По идея на хижара Митко Пирнарев приключи перфектната маркировка и на върховете “ Ушите и Муторок „от Европейският маршрутЕ-4

Десет доброволци планинари от Гоце Делчев и София през почивните дни (02-04.11.2018 г.) на доброволни начала направиха перфектна туристическа маркировка към върховете Ушите и Муторок. Идеята на хижаря Митко Пирнарев е да се получи кръгов маршрут, който да минава през най-високите и най-обзорни върхове в Южен Пирин. Маршрутът започва от заслона и чешмата Дългия чучур (1556 м н.в.), изкачва обзорния връх Свещник (1975 м н.в.), продължава през първенеца връх Ушите (1977 м н.в.), върви по билото през чудесна мурова гора до връх Муторок (1971 м н.в.) и слиза към заслона в местнотта Горна Млашка ливада (1670 м н.в.). Зелената маркировка на кръговата пътека се отделя от европейския маршрут Е-4 и отново се влива в него (Е-4 от българска страна започва от кв.„Драгалевци“ в София, минава през планините Витоша, Верила, Рила, Пирин и стига до Гоцев връх в планината Славянка/Алиботуш. След това Е-4 продължава през Гърция до Пелопонес и приключва на остров Крит).

Доброволците, които маркираха маршрута – Деян Василев, Камен Кофинов, Валентин Божинов, Галя Бачкова, Валерия Идакиева, Стефан Илиев, Владо Симеонов, Славчо Тикилянов и Богдан Ципаров (председател на пешеходния туризъм в ТД „Момини двори“ в Гоце Делчев) започнаха работата с развяването на българския трибагреник. Те са ентусиасти от групата ТДДМ („Туристически доброволчески дейности и маркиране“) и работят в сътрудничество с БТС (Български туристически съюз), към който е и ТД „Момини двори“. Проучването на пътеките е направено от специалиста от екипа на картата БГМаунтнийнс Деян Василев, който е подбрал полегати и лесни за преодоляване от туристите склонове и терени (на 20-21.10.2018 г. заедно с Пламен Еджиев, Стефан Илиев и Валерия Идакиева).

„Всичко се получава, когато го искаш и желаеш, с труд и с помощта на ИСТИНСКИ ЧОВЕЦИ, обичащи природата“ – заяви за Топ Преса арендаторът на хижа „Попови ливади“ Митко Пирнарев, по чиято идея се осъществи маркирането на туристическите пътеки, чиято маркировка ще улеснява туристите планинари при преходите им сред красивата природа.

Според Пирнарев маркираният туристически маршрут е много добър, защото разкрива красотите на Южен Пирин и дава достъп до най-високите и обзорни върхове в района с гледка към десетки планини в България, гърция и Македония. Той е допълнение за преминалите по Е-4 от Тевно езеро през Комитски чарк до х.Попови ливади“ и продължаващи към Парилската седловина. По време на Е-4 туристите, бъразащи към крайната цел, не могат да се насладят на панорамите, разкриващи се от първенците на Южен Пирин. С новия маршрут те ще могат да сторят това при едно следващо завръщане по тези места.

Наред с всичко свършено по маркирането с боя от ентусиастите планинари през почивните дни, пътеките бяха почистени освен от падналите дървета и клони, така и от боклуци и отпадъци, за да направят престоя на любителите на пешеходния и велосипедния туризъм в планината още по-приятен. Почистването на планинските пътеки от боклуци е още една от многото инициативи на групата ТДДМ – #БоклукътЕсъбран #ЧистиПътеки.

“Туристите трябва да знаят къде вървят. Всичко, което правим с доброволният си труд, е за развитието именно на туристическите дейности, както и да помагаме с усилията, които влагаме, по-рядко да се чува за изгубени и пострадали туристи по време на преходите. Маркировките, които направихме, са част от грижите, които полагаме като доброволци.“ – допълни още Пирнарев. Според него от близо година насам се усеща осезаемо възраждане на пешеходния туризъм в Пирин, а като голям принос за това отчита и активността на новия председател на туристическото дружество „Момини двори“ Димитър Балтаджиев.

Също така миналата година (пак след доброволческа инициатива на Митко Пирнарев и приятели планинари) в местността Добро поле под връх Ореляк бе направена нова стълбова маркировка. Жалоните, които дотогава бяха само 4, вече са 15. Доброволци ги циментираха с надеждата с новите ориентири броят на заблудените туристи по време на мъгла, лошо време и други природни бедствия (особено през зимата) да бъде снижен до минимум. Там тогава работиха доброволците Деси Стаменова и Стефан Илиев от София, Владо Иванов от Рила, Жоро Кюлев и Николай Даутов от Гоце Делчев, хижарят на х. „Попови ливади“ Митко Пирнарев и синът му Любомир.

„Стълбовата маркировка на Добро поле е една необходима добавка към изцяло подновената през миналата година – в протежение на 26 км, лентова маркировка по международния маршрут Е-4, която направихме в участъка местност Комитски чарк – м. Тодорово (Тодорова поляна) – м. Суватя – м. Сеното – м. Добро поле – хижа „Попови ливади“ – м. Дългия чучур“, обясни Митко Пирнарев.

Както при предишните акции, така и при сегашната доброволческа акция по маркирането на маршрута до Ушите и Муторок, освен поставянето на маркировъчни ленти с бяла, червена и зелена боя, които да показват пътя и да улесняват туристите, планинарите доброволци почистиха и голяма част от пътеката от паднали дървета, клони и храсти, подготвиха и указателни табели, сочещи имената на местностите, върховете и заслоните в района. Остана за довършване една малка отсечка от около километър преди заслона в Горна Млашка ливада, която ще бъде довършена още тази година, ако времето позволи.

Следващият проект на инициативния хижар Митко Пирнарев е изграждане на туристически заслон по маршрут Е-4 в местността Суватя между хижите „Пирин“ и „Попови ливади“. Този заслон ще бъде много удобно място за нощувка на туристите, тръгнали от заслон „Тевно езеро“, както и за тези, които искат да изкачат пиринския красавец Бойков (Черния) връх (2343 м н.в.).

Заслонът в м. Суватя ще бъде със застроена площ 16 м2 и в него ще могат да пренощуват около 10 човека. Мястото около него ще бъде облагородено, а чешмата изградена наново, за да има по-хубава за пиене вода. Изграждането на заслона ще започне при подходящи метеорологични условия отново на доброволчески начала, след като се съберат необходимите средства, за които се разчита да бъдат събрани от дарения основно на любители планинари и на представители на бизнеса.

Работата по заслона според проекта е разделена на два етапа, като първият етап включва изграждане на самата конструкция на заслона, а вторият – доставянето на оборудването за него (дограма, легла, печка, маси и т.н.), както и построяване на чешма и външна тоалетна.

Според направената план-сметка за първия етап са необходими около 6 600 лв.

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене