Свържете се с нас

ВИДЕО

Море от страсти, талант и аплодисменти на Патронния празник на НПГ „ Д.Талев“ (ВИДЕО)

Публикувано

на

„ Човек не бива и не може да живее само за себе си .Имаме свой дом и своя челяд, но имаме и свой народ и колкото сме слаби сами, толкова сме силни всички заедно…“Из „ Железният светилник“

В навечерието на Деня на народните будители Неврокопската професионална гимназия  отбеляза своя Патронен празник и 120 години от рождението на Димитър Талев. Началото на празника бе дадено от директора на училището Мария Георгиева – която по не традиционен начин излезе от клишето на „приветственото слово“ и представи интересни и малко известни спомени от ученическите години на Талев.

По време на тържествената програма бяха наградени  ученици, участвали в конкурс за есе и презентация по мисълта на патрона на училището – „ Винаги ще има още една възможност, още едно приятелство, още една любов, още една нова сила“ , организиран от преподавателите по английски език.

Кулминацията на празника бе спектакълът „ Корени и гранки“ по мотиви от  романа „ Железният светилник“. Султана, Стоян и техните деца  – Лазар и Катерина – разкриха пред възторжената публика своето разбиране за най-важните неща от живота – семейството, рода, родината, свободата. Учениците актьори с изключителен усет за образите, с динамика и плътност завладяха вниманието на публиката и получиха заслужени аплодисменти. В постановката взеха участие талантливите възпитаници на НПГ „ Д.Талев“: актьорите –  Добринка Романска, Али Скендеров, Людмила Фончева, Димитър Гемеджиев, Кръстиян Койков,  Иван Вълчев, Цветина Кехайова, Десислава Ярчева,Йоан- Константин Бойчев, Димитър Гълъбов, Веселин Маджиров, Наталия Джингарова, Мира Лефтерова, Константин Наков; музикално оформление – Мария Савова; видео заснемане – Димитър Полимеров, осветление – Димитър Апостолов; водещ на събитието – Иван Вълчев.

Сценарият и режисурата са дело на  преподавателите по български език и литература Марияна Малакова, Елена Търтова, Мария Кирева.  Така , днес вместо езическият   празник и хелуиндските одежди , възпитаниците на НПГ „Димитър Талев“ се превъпратиха в уникалните герои от романа „Железният светилник“ на своят патрон и за пореден път показаха български дух ипреклонение пред творчеството на големият български писател.

А за оригиналните  драматургични превъплъщения, звуковите и светлинните ефекти, реквизита и декорите ще се говори дълго не само в НПГ. Театралната публика на Гоце Делчев също скоро ще има възможност да види и оцени художествените качества на спектакъла съвсем  скоро .

 

коментара

ВИДЕО

ПЪЛНО ВИДЕО: Транспортен ковьоз, последно поколение, дариха на болницата в Гоце Делчев

Публикувано

на

Транспортен ковьоз от най-ново поколение, дариха днес, на Петльовден, на общинска болница „Иван Скендеров“ в гр. Гоце Делчев. Благодетелят е, чаровната млада майка, Десислава Николова.

Самата тя е имала проблемна бременност която наложило преждевременно раждане. За своите преживявания, борби и съвети към жени с подобен проблем, Николова описва в книгата си „Щастлива и красива бременност като моята“. Книгата предизвиква небивал читателски интерес и авторката решава да се посвети на своя казуза за подпомагане на болници с дарение на специални транспортни ковьози. Средствата, Десислава Николова набира от продажбите на книгата. След свое проучване, тя решава коя болница да дооборудва с ценната апаратура. „Гоцеделчевската е болницата с голям брой раждания а в района има около 70 населени места много от които са отдалечени от града и това бе основание да избера този град за поредното си дарение“, обясни Десислава Николова.

Управителят на общинска болница „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев, Д-Р Мария Радойкова и неонатолигът, д-р Евдокия Бъчварова изказаха искрени благодарности на дарителка за дарението, а Десислава Николова пожела в болницата да се раждат много и само здрави и щастливи деца и много рядко да се налага да ползват новото оборудване.

коментара

Продължете с четенето

ВИДЕО

/ВИДЕО/ В Гоце Делчев изложба: „Трагичната кончина на последния руски император“

Публикувано

на

Неврокопската Света митрополия, съвместно с подворието на московски и на цяла Русия патриарх в София, представиха сноши в Гоце Делчев фото изложба посветена на 100-годишнината от трагичната кончина на последния руски император Николай II и неговото семейство.

„Това е една дата, която е посветена на на трагичната съдба на руското царство, на последния император, неговата съпруга императрицата и децата им и всички близки на семейство споделили тяхната съдба“, каза Татяна Бундер, сътрудник на подворието на Руската православна църква в София.

„Темата на изложбата е последните моменти от живота на последния руски император Николай II който заедно със семейството му са убити по особено жесток начин преди сто години. В тази наша инициатива да представим пред неврокопчани героичния път на императора няма никаква политика а само отбелязването на трагичната съдба на руското царство“, каза н.в.п., Неврокопски митрополит Серафим.

Изложбата, посветена на 100-годишнината от кончината на руския император за първи път се организира извън София. Неврокопчани и гости на града ще имат възможност да видят уникалната изложба в залата на Дома на културата до 20 януари (неделя) включително.

 

 

 

 

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ