Свържете се с нас

Таблоид

Вижте защо според Дир.Бг Гоце Делчев е приятна изненада за туристите!

Публикувано

на

Тръгнали по долината на Места, обикновено стигаме до Предела, Разлог, Баня, Банско или максимум до Добринище. Малцина про­дължават надолу до Гоце Делчев.

В миналото този град е бил най-важният в Пиринска Ма­кедония и не е случайно, че именно той е дал старото си име на цялата поместна мит­рополия – Неврокопска. Сега е чист, зелен, подреден и изненадващо добре уреден. Градът започва от кръгово кръстовище. Имате два шан­са – да продължите вляво или вдясно. Която и посока да хванете, няма да сбърка­те.

По чудесно асфалтирания път вляво първо ще минете и можете да спрете във ви­нарското и спа имение „Ува Нестум” или „Гроздето на Места”, което беше избрано за спахотел на годината от професионалния съюз по балнеоложки туризъм. Това е огромна площ в най-краси­вата част на полето между Пирин и Родопите, оградена със зеленина, на която са се ширнали лозя, има изграде­на модерна изба с дегуста­ции на собствен бранд вино, малък бутиков комплекс за настаняване с външен и въ­трешен басейн и още много атракции, сред които и ис­тинска ферма за животни, откъдето идват много от про­дуктите за готвене. Всички, които не са от собствената градина на хотела, където са насадени необходимите му плодове и зеленчуци. Спе­циално внимание през този сезон заслужават напълно органичните ябълки и круши.

След бутиковото имение пътят продължава към рим­ския град Никополис ад Нестум, съседния общински център Гърмен, отбивката за Лещен и Ковачевица, а ако не свърнете вдясно към тях, продължава през спакурорта Огняново. Вдясно от кръго­вото кръстовище, от което започва Гоце Делчев и път към центъра. Ако не хванете първата отбивка, и втората ще ви отведе до сърцето на града.

В центъра се редят до един санирани с еврофондове де­сетки блокове. Пътят изви­ва при малкия местен мол и киното с грандиозно име. Интересно е, че това е сигур­но единственият среден или малък град в България със собствен салон. Покрай ре­ката и пазара стигате до иде­алния център с площада. Су­трин е удивително, че чувате шума на грижливо косящите зеленината по бреговете ма­шини, докато ароматът на прясно подкъсената трева изпълва с приятно усещане обонянието ви. Под арки с формата на сърца мостовете над реката ви извеждат до мегдана. Надолу е главна­та улица, в околността има и катедрален храм, и други градски забележителности, типични за центъра на подо­бен род населени места.

Любим за посетителите е маршрутът по стъпките на някогашните занаятчии, с които е бил известен градът – улицата им се казва „Звън­чарска”, има възрожденски архитектурен комплекс, но с турско име, както и неве­роятен и доста голям градски парк, обновен и прекрасен. Най-красивата стара къща в Гоце, както за краткост мест­ните наричат града си с не­говото име от 1951 г. насам, е градския исторически музей. Ако ос­танете за цял уикенд, разхо­дете се през близкия до града КПП до Гърция – той не е натоварен като Кулата и е доста по-ин­тересен, за да проникнете в „българската” част на южна­та ни съседка.

Вестник “ Градът “

коментара

Таблоид

Мъж от Дупница изпадна в кома с рекордно ниво на кръвната захар 42

Публикувано

на

Два дни лекарите в хирургия се борили да върнат към живота 50-годишния пациент.

Мъж от Дупница изпадна в кома, а изследванията на кръвната захар показали рекорд от 42 ммоl/л,  при норма до 6 ммоl/л. По спешност е приет в хирургичното отделение в общинската болница и е настанен в реанимация. Два дни лекарите се борили за живота на 50-г. Александър Ш., докато успеят да свалят нивото на кръвната захар до 13 и да го върнат към живота.

Завеждащият хирургичното отделение доц. Д. Недин заяви: “Пациентът вече се чувсва добре. Излезе от комата, в която беше изпаднал от хипергликемия.

Личи си, че не се е поддържал здравословно. Оказа се, че не е осигурен, но няма как да го върнем, след като той буквално умираше”, заяви доц. Д. Недин.

Ендокринологът от Дупница д-р Кирил Кирилов допълни: “Този пациент най-вероятно дори не е спазвал необходимата диета за това заболяване. Рядко при мен идват пациенти с такива високи стойности на  кръвната захар. В такива случаи не е изключен летален край. Диетата за диабетиците не е драстична, яде се от всичко, но по малко. Болният трябва да следи кръвната си захар и да прецени с какво да се храни”, заяви д-р К. Кирилов.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

struma.bg

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Поредният ползотворен ден от работата по международния проект „Културата среща науката“ в Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“

Публикувано

на

Младежите от Белгия, България, Италия и Полша започнаха деня със съвместни дейности в училището. Смесените ученически  екипи  обобщиха  наученото, видяното,  преживяното  в продължение на цялата седмица под формата на презентации.

Показва се „IMG_7098.JPG“

В същото това време учителите от държавите участнички в проекта заедно обсъдиха и изготвиха  два плана за интердисциплинарни уроци в областта на природните науки, които са полезен споделен опит.

В следобедните часове се организира представяне на изготвените вече презентации от четирите екипа. Веднага след това се разгледаха предложенията за лого на проекта от всяка една държава и се пристъпи към гласуване за избор на общо лого на проекта.  Победител стана логото  на Италия, на което са изобразени знамената на всички участващи държави под формата на пеперуди, присъстват формулите на химични елементи и съединения, крива с механични трептения  и заглавието на проекта „Culture Meets Science“.Показва се „IMG_7150.JPG“

 Емоционален момент бе церемонията по закриване на проектните дейности в актовата зала на училището, където бяха връчени специални сертификати на всеки един участник.

Показва се „IMG_7144.JPG“

Показва се „IMG_7137.JPG“

Показва се „IMG_7131.JPG“

Днешният ден е последният от първия етап по изпълнението на международния проект „Erasmus + К2“, озаглавен „Културата среща науката“ с координатор ПМГ „Яне Сандански“ и завърши с тържествена вечеря – красив финал на началото на двегодишно сътрудничество. Талантливите ученици от ПМГ „Яне Сандански“ – Даниела Георгиева,  Вили Пендичева, Яна Велева,  мажоретният състав на гимназията и  танцовата формация „Неврокопчанки“ потопиха гостите във вълшебния свят на музиката и танците. Участниците в проекта изиграха българско кръшно хоро като символ на роденото приятелство.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ