Свържете се с нас

Таблоид

Къща на занаятите ще строят в разложкото село Елешница

Публикувано

на

Практикуване на стари занаяти ще води туристи в разложкото село Елешниа.

Община Разлог разреши изработването на Подробен устройствен план-План за изменение и регулация на имот в село Елешница, в който ще се построи „Къща за народни художествени занаяти”. Сградата трябва да бъде не по-висока от 10 метра, а плътността на застрояване – 60%.

Инвеститор е бизнесменът Тодор Томанов, който ще кандидатства с проект по Програмата за развитие на селските райони. Намерението му е да вдигне двуетажна постройка, в която на всеки етаж ще има по три ателиета. В тях гостите ще могат да шият, да бродират, да тъкат на стан, да майсторят народни носии, да плетат на една и на две куки. Специално за децата ще се обособи ателие с компютри. Малчуганите ще могат на тях да моделират различни народни носии, както и да се запознаят с техниките на старите занаяти.

В двора на имота ще има демонстративна зала, в която ще бъде монтиран стан на два века. Там всеки посетител ще може да получи уроци, а после да практикува наученото. „В селото ни има достатъчно леглова база, но все още не сме достатъчно атрактивни на пазара. Вярвам, че къщата за народни художествени занаяти ще предизвика интерес не само сред родни, но и сред чужди туристи”, коментира инвеститорът Тодор Томанов.Кмета.бг

коментара

Таблоид

Безплатни профилактични прегледи в МБАЛ-Разлог

Публикувано

на

По повод „95 години здравеопазване в Разлог“ МБАЛ Разлог организира за населението на Община Разлог и съседните общини безплатни профилактични прегледи от лекари – специалисти на лечебното заведение. Безплатните прегледи ще се извършват след предварително записване до 19.11.2018г. на новооткритата Регистратура на МБАЛ Разлог. /основна сграда ет.2/. За повече информация тел.0885803996.

Прегледите по специалисти и дни, ще бъдат както следва: 20.11.2018г. /вторник/ в Хирургично отделение;

21.11.2018г. /сряда/ в Акушеро – гинекологично отделение 22.11.2018г. /четвъртък/ в Вътрешно отделение;

27.11.2018г. – /вторник/ в Неврологично отделение

28.11.2018г. /сряда/ в Отделение по педиатрия;

29.11.2018г. /четвъртък/ в Ехографски кабинет.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Дадоха ултиматум на украинката Татяна от Гърмен да напусне страната с дъщеря си до 13 декември

Публикувано

на

Нов ултиматум е получила украинката Татяна Кондратюк, която живее вече пета година в Гърмен. Тя и дъщеря й Анна са задължени да напуснат страната доброволно до 13 декември. Това съобщи  пред „Струма“ съпругът й Алексей Науменко.

Той е категоричен, че това е в разрез със Закона за чужденците в България. Според чл. 36 б, ал. 2 младата украинка и дъщеря й могат да получат разрешение да останат в страната до 17 юли 2019 година, когато 15-годишната Анна ще завърши учебната година.

„Преди месец на Татяна е било наредено да напусне страната в срок един месец от отдел „Миграция“ към Областната дирекция на полицията в Благоевград и без да се съобразяват, че тя е предоставила уверение, че подала последваща молба за закрила“, коментира Науменко.

Той допълни, че във вторник 40-годишната жена и дъщеря й са извикани в Благоевград от началника на отдела, който връчил отказ на молбата за закрила и им издал нова заповед за доброволно напускане на страната. Освен това им наложил и глоба за това, че не са изпълнили предишната такава. Тя е в размер на 500 лева.

Семейството е категорично, че ще обжалва отказите за закрила пред Административния съд в София. Вече е насрочена и дата.

Както вече „Струма“ многократно писа, Татяна Кондратюк пристигна в Гърмен в края на 2014 година, след като избягала от набиращата скорост война в Донбас, Украйна, с 15-годишната Анна.

За излизането от ада, който се случвал тогава в родината й, помощ оказал именно Алексей Науменко, който живее от около 40 години в България. Оттогава започва борбата й за нормален живот. Тогава подава молба за хуманитарен статут от Държавната агенция за бежанците. Такъв й е бил отказан с мотив, че дошла в страната ни, за да се омъжи. Последвала втора молба, която също е отказана.

ЕРОЛ ЕМИЛОВ

struma.bg

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ПОПУЛЯРНИ