Свържете се с нас

Таблоид

Урок по Родолюбие в Домът за стари хора в навечерието на Денят на народните будители

Публикувано

на

Незабравим урок по родолюбие  в Домът за стари хора в Гоце Делчев с четвъртокласниците на Илия Динев ,94 годишната Мария Коюмджиева изненада всички с паметно стихотворение издекламирано от нея наизуст

Вчера,в  навечерието на един от най-българските празници първи ноември,Ден на народните  будители, в Домът за стари хора  в Гоце Делчев, по тяхна покана гостуваха с невероятна програма  четвъртокласници от Първо ОУ, Св. Св.“ Кирил и Методий“от групата за целодневна организация с учител Илия Динев.Децата от групата на Илия Динев са най- честите гости на възрастните хора от Дома и те са при тях на всички големи национални и християнски празници .

    Учениците бяха подготвили уникален поетичен рецитал за стотиците знайни и незнайни книжовници, просветители, борци за национално освобождение, вдъхвали вяра в собствените сили на народа за преодоляване на трудностите през вековете. Децата пък ,бяха изненадани от възрастните домакини от Дома с програмата, която  те бяха подготвили специално за тях и така се получи един незабравим и съвместен  урок по Родолюбие.

Възрастните хора с видимо удоволствие  изпяха пред малките си гости  много патриотични песни, споделиха свои есета, рецитираха стихотворения, посветени на Родината. Урокът завърши с почерпка  осигурена от общинската администрация  , с много благодарности и обещания за следваща вълнуваща среща.

„Получи се страхотен урок по Родолюбие, учениците на Илия Динев представиха чрез портрети, стихове и разкази от първия будител Паисий Хилендарски до Левски,Вазов и Ботев. Говорихме  за Рибния буквар на Петър Берон“ ,а домакините от Дома ни изненадаха с песните на Добри Чинтулов, Петко Славейков, Иван Вазов които изпяха под съпровода на акордеона на г-н Ангел Фидошев“ разказаха за вълнуващият урок  в Домът за стари хора организаторите Иванка Джибова , организатор в Дом на културата и учителят Илия Динев.

С голям интерес всички изслушаха написаното  по темата есе от Райна Евстатиева ,бившата учителка,Теменужка Кефалова  пък ,издекламира наизуст поемата „Хайдути „на Христо Ботев, а  Стефка Мавродиева също бивша учителка беше подготвила специално за срещата  стихотворение  за Левски.  Подходяща творба за часът по Родолюбие  прочете пред децата и Радка Джинева , а 94 годишната  Мария Куюмджиева изненада всички с изумителната за възрастта си памет със стихотворение което издекламира емоционално   наизуст.

Организатора в Домът на културата в Гоце Делчев ,Иванка Джибова ,благодарение на която бе проведен  страхотният и паметен за всички присъстващи  урок по Родолюбие в Домът за стари  хора  в края на страхотната среща на поколенията в навечерието на Денят на народните будители подчерта дебело пред всички, че Денят на будителите е истинският български празника, не Хелуин!Всички си обещаха, че днес достойно  ще отпразнуват  именно този светъл български празник и ще отдадат заслужена почит към българските народни   будители.

 

коментара

Таблоид

Конкурс за управител на „Медицински център-1 Гоце Делчев“ обявява община Гоце Делчев

Публикувано

на

Конкурс за  управител на „Медицински център-1 Гоце Делчев“ обявява община Гоце Делчев

 

Провеждане на конкурс за възлагане на управлението на „Медицински център -1 Гоце Делчев“ предстои да обяви община Гоце Делчев след гласуване и приемана на предложението на кмета Владимир Москов на предстоящата сесия която ще се проведе в последния ден  на м. януари .

С решение № 661 ат 11 09. 2015 година ОБС Гоце Делчев избра за управител на „Медицински център-1“ в Гоце Делчев /или така наречената бивша  поликлиника /,след проведен конкурс д-р Васил Даракчиев със срок на договор 3 години . Конкурса за управител  на медицинското общински дружество ще бъде проведен поради изтичане на договора на д-р Даракчиев .

В изпълнение на Наредба №3 за условията и реда за упражняване на правата на собственост на община Гоце Делчев търговски дружества с общинско участие в капитала ,през месец юли 2018  кметът на общината внесе предложение в ОБС за откриване на конкурс на  управител на Медицинския център . С решение № 570 от 31 .07.2018 год. общинските съветници отложиха  процедурата заради приемането  на оздравителната програма на д-р Даракчиев която бе приета на 29.09.2018г.

Така на  основание на чл. 23 .ал. 1 от Наредба №3  за предстоящото заседание на ОБС кмета Владимир Москов е внесъл предложение за откриване на конкурс за управител на „Медицински център -1 Гоце Делчев“

Според условията на конкурса ,кандидатите трябва  да отговарят на следните изисквания :

Да притежават  образователна квалификационна степен“ магистър“ по медицина .

Да имат пет години трудов  осигурителен стаж като лекар .

Да имат придобита специалност като лекар.

Да имат придобита специалност.

Да не са осъждани на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, освен ако са реабилитирани .

Кандидати  за управител на „Медицински център -1 Гоце Делчев“ подават следните документи за участие в конкурса :

Заявление за участие  -свободен текст

Автобиография

Копие от документ за придобита квалификационна степен „магистър“ по медицина ,допълнителна квалификация и правоспособност .

Копия от документи  удостоверяващи продължителността на трудово осигурителния стаж , – официални документи за трудов стаж, служебен стаж , осигурителен стаж, извършване на дейност в чужбина .

Копие от документ за придобита специалност .Декларация по чл. 18 от Наредба№ 3 за условията и реда за упражняване правата  на собственост на община Гоце Делчев в търговски дружества с общинско участие в капитала или декларация ,че ако бъдат избрани за управител в едномесечен срок ще отстранят пречките .

На основание чл.2 ал. 1  от Закона за електронното управление , данните за осъждането на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер на кандидатите ще се събират по служебно .

Според условията на конкурса, всички копия на документи следва да бъдат заверени с подпис“ Вярно с оригинала“ с дата и подпис на кандидата .

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Малолетни момичета пребиха 17-г. в Сандански, сестричката й крещи ужасена пред десетки свидетели

Публикувано

на

Две момичета на 14 г. и 15 г. пребиха жестоко 17-годишна пред погледа на десетки безучастни санданчани.

13-годишната Д.Д. тръгнала на среща с по-голямата си сестра в кафене в центъра на Сандански, около 18.30 ч. в съботната вечер била   пресрещната на  площада от 14-г. Станимира П. и 15-г. Благовеста С., които започнали да се заяждат с нея и да я обиждат вулгарно. Тогава момичето се обадило по телефона на по-голямата си сестра А.Д., на 17 г., която се намирала в едно от кафенетата на главната улица. Каката излязла да посрещне сестра си и попаднала под словесния „обстрел“ на Станимира и Благовеста. Двете засипали сестрите с  обиди и цинизми, но това им се видяло недостатъчно и предприели и физическа саморазправа. Започнали да ударят с юмруци по главата 17-г. А.Д. и я дърпали зверски за косата. Малката сестричка, ужасена от случващото се,  започнала да крещи да оставят кака й  намира. Още по-потресаващо обаче било безразличието на хората. По същото време десетки си пиели спокойно кафето и гледали през прозорците как пребиват дете, без изобщо да се помръднат да ги разтърват. Бруталната саморазправа има и предистория, в месинджър Благовеста С. изпращала преди месец заплашителни гласови съобщения на Д.Д. от рода на „Мир на праха ти”, отправяла и гнусни обиди срещу семейството на сестрите. По време на момичешкия бой в събота по-малката сестра се обадила на майка им, която светкавично пристигнала, но побойничките вече ги нямало. Притеснената жена отишла с пострадалите си дъщери в полицията, там  буквално започнали да падат кичури с коса на А.Д., а не след дълго на момичето му прилошало, докато траел  разпитът. Закарано е веднага в болницата, където след скенер и медицински изследвания е приета с комоцио в хирургично отделение. Пребитото момиче учи в гимназия Благоевград.

По данни на запознати със случая Станимира и Благовеста са стари познайнички на полицията, двете са били задържани  заради наркотици.

Разбрало се, че Станимира, по-известна като Мира, редовно се опитвала да малтретира вербално малката сестра Д.Д.

Родителите на потърпевшите са пуснали жалби до прокуратурата и са категорични, че ще си търсят правата до последно .в.Струма

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ