Протестите срещу горивата в цялата страна, блокират пътя за Гърция

Протестите срещу скъпите горива постепенно обхващат цялата страна и след събота, когато най-изразеният бе в Стара Загора, продължават и днес.

В Благоевград недоволните планират да блокират пътя за Гърция. Малко след 12 часа над 100 автомобила вече бяха на пътя а пътя за южната ни съседка. Те се събраха пред Югозападния университет „Неофит Рилски“.

„Има лостове в държавната администрация, с които може да се повлияе на цените“, посочи един от организаторите на протест в Благоевград пред бТВ.

В Ямбол в знак на протест, колона от автомобили премина през целия град. Там се събраха стотици хора. В шествието се включиха таксиметрови шофьори и граждани със семействата си. Те поискаха държавата да се намеси в регулиране пазара на горивата като дадоха примери за драстична разлика в цените на различните бензиностанции. Организаторите се заканиха да продължат с протеста, като подкрепят и други градове в страната.

„Като цяло всичко е монопол. И оттам вече той спекулира с високите цени на горивата, той ги определя. Със сигурност искаме цените да паднат, да”, обясни още Александър Дечев – организатор на протеста в града.

„Отразява се и на бизнеса ми, защото е свързан с транспорт, който като вдигнат цената, аз трябва да вдигна услугата. Пак рефлектира върху хората, които са на една заплата, посочи Петя Султанова, участничка в протеста пред бТВ.

В Добрич пък стотици граждани с надписи „Не на високите цени на горивата“ десетки автомобили и мотори се включиха в шествие по улиците на града, като протестиращите се обявиха и срещу лошото качество на горивата.

Според протестиращите добричлии „няма реална причина“ за повишаването на цените. Тв твърдят, че става дума за безконтролно поскъпване, което само усилва влиянието на сивия сектор в нашата икономика.

Врачани ще протестират срещу цените на горивата и социалната несправедливост, предаде кореспондентът на Actualno.com Анелия Костова.

Протестът е предвиден за днес в 16.30 ч. Недоволството у хората ескалира и те излизат за пореден път на улиците. Автошествието ще започне от площад „Софроний Врачански“ във Враца и ще обиколи централните улици на града.

Повишението на цените на горивата удря по джоба всички и решението са масови протести, каза Искрен Дилов, един от организаторите на протеста. „Надявам се да се съберат много хора на автошествието, а не да остават безучастни в домовете си и да изливат гнева си само в социалните мрежи“, допълни Дилов.

Към протеста се очаква да се присъединят и майките на деца с увреждания. „Искаме оставката на Симеонов, искаме политиците ни да се научат да носят отговорност за думите, делата и бездействието си!“, категорични са инициаторите на протестното събитие.

Вчера на протест заради високите цени на горивата излязоха и около сто шофьори от Монтана, които с коли и мотори блокираха няколко бензиностанции в града. Това бе вторият съботен протест на недоволните граждани. Те нямат обяснение защо тук бензинът и дизелът са най-скъпи в страната. Между 2,72 и 2,35 лв./л дизелово гориво предлагат различните доставчици.

„Ще продължим да излизаме всяка събота, докато цената не бъде понижена до 2 лева“, заяви Ася Петрова от организационната група на протеста.

РЕДАКТОР: РАЙКО ПАВЛОВ

Actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене