Свържете се с нас

Таблоид

Майстор по Тай чи – специален гост на честването на „Средата на есента“ в ЮЗУ

Публикувано

на

Хармония със себе си и природата. Това проповядва китайската култура, която се разкрива пред студентите от ЮЗУ.

Една от поредните инициативи на Филологическия факултет се състоя в китайската стая „Конфуций“. От откриването си до днес стаята е домакин на множество интересни прояви не само за студентите, докоснали се до източния език, но и гостите и лекторите.

Студенти, преподаватели и гости днес честваха традиционния китайски празник „Средата на есента“.

Специален гост бе майсторът на бойното изкуство Тай чи – Валери Иванов – Лао шъ, един от основателите на школата „Кунгфу център Сюангуей“, основана през 1995 г.

Той направи демонстрация, която завладя всички зрители на фона на китайски звуци.
„Тай чи е популярното наименование, което е дошло от транскрипцията от английски език на китайския термин, който се употребява със значението „юмрук“. Това че се казва „Бойно изкуство“ не означава, че се използва само за бой, а бойните изкуства стават изкуства, когато спират да се практикуват като нещо, което може да се употребява повреме на война. По скоро практиката е насочена към това да съхранява живота и да се грижи за него, отколкото това да го разрушава. Тай Чи е начин, по който древната китайска философия на живота достига до нас и се предава по един практически начин. Може би Тай Чи прилича повече на танц, защото сме свикнали да възприемаме хармоничното взаимодействие на света около нас с танците. Всъщност, макар че е бойно изкуство, в него няма идеята за насилие, идеята за противопоставяне. Самата философия за следване на естествения път на живота, предполага нашето намиране на равновесие и участие по най-добрия начин за нещата вътре в нас“, обясни Иванов.

Той сподели пред всички, че въпреки дългите години, през които се занимава с изкуството, все още нищо не е научил. Такава е и същността на китайското учение – „Аз знам, че нищо не знам!“ или „Човек се учи докато е жив!“.

За да изпълни движенията си Иванов каза, че трябва да „изкара всичко от себе си“ и колкото по-бавни са, толкова повече осъзнава, че не е готов да бърза.

„Тай Чи е популярно в цял свят, в България се практикува повече от 40 години и печели все повече последователи. Има различни стилове. Има съвременни направления, свързани със спортни изяви и художествени такива“, допълни майсторът.

Проф. Магдалена Панайотова – декан на Филологическия факултет към ЮЗУ, който е домакин на събитието сподели за самото събитие, че е един двоен празник.

„Празникът „Средата на есента“ е популярен в Китай. Разбира се, най-известният празник е посрещането на пролетта, така наречената „Китайска нова година“. Но празникът „Средата на есента“ е също нещо много интересно, защото символизира събирането на семейството. Ние решихме, че годината, в която започваме с нова дисциплина, свързана с китайския, трябва да е свързана и със събиране на нашите студенти, като събиране в един кръг. „Средата на есента“ се празнува в средата на осмия месец (около 15. октомври), тъй като в китайския календар 7., 8. и 9. месец са есенни месеци.“

Деканът обясни, че проявите повреме на Средата на есента са най-различни – свързани са с почерпката със сладкиши като китайския лунен кейк, който представлява 13 кексчета, подредени под формата на пирамида, за всеки един месец от годината, а тринадесетото е в чест на дните от високосните години. Те символизират кръга и обединяването. Всяко кексче има печат за благоденствие, късмет, вяра, любов.

„Семейството на студентите, желаещи да се занимават с китайски, се увеличава. От тази учебна година имаме и нова специалност – „Педагогика на обучението по български и китайски език“. За сега тя е бутикова. Имаме и нова преподавателка, която е извън нашата лекторка Ю Мин, Донка Шикова – българка, завършила китайстика, преподава на първокурсниците“, похвали се Панайотова.

На събитието присъстваха още: новият директор на Институт „Конфуций“ в София, която поздрави всички и каза на студентите, че китайският е съвсем нов свят, труден за постигане, но различен и благотворен. Тя каза, че в китайски университет се изучават общо 99 езика, единият от който е българският.

Поздрав оправи и проф. Апостолов – зам.-декан, който подчерта, че ЮЗУ има успешно сътрудничество с китайските университети благодарение на дългогодишни усилия.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Интервюта

50 български града очакват Николина Чакърдъкова!

Публикувано

на

Импресарио Иванов: Предстои национално турне с най-обичаната певица от Гоце Делчев!

Срещаме се с Импресарио Иванов във връзка с големи събития, които разбрах, че ще се случат благодарение на него. Едно от тях е, че участваш в турнето на Криско, което събра много негативни коментари в социалните мрежи. Това е негативната част в нашият разговор, а позитивната е това, че подготвяш национално турне с Николина Чакърдъкова …

– Да, това е един общ проект замислен с нея, с Опера Бургас, с диригента Левон Манукян. Един бъдещ проект, в който ще видите една друга Николина Чакърдъкова. В проекта е заложено балканската музика да е под съпровода на оркестърът/филхармонията на Опера Бургас/. Оркестърът на тази Опера е уникален. 34 човека музиканти свирят там. Ще има ария, която Николина ще пее. Основната ни идея е да покажем другото лице на Николина Чакърдъкова и излизаме от нейния образ като цяло, и влизаме в една друга тематика. Искаме Николина заедно с Опера Бургас да покаже другата страна на музиката, която може да изпълнява. Публика, която не е била досега нейна предполагам в този проект, най-малкото от любопитство, от интерес ще дойде да види едно друго лице на страхотната Николина Чакърдъкова. Ще има и леко фолклорни елементи, но много леко. Няма да се набляга на хора и т.н. Проекта е в съвсем друга насока. Като стане готов ще бъде изненада за цялата наша публика. Основно ние търсим нещо различно и търсим една нова публика. Феновете са си фенове, но смятам, че с този проект ще спечелим още повече публика и ще разширим диапазона на творчеството на артиста. Ще видим един артист в друга светлина – положителна. Особено когато говорим за Опера Бургас. Там залозите са много големи и ще кажа защо. Защото Николина е доказано име и нямаме право на грешки. Тоест най-малкото което е, нивото което тя е създала не трябва да се показва нещо под това. Което съм сигурен, че няма да се случи. Песните, които са избрани са много хубави. Има от различни балкански области. Затова се казва и Балканската музика. Ще се представят песни от различни балкански области. По Найден Геров ще има неща. Това е за този проект. Заели сме дати. Аз съм ангажиран като основен организатор на турнето. Ноември ще имаме премиера. Живот и здраве всичко да е наред.

Какво ти е мнението за този смел проект, който Криско прави? Не си ли повярва много това момче?

– Аз няма да съдя Криско нито да определям неговото поведение и неговия начин на бизнес. Към момента момчето в личен план е доста успял. Аз лично това, което ще правя в Плевен още не ми е понятно. Доколкото вече имам някаква минимална яснота е, че това ще са песни/български хитове и т.н./ от последните 20 години присъствали в нашия живот, емблематични български песни. Кои ще са, какво ще са нямам представа. Затова в момента съвсем скромно съм се ангажирал само с един концерт. Като предизвикателство да видя дали ще се справя, как ще тръгнат нещата. Аз не съм в основата на проекта…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

коментара

Продължете с четенето

Интервюта

Адвокат Албина Анева – Томова: Бих подкрепила всяко ново формирование на млади хора, които имат ясна визия!

Публикувано

на

Срещаме се с г-жа Албина Анева, за да я попитаме дали е вярно, че се връща в политиката.

– Не съвсем. Моето връщане в политиката е свързано с това да приключа досегашните си участия в политически формации. Оказа се, че не съм освободена от политическа партия „Движение 21“. Още през февруари 2017 година аз напуснах редиците на „Движение 21“. Депозирах си заявление с входящ номер и получих даже и удостоверение от лидерът на партията, затова че съгласно устава на партията съм освободена от „Движение 21“. Относно завръщането ми в политиката, аз трябва да съм коректна и най-малко да не фигурирам в никаква политическа партия. Съвсем случайно разбрах тази година/две години след като напуснах „Движение 21“/, че в регистъра на политическите партии в Софийски градски съд аз все още фигурирам като член на националното ръководство на „Движение 21“. Тоест не съм заличена от там.

Чия е грешката?

– Аз съм си подала заявлението. Имам документ, че съм освободена от там. Но към настоящият момент все още фигурирам в регистъра на политическите партии в „Движение 21“. За да ме заличи от там Софийски градски съд, трябва да бъде депозирано заявление от страна на политическата партия, затова че аз вече не съм член на това ръководство и изобщо не съм член на партията. Тъй като разбрах, че все още не съм заличена, това ме принуди да депозирам молба в Софийски градски съд. По силата на която да бъда заличена. Тъй като членството ми в „Движение 21“ е прекратено преди повече от две години. Очаквам през месец май да бъде насрочено открито съдебно заседание в Софийски градски съд по моя молба, за да бъде заличена от тази партия. Фактически дори и да имам желание, докато не бъда заличена, не мога да участвам в никоя формация…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

 

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ