Свържете се с нас

Таблоид

Нови 3449,05 лв. дариха за болни деца в община Сатовча

Публикувано

на

3449,05 лева са постъпили от различни дарения в Общински фонд „С 1 лев в помощ на болните деца от община Сатовча” през вторите четири месеца на тази година. За същия период от време – 1 май-31 август, с решение на Комисията са изразходвани 750,00 лева.

„Жители на община Сатовча и представители на институции и фирми не спират да даряват средства за лечението на болни деца, което няма как да не ни радва. Тази съпричастност към болката на другия е похвална”, коментира общинският кмет Арбен Мименов.

От началото на съществуването на фонда – 1 август 2006 г., до момента са събрани общо 125 943,31 лева. От тази сума са изплатени 88 386, 15 лева за лечението на общо 58 деца, на 17 от тях е отпусната и допълнителна финансова помощ. Наличните средства в общинския фонд към края на август са 37 557,16 лева. С най-много средства е подпомогнато момче от село Плетена – 10 924,58 лева в периода 2008-2013 година. Най-много средства във фонда са набрани през 2015 година – 14 173 лева.

коментара

Таблоид

КМЕТЪТ НА БОРОВО ГЕОРГИ НАЙДЕНОВ ПРЕД ВЕСТНИК ГРАДЪТ: Гордеем се с нашия 450-годишен чинар!

Публикувано

на

– Колко души е население­то на село Борово?

– Около 1 300 човека живе­ят в селото.

– Какви забележителности има в селото?

– Имаме чинар, който е на 450 години. Още през 60-те години той е вклю­чен в защитените видове. Това е европейски чинар, който преди около 15 години беше ударен от гръм, след което изгоря малка част от него. Освен това имаме ня­колко черкви в нашето землище. Тази, която е вътре в селото се казва „Све­ти 12 апостоли“. Тогава е и празникът на село Борово – на 30 юни. Другата черква, която се намира в Долно Бо­рово, се казва „Рождество на Пресвета Богородица“ и ней­ният празник е на 8 септем­ври. Двете черкви са строени по едно и също време – 1922 година, даже в едната скоро правихме ремонт, който все още не сме завършили. Поч­ти наново е изградена цяла­та черква, трябва само да се направи камбанария и да се сложи нова дограма.

– Какво е състоянието на инфраструктурата и на водо­проводната мрежа?

– През последните години се извършиха много ремон­ти на водопроводна мрежа. Също така бяха асфалтирани и няколко улици. За около 4-5 години сме направили много, но предстои още. Подновили сме около 4-5 км вътрешен водопровод, имаме подме­нен и повече от 1 км външен водопровод. Предстои да се подмени вътрешен водопро­вод около 1.2 км и тогава цялото село ще бъде с под­менен водопровод. Но за ас­фалтиране ни остават близо 3 км. По стария про­ект от минала­та година останаха улици над 1.5 км, които не се асфалтираха. За следващата го­дина подготвяме с община Гоце Делчев проект, с който да се доасфалтират тези улици, които остана­ха неасфалтирани при предния проект и да включим и тези 1.3 км, които са ос­танали за подмяна на водопровод. Това ще стане обаче мно­го трудно, защото от 1-ви януари се про­мениха наредбите и сега трябва ВиК да подменя водопрово­да, а пък общините да кандидатстват с про­екти за асфалтиране и водно регулиране отделно. Едно време всичко беше съв­местно – асфалтира­нето и водопровода бяха за­едно, а сега вече от 1 януари е отделно. Това донякъде е хубаво, а донякъде е и лошо, защото сега доколкото раз­брах община Кресна отказва да се включи във ВиК-Асоци­ацията и всъщност по този начин проектите, които тряб­ва да се подготвят няма да се осъществят.

– Какъв е изходът от тази ситуация според Вас?

– Изходът е самото ВиК-Го­це Делчев да прави улиците една по една – тази година се правят 1-2 улици, друга­та година още 1-2, и така. Няма как да се инвестират средства, за да подменят водопроводната мрежа на­веднъж. При нас са останали точно 7 улици по 100 метра за подмяна на водопровода.

– Имате ли проблеми с би­товата престъпност в село­то?

– Почти нямаме такива случаи. Нямаме проблеми с престъпността.

– Какъв е основният поми­нък на населението? С какво се занимават местните?

– В целия район населе­нието е свързано предимно с шивашката индустрия. Око­ло 200 човека работят само в една фирма, а другите са в други по-малки шивашки цехове. Има и хора, които се занимават със строителство, а има и такива, които работят и в чужбина.

– А има ли такива, които заминават за чужбина, но след това се връщат?

– Да, има. Някои са на се­зонна работа и след като се­зонът отмине, те се завръщат в Борово.

– Има ли много млади хора в селото, или младите по-скоро се пренасочват към големите градове?

– Не, повечето млади хора са тук. Единственото, което е лошо, и то важи за почти целия регион е, че имаме ниска раждаемост. Не сме малко село, но нямаме раж­даемост. През 2010 година например са родени само 15 деца, което е много малко в сравнение с общия брой на­селение. От тогава с всяка година броят на новородени­те намалява, като дори стига до 3 деца за една година. А в същото време смъртността се увеличава и имаме повече починали, отколкото новоро­дени.

– Има ли чужденци в село­то, които са се установили за постоянно в Борово?

– Да, в селото живее едно руско семейство.

– От кога са при Вас?

– Може би от около 5-6 го­дини. Първо не живееха по­стоянно тук, а си купиха къща и я ремонтираха периодично, и от около 1 година вече по­стоянно са тук.

– С какво се занима­ват те?

– Те просто се наслаж­дават на природа­та. Не се занима­ват със земеде­лие на­пример или с нещо дру­го.

– С деца ли са или не?

– Не, не са тук с деца, а и все пак те са около 50-, 60-го­дишни.

– Проя­вяват ли интерес туристи към село Борово? Има ли екопъ­теки във Вашия район?

– Засега нямаме, иначе имаме идея да развиваме туризма. Ловджийската дру­жинка си направи една вила в гората. Тук е много краси­во, защото има борова гора и дъбова гора. Може да се слу­чи това нещо, но за момента все още не е направено. Има­ме идеи за това, обаче знаете много добре, че не кандидат­стваме сами, а все пак зави­си от общината.

Преди време изпълнихме един проект на площада в село Борово. Де факто почти го завършихме. Поставени са плочки, направена е дет­ска площадка, направихме и една беседка, както и шадра­ван. Това разбира се е по програма, а отделно от това е с помощ и на общината.

Вестник “ Градът “

коментара

Продължете с четенето

ВИДЕО

Бившият министър на отбраната, Николай Ненчев, се срещна снощи с привърженици в Гоце Делчев

Публикувано

на

Планирана среща с ръководството и активисти на местната структура на БЗНС, проведе снощи в Гоце Делчев, биващият министър на отбраната (2014 – 2017 г.) и настоящ председател на Централния съвет на БЗНС,  Николай Ненчев. На срещата бяха поканени не само ръководството на БЗНС но и всички желаещи от дясно ориентираните партии. Призивът на председателят на БЗНС е за обединение на демократичната общност чрез провеждане на вътрешно-съюзни избори за излъчване на единно лидерство, ръководство и програма.

На срещата в Гоце Делчев, Ненчев коментира и модернизацията на армията, изрази и позицията си за прекратяване на зависимостта на България от Русия. Той отговори на въпрос на нашия репортер пред камерата на Топ Преса за алтернативата на тютюнопроизводството е неврокпския край.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ПОПУЛЯРНИ