Свържете се с нас

Новини

По идея на хижара Митко Пирнарев приключи перфектната маркировка и на върховете “ Ушите и Муторок „от Европейският маршрутЕ-4

Публикувано

на

Десет доброволци планинари от Гоце Делчев и София през почивните дни (02-04.11.2018 г.) на доброволни начала направиха перфектна туристическа маркировка към върховете Ушите и Муторок. Идеята на хижаря Митко Пирнарев е да се получи кръгов маршрут, който да минава през най-високите и най-обзорни върхове в Южен Пирин. Маршрутът започва от заслона и чешмата Дългия чучур (1556 м н.в.), изкачва обзорния връх Свещник (1975 м н.в.), продължава през първенеца връх Ушите (1977 м н.в.), върви по билото през чудесна мурова гора до връх Муторок (1971 м н.в.) и слиза към заслона в местнотта Горна Млашка ливада (1670 м н.в.). Зелената маркировка на кръговата пътека се отделя от европейския маршрут Е-4 и отново се влива в него (Е-4 от българска страна започва от кв.„Драгалевци“ в София, минава през планините Витоша, Верила, Рила, Пирин и стига до Гоцев връх в планината Славянка/Алиботуш. След това Е-4 продължава през Гърция до Пелопонес и приключва на остров Крит).

Доброволците, които маркираха маршрута – Деян Василев, Камен Кофинов, Валентин Божинов, Галя Бачкова, Валерия Идакиева, Стефан Илиев, Владо Симеонов, Славчо Тикилянов и Богдан Ципаров (председател на пешеходния туризъм в ТД „Момини двори“ в Гоце Делчев) започнаха работата с развяването на българския трибагреник. Те са ентусиасти от групата ТДДМ („Туристически доброволчески дейности и маркиране“) и работят в сътрудничество с БТС (Български туристически съюз), към който е и ТД „Момини двори“. Проучването на пътеките е направено от специалиста от екипа на картата БГМаунтнийнс Деян Василев, който е подбрал полегати и лесни за преодоляване от туристите склонове и терени (на 20-21.10.2018 г. заедно с Пламен Еджиев, Стефан Илиев и Валерия Идакиева).

„Всичко се получава, когато го искаш и желаеш, с труд и с помощта на ИСТИНСКИ ЧОВЕЦИ, обичащи природата“ – заяви за Топ Преса арендаторът на хижа „Попови ливади“ Митко Пирнарев, по чиято идея се осъществи маркирането на туристическите пътеки, чиято маркировка ще улеснява туристите планинари при преходите им сред красивата природа.

Според Пирнарев маркираният туристически маршрут е много добър, защото разкрива красотите на Южен Пирин и дава достъп до най-високите и обзорни върхове в района с гледка към десетки планини в България, гърция и Македония. Той е допълнение за преминалите по Е-4 от Тевно езеро през Комитски чарк до х.Попови ливади“ и продължаващи към Парилската седловина. По време на Е-4 туристите, бъразащи към крайната цел, не могат да се насладят на панорамите, разкриващи се от първенците на Южен Пирин. С новия маршрут те ще могат да сторят това при едно следващо завръщане по тези места.

Наред с всичко свършено по маркирането с боя от ентусиастите планинари през почивните дни, пътеките бяха почистени освен от падналите дървета и клони, така и от боклуци и отпадъци, за да направят престоя на любителите на пешеходния и велосипедния туризъм в планината още по-приятен. Почистването на планинските пътеки от боклуци е още една от многото инициативи на групата ТДДМ – #БоклукътЕсъбран #ЧистиПътеки.

“Туристите трябва да знаят къде вървят. Всичко, което правим с доброволният си труд, е за развитието именно на туристическите дейности, както и да помагаме с усилията, които влагаме, по-рядко да се чува за изгубени и пострадали туристи по време на преходите. Маркировките, които направихме, са част от грижите, които полагаме като доброволци.“ – допълни още Пирнарев. Според него от близо година насам се усеща осезаемо възраждане на пешеходния туризъм в Пирин, а като голям принос за това отчита и активността на новия председател на туристическото дружество „Момини двори“ Димитър Балтаджиев.

Също така миналата година (пак след доброволческа инициатива на Митко Пирнарев и приятели планинари) в местността Добро поле под връх Ореляк бе направена нова стълбова маркировка. Жалоните, които дотогава бяха само 4, вече са 15. Доброволци ги циментираха с надеждата с новите ориентири броят на заблудените туристи по време на мъгла, лошо време и други природни бедствия (особено през зимата) да бъде снижен до минимум. Там тогава работиха доброволците Деси Стаменова и Стефан Илиев от София, Владо Иванов от Рила, Жоро Кюлев и Николай Даутов от Гоце Делчев, хижарят на х. „Попови ливади“ Митко Пирнарев и синът му Любомир.

„Стълбовата маркировка на Добро поле е една необходима добавка към изцяло подновената през миналата година – в протежение на 26 км, лентова маркировка по международния маршрут Е-4, която направихме в участъка местност Комитски чарк – м. Тодорово (Тодорова поляна) – м. Суватя – м. Сеното – м. Добро поле – хижа „Попови ливади“ – м. Дългия чучур“, обясни Митко Пирнарев.

Както при предишните акции, така и при сегашната доброволческа акция по маркирането на маршрута до Ушите и Муторок, освен поставянето на маркировъчни ленти с бяла, червена и зелена боя, които да показват пътя и да улесняват туристите, планинарите доброволци почистиха и голяма част от пътеката от паднали дървета, клони и храсти, подготвиха и указателни табели, сочещи имената на местностите, върховете и заслоните в района. Остана за довършване една малка отсечка от около километър преди заслона в Горна Млашка ливада, която ще бъде довършена още тази година, ако времето позволи.

Следващият проект на инициативния хижар Митко Пирнарев е изграждане на туристически заслон по маршрут Е-4 в местността Суватя между хижите „Пирин“ и „Попови ливади“. Този заслон ще бъде много удобно място за нощувка на туристите, тръгнали от заслон „Тевно езеро“, както и за тези, които искат да изкачат пиринския красавец Бойков (Черния) връх (2343 м н.в.).

Заслонът в м. Суватя ще бъде със застроена площ 16 м2 и в него ще могат да пренощуват около 10 човека. Мястото около него ще бъде облагородено, а чешмата изградена наново, за да има по-хубава за пиене вода. Изграждането на заслона ще започне при подходящи метеорологични условия отново на доброволчески начала, след като се съберат необходимите средства, за които се разчита да бъдат събрани от дарения основно на любители планинари и на представители на бизнеса.

Работата по заслона според проекта е разделена на два етапа, като първият етап включва изграждане на самата конструкция на заслона, а вторият – доставянето на оборудването за него (дограма, легла, печка, маси и т.н.), както и построяване на чешма и външна тоалетна.

Според направената план-сметка за първия етап са необходими около 6 600 лв.

 

 

 

коментара

Новини

Връщат ни парите на билета при закъснение на влака повече от 2 часа

Публикувано

на

Актуализираните правила за пътници, използващи железопътен превоз, включват по-високо обезщетение при закъснение и оказване на по-добро съдействие на хора с намалена подвижност.

Евродепутатите подкрепиха промените в правилата от 2009 г., като по този начин се гарантира предоставянето на по-добра помощ на лица с намалена подвижност, по-добър достъп за велосипедисти и по-ясни процедури за разглеждане на жалби. Освен това железопътните предприятия трябва да подобрят достъпа до информация относно правата на пътниците и да увеличат равнищата на обезщетения за пътниците при закъснение.

По-високи тарифи за обезщетения след дълго забавяне

Евродепутатите увеличиха обезщетенията за закъснения над 1 час от 25% на 50% от цената на билета. Пътниците ще имат право на обезщетение в допълнение към правото да продължат да пътуват или да бъдат пренасочени.

Пътниците ще имат право на 75% обезщетение от цената на билета за закъснение от 1 час и 30 минути и 100% от цената на билета за закъснение от повече от 2 часа.

За да се избегне блокирането на пътници в случай на изпусната връзка от многоетапно пътуване, евродепутатите посочват, че пътниците ще имат същите права на информация, помощ и обезщетение като при директно пътуване.

Евродепутатите също така отхвърлиха предложенията за освобождаване на железопътните оператори от изплащане на обезщетения в случаи на „извънредни обстоятелства“.

По-добра помощ за хора с намалена подвижност

Съдействието за хора с намалена подвижност трябва да бъде безплатно и достъпно на по-големите гари, без нужда от предизвестие.

Евродепутатите също така намалиха времето за предизвестие за нужда от съдействие на по-малки железопътни гари и уточниха отговорността на железопътната компания и управителите на гарите за пълното обезщетяване на пътници, в случаите на липса и нанесени повреди върху оборудването за придвижване.

Повече място за велосипеди

Пътниците имат право да вземат велосипеди във влакове, включително високоскоростните влакове, влаковете, извършващи превози на дълги разстояния, трансгранични и местни превози, гласи приетият текст. Новите или обновени влакове трябва да разполагат с ясно обособени пространства за превоз на сглобени велосипеди.

Еднакво прилагане на правилата за правата на железопътните пътници в ЕС

Евродепутатите също така подкрепиха по-ранното приключване на временното освобождаване, използвано от някои държави членки, за прилагането само на части от правилата за пътници от 2009 г. за вътрешните железопътни услуги. Това освобождаване трябва да бъде прекратено най-късно една година след като правилата влязат в сила.

Евродепутатите искат правилата да се прилагат и за крайградски железопътни услуги.

Следващи стъпки

Евродепутатите приеха позицията на Парламента относно преразглеждането на правата на пътниците, използващи железопътен транспорт, с 533 гласа „за“, срещу 37 гласа „против“ и 47 „въздържал се“. Преговорите за окончателния текст на законодателното предложение могат да започнат, след като Съветът на ЕС приема своята позиция.

коментара

Продължете с четенето

Новини

Атанас Камбитов- „Кмет на гражданите“ в националния онлайн конкурс „Кмет на годината 2018“

Публикувано

на

Станаха ясни и победителите в категорията „Кмет на гражданите“ в националния онлайн конкурс „Кмет на годината 2018“, организиран от Портала на българските общини Kmeta.bg.

Отличените градоначалници отново са трима – по един за малка, средна и голяма община. Това са кметовете на Ивайловград – Диана Овчарова, на Смолян – Николай Мелемов и на Благоевград – Атанас Камбитов.

Всички те бяха наградени лично от Мая Манолова, омбудсманът на Република България.

„Чест е да бъда част от тази голяма церемония, за да връча наградата „Кмет на гражданите“.  Най-важната категорията на местните управници, които са получили отличен от своите съграждани. Това носи най-голяма удовлетвореност, но и най-голяма отговорност“, каза Манолова.

„Благодаря за подкрепата на хората през всичките тези години, с които заедно работихме Благоевград да става все по-хубаво, красиво и уютно място за живот. Благодаря на правителството и премиера за помощта. Искам специално да изкажа благодарност и към г-н Боян Томов за това, че създаде този конкурс – този позитивен конкурс, чрез който се показват усилията и работата на българските кметове – парковете, велоалеите, улиците, санираните блокове“, заяви кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

„Всеки от нас ежедневно се труди и стараде за бъдещето на своята община. Благодаря на г-н Боян Томов, че превърна конкурса „Кмет на годината“ в традиция“, обърна се от своя страна кметът на Смолян Николай Мелемов.

„Няма по-голяма награда за един кмет от признанието на неговите съграждани“, заяви управникът на Ивайловград Диана Овчарова.

Кои общини са призьорите в „Кмет на годината 2018“ – четете само в Kmeta.bg. Цялата церемония очаквайте тази вечер от 23.15 по БНТ1.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ПОПУЛЯРНИ