Свържете се с нас

Рецепти

Рибни торбички с праз

Публикувано

на

Продукти

за 2 порции

2 стръка праз-бялата част
25 г масло
100 г крема сирене
12 листа точени кори
2 филета прясна сьомга /или друга риба/
лимон
черен пипер, сол

Приготвяне

Празът нарязваме на едри колелца. В малко мазнина и 2 с.л вода го задушаваме под похлупак докато омекне. Когато изстине го разбъркваме добре с крема сиренето.
Взимаме един лист от точените кори и намазваме с разтопеното масло, отгоре поставяме втория и така всички като между тях мажем с малко масло.

По средата на корите слагаме рибното филе, осолено и овкусено с черен пипер и малко лимон. Около него изсипваме половината от праза. Издърпваме всички краища нагоре и го завиваме леко като книжна кисия.

Слагаме двете „торбички“ в намазнена тава, намазваме ги отгоре с масло и печем в загрята до 200 градуса фурна около 25 минути докато започнат да покафеняват.

На пръв поглед изглежда трудно, но истината е, че това е лесна и ефектна вечеря. Сервирайте със зелена салата и резенче лимон.

Криси Петкова

Hera.bg

 

коментара

Реклама
loading...

Рецепти

Няма ли кой да каже на Елена Петрелийска от Хаджидимово да спре да обижда „Пиринския чай“!

Публикувано

на

Стрък Пирински чай

Дъщерята на собственика на хотел „Петрелийски“ село Огняново, Елена Петрелийска, която е с корени от град Хаджидимово, за пореден път създаде смут в местните жители. В социалните мрежи наши читатели изразяват своето възмущение от младатата готвачка, която взе престижно място в шоуто „Мастършеф“ и днес води кулинарно предаване но БНТ с името „Храна за душата“, заради поредното и изказване за така нарачания „Пирински чай“, който Петрелийска за пореден път нарича „Мурсалски“ и твърди че може да бъде намерен само в района на родомското село Мугла.

Това наистина е манупилация и видима проява на неграмотност по темата, коментират нашите читатели. Ни най – малко тя може да не е информирана по темата, още повече че е родена в пиринския край и да не знае че въпросният чай  носи името „Пирински чай“. Разбира се напълно разбираемо, че „боластта на провинциалиста“,  а именно като идеш в София и се смесиш сс елита да забравиш от къде си тръгнал, може и да е замъглила спомените на Ленка от Хаджидимово, но е редно поне да е грамотна за произхода на някои продукти, които лансира и с които готви. За сведение на младата готвачка, пиринският чай (Sideritis scardica) e многогодишно тревисто растение от семейство устоцветни, достигащо 50 см. Цветовете са жълтеникави, разположени прешленовидно в пазвите на лимоненожълти, ципести прицветници в класовидни съцветия. Известен още и като мурсалскитриградскиалиботушкишарпланински чай. Всъщност, видовият епитет scardica идва от Scardus – латинското име на Шар планина, където е намерен и описан от гьотингенския ботаник…. , ако Ленка иска да знае още з ада не лъже зрителите си може да се Ограмоти още ТУК

коментара

Продължете с четенето

Рецепти

Тази рецепта за свински дроб по селски се предава от майки на дъщери! Страшна гозба става, има си обаче и един чалъм

Публикувано

на

Днес ще ви предложим една рецепта, която мнозина домакини с гордост предават на дъщерите си. Свински дроб по селски – става уникално вкусен и всеки иска допълнително. А сосът… Сосът е истинска фантазия. Но си има и един чалъм. Тайната на вкусния и крехък дроб е, че не трябва да се соли предварително или по време на готвене. Направете го, когато вече ястието е готово. Ето и необходимите продукти: 500 грама свински дроб, 3 стръка праз лук, 200 грама гъби печурки, 1-2 чушки, 1 едър домат или 4-5 супени лъжици домат от консерва (може да ползвате и доматено пюре), 100 мл. бяло вино, 20 – 30 мл. олио, сол и черен пипер на вкус, 1 супена лъжица брашно.

Заемете се първо с дроба – измийте го, подсушете го и го нарежете на едри парчета

 Сложете го в подходящ за готвене съд и го залейте с олио. Нека да престои по този начин, докато подготвите зеленчуците. Почистете праза от външните наранени слоеве и вземете само бялата част. След което го нарежете на едри шайби. Измийте чушките и ги почистете от семките. Тях също ги нарежете на едро. Гъбите ги почистете и ги нарежете на половинки, ако са средни и на четири, ако са по-големи. В никакъв случай не използвайте тази рецепта огромни гъби. Сега добавете нарязаните зеленчуци към свинския дроб. Поръсете с половин чаена лъжичка едро смлян или счукан черен пипер. Към този момент не солете ястието и не слагайте нищо друго в него! Поставете го в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 – 30 минути. Към 15-тата минута разбъркайте. 5 минути преди да извадите ястието от фурната, добавете доматите, които сте ги нарязали на ситно, или пюрето. Предварително трябва да смесите бялото вино с брашното. Разбъркайте го добре, за да не се получават гранули. Изсипете го и него към дроба и разбъркайте. Върнете ястието за още 10 минути във фурната. Когато вече е готово ястието го посолете. Може да го поднесете с нарязан магданоз. Съветваме ви да консумирате с домашен хляб, за да усетите невероятния вкус на соса. Това е! Добър апетит!

/skafeto.com

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ