, ако не се направят нужните про­мени, които „зелените” блоки­рат. Подобна е и ситуацията с Витоша, където под „екологи­чен” натиск всичко е в застой.

„Според общата статистика на пътнотранспортните прои­зшествия за последните пет години загиналите на автома­гистрали са средно около 3,2 – 3,3 пъти по-малко от тези, които умират на първокласни пътища. При „Струма” закъс­нението е 12 години. На годи­на в дефилето загиват между 5 и 10 души, като при наличие на магистрала те биха били три пъти по-малко”, пише още в доклада.

„Не е лошо, когато се смя­тат убитите от автомобили таралежи и други бозайници (б.а. – това е аргументът на „зелените” да не се реализи­ра участъкът по проектното трасе), да се вземат предвид и хората”, коментира Станчев.

КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРА­ВИ?

„Достатъчно е да се осъз­нае, че съществува елемен­тът „пропуснати ползи“ при всяко решение за спиране на инвестиции. Независимо дали тези решения се взе­мат от законодателни орга­ни, съд или чрез референду­ми.

Това важи и за случаи­те, при които „някои“ искат една концесия да се вземе от някого и да се даде на друг или това да се направи с някой ветропарк. Защото за това се плаща съответна цена и ако на някого му хру­мне да прави такива „рефор­ми”, ще трябва да пресметне и потенциалните загуби от обезщетенията, които об­ществото в крайна сметка ще плати“, завърши Красен Станчев.

Калин Калинов

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Политика

АБВ-Младежи се обяви против двойните стандарти в Европа

Публикувано

на

В Съвета на ЕС АБВ-Младежи заявиха, че не трябва да се допуска към страната ни да бъде прилаган двоен стандарт и тя да бъде превръщана в заложник на чужди интереси.

„Защо да има „Северен поток 2“, а за България нищо?“, попитаха представителите на организацията.

По-рано младежката организация на Алтернатива за българско възраждане откри кампанията за избори на Европейски парламент от сградата на Съвета на Европейския съюз в Брюксел. „Длъжни сме да заявим ясно своята позиция. Как виждаме европейския проект и мястото на България в него. Когато някой казва: „Повече Европа”… Какво означава това? Повече солидарност или двоен стандарт? Единен съюз или Европа на различни скорости,  разделена на ядро и периферии? Бюрократична, централизирана мегадържава, откъсната от гражданите, или съюз на равноправни граждани, нации и държави“? Тези въпроси поставиха младежите на АБВ от Съвета на ЕС.

„Ще залагаме на хора, които ще защитават националния ни интерес, които познават и отстояват нашите позиции. Не е вярно, че след като сме малка държава не можем да защитаваме интересите на България. Това вече е правено. Нашият пример са президентът Георги Първанов и Ивайло Калфин. Благодарение на тях например кирилицата е на банкнотите на еврото. Иначе сега щяхме да сме в чакалнята не на еврозоната, а в чакалнята на EUROзоната“, заявиха още от АБВ-Младежи.

коментара

Продължете с четенето

Политика

Б. Борисов обяви важна новина за пенсионерите

Публикувано

на

Кабинетът отпуска над 51 млн. лева за коледни бонуси на пенсионерите. 1 милион 269 хиляди пенсионери ще получат добавки. Това заяви премиерът преди днешното седмично заседание на кабинета, съобщава БГНЕС.

„Това са пари, събрани от приходната агенция от контрабанда. Преди тези пари отиваха в сивия сектор. Благодаря на МВР, БОП и приходната агенция, че с тяхна помощ има пари за общините, за хората в неравностойно положение, за инфраструктура“, отбеляза премиерът. Борисов отдели внимание и на излезлия мониторингов доклад за напредъка на ЕК. Той благодари за подкрепата на зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, който се е изказал в подкрепа на страната. Борисов коментира и че с неговата парламентарна група са обсъдили предложението за поскъпването на данъка за старите коли, както и за цените на горивата.

Министър-председателят е наредил на финансовия министър Владислав Горанов да направи така, че да се променят касовите бележки на бензиностанциите – да се вижда колко е производствената цена, акцизът, ДДС и как се формира цената.

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ПОПУЛЯРНИ