Свържете се с нас

Светско

Георги Ив. Зимбилев – изявен родолюбец, радетел за утвърждаване на българщината

Публикувано

на

В началото на 19-ти век, както навсякъде из българ­ските земи, така и в будните неврокопски села Гайтани­ново, Ковачевица, Либяхово и други съществуват килий­ни училища, където ученици­те били обучавани от местни духовни лица. Един от пър­вите радетели за българско четмо и писмо в училищата и черквите на този край бил Георги Иванов Зимбилев, ро­ден през 1820 г. в с. Либяхо­во /дн. Илинден/, Неврокоп­ско. .

Като малък Георги се учи при неизвестни духовници в родното село, след което ро­дителите му го изпращат да продължи образованието си в манастира ‘’Св. Иван Пред­теча’’близо до гр. Сяр. След като завършил и гръцката прогимназия в Сяр, той за­почва учителската си прак­тика като преподавател по гръцки и турски език, така както било навсякъде по онова време в този край.

Скоро обаче даскал Георги разбира, че за пробуждането на българското население е необходимо в училищата и черквите постепенно вместо гръцки език да се въведе български. Затова той пръв в този край въвел изучаване на граматика,

христоматия, география, история свещенна и всеоб­ща, аритметика и калигра­фия /краснопис/. Дори и четене на български език. ’’Важното беше – пише в спо­мените си неговия ученик Ат. Поппетров – че като пре­подаваше от христоматията тълкуваше текстовете от староелински на новогръц­ки и на говорим български език и изискваше от учени­ците си така да научат уро­ка.

И като учител в съседното село Гайтаниново, Невро­копско заменил килийно­то учение със споменатите по-горе предмети плюс пре­подаване на български бук­вар и съкратената турска история, превод на П. Р. Сла­вейков от 1857 г. Бил и певец в църквата, където в праз­нични дни държал слово по тълкуването на евангелието също на български език. За това той ‘’напълно привлече любовта и сърцата на учени­ци и слушатели’’-пише в спо­мените си Спас Прокопов.

Постепенно името и новия начин, по който преподава даскал Георги, стават из­вестни не само в Неврокоп­ско, а и в съседните кази. При него идват ученици от близки и далечни села. Тук се стекли и бъдещите народ­ни будители и основатели на Серско-Мелнишко-Драм­ско-Неврокопско учителско дружество ‘’Просвещение’’

Петър Сарафов, Спас Про­копов, Никола Падарев и др. И това е съвсем оправдано,

защото за своето време Зимбилев бил ‘’просветна сила от първа величина в този край’’.

Според Спас Прокопов Ге­орги Зимбилев поддържал писмена връзка със Сава Филаретов, който го насър­чавал в просветното му дело.

Радостни от напредъка на науката в селото, жителите на Гайтаниново построили през 1858 г. голямо учили­ще. ‘’И новото училище – пише Анг. Даскалов – е пър­вата искра, която отпосле възпламени огъня на народ­ното съзнание в този край. ’’

Изплашени от напредъка на българското образова­телно дело, гръцкото духо­венство скоро видяло в ли­цето на даскал Георги свои опасен противник. Ето защо след продължителни закани то организирало насилстве­ното му отвличане от с. Гай­таниново. Няколко години след това Георги Зимбилев учителствува в с. Просочен, Драмско.

През 1868 г. родолюби­вият кмет и голям патриот на с. Горно Броди, Серско –Хаджи Димко –баща на Димо Хаджидимов и тъст на безстрашния Зюмбюл войвода –решил да въведе изучаването на български език в новопостроеното гор­нобродско училище. За цел­та с големи усилия успява да привлече за учител тук Георги Иванов Зимбилев. И тук продължил да работи не­уморно за утвърждаване на българщината.

За три години обучил бли­зо 400 ученици, много от които по-късна станали ви­дни обществени дейци и борци за църковна и нацио­нална независимост. Заед­но с Хаджи Димко организи­рали в Серската епархия 140 села, които подписали през февруари 1870 г. махзари за присъединяване към бъл­гарската Екзархия. Заради патриотичните си изяви Ге­орги Зимбилев си спечелил славата на един от първи­те просветители и народни будители в цялата Източна Македония.

Зимбилев присъствал и на учителския събор в Не­врокоп през август 1873 г., където се учредило Сер­ско-Мелнишко-Драмско-Не­врокопско учителско друже­ство ‘’Просвещение’’. Той бил щастлив до сълзи, защото четирима от общо петимата учители, избрани в ръковод­ството, били негови възпи­таници.

След няколкогодишно пребиваване в родното село, в началото на Априлското въстание Георги Зимбилев бил принуден да напусне Ли­бяхово и да се укрие извест­но време при свои познати в гр. Сяр. Оттук през 1879 г. заминал за Цариград, къде­то бил назначен като учител в екзархийското училище. Учителствувал до 1-ви март 1880 година, когато нена­дейно се разболял. Починал след около една седмица в Руската болница в Цари­град.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Крими

29 годишен от Огняново е едва оцелелия след ужасяващата катастрофа на пътя за Гърмен между Барото и Ува Нестум

Публикувано

на

Али Дренчев на 29 години от гърменското село Огняново е водачът на смазания до неузнаваемост лек автомоли м. „Фиат“ който снощи около 03:30 часа на пътя за Гърмен между комплексите „Ува Нестум“ и „Барото“ се е ударил със зверска скорост в пътуващ за Гоце Делчев таксиметров автомобил собственост на “ Димитър Стаматов – 2006“ ЕТ от Гоце Делчев който е изпълнявал курс по това направление .
В следствие на жестокият удар между двата автомобила са пострадали и двамата водачи като по- тежко е пострадал 29 годишният Али Дренчев който е настанен за лечение в хирургичното отделениена МБАЛ „Иван Скендеров“ .

След преглед и оказана му спешна медицинска помощ за домашно лечение е освободен по негово настоявани таксиметровият шофьор който е с травма на главата .
Според очевидци и разказът на таксиметровият шофьор лекият автомобил управляван от 29 годишният Али Дренчев от Огняново не е могъл да вземе завой заради високата скорост,навлязъл е в насрещното платно за движение и там е връхлетял върху таксиметровият автомобил като от силният удар, фиата буквално е прелетял над таксито и след преобръщане акустирал по таван в страни от пътя .
Днес цял ден смачканият до неузнаваемост автомобил стряскаше водачите които пътуват по направлението Гърмен –Сатовча –Доспат . Очевидци от Огняново , помагали на пострадалите коментираха ,че Али Дренчев е бил изваден от тях през задното панорамно стъкло на автомобилът му тъй кто вратите не могли да се отворят . Младежът е бил в безсъзнание и чак когато е бил закаран в „Спешна помощ“ в Гоце Делчев е дошъл в съзнание .
Хората които са станали очевидци на тежкото пътно транспортно произшествие споделиха още ,че половин час са чакали линейка да дойде да прибере пострадалия . Полицаите са се отзовали бързо но линейката се е забавила много .
„ 15 минути бях принуден да отговарям на безмислени и не от моята компетенция въпроси на оператора на националния телефон 112 защото нито познавам пострадалият младеж от Огняново ,нито пък съм лекар за да им дам информация за неговото състояния . Изгубено бе много време което можеше да се окаже фатално в питанията , как се казва пострадалия, от къде е, на колко е години та чак и какво е състоянието му .Груба грешка е въвеждането на този телефон , губи се ценно време при такива случай за спасяването на човешки животи защото подадената информация до 112 след дългия разпит на подалия сигнала се препредава обратно по веригата до РУ Гоце Делчев, и Спешните центрове в Благоевград и Гоце Делчев „ коментираха случайно

попадналите на катастрофата хора които са звънелили за помощ и са помагали на пострадалите водачи . И в двата автомобила ,според техните разкази са пътували само водачите им и в тях други пътници за щастие не е имало. Друг таксиметров автомобил с четирима пътници от Огняново са помагали на двамата пострадали водачи .Заедно с полицаите с фенери из ливадите в страни от пътя където е бил преобърнатият „Фиат“ са търсили евентуално дуги пътуващи в автомобилът на Али Дренчев от Гоце Делчев за Огняново други пътници или негови приятели .
Още през ноща полицейски служители и следователи са направили замерване на спирачен път и ситуацията при която е станало тежкото ПТП .И двамата водачи са тествани за употреба на алкохол и наркотици . Работата по случая продължава .
Пострадалият 29 годишен Али Дренчев е музикант и е работел в мината в Бобовдол заедно с баща си . Той е семеен с едно малко дете .Дали се е връщал от смяна или е бил в Гоце Делчев на дискотека гадаят негови близки след тежкият инцидент .

коментара

Продължете с четенето

Новини

45 италиански художници за 45-тата годишнина на Радио Благоевград

Публикувано

на

45 италиански художници ще представят в изложба различни жанрове във видовете: живопис, графика, дигитално изкуство, скулптура. Авторите са от цяла Италия. Има представители на регионите Ломбардия, Пулия, Лацио и други.

Експозицията е в Арт салона на Радио Благоевград и ще бъде открита на 19 ноември, понеделник, в 18.00 часа от д-р Матеа Мичело – изкуствовед.

„Изкуството е универсалният език, който е мост между хората, между държавите. Благоевград се вълнува от съвременното изкуство и сме много щастливи, че точно тук ще покажем произведенията на толкова много наши автори.“ – категорична е Матеа Мичело, която с изявен артистизъм ще представи произведенията и авторите.

Изложбата се посвещава на 45-тата годишнина на Радио Благоевград.

Заповядайте!

Входът е свободен

 

 

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ПОПУЛЯРНИ