Свържете се с нас

Светско

Документалният филм „Спасяването 1943“, бе представен в Гоце Делчев

Публикувано

на

 Документалният филм „Спасяването 1943“, бе представен на гоцеделчевската общественост по инициатива на Областна администрация – Благоевград, реализирана съвместно с Народно читалище „Просвета – 1865“ гр. Гоце Делчев.
 На представянето на филма присъства заместник областния управител на Благоевградска област Иван Стоянов и кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов.
 Представянето е по повод 75-годишнината от спасяването на българските евреи от Холокоста и е от поредицата инициативи на Областна администрация Благоевград и читалища на територията на областта.
 С решение на Министерския съвет бе одобрена Работната програма за 2018 г. на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз . В нея са включени две дейности за изпълнение от Областните администрации: Събития за популяризирането на европейското културно многообразие и провеждане на комуникационни инициативи за отбелязване на приноса на Република България в спасяването на евреите от холокоста.

коментара

Светско

ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИК на централния площад в Разлог

Публикувано

на

Община Разлог и НЧ „15 септември 1903-1909 г.“ канят жителите и гостите на града на Великденски празник. Пъстра и шарена програма очаква малки и големи в центъра на град Разлог!

Всички, които споделят празника с нас ще зарадват сетивата си с направата на красиви великденски декорации и различни техники за боядисване на яйца. Ще украсим понеделника с песни, танци и красиви разложки носии. И като на празник ще направим  голямо великденско хоро!

С децата:

Ще поиграем весела игра на издирвачи – „Открий яйцето“;

Ще погостуваме в кухнята на баба, където ще научим интересни факти за празника и ще видим с каква техника шарят яйцата в с. Елешница. Ще боядисаме яйца и сладко ще похапнем  козунак;

Ще се превърнем и в художници, за да изрисуваме специални дървени великденски яйца;

Местни агенции за украса и декорация ще ни покажат как да изработим цветни изненади и красиви украшения;

В концертната част на празника участие ще вземат самодейни състави от община Разлог: Женска певческа група „Детелини“ – с. Бачево; Мъжка певческа група „Русалии“ – с. Бачево; ТС „Илиопол“- с.Елешница; ТА „Разложки мераци“, ДТС „Разложанче“; ТК „Мехомия“; ТК „Пирински наниз“; Детска фолклорна певческа група, с ръководител Мариана Манолева; Фолклорна група „Пирински глас“.

 

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Повече от 30 платени протестъра от Дебрен, сред които и деца под 16 години е закарал вчера в София за калабалък картофопроизводителя Владимир Шаренкалов

Публикувано

на

По 50 лева е раздал вчера  на айлякчии  от гърменското село Дебрен за да  ги закара на протест в София , картофопроизводителя Владимир Шаренкапов  който от години  в Гоцеделчевско се занимава с  крупно картофопроизводство  .

Владимир Шаренкапов  е от Самоков и член на УС на Националната  асоциация  на картофопроизводителите в България .

Вчера той с платените си протестъри се включи в протеста на  Българската асоциация „Биопродукти“  в столицата  за да искат оставката на земеделския министър Румен  Порожанов  поради натрупани проблеми, свързани с биологичното производство.

За това, че в автобуса на платените протестъри на Шаренкапов от Дебрен е имало  и непълнолетни  ученици под 16 години , е подаден сигнал  на тел. 112  и в РУ Гоце Делчев .

Никой от тези които  бяха вчера на протеста в София не се занимава със зеленчукопроизводство , закарани бяха  за да правят  тарапана  като на всички  бе платено от Шаренкапов по 50 лева , коментират възмутени  дебренци .

Жалби против Владимир Шаренкапов  до различни институции  има  и от собственици на  заграбени от него земи в полето на  Дебрен , Гърмен , Гоце Делчев и др. но на  самоковеца не му пука тъй като бил сигурен в опънатия  над бизнеса му чадър който  е най- вече партиен .Хмалел че  в миналото бил правешки зет и бил съсед  на  Тато  от където захванал  здравите си връзки .

„Вчера със закараните платени викачи в София  окончателно лъсна цялата истина за този човек  , коментират още  собственици на земеделски земи от  Дебрен с претенции, че са ощетени  от Шаренкапов .

На протеста в столицата е бил и евродепутатът от БСП  Момчил Неков, разказват платените дебренски протестъри  ,който отишъл  при тях  и обявил  , че подкрепя протестиращите около 150  души   и  техните искания и , че е нужна промяна в политиката на държавата към сектора, защото „проблемите  им няма да се решат със смяна на един министър с друг“.

На поредния платен протест , земеделският министър Румен Порожанов пък  обяви, че производителите на плодове и зеленчуци получават между 5 и 8 различни вида субсидии по отделни схеми, а плащанията специално при плодовете, включително с биологичното производство, са общо между 250 и 420 лв. на декар.

За Владимир Шаренкапов който е  от Самоков се знае ,че в района на  общините Гоце Делчев, Гърмен  и Хаджидимово за картофеният си бизнес е  завладял  хиляди декари общински и частни земи .Почти  цялото „ Летище „ в Гоце Делчев сеел с картофи .

На организираният  вчера с платените си протестъри  митинг  в столицата ,организаторите  от бранша  недоволстваха  срещу нова наредба, която предвижда налагане на големи санкции и дори отнемане на Сертификата на производители при минимални грешки.

Според тях  липсата на право на оспорване на наложена административна мярка може да предизвика целенасочени проверки от служители на министерството, които, забележете  да унищожат конкретен бизнес.

Другото искане бе,държавата да им  осигури изкупуване на продукцията на адекватни цени, както и да се създаде зеленчукова борса, на която да продават произведеното от тях и да се гарантира продажбата на български плодове и зеленчуци и биопродукти в супермаркетите.

 

 

 

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ