Свържете се с нас

Бизнес

Протестите срещу горивата в цялата страна, блокират пътя за Гърция

Публикувано

на

Протестите срещу скъпите горива постепенно обхващат цялата страна и след събота, когато най-изразеният бе в Стара Загора, продължават и днес.

В Благоевград недоволните планират да блокират пътя за Гърция. Малко след 12 часа над 100 автомобила вече бяха на пътя а пътя за южната ни съседка. Те се събраха пред Югозападния университет „Неофит Рилски“.

„Има лостове в държавната администрация, с които може да се повлияе на цените“, посочи един от организаторите на протест в Благоевград пред бТВ.

В Ямбол в знак на протест, колона от автомобили премина през целия град. Там се събраха стотици хора. В шествието се включиха таксиметрови шофьори и граждани със семействата си. Те поискаха държавата да се намеси в регулиране пазара на горивата като дадоха примери за драстична разлика в цените на различните бензиностанции. Организаторите се заканиха да продължат с протеста, като подкрепят и други градове в страната.

„Като цяло всичко е монопол. И оттам вече той спекулира с високите цени на горивата, той ги определя. Със сигурност искаме цените да паднат, да”, обясни още Александър Дечев – организатор на протеста в града.

„Отразява се и на бизнеса ми, защото е свързан с транспорт, който като вдигнат цената, аз трябва да вдигна услугата. Пак рефлектира върху хората, които са на една заплата, посочи Петя Султанова, участничка в протеста пред бТВ.

В Добрич пък стотици граждани с надписи „Не на високите цени на горивата“ десетки автомобили и мотори се включиха в шествие по улиците на града, като протестиращите се обявиха и срещу лошото качество на горивата.

Според протестиращите добричлии „няма реална причина“ за повишаването на цените. Тв твърдят, че става дума за безконтролно поскъпване, което само усилва влиянието на сивия сектор в нашата икономика.

Врачани ще протестират срещу цените на горивата и социалната несправедливост, предаде кореспондентът на Actualno.com Анелия Костова.

Протестът е предвиден за днес в 16.30 ч. Недоволството у хората ескалира и те излизат за пореден път на улиците. Автошествието ще започне от площад „Софроний Врачански“ във Враца и ще обиколи централните улици на града.

Повишението на цените на горивата удря по джоба всички и решението са масови протести, каза Искрен Дилов, един от организаторите на протеста. „Надявам се да се съберат много хора на автошествието, а не да остават безучастни в домовете си и да изливат гнева си само в социалните мрежи“, допълни Дилов.

Към протеста се очаква да се присъединят и майките на деца с увреждания. „Искаме оставката на Симеонов, искаме политиците ни да се научат да носят отговорност за думите, делата и бездействието си!“, категорични са инициаторите на протестното събитие.

Вчера на протест заради високите цени на горивата излязоха и около сто шофьори от Монтана, които с коли и мотори блокираха няколко бензиностанции в града. Това бе вторият съботен протест на недоволните граждани. Те нямат обяснение защо тук бензинът и дизелът са най-скъпи в страната. Между 2,72 и 2,35 лв./л дизелово гориво предлагат различните доставчици.

„Ще продължим да излизаме всяка събота, докато цената не бъде понижена до 2 лева“, заяви Ася Петрова от организационната група на протеста.

РЕДАКТОР: РАЙКО ПАВЛОВ

Actualno.com

коментара

Бизнес

Първа копка на обект от първостепенно значение за Петрич беше направена днес

Публикувано

на

Започва изграждането на Компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на отпадъци

Стойността на проекта е 10 313 535, 20 лева с ДДС. Финансирането е по Оперативна програма „Околна среда”. „Проектът за изграждане на новите съоръжения решава в дългосрочен план проблемите, свързани с депонирането на отпадъците в община Петрич“, отбеляза кметът Димитър Бръчков. Изпълнението на проекта ще бъде като полза в три основни направления. На първо място няма да има в пъти увеличение на таксата за битови отпадъци, тъй като по Закона за отпадъците всяка община, която няма компостираща инсталация и такава за предварително третиране, ще трябва да заплаща по 95 лв /тон такса за 2020 г. Сега тази такса е 57 лв за тон. За 2019 г община Петрич ще трябва да внесе такса към РИОСВ в размер на около 1 млн лв., а от 2020 г. тя се увеличава на 1,6 млн. лв., при липса на подобни съоръжения. На второ място, приложението на тези инсталации ще намали обема на депонираните отпадъци. „Към момента Регионалното депо за битови отпадъци на Петрич работи с три клетки с почти изчерпан капацитет. Ние имаме защитено финансиране за изграждането на новата клетка 4 към депото и при наличието на тези инсталации животът на клетката ще бъде поне 20 години“, уточни кметът Димитър Бръчков. По думите му това практически означава, че община Петрич няма да бъде изправена  през кризисна ситуация с депонирането на отпадъците. На следващо място изграждането на компостираща инсталация и инсталацията за предварително третиране на битови отпадъци ще окаже благоприятно влияние върху околната среда чрез намаляване на свързаните с депонирането на отпадъци вредни емисии. Ще се предоставя и нов тип услуга – разделно събиране на зелени отпадъци, както и качествен компост за жителите и бизнеса в общината. Инсталациите за компостиране и предварителна обработка на битовите отпадъци към петричкото депо ще обслужват 50 000 жители.

  

коментара

Продължете с четенето

Бизнес

Трима медиатори одобриха в община Сатовча след проведеното интервю с кандидатите

Публикувано

на

Румен Каптиев, Борислав Каптие и Джулия Имамова, тримата са одобрени след проведените интервюта за трудови медиатори в община Сатовча.

Тримата трудови медиатори са назначени на работа като такива във връзка с реализирането на проект: “Социално-икономическа интеграция чрез интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование и работа на уязвими групи в община Сатовча“. Проекта е финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 и обявения конкурс за заемане на длъжността „Трудов медиатор“.

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ