Вижте защо според Дир.Бг Гоце Делчев е приятна изненада за туристите!

Тръгнали по долината на Места, обикновено стигаме до Предела, Разлог, Баня, Банско или максимум до Добринище. Малцина про­дължават надолу до Гоце Делчев.

В миналото този град е бил най-важният в Пиринска Ма­кедония и не е случайно, че именно той е дал старото си име на цялата поместна мит­рополия – Неврокопска. Сега е чист, зелен, подреден и изненадващо добре уреден. Градът започва от кръгово кръстовище. Имате два шан­са – да продължите вляво или вдясно. Която и посока да хванете, няма да сбърка­те.

По чудесно асфалтирания път вляво първо ще минете и можете да спрете във ви­нарското и спа имение „Ува Нестум” или „Гроздето на Места”, което беше избрано за спахотел на годината от професионалния съюз по балнеоложки туризъм. Това е огромна площ в най-краси­вата част на полето между Пирин и Родопите, оградена със зеленина, на която са се ширнали лозя, има изграде­на модерна изба с дегуста­ции на собствен бранд вино, малък бутиков комплекс за настаняване с външен и въ­трешен басейн и още много атракции, сред които и ис­тинска ферма за животни, откъдето идват много от про­дуктите за готвене. Всички, които не са от собствената градина на хотела, където са насадени необходимите му плодове и зеленчуци. Спе­циално внимание през този сезон заслужават напълно органичните ябълки и круши.

След бутиковото имение пътят продължава към рим­ския град Никополис ад Нестум, съседния общински център Гърмен, отбивката за Лещен и Ковачевица, а ако не свърнете вдясно към тях, продължава през спакурорта Огняново. Вдясно от кръго­вото кръстовище, от което започва Гоце Делчев и път към центъра. Ако не хванете първата отбивка, и втората ще ви отведе до сърцето на града.

В центъра се редят до един санирани с еврофондове де­сетки блокове. Пътят изви­ва при малкия местен мол и киното с грандиозно име. Интересно е, че това е сигур­но единственият среден или малък град в България със собствен салон. Покрай ре­ката и пазара стигате до иде­алния център с площада. Су­трин е удивително, че чувате шума на грижливо косящите зеленината по бреговете ма­шини, докато ароматът на прясно подкъсената трева изпълва с приятно усещане обонянието ви. Под арки с формата на сърца мостовете над реката ви извеждат до мегдана. Надолу е главна­та улица, в околността има и катедрален храм, и други градски забележителности, типични за центъра на подо­бен род населени места.

Любим за посетителите е маршрутът по стъпките на някогашните занаятчии, с които е бил известен градът – улицата им се казва „Звън­чарска”, има възрожденски архитектурен комплекс, но с турско име, както и неве­роятен и доста голям градски парк, обновен и прекрасен. Най-красивата стара къща в Гоце, както за краткост мест­ните наричат града си с не­говото име от 1951 г. насам, е градския исторически музей. Ако ос­танете за цял уикенд, разхо­дете се през близкия до града КПП до Гърция – той не е натоварен като Кулата и е доста по-ин­тересен, за да проникнете в „българската” част на южна­та ни съседка.

Вестник “ Градът „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене