Свържете се с нас

Таблоид

ОТ РАЗЛОЖКИЯ ЗАВОЙ ДО КЪРКЪМСКИТЕ ЕЗЕРА

Публикувано

на

Къркъ̀мските езера са едни от малко познатите в Пирин. Посещават се рядко от туристите. Достигането им не е трудно. Възможностите за това са няколко. Най-често се използват пътеките по долината на потока Къркъ̀мската вòда, както и тази, която започва от т.нар. Разложки завой на шосето гр. Банско – х. „Вихрен“. Втората е най-удобна и най-често често използвана от планинарите. Ходенето по нея е истинско удоволствие.

Маршрутът започва от шосето гр. Банско – х. „Вихрен”, на около 350 м южно от Разложкия завой. Оттук се отделя широка, добре очертана пътека, която следи гърба на рида, който разделя долините на реките Демя̀ница и Ѝкришча (Ѝкришка рèка). Тя се изкачва по стръмнината и за около 20-25 минути достига м. Парѝте – скален откос, надвесен над долината на р. Демяница. Оттук измежду короните на дърветата се откриват прекрасни панорами към Разложката котловина – на североизток, и долината на р. Демяница – на югоизток.

Продължава се на юг. Скоро наклонът намалява. Следва почти равен участък, дори кратко спускане, за да започне отново изкачване. На около половин час от м. Парите пътеката доближава една от ски пистите, които започват от Тодорин връх (Тодорка). От мястото се открива гледка към върховете Вихрен и Кутело.

Пътеката продължава в южна посока, през гората, по склона към долината на Демяница. Пресича се ровинен улей, който се спуска откъм пистите, и за още половин час се достига м. Къркъ̀мо – оградена от гора, тук-там обрасла с храсталак наклонена поляна. Малко преди нея на места измежду дърветата се откриват красиви гледки към гребена на Ушѝците и Стрàжите и към върховете Каймàкчал, Конарèво и Къркъ̀мски чал.

След като пресече поляната, пътеката се изкачва по склона на югозапад. За около минута се достига гърба на нисък рид, който огражда плитката долина на потока Къркъмската вода  от северозапад. Тук отляво (североизток) пътеката се събира с тази  покрай самата река.

Продължава се на югозапад. Пътеката се вие по стръмнината и след 10-на минути влиза в северния край на циркуса Къркъ̀ма, при оттока на малко, почти затлачено езеро – тиак. От Разложкия завой до тук се идва за около 1,30 – 1,40 ч.

Самото езеро е малко – едва 1,57 дка. То е плитко с почти равни, в голямата си част заблатени брегове. В горещите летни месеци, когато притокът на вода намалее, прилича на речен разлив. От бреговете му се открива красива панорама към издигащия се югозапад Тодорин връх.

Продължава се на запад. В началото пътеката пресича изтичащия от езерото поток. След това заобикаля езерото от север, провира се през треви и клек, и се изкачва до поляна. Тя представлява дъно на отдавна запълнено езерно дъно, през което извива маловоден поток. Достига се място, където пресича последния и навлиза във висока клекова гора.

Върви се в южна посока. Пътеката преваля нисък рид, който разделя циркуса на две части,  минава край пресъхващо езерце – локва, вдясно до нея, и се спуска до северозападния край на най-голямото езеро в групата – Къркъ̀мското (2 ч. от началото на маршрута).

Къркъмското езеро е едно от най-красивите в Пирин. Има формата на неправилен овал и площ 18 дка. В югозападната му част има малък остров. Бреговете му са стръмни, каменисти и труднодостъпни с изключение на югоизточните части, където са почти равни, затревени. Почти отвсякъде те са обрасли с гъст мъчнопроходим клек.

Връщането може да стане както по вече описаната пътека, така и по тази по долината на Къркъмската вода.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Таблоид

Физически лица с жилищни , нежилищни сгради и търговски обекти са подали в община Гоце Делчев декларации за освобождаване от заплащане на такса

Публикувано

на

519 физически лица с жилищни , не жилищни сгради ,земи с постройки  и търговски обекти са подали декларации през 2019 година да бъдат освободени  от плащане на такси  за сметосъбиране и сметоизвозване  тъй като заявените в декларациите жилищни и не жилищни сгради и търговски обекти няма да  бъдат използвани през настоящата 2019 година .

От представеният списък  по подадените декларации за освобождаване от такси за сметосъбиране и  сметоизвозване  през 2019 година  са  неизползваеми от собствениците им десетки апартаменти, къщи гаражи , ранчета и различни други сгради. В списъка  има и собственици  на  3 и 4 апартаменти с по толкова гаражи които  заради това че те не ги ползват са подали декларации за освобождаване от  двата налога .

На заседанието на ОБС Гоце Делчев насрочено за 31 януари  общинските съветници следва да одобрят списъка и да освободят от плащанията собствениците .

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Обновяват ученическия лагер в Попови ливади и вътрешното отделение на болницата в Гоце Делчев

Публикувано

на

Два нови проекта е спечелила община Гоце Делчев, става ясно от публикуване на класирането по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Македония. 204 хиляди евро ще бъдат инвестирани в общинската болница, като средствата са специално за ремонт на вътрешното отделение. Там ще бъде основно подменена ВиК инсталацията, санитарните помещения, ще бъде поставено икономично осветление и фотоволтаична система за захранване на болницата с електричество. Община Гоце Делчев е водеща в този проект, в партньорство с община Щип от Македония.

250 хиляди евро са осигурени за ремонт на основната сграда на ученическия лагер в село Попови ливади. Там ще бъде оборудван посетителски център заедно с условия за провеждане на зелени училища, спортни занимания и учене сред природата.

„С реализирането на тези два нови проекта, отново ще помогнем на МБАЛ „Иван Скендеров“ за подобряване условията за престой и лечение на жителите от нашата община и региона и ще обновим детския лагер, за който отдавна търсехме финансиране“ – доволен е кметът Владимир Москов, след Шестото заседание на Съвместния комитет за наблюдение по Interreg – ИПП Програмата за ТГС България-Македония, който се проведе в Берово и в който участваха заедно с областния управител Бисер Михайлов.

Снимки: Interreg IPA CBC

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ