Свържете се с нас

Новини

Евродепутатът Андрей Новаков: Благоевград е пример за това как се работи с европейски средства

Публикувано

на

Евродепутатът Андрей Новаков, кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов взеха участие в среща дискусия на тема „Бъдещето на Кохезионната политика на Европейския съюз“.  По време на форума  бяха обсъдени предложения, свързани с разпределяне на средствата от Европейския съюз, касаещи отделните населени места. Кметът д-р Атанас Камбитов изрази увереност, че правата ни като европейски граждани ще бъдат защитавани успешно от главния преговарящ от ЕП по политиката за сближаване в ЕС Андрей Новаков. Той подчерта и важността от провеждането на срещата дискусия.  „С подобен форум участваме в общо европейския дебат за бъдещето на Кохезионната политика. Дебат за разпределението и разходването на средствата, дебат, който касае  абсолютно всеки един от нас. Аз съм представител на местната власт и съвсем отговорно мога да кажа, че през последните години, Кохезионната политика е основният финансов инструмент, чрез който общините реализират своите проекти, а също  и своята политика“, каза по време на срещата д-р Атанас Камбитов.

Евродепутатът Андрей Новаков подчерта основните ползи от членството ни в ЕС и сподели приоритетите си в посока Кохезионната политика и разпределяне на средствата от ЕС. Той бе категоричен, че правилата, по които се кандидатства по проекти трябва да бъдат максимално опростени. „Регламентът, който пишем в момента за Структурните инвестиционни фондове, предпочитам да го напишем като визионери, а не като чиновници. Кандидатстването за европейски проект трябва да е лесно, като  да си поръчаш кафе. В противен случай,  хората  с право казват, че предпочитат да изтеглят пари от банката, пред това да преминат през дълги и заложни процедури. Има, обаче, Общини, които се справят много добре. Една от тях, която се  дава за пример, за това как се работи с европейски средства, е Благоевград“, категоричен бе Андрей Новаков.

Форумът е част от национална кампания на мрежата от Областни информационни центрове в цялата страна, която се провежда през месец октомври тази година. Целта на инициативата е популяризиране на новата Многогодишна финансова рамка 2021-2027 г., популяризиране на предложената от ЕК законодателна рамка за новия програмен период и отбелязване на 30 години Кохезионна политика на Европейския съюз. По време на срещата кметове на Общини получиха грамоти за принос към прилагане на Кохезионната политика на местно ниво. На срещата присъстваха още председателят на ОбС Радослав, ръководният екип на Община Благоевград, представители на учебни заведения, бизнеса и граждани.

коментара

Бизнес

Следприватизационният контрол не знае за затварянето на „Благоевград – БТ”

Публикувано

на

Към момента Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) не разполага с информация относно окончателно затваряне на „Благоевград – БТ” АД, съобщиха от ведомството за bTV.

В петък БНР съобщи, че тютюневата фабрика в югозападния град окончателно затваря врати и така ще сподели съдбата на друго от големите предприятия на тютюневия холдинг – това в София, която след протести на работници и продължили с месеци неясноти, беше разрушено, а машините – изнесени в Благоевград.

„Непосредствено след първите публикации в пресата, агенцията незабавно изготви и изпрати писмо до мажоритарния собственик на „Булгартабак – Холдинг“ АД във връзка с изпълнението на следприватизационния ангажимент за срок от 10 години да запази основния предмет на дейност на дружеството. Очакваме възможно най-скоро ръководството на „Булгартабак – Холдинг“ АД да уведоми АПСК относно намеренията си по отношение на дейността на „Благоевград – БТ“ АД”, пишат от агенцията.

Те напомнят, че според приватизационния договор има срок от 10 г. (до 14 октомври 2021 г.), в който дружеството трябва да запази основния си предмет на дейност и седалището си в България. Допустимо е дружеството или някоя от дъщерните компании в този период да не работи – но за не повече от общо 12 месеца и то без спиране на всички дружества едновременно.

АПСК посочват, че де факто „София – БТ” е възстановила производствената си дейност през 2016 г. – макар и в Благоевград (междувременно, „Булгартабак” продаде основните си цигарени брандове на друга компания – б.р.). Евентуалното съкращаване на работници също не е нарушение – едва до края на 2014 г. новият собственик е бил задължен да поддържа конкретен средногодишен брой на работниците.

Все още не са постъпили отчетни документи за дейността на „Булгартабак” през миналата година, като срокът е до 30 юни.

Официално, това е третата вълна на съкращения в холдинга. Първите работници са съкратени след закриването на предприятието в София и преместването на филтровия цех от Благоевград в Пловдив. През 2017 г. е втората вълна, когато с работата си в Благоевградската фабрика близо 300 човека.

Ще има ли някаква дейност, ако утре цигарената фабрика затвори не е ясно. Собственикът на холдинга не беше открит за коментар.

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето

Бизнес

Нов бизнес трус в Благоевград! До две седмици решават съдбата на завода за волани

Публикувано

на

Заводът за волани в Благоевград е застрашен от закриване и 300 работници могат да останат на улицата.

Тревожният сигнал дойде на редакционната поща на „Струма”, след това работници потвърдиха притесненията си. Те разказаха, че вчера в 16 часа шефът им ги събрал и обяснил, че предишния ден е провел среща с румънския бизнесмен от ръководството на фирмата. Той казал, че ако до две седмици не бъде намерена нова фирма на мястото на канадската „АЛС България”, заводът в Благоевград ще бъде затворен и производството ще се изнесе в Румъния.

struma.bg.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ