Свържете се с нас

Таблоид

Урок по Родолюбие в Домът за стари хора в навечерието на Денят на народните будители

Публикувано

на

Незабравим урок по родолюбие  в Домът за стари хора в Гоце Делчев с четвъртокласниците на Илия Динев ,94 годишната Мария Коюмджиева изненада всички с паметно стихотворение издекламирано от нея наизуст

Вчера,в  навечерието на един от най-българските празници първи ноември,Ден на народните  будители, в Домът за стари хора  в Гоце Делчев, по тяхна покана гостуваха с невероятна програма  четвъртокласници от Първо ОУ, Св. Св.“ Кирил и Методий“от групата за целодневна организация с учител Илия Динев.Децата от групата на Илия Динев са най- честите гости на възрастните хора от Дома и те са при тях на всички големи национални и християнски празници .

    Учениците бяха подготвили уникален поетичен рецитал за стотиците знайни и незнайни книжовници, просветители, борци за национално освобождение, вдъхвали вяра в собствените сили на народа за преодоляване на трудностите през вековете. Децата пък ,бяха изненадани от възрастните домакини от Дома с програмата, която  те бяха подготвили специално за тях и така се получи един незабравим и съвместен  урок по Родолюбие.

Възрастните хора с видимо удоволствие  изпяха пред малките си гости  много патриотични песни, споделиха свои есета, рецитираха стихотворения, посветени на Родината. Урокът завърши с почерпка  осигурена от общинската администрация  , с много благодарности и обещания за следваща вълнуваща среща.

„Получи се страхотен урок по Родолюбие, учениците на Илия Динев представиха чрез портрети, стихове и разкази от първия будител Паисий Хилендарски до Левски,Вазов и Ботев. Говорихме  за Рибния буквар на Петър Берон“ ,а домакините от Дома ни изненадаха с песните на Добри Чинтулов, Петко Славейков, Иван Вазов които изпяха под съпровода на акордеона на г-н Ангел Фидошев“ разказаха за вълнуващият урок  в Домът за стари хора организаторите Иванка Джибова , организатор в Дом на културата и учителят Илия Динев.

С голям интерес всички изслушаха написаното  по темата есе от Райна Евстатиева ,бившата учителка,Теменужка Кефалова  пък ,издекламира наизуст поемата „Хайдути „на Христо Ботев, а  Стефка Мавродиева също бивша учителка беше подготвила специално за срещата  стихотворение  за Левски.  Подходяща творба за часът по Родолюбие  прочете пред децата и Радка Джинева , а 94 годишната  Мария Куюмджиева изненада всички с изумителната за възрастта си памет със стихотворение което издекламира емоционално   наизуст.

Организатора в Домът на културата в Гоце Делчев ,Иванка Джибова ,благодарение на която бе проведен  страхотният и паметен за всички присъстващи  урок по Родолюбие в Домът за стари  хора  в края на страхотната среща на поколенията в навечерието на Денят на народните будители подчерта дебело пред всички, че Денят на будителите е истинският български празника, не Хелуин!Всички си обещаха, че днес достойно  ще отпразнуват  именно този светъл български празник и ще отдадат заслужена почит към българските народни   будители.

 

коментара

Таблоид

Повече от 30 платени протестъра от Дебрен, сред които и деца под 16 години е закарал вчера в София за калабалък картофопроизводителя Владимир Шаренкалов

Публикувано

на

По 50 лева е раздал вчера  на айлякчии  от гърменското село Дебрен за да  ги закара на протест в София , картофопроизводителя Владимир Шаренкапов  който от години  в Гоцеделчевско се занимава с  крупно картофопроизводство  .

Владимир Шаренкапов  е от Самоков и член на УС на Националната  асоциация  на картофопроизводителите в България .

Вчера той с платените си протестъри се включи в протеста на  Българската асоциация „Биопродукти“  в столицата  за да искат оставката на земеделския министър Румен  Порожанов  поради натрупани проблеми, свързани с биологичното производство.

За това, че в автобуса на платените протестъри на Шаренкапов от Дебрен е имало  и непълнолетни  ученици под 16 години , е подаден сигнал  на тел. 112  и в РУ Гоце Делчев .

Никой от тези които  бяха вчера на протеста в София не се занимава със зеленчукопроизводство , закарани бяха  за да правят  тарапана  като на всички  бе платено от Шаренкапов по 50 лева , коментират възмутени  дебренци .

Жалби против Владимир Шаренкапов  до различни институции  има  и от собственици на  заграбени от него земи в полето на  Дебрен , Гърмен , Гоце Делчев и др. но на  самоковеца не му пука тъй като бил сигурен в опънатия  над бизнеса му чадър който  е най- вече партиен .Хмалел че  в миналото бил правешки зет и бил съсед  на  Тато  от където захванал  здравите си връзки .

„Вчера със закараните платени викачи в София  окончателно лъсна цялата истина за този човек  , коментират още  собственици на земеделски земи от  Дебрен с претенции, че са ощетени  от Шаренкапов .

На протеста в столицата е бил и евродепутатът от БСП  Момчил Неков, разказват платените дебренски протестъри  ,който отишъл  при тях  и обявил  , че подкрепя протестиращите около 150  души   и  техните искания и , че е нужна промяна в политиката на държавата към сектора, защото „проблемите  им няма да се решат със смяна на един министър с друг“.

На поредния платен протест , земеделският министър Румен Порожанов пък  обяви, че производителите на плодове и зеленчуци получават между 5 и 8 различни вида субсидии по отделни схеми, а плащанията специално при плодовете, включително с биологичното производство, са общо между 250 и 420 лв. на декар.

За Владимир Шаренкапов който е  от Самоков се знае ,че в района на  общините Гоце Делчев, Гърмен  и Хаджидимово за картофеният си бизнес е  завладял  хиляди декари общински и частни земи .Почти  цялото „ Летище „ в Гоце Делчев сеел с картофи .

На организираният  вчера с платените си протестъри  митинг  в столицата ,организаторите  от бранша  недоволстваха  срещу нова наредба, която предвижда налагане на големи санкции и дори отнемане на Сертификата на производители при минимални грешки.

Според тях  липсата на право на оспорване на наложена административна мярка може да предизвика целенасочени проверки от служители на министерството, които, забележете  да унищожат конкретен бизнес.

Другото искане бе,държавата да им  осигури изкупуване на продукцията на адекватни цени, както и да се създаде зеленчукова борса, на която да продават произведеното от тях и да се гарантира продажбата на български плодове и зеленчуци и биопродукти в супермаркетите.

 

 

 

 

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Мощни бури и градушки за Великден

Публикувано

на

Обширен антициклон с център над Централна и Източна Европа ще определя със своята югозападна периферия времето у нас. През последните дни, заради него преносът над страната ни беше почти непрекъснато от североизток и той поддържаше температурите малко под обичайните за периода. Антициклонът, наречен от немските метеослужби “Леоноре” ще се измести малко на изток и разшири в южна посока.

В резултат от утре до събота включително въздушният поток във височина към Балканите ще се ориентира от югоизток-юг и температурите ще се повишат до и малко над обичайните си стойности.

Утре облачността ще бъде променлива, намаляваща до незначителна. Температурите ще се повишат и ще достигнат 16-22 градуса.

В четвъртък и петък ще бъде най-топло, с температури от 20, 21 до около 26 градуса. Облачността ще бъде незначителна, а около и след обяд купести облаци ще се развиват в планините на Западна България, където ще превали и прегърми. Краткотрайни валежи с локален характер не са напълно изключени и  за района на София.

Особено топло ще бъде на Западните Балкани, като на места в Сърбия, Източно Хърватско и Северна Босна са възможни максимални стойности до 30 градуса.

В събота ще остане топло, но над западните и югозападни райони ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и  на много места там ще превали и прегърми, като не са изключени и градушки.

През нощта явленията ще се изместват на изток и в неделя гръмотевични бури и градушки ще има в източната половина на страната. На места те ще са доста интензивни. Температурите ще се понижат спрямо съботните с 5 до десетина градуса и в неделния ден максималните стойности ще бъдат от 16 до 21 градуса, но на местата с мощна купесто-дъждовна облачност ще останат и по-ниски, до около 13 градуса.

В понеделник слаби превалявания ще има на места в източните райони. Температурите слабо ще се повишат.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ