Свържете се с нас

ВИДЕО

Море от страсти, талант и аплодисменти на Патронния празник на НПГ „ Д.Талев“ (ВИДЕО)

Публикувано

на

„ Човек не бива и не може да живее само за себе си .Имаме свой дом и своя челяд, но имаме и свой народ и колкото сме слаби сами, толкова сме силни всички заедно…“Из „ Железният светилник“

В навечерието на Деня на народните будители Неврокопската професионална гимназия  отбеляза своя Патронен празник и 120 години от рождението на Димитър Талев. Началото на празника бе дадено от директора на училището Мария Георгиева – която по не традиционен начин излезе от клишето на „приветственото слово“ и представи интересни и малко известни спомени от ученическите години на Талев.

По време на тържествената програма бяха наградени  ученици, участвали в конкурс за есе и презентация по мисълта на патрона на училището – „ Винаги ще има още една възможност, още едно приятелство, още една любов, още една нова сила“ , организиран от преподавателите по английски език.

Кулминацията на празника бе спектакълът „ Корени и гранки“ по мотиви от  романа „ Железният светилник“. Султана, Стоян и техните деца  – Лазар и Катерина – разкриха пред възторжената публика своето разбиране за най-важните неща от живота – семейството, рода, родината, свободата. Учениците актьори с изключителен усет за образите, с динамика и плътност завладяха вниманието на публиката и получиха заслужени аплодисменти. В постановката взеха участие талантливите възпитаници на НПГ „ Д.Талев“: актьорите –  Добринка Романска, Али Скендеров, Людмила Фончева, Димитър Гемеджиев, Кръстиян Койков,  Иван Вълчев, Цветина Кехайова, Десислава Ярчева,Йоан- Константин Бойчев, Димитър Гълъбов, Веселин Маджиров, Наталия Джингарова, Мира Лефтерова, Константин Наков; музикално оформление – Мария Савова; видео заснемане – Димитър Полимеров, осветление – Димитър Апостолов; водещ на събитието – Иван Вълчев.

Сценарият и режисурата са дело на  преподавателите по български език и литература Марияна Малакова, Елена Търтова, Мария Кирева.  Така , днес вместо езическият   празник и хелуиндските одежди , възпитаниците на НПГ „Димитър Талев“ се превъпратиха в уникалните герои от романа „Железният светилник“ на своят патрон и за пореден път показаха български дух ипреклонение пред творчеството на големият български писател.

А за оригиналните  драматургични превъплъщения, звуковите и светлинните ефекти, реквизита и декорите ще се говори дълго не само в НПГ. Театралната публика на Гоце Делчев също скоро ще има възможност да види и оцени художествените качества на спектакъла съвсем  скоро .

 

коментара

ВИДЕО

ПРЕМИЕРА В ТОП ПРЕСА: Ива Давидова – „Боят настана“

Публикувано

на

Ива Давидова като генерал в новия си клип

Облечена в генералска униформа е Ива Давидова в новия си видеоклип, който направи премиера днес в ефира на Фен Фолк ТВ. Песента е патриотичната „Боят настана“ по текст на патриарха на българската литература Иван Вазов. В този проект на талантливата изпълнителка участие вземат музикантите от емблематичната Берковска Духова Музика, които партнират в аранжимента, дело на Калоян Бакалов.

Видеоклипът е заснет от екипа на режисьора Ненчо Касъмов на късноантичната римска крепост Цари Мали град. Клуб „Чакър войвода“ от Самоков правят историческа възстановка на живи картини от Априлското въстание. Пресъздавайки акценти от борбата за освобождение на българите, в клипа се гърми с автентична реплика на Черешовото топче, както и с автентично въоръжение от времето на Априлското въстание. Всички участници са облечени в автентични униформи.

Самата Ива Давидова влиза в ролята на генерал със сабя и пистолет кремъклия в ръка, който предвожда българското въоръжение. Интересна подробност е, че годеникът на певицата влиза в ролята на турчин, който тя застрелва по време на битката.

„Създадохме нещо ново и невиждано досега за българския музикален пазар. Тази продукция е за истински българи и патриоти, защото патриотизмът не е вълна, а убеждение, той трябва да тече във вените! Доказвам го с 15-годишната си история на професионалната сцена, през която не предадох българския фолклор, традициите и обичаите. Обичам България!“, сподели Ива Давидова.

коментара

Продължете с четенето

ВИДЕО

Бившият министър на отбраната, Николай Ненчев, се срещна снощи с привърженици в Гоце Делчев

Публикувано

на

Планирана среща с ръководството и активисти на местната структура на БЗНС, проведе снощи в Гоце Делчев, биващият министър на отбраната (2014 – 2017 г.) и настоящ председател на Централния съвет на БЗНС,  Николай Ненчев. На срещата бяха поканени не само ръководството на БЗНС но и всички желаещи от дясно ориентираните партии. Призивът на председателят на БЗНС е за обединение на демократичната общност чрез провеждане на вътрешно-съюзни избори за излъчване на единно лидерство, ръководство и програма.

На срещата в Гоце Делчев, Ненчев коментира и модернизацията на армията, изрази и позицията си за прекратяване на зависимостта на България от Русия. Той отговори на въпрос на нашия репортер пред камерата на Топ Преса за алтернативата на тютюнопроизводството е неврокпския край.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ПОПУЛЯРНИ