Свържете се с нас

Новини

Ремонтират централната алея в градската градина в Благоевград

Публикувано

на

Започна ремонт на централната алея в градската градина в Благоевград. На място се подменя компрометираната настилката, като се поставя нова, отново дялан камък. В най-кратки срокове алеята ще бъде обновена за удобството на жителите и гостите на Благоевград.

През 2016 година бе изцяло обновена и детска площадка в градската градина. В къта за игра бе изграден и кът с кварцов пясък, монтирани бяха пързалка, люлки, пружинни клатушки. Положена бе и ударопоглъщаща настилка.

 

коментара

Крими

29 годишен от Огняново е едва оцелелия след ужасяващата катастрофа на пътя за Гърмен между Барото и Ува Нестум

Публикувано

на

Али Дренчев на 29 години от гърменското село Огняново е водачът на смазания до неузнаваемост лек автомоли м. „Фиат“ който снощи около 03:30 часа на пътя за Гърмен между комплексите „Ува Нестум“ и „Барото“ се е ударил със зверска скорост в пътуващ за Гоце Делчев таксиметров автомобил собственост на “ Димитър Стаматов – 2006“ ЕТ от Гоце Делчев който е изпълнявал курс по това направление .
В следствие на жестокият удар между двата автомобила са пострадали и двамата водачи като по- тежко е пострадал 29 годишният Али Дренчев който е настанен за лечение в хирургичното отделениена МБАЛ „Иван Скендеров“ .

След преглед и оказана му спешна медицинска помощ за домашно лечение е освободен по негово настоявани таксиметровият шофьор който е с травма на главата .
Според очевидци и разказът на таксиметровият шофьор лекият автомобил управляван от 29 годишният Али Дренчев от Огняново не е могъл да вземе завой заради високата скорост,навлязъл е в насрещното платно за движение и там е връхлетял върху таксиметровият автомобил като от силният удар, фиата буквално е прелетял над таксито и след преобръщане акустирал по таван в страни от пътя .
Днес цял ден смачканият до неузнаваемост автомобил стряскаше водачите които пътуват по направлението Гърмен –Сатовча –Доспат . Очевидци от Огняново , помагали на пострадалите коментираха ,че Али Дренчев е бил изваден от тях през задното панорамно стъкло на автомобилът му тъй кто вратите не могли да се отворят . Младежът е бил в безсъзнание и чак когато е бил закаран в „Спешна помощ“ в Гоце Делчев е дошъл в съзнание .
Хората които са станали очевидци на тежкото пътно транспортно произшествие споделиха още ,че половин час са чакали линейка да дойде да прибере пострадалия . Полицаите са се отзовали бързо но линейката се е забавила много .
„ 15 минути бях принуден да отговарям на безмислени и не от моята компетенция въпроси на оператора на националния телефон 112 защото нито познавам пострадалият младеж от Огняново ,нито пък съм лекар за да им дам информация за неговото състояния . Изгубено бе много време което можеше да се окаже фатално в питанията , как се казва пострадалия, от къде е, на колко е години та чак и какво е състоянието му .Груба грешка е въвеждането на този телефон , губи се ценно време при такива случай за спасяването на човешки животи защото подадената информация до 112 след дългия разпит на подалия сигнала се препредава обратно по веригата до РУ Гоце Делчев, и Спешните центрове в Благоевград и Гоце Делчев „ коментираха случайно

попадналите на катастрофата хора които са звънелили за помощ и са помагали на пострадалите водачи . И в двата автомобила ,според техните разкази са пътували само водачите им и в тях други пътници за щастие не е имало. Друг таксиметров автомобил с четирима пътници от Огняново са помагали на двамата пострадали водачи .Заедно с полицаите с фенери из ливадите в страни от пътя където е бил преобърнатият „Фиат“ са търсили евентуално дуги пътуващи в автомобилът на Али Дренчев от Гоце Делчев за Огняново други пътници или негови приятели .
Още през ноща полицейски служители и следователи са направили замерване на спирачен път и ситуацията при която е станало тежкото ПТП .И двамата водачи са тествани за употреба на алкохол и наркотици . Работата по случая продължава .
Пострадалият 29 годишен Али Дренчев е музикант и е работел в мината в Бобовдол заедно с баща си . Той е семеен с едно малко дете .Дали се е връщал от смяна или е бил в Гоце Делчев на дискотека гадаят негови близки след тежкият инцидент .

коментара

Продължете с четенето

Новини

Най-дразнещите и ужасяващи звуци на света

Публикувано

на

На всеки се е случвало да се присвие от неприятен звук. Скърцането с нокти или тебешир върху черна дъска винаги предизвиква неприятни усещания.

Има си редица научни доказателства, че неприятни звуци съществуват и те карат мозъка ни да реагира, за да предпази тялото от евентуална опасност.

Според класацията съществуват 14 най-дразнещи и ужасяващи звуци на света. Кои са те?

Повръщане

Няма човек, който да не реагира негативно на звука от повръщане. Дали заради предварителната представа за противната картина, която повръщането представлява или заради давещия гърлен звук – едно е сигурно – звукът от повръщащ човек е едно от най-неприятните неща на света.

Микрофония

Били ли сте някога на събитие, на което високоговорителите изведнъж произвеждат силен пищящ звук, който пронизва ушите ви? Този звук наистина е физически болезнен за вътрешното ухо. Затова инстинктивно понечвате да запушите ушите си с ръце.

Рев на бебе

И при мъжете, и при жените се наблюдава раздразнителност от бебешкия рев. Но мъжете се оплакват повече от наличието на този шум, тъй като майките са генетично свързани с отглеждането на новороденото и плачът не им се отразява толкова непоносимо.

Скърцане на влак по релсите

Изследванията показват, че още един непоносим според хората звук, е стържещият по релсите влак. Остъргването на металните части едни в други предизвикват високочестотен неприятен звук, който отново дразни средното и вътрешното ухо.

Скърцащи части

Същото се отнася за всякакви триещи се едни в други материали, произвеждащи подобен звук – панти на врати, въртящи се колела – изобщо всичко, което се нуждае от смазване дразни слуха невероятно много.

Лошо изпълнение на цигулка

Заради по-горните изброени стърженето на цигулка също попада в класацията. Установено е, че пискливите фалшиви ноти, изсвирени на цигулка са по-дразнещи от който и да било друг инструмент, използван погрешно.

Пръцкане

Изненадващо е, че пръцкането е в класацията за най-неприятни звуци. Но то попада тук главно заради жените, които приемат този звук по-скоро като обиден, отколкото неприятен.

Човешки крясъци

Звукът от каращи се хора притеснява мозъка на фундаментално ниво. Това нарушава способността ни да мислим и да действаме рационално, особено ако сме в такава среда продължително време.

Бучене от тонколони

Досадното бучене от говорителите на уредбата или компютъра са посочени като непоносими, особено ниските, попадащи в диапазона 50-60 херца.

Скърцане върху дъска за писане

Споменахме скърцането върху дъска с тебешир или нокти. Няма човек, чиято кожа да не настръхне при този скърцащ звук.

Зъболекарски машини

Смятаме, че тук всички са единодушни – зъболекарската машина е не само неприятен, но и истински плашещ звук. Този звук е и една от причините хората да избягват доброволното ходене на зъболекар.

Нож, режещ стъклена бутилка

Този звук не се среща толкова често в околната среда, освен ако звукът не е умишлено предизвикан. Но при каквито и обстоятелства да се появи този звук, изследователите са единодушни – той е един от най-пронизващите и мъчителни звуци.

Това е доказано експериментално чрез ядрено-магнитен резонанс. Звукът при стърженето на нож в стъклена бутилка създава вибрации между 2000 и 5000 херца, което е истинско дразнение за ухото.

Вдишванията през носа

Били ли сте някога до човек, който свири с нос, докато диша или още по-лошо – смърка звучно секретите от носа си? Няма по-непоносимо нещо, според изследователите. Много участници в изследванията посочват този звук като непоносим заради представата за неприятния човешки секрет, преглътнат обратно в тялото.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ПОПУЛЯРНИ