Къща на занаятите ще строят в разложкото село Елешница

Практикуване на стари занаяти ще води туристи в разложкото село Елешниа.

Община Разлог разреши изработването на Подробен устройствен план-План за изменение и регулация на имот в село Елешница, в който ще се построи „Къща за народни художествени занаяти”. Сградата трябва да бъде не по-висока от 10 метра, а плътността на застрояване – 60%.

Инвеститор е бизнесменът Тодор Томанов, който ще кандидатства с проект по Програмата за развитие на селските райони. Намерението му е да вдигне двуетажна постройка, в която на всеки етаж ще има по три ателиета. В тях гостите ще могат да шият, да бродират, да тъкат на стан, да майсторят народни носии, да плетат на една и на две куки. Специално за децата ще се обособи ателие с компютри. Малчуганите ще могат на тях да моделират различни народни носии, както и да се запознаят с техниките на старите занаяти.

В двора на имота ще има демонстративна зала, в която ще бъде монтиран стан на два века. Там всеки посетител ще може да получи уроци, а после да практикува наученото. „В селото ни има достатъчно леглова база, но все още не сме достатъчно атрактивни на пазара. Вярвам, че къщата за народни художествени занаяти ще предизвика интерес не само сред родни, но и сред чужди туристи”, коментира инвеститорът Тодор Томанов.Кмета.бг

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене