Свържете се с нас

Таблоид

Обезболяващи едва не убиха млад хлебар в Гоце Делчев!

Публикувано

на

37-годишен мъж от Гоце Делчев е с тежък мозъчен кръвоизлив от висoко кръвно налягане.
Младият мъж, който работи като баничар, е опериран от столични неврохирурзи. Той имал оплаквания от силно главоболие, но решил, че са от умората и стреса, и дни наред приемал обезболяващи медикаменти. Състоянието му обаче се задълбочавало и по спешност е приет в гоцеделчевската болница „Иван Скендеров“ с артериална хипертония с високи стойности 280/140. Веднага е свикан екип от специалисти начело с анестезиолога д-р Милан Първанов за овладяване на критичното му състояние и диагностично уточняване. След оказаната реанимационна помощ е транспортиран с линейка за столична болница, където е опериран от неврохирурзи начело с д-р Алиоски, и животът му е спасен.

Младият мъж вече е на самостоятелно дишане, състоянието му се подобрява. Остава за интензивно лечение в столицата. В конкретния случай бързата и адекватна лекарска намеса се оказали животоспасяващи. Началникът на реанимация в болницата в Гоце Делчев д-р М. Първанов поясни, че в наши дни високото кръвно налягане често се среща и при млади хора под 40-50 години. Високите стойности, над 140, се проявяват преди всичко при остро физическо или психическо натоварване, Това, че много хора не подозират за високото си кръвно налягане, се дължи на факта, че те дълго време не са имали оплаквания или са имали, но никой не ги е свързал с артериална хипертония – например главоболие и световъртеж, поясни д-р Първанов.
Лекарите предупреждават, че поддържането на високо кръвно налягане продължително време уврежда артериите. Високо напрежение в мускулатурата води до загуба на еластичност на артериите и до усложнения.

Рискови фактори са затлъстяването, стресът, липсата на отдих и физическа активност, тютюнопушенето.

Симптоми като главоболие и световъртеж не са за подценяване, потърсете лекарска помощ за адекватно лечение и предпазване от увреждания.

Вестник “ Градът “

коментара

Таблоид

Ексклузивно! Волен Сидеров: С премиера разговаряхме, за да изчистим някои теми, които бяха медийно замърсени

Публикувано

на

Почувствах се отговорен да му обясня моето предложение към вицепремиера Красимир Каракачанов за неговата оставка. Идеята ми е за заздравяване, а не за разрушаване на управляващата коалиция.

Категорично искам да кажа, че моята идея не е за оттегляне на патриотите от управляващата коалиция, както манипулативно внушават евродепутатът Джамбазки и негови колеги. Целта е управлението да продължи с нови идеи и важни решения за българския народ, свързани със стандарт и доходи. Аз съм за стабилност и добро управление. Много е важно всеки от партньорите ми в Обединени патриоти да надмогне егото си!

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Стартира празничната седмица в ОУ „Св. Климент Охридски „ в гърменското село Дебрен по случай 93 годишнината на школото

Публикувано

на

От днес в Обединено училище „Св. Климент Охридски“ в гърменското село Дебрен цари празнична обстановка .

В школото стартира празничната седмица по случай патронният празник на училището който всяка година се чества подобаващо на 25-и ноември .

През цялата в празнична седмица в школото са предвидени десетки интересни мероприятия , като днес първокласниците ще покажат умения по правопис и краснопис .

От днес  до 22-ри ноември  в училището в Дебрен стартира и провеждането на Шах – турнир който ще ръководи майстора на шахматната дъска учителят   Исмет Ходжов. Интересния Шах турнир  с Исмет Ходжов  ще се проведе с всички класове и във всички класни стаи.

Утре в библиотеката на училището в Дебрен ще се проведе четене на историята за Климент Охридски под ръководството на учителката Рамзие Комарова.

Обичаните от възпитаниците  на ОУ“Св.Климент Охридски   спортни  игри са  предвидени за сряда  под мотото „Спортни игри с 5 клас“ ръководител на които е учителят Исмаил Комаров .  Спортна площадка на училището  в сряда пък и рлез цялата празнична седмица  за поредна година  ще се превърне в  арена  на своеобразно спортно състезание изпълнено със спортменски дух , много глъч и детска радост.

Интересното и малко позабравено състезание „Бързи, смели, сръчни“ ще оживее  в празничната седмица   на училището  в Дебрен също на Спортната площадка с   децата от начален етап на обучение .Това ще се случи  на 22.11. 2018г./Четвъртък/ от 15.30ч.

От понеделник до петък , децата и по- големите ученици  от всички класове ще подготвят изложба и ще украсят коридори в училището с рисунки  на тема  „ Моето родно училище“с ръководител  Ана Чаушева.

Още една изложба „Приложни изкуства“  ще краси коридорите на  ОУ „Св.Климент Охридски „през тази празнична седмица ръководител на която е Амиде Даргутева.

В четвъртък на 22.11. от 15 часа във  волейболни и баскетболни срещи ще се състезават на Спортната площадка  8 и 9 клас с ръководени от учителят  Елвер Топчиев

Празнична програма  на сцена също е предвидена като кулминация на празничната седмица .Интересната програмата  с участието на таланtливи възпитаници на школото е с ръководител учителката А.Топчиева и тя ще започне  в петък в 14.45ч.

Много гости  с още по –много и добри пожелания , очаква за своя патронен празник и тази година ръководството , учителите и учениците  от Обединено  училище „Св. Климент Охридски“ .Гостите ще имат възможност да се насладят на празничната програма и многото организирани  мероприятия по случай 93-та  годишнина на училището в Дебрен .

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ПОПУЛЯРНИ