Свържете се с нас

Таблоид

Хлебният бос Крум Геров влиза в мандраджийският бизнес, изгражда млекопреработвателно предприятие край Борово

Публикувано

на

Инвестиционно предложение за изграждане на млекопреработвателно предприятие в местността „Шейново“ в землището на гоцеделчевското село Борово  е депозирал в РИОСВ –Благоевград  известният хлебен бос от Гоце Делчев , Крум Геров .

Фирмата „Крум Геров ТМ” ще строи върху земеделска земя от 13.060 декара, която трябва да бъде преотредена за новото предприятие. То ще е с капацитет до 7000 литра преработено овче и краве мляко на ден. Предвижда се изграждане на масивна сграда със застроена площ 2359,9 кв.м с необходимите помещения и съоръжения за приемане на млякото, производство на продуктите и експедиция на готовата продукция. Според инвесиционното предложение теренът ще бъде заграден с 325,3-метрова ограда. В предприятието ще се работи на една смяна и ще се произвежда до 147 тона бяло саламурено сирене при 250 работни дни годишно, а останалите продукти са изчислени за 125 работни дни – 37.5 тона кашкавал, до 250 тона кисело мляко, до 125 тона прясно пастьоризирано мляко, до 8.75 тона краве масло и до 8 тона извара. Геров ще изкупува млякото само от ферми Първа  категория, разполагащи с пунктове за съхранение на млякото съгласно изискванията на Наредба №4/2008 г., и ще приключи строителството на мандрата след 16 месеца.

Бизнесът със който се захваща Крум Геров, за него е изцяло нов . Името му до момента се свързва с производството на няколко вида хляб  някой от които освен в столицата и страната продава и в южната ни съседка Гърция .

Гоцеделчевският хлебен бос  Крум Геров е и заместник председател в Асоциацията на хлебопроизводителите в България. През 2009 г. фирма “Крум Геров ТМ” ЕООД дори придоби и търговската марка на един от най-разпространените хлябове без брашно в страната.

 

коментара

Таблоид

Заради опасност от свлачище! БДЖ спря движението по линията Белица – Разлог

Публикувано

на

Поради опасност от свличане на скална маса е преустановено временно движението по теснолинейката в междугарието Белица – Разлог.

При редовен денонощен обход е регистрирана нестабилна скална маса. В момента аварийни екипи на НКЖИ ръчно обезопасяват мястото.

При наблюдаваните „слаби“ (опасни) места по жп инфраструктурата се извършва обход преди преминаването на всеки влак.

Очаква се до час движението да бъде възстановено.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

В навечерието на Никулден откриват възкръсналият от мазето на читалището в Мосомище баралеф на Вапцаров

Публикувано

на

В навечерието на  християнският празник Никулден когато е празникът на гоцеделчевското село Мосомище и храмовият празник на местната църква в селото, ще бъде открит възкръсналият наскоро баралеф на писателят- революционер Никола Вапцаров който откри след много години скрит и потрупан със прах и стари строителни материали от време оно , в мазето на читалището в Мосомище което носи името на Вапцаров, секретаря на кметството в селото Кръстю Панчев .  Оказа че баралефа на Вапцаров е преседял в мазето на културно просветната институции в Мосомище цели 52 години . 52 години е стоял празен и постамента пред читалище „Никола Й. Вапцаров“докато баралефът е тънел в прах и боклуци запокитен именно в мазето на читалището . Така ,разровена от ентосиасти и хора патриоти  една история лъсна с пълният си блясък , а дали ще горчи и на какво ще мирише от нея – авторите ни оставиха сами да преценим защото не винаги миналото остава в миналото!  Понякога то  стои свито в един „тъмен, мръсен ъгъл” и чака своето реанимиране. Историята за изхвърленият в мазето на читалището  баралеф на Вапцаров  ти показа как се пази паметта  българска и възможно ли е  един „изгубен“ барелеф, да бъде памет за поколенията?

Така в навечерието на празника на село Мосомище и храмовият празник на църквата в селото ще бъде така нареченото „възкресение“ на баралефа на Вапцаров който след цели 52 години най- после ще заеме мястото си на постамента пред читалището което носи неговото име .

Вапцаров е роден на 7-ми декември 1909г., а сега през 2018г.  на почти рождената си дата знаменитият поет ще се „роди“ отново в едно малко, будно селце. Или може би ще „възкръсне“ за нов живот след години забвение. Какво ли би написал поета за принудителното си изгнание в мазето на читалището, чийто патрон е? Може би поема „ Попитай прахта“?

А историята е следната , воден от спомените на съселянинът си Димитър Копривленски, Кръстю Панчев неотдавна започва разчистването на читалищното мазе с работници на кметството. Натъкват се на половин вековна мръсотия, всевъзможни боклуци и строителни отпадъци, задръстващи помещението. И изведнъж под тоновете безполезности се появява  голям безформен гранит,  приличащ повече на останал от строежа на основите  камък. Секретарят е  разочарован от неуспешната експедиция, но нещо все го дърпа към този камък. След  дълго  разчистване около него и  с помощта на четири човека обръща канарата. „Тогава сърцето ми спря- споделя  Панчев. Чувствах се като Индиана Джоунс, открил Светия Граал. Вапцаров гледаше строго, държейки книга в ръка.“Находката е изумителна. Чудесен барелеф от черен гранит, изваян на ръка който след броени дни , след половин вековно „изгнание „ ще заеме своето място което винаги го е чакало – на постамента пред читалището . „От там нататък беше лесно – казва секретарят Панчев . Бе ясно, че находката трябва да види бял свят“. Така кметът на селото Тодор  Либяховски  и председателят на  Народно читалище „Никола. Й. Вапцаров-1927“ в село Мосомище  Анна Донкова приемат   идеята,за празника на селото баралева на Вапцаров да заеме полагащото му се почетно място и  осигуряват   финансиране ,а секретаря  Кръстю Панчев се заема с осъществяването на  проекта.Проектант и консултант в начинанието е местният художник   Костадин Златков. А главният майстор на проекта е племенникът  на Димитър Копривленски – Петър Копривленски.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ПОПУЛЯРНИ