Свържете се с нас

Таблоид

ОТ РАЗЛОЖКИЯ ЗАВОЙ ДО КЪРКЪМСКИТЕ ЕЗЕРА

Публикувано

на

Къркъ̀мските езера са едни от малко познатите в Пирин. Посещават се рядко от туристите. Достигането им не е трудно. Възможностите за това са няколко. Най-често се използват пътеките по долината на потока Къркъ̀мската вòда, както и тази, която започва от т.нар. Разложки завой на шосето гр. Банско – х. „Вихрен“. Втората е най-удобна и най-често често използвана от планинарите. Ходенето по нея е истинско удоволствие.

Маршрутът започва от шосето гр. Банско – х. „Вихрен”, на около 350 м южно от Разложкия завой. Оттук се отделя широка, добре очертана пътека, която следи гърба на рида, който разделя долините на реките Демя̀ница и Ѝкришча (Ѝкришка рèка). Тя се изкачва по стръмнината и за около 20-25 минути достига м. Парѝте – скален откос, надвесен над долината на р. Демяница. Оттук измежду короните на дърветата се откриват прекрасни панорами към Разложката котловина – на североизток, и долината на р. Демяница – на югоизток.

Продължава се на юг. Скоро наклонът намалява. Следва почти равен участък, дори кратко спускане, за да започне отново изкачване. На около половин час от м. Парите пътеката доближава една от ски пистите, които започват от Тодорин връх (Тодорка). От мястото се открива гледка към върховете Вихрен и Кутело.

Пътеката продължава в южна посока, през гората, по склона към долината на Демяница. Пресича се ровинен улей, който се спуска откъм пистите, и за още половин час се достига м. Къркъ̀мо – оградена от гора, тук-там обрасла с храсталак наклонена поляна. Малко преди нея на места измежду дърветата се откриват красиви гледки към гребена на Ушѝците и Стрàжите и към върховете Каймàкчал, Конарèво и Къркъ̀мски чал.

След като пресече поляната, пътеката се изкачва по склона на югозапад. За около минута се достига гърба на нисък рид, който огражда плитката долина на потока Къркъмската вода  от северозапад. Тук отляво (североизток) пътеката се събира с тази  покрай самата река.

Продължава се на югозапад. Пътеката се вие по стръмнината и след 10-на минути влиза в северния край на циркуса Къркъ̀ма, при оттока на малко, почти затлачено езеро – тиак. От Разложкия завой до тук се идва за около 1,30 – 1,40 ч.

Самото езеро е малко – едва 1,57 дка. То е плитко с почти равни, в голямата си част заблатени брегове. В горещите летни месеци, когато притокът на вода намалее, прилича на речен разлив. От бреговете му се открива красива панорама към издигащия се югозапад Тодорин връх.

Продължава се на запад. В началото пътеката пресича изтичащия от езерото поток. След това заобикаля езерото от север, провира се през треви и клек, и се изкачва до поляна. Тя представлява дъно на отдавна запълнено езерно дъно, през което извива маловоден поток. Достига се място, където пресича последния и навлиза във висока клекова гора.

Върви се в южна посока. Пътеката преваля нисък рид, който разделя циркуса на две части,  минава край пресъхващо езерце – локва, вдясно до нея, и се спуска до северозападния край на най-голямото езеро в групата – Къркъ̀мското (2 ч. от началото на маршрута).

Къркъмското езеро е едно от най-красивите в Пирин. Има формата на неправилен овал и площ 18 дка. В югозападната му част има малък остров. Бреговете му са стръмни, каменисти и труднодостъпни с изключение на югоизточните части, където са почти равни, затревени. Почти отвсякъде те са обрасли с гъст мъчнопроходим клек.

Връщането може да стане както по вече описаната пътека, така и по тази по долината на Къркъмската вода.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

ВИДЕО

ПРЕМИЕРА В ТОП ПРЕСА: Румяна Попова – „Каква мома видех“

Публикувано

на

Румяна Попова със 100-годишни носии в новия си клип

 В ефира на Фен Фолк ТВ направи премиера песента „Каква мома видех“ в изпълнение на обичаната певица от Diapason Records Румяна Попова.

Музиката и текстът на песента са народни. Аранжиментът е дело на Станислав Милов.

Във видеото Румяна Попова впечатлява с изключително интересни носии. Изпълнителката е облечена с казмир и бяла сая, типични за района на Кюстендил. „Любопитен факт е, че и двете имат повече от 100-годишна история. И дори самият досег с тях, съдава вълнуващо усещане. Избрах ги, защото допълват автентичното звучене на песента.“, сподели македонският славей. Перфектен завършек на облеклото й дават сребърните пафти със сърмен колан и престилка.

Клипът е заснет в гр. Мелник от екипа на режисьора Ненчо Касъмов. Прекрасната хореографя е пресъздадена от ансамбъл „Чинари“.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Туроператори в Югозапада: Гърция вече не се продава, семействата почиват у нас

Публикувано

на

Велинград и Банско са предпочитаните туристически дестинации за великденските празници на кюстендилци, споделят туроператори под Хисарлъка. „Това са курорти, където има чист въздух и хората да отдъхнат. Изобщо предложенията са за хора с различни финансови възможности”, допълва Мая Божанова, туроператор.

Най-натоварената дестинация обаче остава Анталия, Кападокия със съчетание на стара култура, море, въздух и екскурзия. „Това е й най-продаваната дестинация с чартър до Анталия и след това поемат към Кападокия. Лети се с балон във въздуха. За по 2 дни в по-евтин вариант някои семейства пък избраха Охрид, което е и по-близко”, каза още Мая Божанова.

„Гърция не знам защо тази година не е толкова предпочитана, може би защото развалиха ол инклузива. Имат много туристически такси, които се плащат включително и в хотелите, и някак си вече Гърция не се продава”, казва туроператорът.

„Хубаво е, че кюстендилци се насочиха към българските курорти. По-скъпите пакети се продадоха още през февруари, след това малко по-ниският клас хотели, каквито са в Охрид”, добави още Божанова.

Повечето кюстендилци се комбинират за великденските празници по 2-3 семейства. Като групи организирано по Великден почти не се купуват. „Групово само в Турция, съседите се наложиха в туристическия бранш. Умеят да посрещнат туриста, умеят да му докажат, че е цар и е отишъл наистина да отмори или да празнува. Нашите великденски празници там се организират много добре, нищо че е Турция, както беше и на фестивала на лалето. Всички ходиха да се любуват на парка Емирган.

Охрид пък избират, защото е близо, някои семейства искат по-бързо да се приберат, ако са сами. Да няма езикова бариера, но дори и възрастните вече се справят с английския”, споделя кюстендилката.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ