Свържете се с нас

Таблоид

Майстор по Тай чи – специален гост на честването на „Средата на есента“ в ЮЗУ

Публикувано

на

Хармония със себе си и природата. Това проповядва китайската култура, която се разкрива пред студентите от ЮЗУ.

Една от поредните инициативи на Филологическия факултет се състоя в китайската стая „Конфуций“. От откриването си до днес стаята е домакин на множество интересни прояви не само за студентите, докоснали се до източния език, но и гостите и лекторите.

Студенти, преподаватели и гости днес честваха традиционния китайски празник „Средата на есента“.

Специален гост бе майсторът на бойното изкуство Тай чи – Валери Иванов – Лао шъ, един от основателите на школата „Кунгфу център Сюангуей“, основана през 1995 г.

Той направи демонстрация, която завладя всички зрители на фона на китайски звуци.
„Тай чи е популярното наименование, което е дошло от транскрипцията от английски език на китайския термин, който се употребява със значението „юмрук“. Това че се казва „Бойно изкуство“ не означава, че се използва само за бой, а бойните изкуства стават изкуства, когато спират да се практикуват като нещо, което може да се употребява повреме на война. По скоро практиката е насочена към това да съхранява живота и да се грижи за него, отколкото това да го разрушава. Тай Чи е начин, по който древната китайска философия на живота достига до нас и се предава по един практически начин. Може би Тай Чи прилича повече на танц, защото сме свикнали да възприемаме хармоничното взаимодействие на света около нас с танците. Всъщност, макар че е бойно изкуство, в него няма идеята за насилие, идеята за противопоставяне. Самата философия за следване на естествения път на живота, предполага нашето намиране на равновесие и участие по най-добрия начин за нещата вътре в нас“, обясни Иванов.

Той сподели пред всички, че въпреки дългите години, през които се занимава с изкуството, все още нищо не е научил. Такава е и същността на китайското учение – „Аз знам, че нищо не знам!“ или „Човек се учи докато е жив!“.

За да изпълни движенията си Иванов каза, че трябва да „изкара всичко от себе си“ и колкото по-бавни са, толкова повече осъзнава, че не е готов да бърза.

„Тай Чи е популярно в цял свят, в България се практикува повече от 40 години и печели все повече последователи. Има различни стилове. Има съвременни направления, свързани със спортни изяви и художествени такива“, допълни майсторът.

Проф. Магдалена Панайотова – декан на Филологическия факултет към ЮЗУ, който е домакин на събитието сподели за самото събитие, че е един двоен празник.

„Празникът „Средата на есента“ е популярен в Китай. Разбира се, най-известният празник е посрещането на пролетта, така наречената „Китайска нова година“. Но празникът „Средата на есента“ е също нещо много интересно, защото символизира събирането на семейството. Ние решихме, че годината, в която започваме с нова дисциплина, свързана с китайския, трябва да е свързана и със събиране на нашите студенти, като събиране в един кръг. „Средата на есента“ се празнува в средата на осмия месец (около 15. октомври), тъй като в китайския календар 7., 8. и 9. месец са есенни месеци.“

Деканът обясни, че проявите повреме на Средата на есента са най-различни – свързани са с почерпката със сладкиши като китайския лунен кейк, който представлява 13 кексчета, подредени под формата на пирамида, за всеки един месец от годината, а тринадесетото е в чест на дните от високосните години. Те символизират кръга и обединяването. Всяко кексче има печат за благоденствие, късмет, вяра, любов.

„Семейството на студентите, желаещи да се занимават с китайски, се увеличава. От тази учебна година имаме и нова специалност – „Педагогика на обучението по български и китайски език“. За сега тя е бутикова. Имаме и нова преподавателка, която е извън нашата лекторка Ю Мин, Донка Шикова – българка, завършила китайстика, преподава на първокурсниците“, похвали се Панайотова.

На събитието присъстваха още: новият директор на Институт „Конфуций“ в София, която поздрави всички и каза на студентите, че китайският е съвсем нов свят, труден за постигане, но различен и благотворен. Тя каза, че в китайски университет се изучават общо 99 езика, единият от който е българският.

Поздрав оправи и проф. Апостолов – зам.-декан, който подчерта, че ЮЗУ има успешно сътрудничество с китайските университети благодарение на дългогодишни усилия.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Таблоид

Физически лица с жилищни , нежилищни сгради и търговски обекти са подали в община Гоце Делчев декларации за освобождаване от заплащане на такса

Публикувано

на

519 физически лица с жилищни , не жилищни сгради ,земи с постройки  и търговски обекти са подали декларации през 2019 година да бъдат освободени  от плащане на такси  за сметосъбиране и сметоизвозване  тъй като заявените в декларациите жилищни и не жилищни сгради и търговски обекти няма да  бъдат използвани през настоящата 2019 година .

От представеният списък  по подадените декларации за освобождаване от такси за сметосъбиране и  сметоизвозване  през 2019 година  са  неизползваеми от собствениците им десетки апартаменти, къщи гаражи , ранчета и различни други сгради. В списъка  има и собственици  на  3 и 4 апартаменти с по толкова гаражи които  заради това че те не ги ползват са подали декларации за освобождаване от  двата налога .

На заседанието на ОБС Гоце Делчев насрочено за 31 януари  общинските съветници следва да одобрят списъка и да освободят от плащанията собствениците .

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Обновяват ученическия лагер в Попови ливади и вътрешното отделение на болницата в Гоце Делчев

Публикувано

на

Два нови проекта е спечелила община Гоце Делчев, става ясно от публикуване на класирането по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Македония. 204 хиляди евро ще бъдат инвестирани в общинската болница, като средствата са специално за ремонт на вътрешното отделение. Там ще бъде основно подменена ВиК инсталацията, санитарните помещения, ще бъде поставено икономично осветление и фотоволтаична система за захранване на болницата с електричество. Община Гоце Делчев е водеща в този проект, в партньорство с община Щип от Македония.

250 хиляди евро са осигурени за ремонт на основната сграда на ученическия лагер в село Попови ливади. Там ще бъде оборудван посетителски център заедно с условия за провеждане на зелени училища, спортни занимания и учене сред природата.

„С реализирането на тези два нови проекта, отново ще помогнем на МБАЛ „Иван Скендеров“ за подобряване условията за престой и лечение на жителите от нашата община и региона и ще обновим детския лагер, за който отдавна търсехме финансиране“ – доволен е кметът Владимир Москов, след Шестото заседание на Съвместния комитет за наблюдение по Interreg – ИПП Програмата за ТГС България-Македония, който се проведе в Берово и в който участваха заедно с областния управител Бисер Михайлов.

Снимки: Interreg IPA CBC

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ