Свържете се с нас

ВИДЕО

Море от страсти, талант и аплодисменти на Патронния празник на НПГ „ Д.Талев“ (ВИДЕО)

Публикувано

на

„ Човек не бива и не може да живее само за себе си .Имаме свой дом и своя челяд, но имаме и свой народ и колкото сме слаби сами, толкова сме силни всички заедно…“Из „ Железният светилник“

В навечерието на Деня на народните будители Неврокопската професионална гимназия  отбеляза своя Патронен празник и 120 години от рождението на Димитър Талев. Началото на празника бе дадено от директора на училището Мария Георгиева – която по не традиционен начин излезе от клишето на „приветственото слово“ и представи интересни и малко известни спомени от ученическите години на Талев.

По време на тържествената програма бяха наградени  ученици, участвали в конкурс за есе и презентация по мисълта на патрона на училището – „ Винаги ще има още една възможност, още едно приятелство, още една любов, още една нова сила“ , организиран от преподавателите по английски език.

Кулминацията на празника бе спектакълът „ Корени и гранки“ по мотиви от  романа „ Железният светилник“. Султана, Стоян и техните деца  – Лазар и Катерина – разкриха пред възторжената публика своето разбиране за най-важните неща от живота – семейството, рода, родината, свободата. Учениците актьори с изключителен усет за образите, с динамика и плътност завладяха вниманието на публиката и получиха заслужени аплодисменти. В постановката взеха участие талантливите възпитаници на НПГ „ Д.Талев“: актьорите –  Добринка Романска, Али Скендеров, Людмила Фончева, Димитър Гемеджиев, Кръстиян Койков,  Иван Вълчев, Цветина Кехайова, Десислава Ярчева,Йоан- Константин Бойчев, Димитър Гълъбов, Веселин Маджиров, Наталия Джингарова, Мира Лефтерова, Константин Наков; музикално оформление – Мария Савова; видео заснемане – Димитър Полимеров, осветление – Димитър Апостолов; водещ на събитието – Иван Вълчев.

Сценарият и режисурата са дело на  преподавателите по български език и литература Марияна Малакова, Елена Търтова, Мария Кирева.  Така , днес вместо езическият   празник и хелуиндските одежди , възпитаниците на НПГ „Димитър Талев“ се превъпратиха в уникалните герои от романа „Железният светилник“ на своят патрон и за пореден път показаха български дух ипреклонение пред творчеството на големият български писател.

А за оригиналните  драматургични превъплъщения, звуковите и светлинните ефекти, реквизита и декорите ще се говори дълго не само в НПГ. Театралната публика на Гоце Делчев също скоро ще има възможност да види и оцени художествените качества на спектакъла съвсем  скоро .

 

коментара

ВИДЕО

НЕУДОБНИТЕ! Жена подложена на ежедневен тормоз, побой, рекет, заплахи за убийство…

Публикувано

на

Нова покъртителна история показва Методи Байрактарски в рубриката си „БЕЗУМИЦИ“

42-годишната Мария разказа истинската история за нейното отвличане. Това което разпространиха медиите не е истината. Тя изля мъката си и страховете си. Имало е ежедневен тормоз, побой, рекет, заплахи за убийство… Гледайте  в онлайн поредицата  „НЕУДОБНИТЕ“.

Вижте и безпощадният коментар на Веселин Стаменов и Мариета Димитрова!

коментара

Продължете с четенето

ВИДЕО

Класноурочна „симфония“ създадоха учениците и учителите в НПГ в Г. Делчев

Публикувано

на

Интердисциплинарният урок  на тема „Симфония“ бе елегантно предизвикателство да се разчупи класическата урочна рамка и неочаквано, но с фина логичност да се обединят в естествена взаимовръзка биология, химия, физика, музика и литература.

Такъв нестандартен модел на урок бе представен  от преподавателите и учениците в Неврокопска професионална гимназия „Д.Талев“ в Гоце Делчев.   Темата-  феноменът  „Светлина“ –  стартира с библейския текст за сътворението на света , асоциативно се вплете в звуците на „ Четирите годишни времена“ на Вивалди, за да излезе от въображаемия свят на изкуството и да  поеме по реалните пътища на науката, където  светлината бе разгледана от гледната точка на физиката, химията и биологията. Целта на урока бе да се представи връзката между светлина, фотосинтеза, хранителни вещества, здравословно хранене и здравословен начин на живот, като се  използва за обща рамка структурата на музикалното произведение  симфония.  Всички елементи на симфонията намериха оригинално приложение в урока. В него „ симфоничният оркестър“ бе съставен от ученици – научни работници във физически и химически лаборатории, биолози – новатори, диетолози, лекари, фармацевти, спортисти, шеф-готвачи. Учениците експериментираха, доказваха  по химичен път наличието на нишесте и белтъци, също така функционалните групи, които изграждат въглехидратите; представени бяха фазите на процеса фотосинтеза. Научните и експерименталните факти бяха практически вложени в съвети и тестове за здравословно хранене и здравословен начин на живот. Учениците се превъплътиха и в лекари – гастроентеролози и диетолози, провеждащи  импровизирани прегледи; както и във фитнес инструктури, даващи практически съвети за здравословен начин на живот.  Също така полезни ястия бяха предложени и от шеф-готвачите на НПГ. Урокът бе широкоспектърен, многопластов, но най-вече с практическа насоченост и  с висока степен на полезност. В него бяха обединени ученици от 8,9,10 клас с общи интереси по природни науки. Преподавателите използваха богат набор от интерактивни методи и техники на преподаване, но доминиращият бе проектният метод, при който учениците, напътствани от учителите си, сами създаваха и защитаваха своите проектни задачи.

    Интердисципринарният урок бе наблюдаван от старши експерт по природни науки при РУО- Благоевград – г-жа Стоянова, от Ръководството и преподаватели на НПГ,  както и от   преподавателите по природни науки от  училища в общината и от Сатовча.  Неслучайно бе избрана и датата за интерсеното събитие – в наверечието на 22 март – Световният ден на водата.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

март 2019
П В С Ч П С Н
« февр.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ