Свържете се с нас

Таблоид

Майстор по Тай чи – специален гост на честването на „Средата на есента“ в ЮЗУ

Публикувано

на

Хармония със себе си и природата. Това проповядва китайската култура, която се разкрива пред студентите от ЮЗУ.

Една от поредните инициативи на Филологическия факултет се състоя в китайската стая „Конфуций“. От откриването си до днес стаята е домакин на множество интересни прояви не само за студентите, докоснали се до източния език, но и гостите и лекторите.

Студенти, преподаватели и гости днес честваха традиционния китайски празник „Средата на есента“.

Специален гост бе майсторът на бойното изкуство Тай чи – Валери Иванов – Лао шъ, един от основателите на школата „Кунгфу център Сюангуей“, основана през 1995 г.

Той направи демонстрация, която завладя всички зрители на фона на китайски звуци.
„Тай чи е популярното наименование, което е дошло от транскрипцията от английски език на китайския термин, който се употребява със значението „юмрук“. Това че се казва „Бойно изкуство“ не означава, че се използва само за бой, а бойните изкуства стават изкуства, когато спират да се практикуват като нещо, което може да се употребява повреме на война. По скоро практиката е насочена към това да съхранява живота и да се грижи за него, отколкото това да го разрушава. Тай Чи е начин, по който древната китайска философия на живота достига до нас и се предава по един практически начин. Може би Тай Чи прилича повече на танц, защото сме свикнали да възприемаме хармоничното взаимодействие на света около нас с танците. Всъщност, макар че е бойно изкуство, в него няма идеята за насилие, идеята за противопоставяне. Самата философия за следване на естествения път на живота, предполага нашето намиране на равновесие и участие по най-добрия начин за нещата вътре в нас“, обясни Иванов.

Той сподели пред всички, че въпреки дългите години, през които се занимава с изкуството, все още нищо не е научил. Такава е и същността на китайското учение – „Аз знам, че нищо не знам!“ или „Човек се учи докато е жив!“.

За да изпълни движенията си Иванов каза, че трябва да „изкара всичко от себе си“ и колкото по-бавни са, толкова повече осъзнава, че не е готов да бърза.

„Тай Чи е популярно в цял свят, в България се практикува повече от 40 години и печели все повече последователи. Има различни стилове. Има съвременни направления, свързани със спортни изяви и художествени такива“, допълни майсторът.

Проф. Магдалена Панайотова – декан на Филологическия факултет към ЮЗУ, който е домакин на събитието сподели за самото събитие, че е един двоен празник.

„Празникът „Средата на есента“ е популярен в Китай. Разбира се, най-известният празник е посрещането на пролетта, така наречената „Китайска нова година“. Но празникът „Средата на есента“ е също нещо много интересно, защото символизира събирането на семейството. Ние решихме, че годината, в която започваме с нова дисциплина, свързана с китайския, трябва да е свързана и със събиране на нашите студенти, като събиране в един кръг. „Средата на есента“ се празнува в средата на осмия месец (около 15. октомври), тъй като в китайския календар 7., 8. и 9. месец са есенни месеци.“

Деканът обясни, че проявите повреме на Средата на есента са най-различни – свързани са с почерпката със сладкиши като китайския лунен кейк, който представлява 13 кексчета, подредени под формата на пирамида, за всеки един месец от годината, а тринадесетото е в чест на дните от високосните години. Те символизират кръга и обединяването. Всяко кексче има печат за благоденствие, късмет, вяра, любов.

„Семейството на студентите, желаещи да се занимават с китайски, се увеличава. От тази учебна година имаме и нова специалност – „Педагогика на обучението по български и китайски език“. За сега тя е бутикова. Имаме и нова преподавателка, която е извън нашата лекторка Ю Мин, Донка Шикова – българка, завършила китайстика, преподава на първокурсниците“, похвали се Панайотова.

На събитието присъстваха още: новият директор на Институт „Конфуций“ в София, която поздрави всички и каза на студентите, че китайският е съвсем нов свят, труден за постигане, но различен и благотворен. Тя каза, че в китайски университет се изучават общо 99 езика, единият от който е българският.

Поздрав оправи и проф. Апостолов – зам.-декан, който подчерта, че ЮЗУ има успешно сътрудничество с китайските университети благодарение на дългогодишни усилия.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Таблоид

Ексклузивно! Волен Сидеров: С премиера разговаряхме, за да изчистим някои теми, които бяха медийно замърсени

Публикувано

на

Почувствах се отговорен да му обясня моето предложение към вицепремиера Красимир Каракачанов за неговата оставка. Идеята ми е за заздравяване, а не за разрушаване на управляващата коалиция.

Категорично искам да кажа, че моята идея не е за оттегляне на патриотите от управляващата коалиция, както манипулативно внушават евродепутатът Джамбазки и негови колеги. Целта е управлението да продължи с нови идеи и важни решения за българския народ, свързани със стандарт и доходи. Аз съм за стабилност и добро управление. Много е важно всеки от партньорите ми в Обединени патриоти да надмогне егото си!

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Стартира празничната седмица в ОУ „Св. Климент Охридски „ в гърменското село Дебрен по случай 93 годишнината на школото

Публикувано

на

От днес в Обединено училище „Св. Климент Охридски“ в гърменското село Дебрен цари празнична обстановка .

В школото стартира празничната седмица по случай патронният празник на училището който всяка година се чества подобаващо на 25-и ноември .

През цялата в празнична седмица в школото са предвидени десетки интересни мероприятия , като днес първокласниците ще покажат умения по правопис и краснопис .

От днес  до 22-ри ноември  в училището в Дебрен стартира и провеждането на Шах – турнир който ще ръководи майстора на шахматната дъска учителят   Исмет Ходжов. Интересния Шах турнир  с Исмет Ходжов  ще се проведе с всички класове и във всички класни стаи.

Утре в библиотеката на училището в Дебрен ще се проведе четене на историята за Климент Охридски под ръководството на учителката Рамзие Комарова.

Обичаните от възпитаниците  на ОУ“Св.Климент Охридски   спортни  игри са  предвидени за сряда  под мотото „Спортни игри с 5 клас“ ръководител на които е учителят Исмаил Комаров .  Спортна площадка на училището  в сряда пък и рлез цялата празнична седмица  за поредна година  ще се превърне в  арена  на своеобразно спортно състезание изпълнено със спортменски дух , много глъч и детска радост.

Интересното и малко позабравено състезание „Бързи, смели, сръчни“ ще оживее  в празничната седмица   на училището  в Дебрен също на Спортната площадка с   децата от начален етап на обучение .Това ще се случи  на 22.11. 2018г./Четвъртък/ от 15.30ч.

От понеделник до петък , децата и по- големите ученици  от всички класове ще подготвят изложба и ще украсят коридори в училището с рисунки  на тема  „ Моето родно училище“с ръководител  Ана Чаушева.

Още една изложба „Приложни изкуства“  ще краси коридорите на  ОУ „Св.Климент Охридски „през тази празнична седмица ръководител на която е Амиде Даргутева.

В четвъртък на 22.11. от 15 часа във  волейболни и баскетболни срещи ще се състезават на Спортната площадка  8 и 9 клас с ръководени от учителят  Елвер Топчиев

Празнична програма  на сцена също е предвидена като кулминация на празничната седмица .Интересната програмата  с участието на таланtливи възпитаници на школото е с ръководител учителката А.Топчиева и тя ще започне  в петък в 14.45ч.

Много гости  с още по –много и добри пожелания , очаква за своя патронен празник и тази година ръководството , учителите и учениците  от Обединено  училище „Св. Климент Охридски“ .Гостите ще имат възможност да се насладят на празничната програма и многото организирани  мероприятия по случай 93-та  годишнина на училището в Дебрен .

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ПОПУЛЯРНИ