Свържете се с нас

Таблоид

Благоевградчани на бунт срещу мръсния въздух

Публикувано

на

Петиция срещу мръсния въздух ще бъде първата голяма инициатива на новото Гражданско сдружение „Спаси Благоевград”, което бе създадено в Благоевград. Целта му е да генерира идеи на хората за развитие на града.

„Гражданите изразяват негативно отношение към замърсяването на околната среда – замърсени въздух и вода, старата техника за извозване на боклука, недовършеното депо за сепариране. Всичко това ще заложим в петицията – ще предложим директни стъпки за действия. Ако хората одобрят идеите, то петицията ще бъде внесена в общинския съвет”, заяви общинският съветник Калоян Ханджийски, който е част от сдружението.

„Спаси Благоевград” няма да бъде регистрирано юридически, то ще функционира единствено като гражданска инициатива, в която може да участва всеки, независимо от партийна принадлежност и убеждения. Главната задача е да се събират добри идеи за града. Тези, които имат достатъчна обществена подкрепа, ще бъдат внасяни в общинския съвет за обсъждане и за последващо реализиране.

„Смисълът на сдружението е по най-демократичния начин да функционира като такова, затова няма да бъде регистрирано юридически. Това е желанието на болшинството. Ще се направи един модерен сайт със страница в социалните мрежи и там ще се генерират идеи от обществото и гражданите. Всичко това ще бъде от изключителна полза за града. Ще се чуе гласът на обществото, което по някакъв начин към момента е заглушен”, уточни Ханджийски.

Той увери, че няма да бъде позволено сдружението да се политизира. „Аз не бих участвал в сдружение, което ще прерасне в политически проект. Това няма да се случи със сдружението, то няма да стои близо до политически формации. Затова всички хора, които и в момента членуват в него, са изключително разнородни. Има и от БСП, и от десницата, зелени, центристи, форматът е отворен, може да дойде всеки гражданин. Ще заставаме зад обществени каузи и ще бъдем коректив на местната власт”, допълни общинският съветник.

коментара

Таблоид

Румен Пеовски от Покровник спечелил от тотото, но приятел дал 60 ст за фиша. За кого са парите?

Публикувано

на

Печалбата от тотото невинаги носи само радост. Доказателство за това е историята на тотомилионера Румен Пеовски от с. Покровник.

В края на април 2017 г. 56-годишният тогава мъж се събужда като милионер. Печалбата от повече от милион и половина идва при безработния Пеовски с числото 3 – в последния момент решил да промени числата, с които играел 30 години, и вместо 2, избрал 3, разказва bTV.

Парите обаче не му носят само радост. Емоцията от бързото забогатяване била твърде голяма за психиката му. Скоро след като става богат, мъжът попада в полицията, в болницата и в съда.

Негов приятел обявява претенции към половината от печалбата, тъй като от години играят с общи числа и освен това е платил 60 стотинки – половината от парите за фиша.

Румен обаче отрича. „Аз съм си играл с тези числа цял живот и улучих. Продължавам да играя с тях. Директорът ме вижда вчера пак и вика: „Да не искаш да печелиш 7-те милиона?“, коментира той.

Делото за парите от печалбата стигна до съда и е отличено като дело на годината.

Адвокатът на Пеовски – Албина Анева, печели наградата за съдебния спор, в който за първи път у нас се атакува печалба от Българския спортен тотализатор. Делото е уникално за българската съдебна практика и е спечелено на първа инстанция от тотомилионера.

„Когато дойде за пръв път в кантората, човекът наистина беше изстрадал тази печалба. Беше настаняван в болница, беше атакуван в съда със спора, породен от искова претенция за половината от печалбата, и до известна степен човекът беше обезверен“, каза Анева.

По думите ѝ Пеовски е добър, широкоскроен и притеснителен човек. Веднага след като е получил печалбата той е започнал да дарява – на детски градини, черкви, на приятели и близки.

В исковата си претенция обаче Антон Ангелов посочва, че е участвал в купуването на печелившия фиш и че с Пеовски дълги години са играли заедно тото.

„От юридическа гледна точка той претендира, че са формирали гражданско дружество по смисъла на Закона за задълженията и договорите. В хода на съдебното производство бяха разпитани доста свидетели, бяха назначени експертизи“, посочи защитникът на Румен Пеовски.

„Когато трябва да се декларира и заяви печалбата в Българския спортен тотализатор съгласно правилника за изплащане на печалбите, такова лице не е предявявало претенции“, допълни Анева.

„Исковата претенция е депозирана много след като е станало публично известно кои са числата, с които Пеовски печели шестицата“, каза още адвокатът.

Тя подчерта, че клиентът ѝ винаги е играл сам. „Преди години със същите числа е печелил петица. Сега е спечелил шестица и наскоро пак има печалба от лотарията“, разкри Анева.

По думите ѝ поуката от случая е, че невинаги парите водят до безпроблемност и до щастие.

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Мъж от Дупница изпадна в кома с рекордно ниво на кръвната захар 42

Публикувано

на

Два дни лекарите в хирургия се борили да върнат към живота 50-годишния пациент.

Мъж от Дупница изпадна в кома, а изследванията на кръвната захар показали рекорд от 42 ммоl/л,  при норма до 6 ммоl/л. По спешност е приет в хирургичното отделение в общинската болница и е настанен в реанимация. Два дни лекарите се борили за живота на 50-г. Александър Ш., докато успеят да свалят нивото на кръвната захар до 13 и да го върнат към живота.

Завеждащият хирургичното отделение доц. Д. Недин заяви: “Пациентът вече се чувсва добре. Излезе от комата, в която беше изпаднал от хипергликемия.

Личи си, че не се е поддържал здравословно. Оказа се, че не е осигурен, но няма как да го върнем, след като той буквално умираше”, заяви доц. Д. Недин.

Ендокринологът от Дупница д-р Кирил Кирилов допълни: “Този пациент най-вероятно дори не е спазвал необходимата диета за това заболяване. Рядко при мен идват пациенти с такива високи стойности на  кръвната захар. В такива случаи не е изключен летален край. Диетата за диабетиците не е драстична, яде се от всичко, но по малко. Болният трябва да следи кръвната си захар и да прецени с какво да се храни”, заяви д-р К. Кирилов.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

struma.bg

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ