Свържете се с нас

Интервюта

Хр. Шопова зам.-кмета по култура и хуманитарни дейности: За Деня на народните будители, културата и каузата „Благоевград“!

Публикувано

на

За учителите мога да говоря само с любов и уважение. За Благоевград работи общински екип, които прегръща всяка кауза със сърцето си. Отговорно, амбицирано и пристрастно… Не разбирам поведението на съветници, които гласуват против важни решения за града и жителите му..

Намираме заместник кмета по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова в кабинета ѝ: осеян с документи, чертежи и много нови проекти, с които тя се е заела. Разговаряме с нея в навечерието на Деня на народните будители, за да разберем какво подготвя общината за празника, какво е бъдещето на учителската професия и дали тя изживява своя нов възход. За каузите, проектите и мисиите на културата, както и за програмата, която общината подготвя за коледните празници.

– Г-жо Шопова, в навечерието на деня на Будителя сме тук, за да си поговорим за образованието, учителите и будителите? Напоследък се забелязва силно търсене на работа за учители, сякаш се върна уважението към тази професия. Как мислите?

– Ако е така, както казвате, много ще се радвам да се върне уважението към тази професия, защото тя е много важна. Колкото и тривиално да звучи, без образование няма нищо. Когато човек има образование, има и избор. Много ще се радвам тази тенденция да продължи и млади хора да влизат в сферата на образованието и да работят със сърце и душа за децата.

– Има ли безработица сред учителите в Благоевград?

– Не! Мисля че това, което се получи в Благоевград: поетапно пенсиониране на учители и в същото време влизане в системата на млади учители, като цяло стана много естествено. Така че няма безработица.

– Оценени ли са достатъчно учителите?

– Мисля, че има какво още да се желае. Това, което наблюдавам от Благоевград, е че има много добро отношение към учителите, уважително и с респект. Всеки родител знае предварително при кой учител иска да запише детето си, още преди започване на първи клас, това говори, че самите родители са проверили, че са разпитали, че са проучили работата на този учител. Паралелките са пълни, така че със сигурност има уважение към професията и към самите учители.

– Какво ще пожелаете на учителите?

– Пожелавам им винаги да събуждат знанието в децата. Да продължават да работят със сърце и душа за децата на Благоевград. Да поддържат нивото на образованието в града все така високо, ние се гордеем страшно много с нашите учители. И да са живи и здрави, това е най-важното.

– Ако ви попитаме за списък с приоритетите Ви по отношение образованието в Благоевград, с какво ще започнете, какво ще направите още за училищата, детските градини и учителите?

– За последните 7 години бяха направени много неща, за да бъде направена и подновена цялата образователна сфера. Останаха съвсем малко неща, които трябва да бъдат направени. Дори вие ме хващате в момент, в който правим планове за следващата инвестиционна програма в Благоевград, за 2019г. Ако преди 4 години списъците бяха с по 20 точки за детско или учебно заведение, то днес те се свеждат само до 3 точки. Това говори, че сме изпълнили по-голямата част от работата си, което е хубаво. По отношение на детските градини, последователно и много целенасочено се вдигат заплатите в учебните заведения, а те никак не бяха високи. Сега хората усетиха, че трудът им е оценява, стимулирани са и дават още повече в своята работа.

– Да си поговорим за Благоевград. Съживихте културата на областния център с множеството мероприятия, които организирате -фестивали, конкурси, полагате сериозни усилия за спасяване на културните институции. Къде обаче не стигат възможностите Ви и какво още трябва да се направи в Благоевград?

– Първо ще Ви поправя- не съм сама. Това е целенасочена политика на Община Благоевград. Страшно много хора работят в тази сфера и аз се гордея с екипа, който създадохме. Ние работим по надграждането на нещата, които направихме. Колкото до това, което казахте за културните институти- опитахме се да ги съживим. Мога да дам пример с ансамбъл „Пирин”, който дигна почти тройно приходите си от концертна дейност, а ние заварихме ансамбъла в една агонизираща ситуация, която не беше лесна за никого.

Общинският куклен театър само за последната година вдигна двойно приходите от своята дейност, дори в момента чакаме да бъдем номинирани за „Икар”. Има какво да се желае по отношение на Камерната опера, но мисля че и там вървим в правилната посока. Община Благоевград дава над 2 800 000 лв. само за културни институти, осигуряването на заплати и условия на труд в тях. Разбира се, там заплащанията не са високи, има какво да се желае, но съм сигурна, че хората в сферата не са чак толкова доволни от заплащането, но се мисли в тази насока.

Промяната, която направихме се оказа правилна, приходите, които всеки културен институт има от своята дейност, се връщат отново към него, което е стимул за тях. Т. е. те не се взимат от Общината, а се връщат при тях, което им дава свободата да развиват техните дейности, колкото повече приходи имат, толкова по-добре за тях.

– Какво е да си част от екипа на кмет като Атанас Камбитов? Лесно ли се работи с него?

– Отговорност е! Не е лесно! Господин Камбитов е човек с много стратегическо и мащабно мислене и човек, ако не е аргументиран, ако не е последователен в действията си и работи на парче, няма как да се доближи до неговото мислене. Опитваме се, учим се от него. Не винаги успяваме. Не е лесно, но мисля, че във времето той създаде един много добър и работещ успешно екип. Аз съм горда, че съм част от този екип и смятам, че всеки един човек от екипа последователно и целенасочено работи. Сигурно допускаме и грешки, но той като ръководител ще каже най-добре.

– А с общинските съветници? Какво мислите за работата в общински съвет, един и същ въпрос задаваме напоследък? Съветниците на кмета вършат ли работата си както подобава?

– Мисля, че в своята си роля, това, което трябва да върши, общинският съвет го върши. Когато има разумни решение те се приемат. Понякога ме учудва, че решения, които са важни за града, някой оспорва неаргументирано. Според мен, ако не си съгласен с нещо, трябва да се аргументираш защо го правиш. Понякога се гласува против, просто, за да се гласува така, на инат. Мисля че ролята, ако има т. нар. опозиция, е да се аргументира защо гласува против.

Има неща, решения и проекти, които са важни за целия град, а именно този общински съвет представлява целия град. Това, което ме учудва, е че понякога, когато се разглежда дадена точка, т. нар опозиционери не поставят своите въпроси, не оспорват по някакъв начин това което се предлага, а след това се използва пленарната зала като трибуна за изява. Като разбира се аз не съм в роля нито да съдя, нито да коригирам, но мисля, че благодарение на основното ядро, хората, които наистина гласуват с мисъл, желание и отговорно за Благоевград и неговите жители, нещата в общинския съвет са случват и важните за града предложения се приемат, а това е най-важно. Така, че като цяло Общинският съвет работи добре..

– Бихте ли споделили с какво се гордеете в работата си?

– Гордея се с това, че успяхме да извадим прекрасните деца на Благоевград навън. Все повече им осигуряваме поле за изява, а това е много важно. Това, което правят трябва да се вижда не само от техните родните, но и от целия град. Гордея се с това, че не делим децата на общински и частни детски цели. Нашата обща цел е, че това са децата на Благоевград и те не трябва да бъдат разделяни. Страшно много се гордея и с фестивала „Франкофоли”. Важното при него е, че Благоевград доказа, че има събитие, което е на международната сцена и това събитие представлява цяла България на тази сцена. Всеки град има различни събития, но те са на национално ниво. Радвам се, че градът го прие, че хората го оцениха, че имаме страшно много доброволци. Вървим към голямата ни цел- Благоевград да бъде Фестивален център на Балканите, защото помним, че беше такъв. Преди 20 години Благоевград имаше и „Златна антена”, „Франкофоли” и „Ален мак”. А преди 7 години нямаше нито едно от тези събития.

– А нещо от което да сте недоволна? Нещо, което отчитате като провал в работата ви като заместник кмет?

– Понякога ми се ще, когато има една хубава идея, хората да се обединяват около нея и да я правим заедно. Смятам, че екипната работата е много важна и когато хората се обединят около нещо хубаво, то се случва. От какво съм недоволна, сигурно има неща, за които още може да се мечтае, но не съм недоволна от работата си, защото знам, че давам максимум от себе си, за да се случват нещата в града, в сферата, за която аз съм отговорна.

– Какво да очакват благоевградчани за 1-ви Ноември, а и за наближаващите Коледно новогодишни празници?

– За първи ноември имаме подготвен концерт от читалището на Благоевград, както и представянето на една книга, казва се „Цръна месечина”, и е от бившия зам. кмет по култура- Кирил Пецев. Премиерата на книгата ще бъде в зала „22 Септември”. А по отношение на коледните празници, както и всяка година, ни очаква един фестивал с коледен дух. Всяка година започваме със запалването на коледните светлини, което ще бъде на 5-ти Декември. Приготвили сме много изненади за малките, а и за малко по-големите. Със сигурност очакваме да завърши ремонтът пред Общината, за да се подготви украсата на центъра, а в момента се подготвя цялата украса на града.

– Г-жо Шопова, ще завърша интервюто си с нещо, което ние като медия сме забелязали, а хората не знаят. Направили сме над 100 кампании за болни страдащи хора, за деца, които имат нужда от средства за рехабилитация и средства за лечение в чужбина. Тeзи кампании озаглавихме „Ранени Ангели“. Вие лично и като кмет по хуманитарните дейности винаги сте се включвали в почти всички кампании в помощ на страдащи.

Оценяваме високо това, защото сме свидетели на тесногръдието и безсърдечието, с което се отнасят към подобен вид дейности други личности, чиито имена не ми се ще да споменавам. 90 % от нашите политици са абсолютно хладнокръвни по време на кампании, а Вие сте сред малкото публични личности, които се отнасят с душа и сърце към всеки зов за помощ! Това характер ли е, или го приемате като задължение, в качеството ви на зам. кмет?

– Мисля че това е характерът ми. Такава съм. Чувствителна, състрадателна, но и в същото време се стремя да бъда силна, защото такова е времето -на силните и борбените хора. Една временна длъжност не определя това, което да правиш, а ако го правиш само заради длъжността- то личи. Това, което мога да направя, от позицията, която стоя, е да ми даде повече свобода и механизмите, да го направя по-лесно. Истината е, че съм такава като човек. Тук искам да кажа, че в момента готвим една много специална програма, искаме всички да се обединим, да съберем сили, възможности и средства за Иван- който е с едно сериозно заболяване.

Цялата ни коледна програма и всички събития, посветени за Коледа, ще бъдат за него и посветени на него. Мисля, че Благоевград отново ще докаже, че можем да се обединим, да помогнем на едно дете да повярва, че нещата ще станат по-добри, а и, че не е сам в тежката битка със заболяването си. Всяка кауза приемам със сърцето си, преживявам я, но така съм устроена.

Благодаря ви, г-жо Шопова!

К. Костов
www.struma.com

коментара

Интервюта

Снежанка Пенова: „Девойка Кюстендилска пролет“ е един от най-истинските конкурси в България!

Публикувано

на

Снежанка Пенова е „Девойка Кюстендилска пролет“ за 2019 година. Тя е ученичка от ПГИМ „Йордан Захариев“. Наградата на победителката връчи кметът Петър Паунов. Снежанка получи 1500 лв. от Община Кюстендил. Журито бе съставено от 28 носителки на титлата „Девойка Кюстендилска пролет“. „Уникално се чувствам, не съм го очаквала. Пожелавам на кюстендилци да бъдат здрави, щастливи, обичани и най- вече да продължават да се усмихват, защото усмивката е най- важното нещо. На себе си пожелавам успехи и здраве”, заяви след награждаването победителката Снежанка Пенова.  Ние се свързахме с нея, за да разберем коя е хубавицата с приказното име Снежанка…

Представи се на нашите читатели…

– Казвам се Снежанка Пенова На 17 години съм от град Кюстендил. Уча в Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт „Йордан Захариев“ – специалност банково дело. През свободното си време обичам да пея и танцувам. Занимавам се с благотворителни каузи. Ходя на уроци. Излизам с приятели. Забавлявам се общо взето.

Тоест не скучаеш?

– Изобщо не. Графика ми е пълен.

Разкажи за конкурса. Кой беше човекът, който първи те подкрепи? Ти сама ли взе решението да участваш в него?

– Приятелите и семейството ме подкрепиха и записаха. Те ми дадоха кураж първоначално. Постоянно ми повтаряха да се запиша. Че е хубаво. Затова и се записах.

Имаше ли някакви очаквания? Нещо подсказваше ли ти, че ще спечелиш?

– Изобщо не очаквах, че ще спечеля. Нищо не ми го подсказваше. Като гледах другите момичета, които участваха, не се възприемах за нещо повече от тях. Мислех си, че някой друг ще вземе тази титла, а всъщност я взех аз. Все още не мога да повярвам. Все още ми е тръпка.

Как се чувстваш сега като „Девойка Кюстендилска пролет“2019?

– Еуфорията ми намаля, но се чувствам много добре. Определено е гордост да носиш тази титла. Чувствам се страхотно.

Какво предстои сега от тук нататък?

– Незнам. Надявам се на много успехи, здраве, щастие. Всичко най-хубаво си желая….

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

 

коментара

Продължете с четенето

ВИДЕО

Радостина и Румен от дует „Пирин“: Готвим се за „Пирин Фолк“ – Сандански  2019

Публикувано

на

Радостина Димова и Румен Иванов са част от фолклорния каталог на музикална компания „Ара мюзик“. Двамата заедно се представят като „Дует Пирин”. Радостина Димова е от гр. Самоков, а Румен Иванов е от село Бели Искър. Освен двойка на сцената Радостина и Румен са двойка и в живота. Те са едни от най-обичаните дуети в ефира на Фен Фолк ТВ.

Как станахте дует?  Защо Дует „Пирин“, а сте от Самоковския край?

– Здравейте г-н Байрактарски и вие читатели на в-к „Топ Преса“.

Нашия дует се сформира 2008 г., когато се запознахме. Артистичният ни  псевдоним няма нищо общо нито с името на Пирин планина, нито с това от къде сме, а олицетворява музиката, която изпълняваме, а именно песни от Пиринско-македонската фолклорна област. Споменавали сме в някои интервюта, че корените на Румен са от Вардарска Македония, също така в семейството му винаги на почит е била македонската песен, това е повлияло на неговите, а в последствие и на общите ни музикални нагласи. Също така малко известен факт на широката общественост е, че в Самоков има цял квартал, който е наречен „Македонския квартал“, тъй като е имало доста преселници с македонски корени и самоковци обожават македонската музика.

Избрали сте селото пред града. Защо млади хора като вас живеят в село?

– Ние постоянно сме сред хора и затова, когато се приберем вкъщи искаме  спокойствие. Село Бели Искър, където живеем е много красиво и ни вдъхновява, освен това тук се развива доста успешен селски туризъм и понякога се шегуваме, че през почивните дни в центъра на селото може да видиш повече хора, отколкото в центъра на София.

Всъщност сме много близо и до града, а и до един от най-красивите зимни курорти „Боровец“, така че живота на чист въздух определено е за предпочитане, поне за нас, пред шума и динамиката на големите градове.

Кои са хората, които са вашия музикален пример? От кого се учите?

– Винаги може да се научи нещо, както от някои възрастен човек, така и от някое невръстно дете. В професионален план има много добри български музиканти и изпълнители, от които един млад творец може да почерпи опит. От по-старата генерация фаворити са ни Никола Бадев, Васка Илиева, Костадин Гугов, Александър Сариевски и много други.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

март 2019
П В С Ч П С Н
« февр.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ