Свържете се с нас

Таблоид

Вижте защо според Дир.Бг Гоце Делчев е приятна изненада за туристите!

Публикувано

на

Тръгнали по долината на Места, обикновено стигаме до Предела, Разлог, Баня, Банско или максимум до Добринище. Малцина про­дължават надолу до Гоце Делчев.

В миналото този град е бил най-важният в Пиринска Ма­кедония и не е случайно, че именно той е дал старото си име на цялата поместна мит­рополия – Неврокопска. Сега е чист, зелен, подреден и изненадващо добре уреден. Градът започва от кръгово кръстовище. Имате два шан­са – да продължите вляво или вдясно. Която и посока да хванете, няма да сбърка­те.

По чудесно асфалтирания път вляво първо ще минете и можете да спрете във ви­нарското и спа имение „Ува Нестум” или „Гроздето на Места”, което беше избрано за спахотел на годината от професионалния съюз по балнеоложки туризъм. Това е огромна площ в най-краси­вата част на полето между Пирин и Родопите, оградена със зеленина, на която са се ширнали лозя, има изграде­на модерна изба с дегуста­ции на собствен бранд вино, малък бутиков комплекс за настаняване с външен и въ­трешен басейн и още много атракции, сред които и ис­тинска ферма за животни, откъдето идват много от про­дуктите за готвене. Всички, които не са от собствената градина на хотела, където са насадени необходимите му плодове и зеленчуци. Спе­циално внимание през този сезон заслужават напълно органичните ябълки и круши.

След бутиковото имение пътят продължава към рим­ския град Никополис ад Нестум, съседния общински център Гърмен, отбивката за Лещен и Ковачевица, а ако не свърнете вдясно към тях, продължава през спакурорта Огняново. Вдясно от кръго­вото кръстовище, от което започва Гоце Делчев и път към центъра. Ако не хванете първата отбивка, и втората ще ви отведе до сърцето на града.

В центъра се редят до един санирани с еврофондове де­сетки блокове. Пътят изви­ва при малкия местен мол и киното с грандиозно име. Интересно е, че това е сигур­но единственият среден или малък град в България със собствен салон. Покрай ре­ката и пазара стигате до иде­алния център с площада. Су­трин е удивително, че чувате шума на грижливо косящите зеленината по бреговете ма­шини, докато ароматът на прясно подкъсената трева изпълва с приятно усещане обонянието ви. Под арки с формата на сърца мостовете над реката ви извеждат до мегдана. Надолу е главна­та улица, в околността има и катедрален храм, и други градски забележителности, типични за центъра на подо­бен род населени места.

Любим за посетителите е маршрутът по стъпките на някогашните занаятчии, с които е бил известен градът – улицата им се казва „Звън­чарска”, има възрожденски архитектурен комплекс, но с турско име, както и неве­роятен и доста голям градски парк, обновен и прекрасен. Най-красивата стара къща в Гоце, както за краткост мест­ните наричат града си с не­говото име от 1951 г. насам, е градския исторически музей. Ако ос­танете за цял уикенд, разхо­дете се през близкия до града КПП до Гърция – той не е натоварен като Кулата и е доста по-ин­тересен, за да проникнете в „българската” част на южна­та ни съседка.

Вестник “ Градът “

коментара

Таблоид

Наловете си мрени от река Струма

Публикувано

на

Рибар замята във вир на река Струма край Благоевград

Сега е последният шанс да се улови черна мряна преди застудяването. Тази риба е разпространена в много реки из страната, като предпочита горните и средните течения. Особено висока численост има по поречието на Струма.

Мряната е риба от семейство Шаранови. Както повечето представители, така и тя е топлолюбива. Храни се активно през октомври, а заради меката есен до момента все още се хваща успешно. Ако температурата на водата спадне с още няколко градуса, то тя ще престане да търси храна.

Сега река Струма е отлична опция за улов на мрени. Тези риби предпочитат места с каменисто дъно и неголяма дълбочина. Вировете с по-бързо течение са отлично местообитание. През последните дни много мрени са хващани в района на така наречените баражи край Благоевград.

Мряната яде всички видове ларви по дъното. Обикновено обира личинките, залепени по камъните. Черна мряна с размер около 30 см се счита за особено едра. Тази риба живее на пасажи, затова подхранването е важно. Успеем ли да задържим стадото пред нас, то динамичният улов ни е гарантиран.

По това време от годината любим деликатес на мрените са белите червеи. Затова и подхвърлянето им с прашка във водата подлудява рибите. Нивото на река Струма в момента е сравнително ниско, което предполага успешен риболов на плувка. Използва се въдица тип „болонезе“ с дължина 5 или 6 метра. Поставя се плувка около 2 грама и кука, не по-голяма от №12.

Мрените все още са гладни

Други предпочитат да заложат на риболов с дънна тежест и къс повод. Фидерът също не е за пренебрегване. През ноември мрените може да се ловят целодневно. Рибите дори предпочитат слънчевите дни и обедните часове, когато са най-активни.

Щом времето застудее трайно, тогава на сцената излиза негово величество скобарът. Това е най-търсената речна риба през зимния сезон. Популацията й в река Струма е много добра. Скобарът е известен със своята борбеност и затова е предпочитан обект от въдичарите.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

За шеста поредна година Община Гърмен „подава ръка“ на деца сираци

Публикувано

на

Колко струва да сбъднеш мечтите на Коледа,

да повярваш, че можеш да бъдеш щастлив,

да повярваш в живота, а също и в хората,

и отново да видиш света по-красив…

За шеста поредна година Общинска администрация – Гърмен, организира благотворителната инициатива „Да подадем ръка“, която е в подкрепа на децата сираци на възраст до 18 години от населените места в общината.

Дейно участие в кампанията и тази година ще вземат учебните заведения, детските градини, читалищата, жителите на община Гърмен и местни бизнесмени.

Инициативата започна през 2013 г., когато хора с добри сърца, институции и фирми успяха да съберат 6 300 лв. Със сумата бяха подпомогнати 42 нуждаещи се деца.

С всяка изминала година интересът към благородната кауза расте, все повече и по-щедри стават и дарителите.

През 2014 г. със събраните 7 958 лв. бяха подпомогнати 46 деца. През 2015 г. сумата набъбна на 12 054 лв., с която бяха зарадвани 45 деца полусираци с по 246 лв. и две деца сираци с по 492 лв.

През 2016 г. се събраха 12 397 лв., които бяха разпределени между 47 деца полусираци – по 253 лв., и едно дете сирак – 506 лв.

Благодарение на активното участие и безрезервната подкрепа към това благородно дело, през 2017 г.  се събра най-голямата сума досега – цели 30 580 лв. С нея бяха подпомогнати 42 деца полусираци с по 695 лв., и едно дете сирак, което получи 1390 лв.

Всичко това ни прави по-уверени и ни кара да продължаваме напред. Прекланям се пред вас и ви благодаря от сърце. Вашето милосърдие и отзивчивост, вашата съпричастност, вашата щедрост ще накарат толкова много лица да се усмихнат и тази година.

Нека помогнем на тези деца да сбъднат част от мечтите си, да повярват в живота, а също и в хората и отново да видят света по-красив!

Нека, в навечерието и на тази  Коледа, да отворим широко сърцата си и с общи усилия да направим празниците им по-усмихнати, по-щастливи!

Включете се в инициативата, като всеки сам определи начина и формата как да участва, призова жителите на община Гърмен кметът Минка Капитанова.

Ето и събитията, които ще се проведат в рамките на инициативата „Да подадем ръка“ 2018:

–  Благотворителен Коледен коктейл на 13.12.2018 г.;

–  Благотворителен Коледен концерт на 21.12.2018 г.;

– Участие в Коледния базар на 21.12.2018 г. със свое произведение – предмет, сувенир или кулинарно изкушение;

– Дарение на парични средства в кутиите, които ще са на Коледния базар

или по сметка в Банка  ДСК: IBAN – BG62STSA93003390012010.

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ПОПУЛЯРНИ