Свържете се с нас

Таблоид

4 г. затвор за митничаря Фози, осъден за контрабанда на цигари за 2,4 млн. лв

Публикувано

на

Бившият шеф на митниците в Олтоманци и Гюешево Георги Владимитров-Фози влезе в затвора. Той получи 4 г. решетки за контрабандата на близо 1 млн. кутии цигари на стойност 2 347 950 лв. през 2011 г.

Присъдата на Върховния касационен съд (ВКС) е окончателна. Тя е от 3 октомври тази година и е подписана от съдиите Евелина Стоянова, Румен Петров и Спас Иванчев. Владимиров е в затвора от няколко дни, потвърдиха от дирекцията на затворите.

47-годишният Фози е известно име в митническите средиЗа последно е върнат на работа в ГКПП Олтоманци на 21 юни с решение на Върховния административен съд (ВАС).

Контрабандата на цигари от Гърция, за която Фози влезе в затвора преди дни, е извършена на 23 август 2011 г. По това време Фози отново е без работа. Възстановен е като началник на ГКПП Олтоманци на 6 февруари 2012 г.

Въпреки че не бил начело на митницата, добре познавал организацията на работата, сочат магистратите. Ролята му била да подпомогне влизането на камиона с цигарите в България. По това време Фози и жената, с която живеел на семейни начала, имали фирма за търговия с цигари и алкохол.

На 22 август 2011 г. камионът бил натоварен от двама гърци и тръгнал към България. Преминал през ГКПП Кулата следващия ден. Цигарите били скрити в кутии за обувки. Пратката обаче била “контролирана” от ГДБОП. На 18 август 2011 г. Софийският градски съд (СГС) дал разрешение да се използват специални разузнавателни средства.

Веднага щом минал границата, камионът с цигарите бил проследен от антимафиотите. На 24 август 2011 г. бил задържан. Шестима били обвинени за контрабандата, сред тях и варненският бизнесмен Борислав Манджуков, който беше убит на 24 март 2014 гВ групата били също братята Борис и Асен Поборникови, Борис Тасев, Пламен Георгиев и Олег Падалски. През 2015 г. всички обвиняеми освен Фози и Борис Тасев се признали за виновни и сключили споразумения с прокуратурата, одобрени от съда. Първата инстанция дала на Фози 7 г. затвор, включително и по обвинение, че като длъжностно лице е бил част от престъпна група. Апелативният спецсъд го оправдава по това обвинение, защото не е бил на работа.

Втората инстанция му дава 4 г. затвор. Фози обжалва пред ВКС, но той потвърждава присъдата.

4 пъти е

уволняван

и връщан

на работа

Легендарният митничар Георги Владимиров-Фози четири пъти е уволняван и възстановяван на работа. В Кюстендил, откъдето е родом, казват, че прякорът му Фози идва от герой в “Мъпет шоу”.

В системата на митниците започва работа през 1991 г., когато е 20-годишен. Досега два пъти е бил шеф на митническите пунктове в Гюешево – на македонската граница, и Олтоманци – на сръбската.

За първи път е уволнен през 1998 г. След 4 г. е възстановен на поста с решение на съда и става шеф на пункта Гюешево, но бързо е освободен. Връща се пак на работа, а през 2009 г. отново е извън системата, като поводът е преструктуриране на пункта Гюешево. Печели дело и 3 г. по-късно, през февруари 2012 г., е върнат за шеф на Олтоманци. Няколко месеца по-късно е арестуван и отново уволнен, после пак е върнат на работа.

Фози от години живее в София. Говори се, че известно време дори ползвал отпуск по майчинство, за да гледа малкото си дете.

Ортакът му

Борислав

Манджуков

застрелян през

Борислав Манджуков

2014 година

Босът на канала за контрабандни цигари Борислав Манджуков е убит във входа на кооперацията си в София на 24 март 2014 г., няколко седмици преди старта на делото в съда. Убиецът и поръчителят още не са разкрити. През 2015 г. МВР обяви, че хора на Роди Черния имат участие в разстрела, но до обвинения не се стигна.

Разследваният за ДДС измами бизнесмен от Варна се познавал с Фози, който по това време е шеф на митницата в Олтоманци. Често пътували заедно в чужбина. Манджуков ползвал контактите на Владимиров в митниците, за да минават тировете с цигари през границата с Турция. Манджуков не доживя и делата срещу него за данъчните престъпления, по които са осъдени негови подставени лица.

Антоанета Маскръчка

коментара

Таблоид

Повече от 30 платени протестъра от Дебрен, сред които и деца под 16 години е закарал вчера в София за калабалък картофопроизводителя Владимир Шаренкалов

Публикувано

на

По 50 лева е раздал вчера  на айлякчии  от гърменското село Дебрен за да  ги закара на протест в София , картофопроизводителя Владимир Шаренкапов  който от години  в Гоцеделчевско се занимава с  крупно картофопроизводство  .

Владимир Шаренкапов  е от Самоков и член на УС на Националната  асоциация  на картофопроизводителите в България .

Вчера той с платените си протестъри се включи в протеста на  Българската асоциация „Биопродукти“  в столицата  за да искат оставката на земеделския министър Румен  Порожанов  поради натрупани проблеми, свързани с биологичното производство.

За това, че в автобуса на платените протестъри на Шаренкапов от Дебрен е имало  и непълнолетни  ученици под 16 години , е подаден сигнал  на тел. 112  и в РУ Гоце Делчев .

Никой от тези които  бяха вчера на протеста в София не се занимава със зеленчукопроизводство , закарани бяха  за да правят  тарапана  като на всички  бе платено от Шаренкапов по 50 лева , коментират възмутени  дебренци .

Жалби против Владимир Шаренкапов  до различни институции  има  и от собственици на  заграбени от него земи в полето на  Дебрен , Гърмен , Гоце Делчев и др. но на  самоковеца не му пука тъй като бил сигурен в опънатия  над бизнеса му чадър който  е най- вече партиен .Хмалел че  в миналото бил правешки зет и бил съсед  на  Тато  от където захванал  здравите си връзки .

„Вчера със закараните платени викачи в София  окончателно лъсна цялата истина за този човек  , коментират още  собственици на земеделски земи от  Дебрен с претенции, че са ощетени  от Шаренкапов .

На протеста в столицата е бил и евродепутатът от БСП  Момчил Неков, разказват платените дебренски протестъри  ,който отишъл  при тях  и обявил  , че подкрепя протестиращите около 150  души   и  техните искания и , че е нужна промяна в политиката на държавата към сектора, защото „проблемите  им няма да се решат със смяна на един министър с друг“.

На поредния платен протест , земеделският министър Румен Порожанов пък  обяви, че производителите на плодове и зеленчуци получават между 5 и 8 различни вида субсидии по отделни схеми, а плащанията специално при плодовете, включително с биологичното производство, са общо между 250 и 420 лв. на декар.

За Владимир Шаренкапов който е  от Самоков се знае ,че в района на  общините Гоце Делчев, Гърмен  и Хаджидимово за картофеният си бизнес е  завладял  хиляди декари общински и частни земи .Почти  цялото „ Летище „ в Гоце Делчев сеел с картофи .

На организираният  вчера с платените си протестъри  митинг  в столицата ,организаторите  от бранша  недоволстваха  срещу нова наредба, която предвижда налагане на големи санкции и дори отнемане на Сертификата на производители при минимални грешки.

Според тях  липсата на право на оспорване на наложена административна мярка може да предизвика целенасочени проверки от служители на министерството, които, забележете  да унищожат конкретен бизнес.

Другото искане бе,държавата да им  осигури изкупуване на продукцията на адекватни цени, както и да се създаде зеленчукова борса, на която да продават произведеното от тях и да се гарантира продажбата на български плодове и зеленчуци и биопродукти в супермаркетите.

 

 

 

 

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Мощни бури и градушки за Великден

Публикувано

на

Обширен антициклон с център над Централна и Източна Европа ще определя със своята югозападна периферия времето у нас. През последните дни, заради него преносът над страната ни беше почти непрекъснато от североизток и той поддържаше температурите малко под обичайните за периода. Антициклонът, наречен от немските метеослужби “Леоноре” ще се измести малко на изток и разшири в южна посока.

В резултат от утре до събота включително въздушният поток във височина към Балканите ще се ориентира от югоизток-юг и температурите ще се повишат до и малко над обичайните си стойности.

Утре облачността ще бъде променлива, намаляваща до незначителна. Температурите ще се повишат и ще достигнат 16-22 градуса.

В четвъртък и петък ще бъде най-топло, с температури от 20, 21 до около 26 градуса. Облачността ще бъде незначителна, а около и след обяд купести облаци ще се развиват в планините на Западна България, където ще превали и прегърми. Краткотрайни валежи с локален характер не са напълно изключени и  за района на София.

Особено топло ще бъде на Западните Балкани, като на места в Сърбия, Източно Хърватско и Северна Босна са възможни максимални стойности до 30 градуса.

В събота ще остане топло, но над западните и югозападни райони ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и  на много места там ще превали и прегърми, като не са изключени и градушки.

През нощта явленията ще се изместват на изток и в неделя гръмотевични бури и градушки ще има в източната половина на страната. На места те ще са доста интензивни. Температурите ще се понижат спрямо съботните с 5 до десетина градуса и в неделния ден максималните стойности ще бъдат от 16 до 21 градуса, но на местата с мощна купесто-дъждовна облачност ще останат и по-ниски, до около 13 градуса.

В понеделник слаби превалявания ще има на места в източните райони. Температурите слабо ще се повишат.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ