Свържете се с нас

Таблоид

Благоевградчани на бунт срещу мръсния въздух

Публикувано

на

Петиция срещу мръсния въздух ще бъде първата голяма инициатива на новото Гражданско сдружение „Спаси Благоевград”, което бе създадено в Благоевград. Целта му е да генерира идеи на хората за развитие на града.

„Гражданите изразяват негативно отношение към замърсяването на околната среда – замърсени въздух и вода, старата техника за извозване на боклука, недовършеното депо за сепариране. Всичко това ще заложим в петицията – ще предложим директни стъпки за действия. Ако хората одобрят идеите, то петицията ще бъде внесена в общинския съвет”, заяви общинският съветник Калоян Ханджийски, който е част от сдружението.

„Спаси Благоевград” няма да бъде регистрирано юридически, то ще функционира единствено като гражданска инициатива, в която може да участва всеки, независимо от партийна принадлежност и убеждения. Главната задача е да се събират добри идеи за града. Тези, които имат достатъчна обществена подкрепа, ще бъдат внасяни в общинския съвет за обсъждане и за последващо реализиране.

„Смисълът на сдружението е по най-демократичния начин да функционира като такова, затова няма да бъде регистрирано юридически. Това е желанието на болшинството. Ще се направи един модерен сайт със страница в социалните мрежи и там ще се генерират идеи от обществото и гражданите. Всичко това ще бъде от изключителна полза за града. Ще се чуе гласът на обществото, което по някакъв начин към момента е заглушен”, уточни Ханджийски.

Той увери, че няма да бъде позволено сдружението да се политизира. „Аз не бих участвал в сдружение, което ще прерасне в политически проект. Това няма да се случи със сдружението, то няма да стои близо до политически формации. Затова всички хора, които и в момента членуват в него, са изключително разнородни. Има и от БСП, и от десницата, зелени, центристи, форматът е отворен, може да дойде всеки гражданин. Ще заставаме зад обществени каузи и ще бъдем коректив на местната власт”, допълни общинският съветник.

коментара

Таблоид

Зам.-кметът на община Сандански – Зорица Органджиева откри и даде началото на пъстроцветната феерия и първия „Празник на цветята“ в курортния град

Публикувано

на

Поздравления за инициативата поднесе и зам.-ректора на Лесотехническия университет – проф. Емил Галев.

Подкрепени от Just married studio и Лесотехнически университет София вече цяла седмица текат проявите, посветени на цветния празник. След изложбата на деца и художничката Юлияна Луч, 250 деца от Сандански, с помощта на специалисти от Археологическия музей, изработиха пано от цветя с елементи от антични мозайки.

В проявите, посветени на „Празника на цветята“, ще се проведат три конкурса: за най-добър проект за цветна арт инсталация; най-добър ландшафтен проект и най-добра аранжировка от отрязан цвят. Всички посетители имаха възможността да разгледат изложбата, подредена на централната алея на парк „Свети Врач“. Проектите от конкурса за цветна арт инсталация и ландшафтен проект са изработени от студенти. Те представиха своите проекти, които ще бъдат оценени от официално избрано жури. Гражданите на Сандански също ще могат да гласуват при оценяването на проектите. Победителите ще бъдат обявени в неделя – на 21 април от 12:30 на пл. „България“.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Малък празник на авиацията и космонавтиката събра ученици от близо и далеч в Кюстендил

Публикувано

на

За поредна година Кюстендил е домакин на конкурс за нестандартни летателни апарати, изработени от ученици.

Днес на стадион „Осогово“ се извършват демонстрации на любителски ракети, самолети и планери. Проявата се организира от Община Кюстендил, Обединен детски комплекс, Българска федерация по Авиомоделизъм и клуб за аеротехнически технологии „Зодиак“ с подкрепата на Фондация „Еврика“. Целта е да се провокира творческото мислене и участие на ученици от 1-ви до 12-и клас, които в рамките на няколко месеца да създадат и в последствие да демонстрират на живо създадени от тях летателни апарати. Конкурсът „ИКАР 2019“ е част от традиционното авиошоу – демонстрация на любителски самолети, ракети и други летателни апарати „Осогово 2019“, провеждано всяка година по повод 12, април, Международния ден на авиацията и космонавтиката.

„Има интерес към събитието, днес се представят около 20 участници, предимно от региона, но има и доста силна група от Севлиево. Представените конструкции ще бъдат оценени за иновативност, конструктивни решения, атрактивност, дизайн и външен вид, полетни качества и умения. Оценките се поставят от трима съдии. Състезателят с най-много точки печели конкурса. За най-добрите са осигурени дипломи и медали, за всеки един от първите трима има и малки финансови стимули от Фондация „Еврика“, каза Сотир Лазарков – председател на Федерацията по Авиомоделизъм .

Половината от участниците са момичета, които по думите на Лазарков са доста по-сръчни от момчетата на тази възраст и успяват да направят много добре летателните си апарати.

Всяка година по време на събитието се показва нещо различно, тази година има мотопарапланер, който прави зимни обиколки с желаещи деца.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ