Свържете се с нас

Таблоид

Обезболяващи едва не убиха млад хлебар в Гоце Делчев!

Публикувано

на

37-годишен мъж от Гоце Делчев е с тежък мозъчен кръвоизлив от висoко кръвно налягане.
Младият мъж, който работи като баничар, е опериран от столични неврохирурзи. Той имал оплаквания от силно главоболие, но решил, че са от умората и стреса, и дни наред приемал обезболяващи медикаменти. Състоянието му обаче се задълбочавало и по спешност е приет в гоцеделчевската болница „Иван Скендеров“ с артериална хипертония с високи стойности 280/140. Веднага е свикан екип от специалисти начело с анестезиолога д-р Милан Първанов за овладяване на критичното му състояние и диагностично уточняване. След оказаната реанимационна помощ е транспортиран с линейка за столична болница, където е опериран от неврохирурзи начело с д-р Алиоски, и животът му е спасен.

Младият мъж вече е на самостоятелно дишане, състоянието му се подобрява. Остава за интензивно лечение в столицата. В конкретния случай бързата и адекватна лекарска намеса се оказали животоспасяващи. Началникът на реанимация в болницата в Гоце Делчев д-р М. Първанов поясни, че в наши дни високото кръвно налягане често се среща и при млади хора под 40-50 години. Високите стойности, над 140, се проявяват преди всичко при остро физическо или психическо натоварване, Това, че много хора не подозират за високото си кръвно налягане, се дължи на факта, че те дълго време не са имали оплаквания или са имали, но никой не ги е свързал с артериална хипертония – например главоболие и световъртеж, поясни д-р Първанов.
Лекарите предупреждават, че поддържането на високо кръвно налягане продължително време уврежда артериите. Високо напрежение в мускулатурата води до загуба на еластичност на артериите и до усложнения.

Рискови фактори са затлъстяването, стресът, липсата на отдих и физическа активност, тютюнопушенето.

Симптоми като главоболие и световъртеж не са за подценяване, потърсете лекарска помощ за адекватно лечение и предпазване от увреждания.

Вестник “ Градът “

коментара

Таблоид

Физически лица с жилищни , нежилищни сгради и търговски обекти са подали в община Гоце Делчев декларации за освобождаване от заплащане на такса

Публикувано

на

519 физически лица с жилищни , не жилищни сгради ,земи с постройки  и търговски обекти са подали декларации през 2019 година да бъдат освободени  от плащане на такси  за сметосъбиране и сметоизвозване  тъй като заявените в декларациите жилищни и не жилищни сгради и търговски обекти няма да  бъдат използвани през настоящата 2019 година .

От представеният списък  по подадените декларации за освобождаване от такси за сметосъбиране и  сметоизвозване  през 2019 година  са  неизползваеми от собствениците им десетки апартаменти, къщи гаражи , ранчета и различни други сгради. В списъка  има и собственици  на  3 и 4 апартаменти с по толкова гаражи които  заради това че те не ги ползват са подали декларации за освобождаване от  двата налога .

На заседанието на ОБС Гоце Делчев насрочено за 31 януари  общинските съветници следва да одобрят списъка и да освободят от плащанията собствениците .

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Обновяват ученическия лагер в Попови ливади и вътрешното отделение на болницата в Гоце Делчев

Публикувано

на

Два нови проекта е спечелила община Гоце Делчев, става ясно от публикуване на класирането по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Македония. 204 хиляди евро ще бъдат инвестирани в общинската болница, като средствата са специално за ремонт на вътрешното отделение. Там ще бъде основно подменена ВиК инсталацията, санитарните помещения, ще бъде поставено икономично осветление и фотоволтаична система за захранване на болницата с електричество. Община Гоце Делчев е водеща в този проект, в партньорство с община Щип от Македония.

250 хиляди евро са осигурени за ремонт на основната сграда на ученическия лагер в село Попови ливади. Там ще бъде оборудван посетителски център заедно с условия за провеждане на зелени училища, спортни занимания и учене сред природата.

„С реализирането на тези два нови проекта, отново ще помогнем на МБАЛ „Иван Скендеров“ за подобряване условията за престой и лечение на жителите от нашата община и региона и ще обновим детския лагер, за който отдавна търсехме финансиране“ – доволен е кметът Владимир Москов, след Шестото заседание на Съвместния комитет за наблюдение по Interreg – ИПП Програмата за ТГС България-Македония, който се проведе в Берово и в който участваха заедно с областния управител Бисер Михайлов.

Снимки: Interreg IPA CBC

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ