Свържете се с нас

Таблоид

Вижте защо според Дир.Бг Гоце Делчев е приятна изненада за туристите!

Публикувано

на

Тръгнали по долината на Места, обикновено стигаме до Предела, Разлог, Баня, Банско или максимум до Добринище. Малцина про­дължават надолу до Гоце Делчев.

В миналото този град е бил най-важният в Пиринска Ма­кедония и не е случайно, че именно той е дал старото си име на цялата поместна мит­рополия – Неврокопска. Сега е чист, зелен, подреден и изненадващо добре уреден. Градът започва от кръгово кръстовище. Имате два шан­са – да продължите вляво или вдясно. Която и посока да хванете, няма да сбърка­те.

По чудесно асфалтирания път вляво първо ще минете и можете да спрете във ви­нарското и спа имение „Ува Нестум” или „Гроздето на Места”, което беше избрано за спахотел на годината от професионалния съюз по балнеоложки туризъм. Това е огромна площ в най-краси­вата част на полето между Пирин и Родопите, оградена със зеленина, на която са се ширнали лозя, има изграде­на модерна изба с дегуста­ции на собствен бранд вино, малък бутиков комплекс за настаняване с външен и въ­трешен басейн и още много атракции, сред които и ис­тинска ферма за животни, откъдето идват много от про­дуктите за готвене. Всички, които не са от собствената градина на хотела, където са насадени необходимите му плодове и зеленчуци. Спе­циално внимание през този сезон заслужават напълно органичните ябълки и круши.

След бутиковото имение пътят продължава към рим­ския град Никополис ад Нестум, съседния общински център Гърмен, отбивката за Лещен и Ковачевица, а ако не свърнете вдясно към тях, продължава през спакурорта Огняново. Вдясно от кръго­вото кръстовище, от което започва Гоце Делчев и път към центъра. Ако не хванете първата отбивка, и втората ще ви отведе до сърцето на града.

В центъра се редят до един санирани с еврофондове де­сетки блокове. Пътят изви­ва при малкия местен мол и киното с грандиозно име. Интересно е, че това е сигур­но единственият среден или малък град в България със собствен салон. Покрай ре­ката и пазара стигате до иде­алния център с площада. Су­трин е удивително, че чувате шума на грижливо косящите зеленината по бреговете ма­шини, докато ароматът на прясно подкъсената трева изпълва с приятно усещане обонянието ви. Под арки с формата на сърца мостовете над реката ви извеждат до мегдана. Надолу е главна­та улица, в околността има и катедрален храм, и други градски забележителности, типични за центъра на подо­бен род населени места.

Любим за посетителите е маршрутът по стъпките на някогашните занаятчии, с които е бил известен градът – улицата им се казва „Звън­чарска”, има възрожденски архитектурен комплекс, но с турско име, както и неве­роятен и доста голям градски парк, обновен и прекрасен. Най-красивата стара къща в Гоце, както за краткост мест­ните наричат града си с не­говото име от 1951 г. насам, е градския исторически музей. Ако ос­танете за цял уикенд, разхо­дете се през близкия до града КПП до Гърция – той не е натоварен като Кулата и е доста по-ин­тересен, за да проникнете в „българската” част на южна­та ни съседка.

Вестник “ Градът “

коментара

Таблоид

Повече от 30 платени протестъра от Дебрен, сред които и деца под 16 години е закарал вчера в София за калабалък картофопроизводителя Владимир Шаренкалов

Публикувано

на

По 50 лева е раздал вчера  на айлякчии  от гърменското село Дебрен за да  ги закара на протест в София , картофопроизводителя Владимир Шаренкапов  който от години  в Гоцеделчевско се занимава с  крупно картофопроизводство  .

Владимир Шаренкапов  е от Самоков и член на УС на Националната  асоциация  на картофопроизводителите в България .

Вчера той с платените си протестъри се включи в протеста на  Българската асоциация „Биопродукти“  в столицата  за да искат оставката на земеделския министър Румен  Порожанов  поради натрупани проблеми, свързани с биологичното производство.

За това, че в автобуса на платените протестъри на Шаренкапов от Дебрен е имало  и непълнолетни  ученици под 16 години , е подаден сигнал  на тел. 112  и в РУ Гоце Делчев .

Никой от тези които  бяха вчера на протеста в София не се занимава със зеленчукопроизводство , закарани бяха  за да правят  тарапана  като на всички  бе платено от Шаренкапов по 50 лева , коментират възмутени  дебренци .

Жалби против Владимир Шаренкапов  до различни институции  има  и от собственици на  заграбени от него земи в полето на  Дебрен , Гърмен , Гоце Делчев и др. но на  самоковеца не му пука тъй като бил сигурен в опънатия  над бизнеса му чадър който  е най- вече партиен .Хмалел че  в миналото бил правешки зет и бил съсед  на  Тато  от където захванал  здравите си връзки .

„Вчера със закараните платени викачи в София  окончателно лъсна цялата истина за този човек  , коментират още  собственици на земеделски земи от  Дебрен с претенции, че са ощетени  от Шаренкапов .

На протеста в столицата е бил и евродепутатът от БСП  Момчил Неков, разказват платените дебренски протестъри  ,който отишъл  при тях  и обявил  , че подкрепя протестиращите около 150  души   и  техните искания и , че е нужна промяна в политиката на държавата към сектора, защото „проблемите  им няма да се решат със смяна на един министър с друг“.

На поредния платен протест , земеделският министър Румен Порожанов пък  обяви, че производителите на плодове и зеленчуци получават между 5 и 8 различни вида субсидии по отделни схеми, а плащанията специално при плодовете, включително с биологичното производство, са общо между 250 и 420 лв. на декар.

За Владимир Шаренкапов който е  от Самоков се знае ,че в района на  общините Гоце Делчев, Гърмен  и Хаджидимово за картофеният си бизнес е  завладял  хиляди декари общински и частни земи .Почти  цялото „ Летище „ в Гоце Делчев сеел с картофи .

На организираният  вчера с платените си протестъри  митинг  в столицата ,организаторите  от бранша  недоволстваха  срещу нова наредба, която предвижда налагане на големи санкции и дори отнемане на Сертификата на производители при минимални грешки.

Според тях  липсата на право на оспорване на наложена административна мярка може да предизвика целенасочени проверки от служители на министерството, които, забележете  да унищожат конкретен бизнес.

Другото искане бе,държавата да им  осигури изкупуване на продукцията на адекватни цени, както и да се създаде зеленчукова борса, на която да продават произведеното от тях и да се гарантира продажбата на български плодове и зеленчуци и биопродукти в супермаркетите.

 

 

 

 

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Мощни бури и градушки за Великден

Публикувано

на

Обширен антициклон с център над Централна и Източна Европа ще определя със своята югозападна периферия времето у нас. През последните дни, заради него преносът над страната ни беше почти непрекъснато от североизток и той поддържаше температурите малко под обичайните за периода. Антициклонът, наречен от немските метеослужби “Леоноре” ще се измести малко на изток и разшири в южна посока.

В резултат от утре до събота включително въздушният поток във височина към Балканите ще се ориентира от югоизток-юг и температурите ще се повишат до и малко над обичайните си стойности.

Утре облачността ще бъде променлива, намаляваща до незначителна. Температурите ще се повишат и ще достигнат 16-22 градуса.

В четвъртък и петък ще бъде най-топло, с температури от 20, 21 до около 26 градуса. Облачността ще бъде незначителна, а около и след обяд купести облаци ще се развиват в планините на Западна България, където ще превали и прегърми. Краткотрайни валежи с локален характер не са напълно изключени и  за района на София.

Особено топло ще бъде на Западните Балкани, като на места в Сърбия, Източно Хърватско и Северна Босна са възможни максимални стойности до 30 градуса.

В събота ще остане топло, но над западните и югозападни райони ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и  на много места там ще превали и прегърми, като не са изключени и градушки.

През нощта явленията ще се изместват на изток и в неделя гръмотевични бури и градушки ще има в източната половина на страната. На места те ще са доста интензивни. Температурите ще се понижат спрямо съботните с 5 до десетина градуса и в неделния ден максималните стойности ще бъдат от 16 до 21 градуса, но на местата с мощна купесто-дъждовна облачност ще останат и по-ниски, до около 13 градуса.

В понеделник слаби превалявания ще има на места в източните райони. Температурите слабо ще се повишат.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ