Свържете се с нас

Интервюта

Хр. Шопова зам.-кмета по култура и хуманитарни дейности: За Деня на народните будители, културата и каузата „Благоевград“!

Публикувано

на

За учителите мога да говоря само с любов и уважение. За Благоевград работи общински екип, които прегръща всяка кауза със сърцето си. Отговорно, амбицирано и пристрастно… Не разбирам поведението на съветници, които гласуват против важни решения за града и жителите му..

Намираме заместник кмета по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова в кабинета ѝ: осеян с документи, чертежи и много нови проекти, с които тя се е заела. Разговаряме с нея в навечерието на Деня на народните будители, за да разберем какво подготвя общината за празника, какво е бъдещето на учителската професия и дали тя изживява своя нов възход. За каузите, проектите и мисиите на културата, както и за програмата, която общината подготвя за коледните празници.

– Г-жо Шопова, в навечерието на деня на Будителя сме тук, за да си поговорим за образованието, учителите и будителите? Напоследък се забелязва силно търсене на работа за учители, сякаш се върна уважението към тази професия. Как мислите?

– Ако е така, както казвате, много ще се радвам да се върне уважението към тази професия, защото тя е много важна. Колкото и тривиално да звучи, без образование няма нищо. Когато човек има образование, има и избор. Много ще се радвам тази тенденция да продължи и млади хора да влизат в сферата на образованието и да работят със сърце и душа за децата.

– Има ли безработица сред учителите в Благоевград?

– Не! Мисля че това, което се получи в Благоевград: поетапно пенсиониране на учители и в същото време влизане в системата на млади учители, като цяло стана много естествено. Така че няма безработица.

– Оценени ли са достатъчно учителите?

– Мисля, че има какво още да се желае. Това, което наблюдавам от Благоевград, е че има много добро отношение към учителите, уважително и с респект. Всеки родител знае предварително при кой учител иска да запише детето си, още преди започване на първи клас, това говори, че самите родители са проверили, че са разпитали, че са проучили работата на този учител. Паралелките са пълни, така че със сигурност има уважение към професията и към самите учители.

– Какво ще пожелаете на учителите?

– Пожелавам им винаги да събуждат знанието в децата. Да продължават да работят със сърце и душа за децата на Благоевград. Да поддържат нивото на образованието в града все така високо, ние се гордеем страшно много с нашите учители. И да са живи и здрави, това е най-важното.

– Ако ви попитаме за списък с приоритетите Ви по отношение образованието в Благоевград, с какво ще започнете, какво ще направите още за училищата, детските градини и учителите?

– За последните 7 години бяха направени много неща, за да бъде направена и подновена цялата образователна сфера. Останаха съвсем малко неща, които трябва да бъдат направени. Дори вие ме хващате в момент, в който правим планове за следващата инвестиционна програма в Благоевград, за 2019г. Ако преди 4 години списъците бяха с по 20 точки за детско или учебно заведение, то днес те се свеждат само до 3 точки. Това говори, че сме изпълнили по-голямата част от работата си, което е хубаво. По отношение на детските градини, последователно и много целенасочено се вдигат заплатите в учебните заведения, а те никак не бяха високи. Сега хората усетиха, че трудът им е оценява, стимулирани са и дават още повече в своята работа.

– Да си поговорим за Благоевград. Съживихте културата на областния център с множеството мероприятия, които организирате -фестивали, конкурси, полагате сериозни усилия за спасяване на културните институции. Къде обаче не стигат възможностите Ви и какво още трябва да се направи в Благоевград?

– Първо ще Ви поправя- не съм сама. Това е целенасочена политика на Община Благоевград. Страшно много хора работят в тази сфера и аз се гордея с екипа, който създадохме. Ние работим по надграждането на нещата, които направихме. Колкото до това, което казахте за културните институти- опитахме се да ги съживим. Мога да дам пример с ансамбъл „Пирин”, който дигна почти тройно приходите си от концертна дейност, а ние заварихме ансамбъла в една агонизираща ситуация, която не беше лесна за никого.

Общинският куклен театър само за последната година вдигна двойно приходите от своята дейност, дори в момента чакаме да бъдем номинирани за „Икар”. Има какво да се желае по отношение на Камерната опера, но мисля че и там вървим в правилната посока. Община Благоевград дава над 2 800 000 лв. само за културни институти, осигуряването на заплати и условия на труд в тях. Разбира се, там заплащанията не са високи, има какво да се желае, но съм сигурна, че хората в сферата не са чак толкова доволни от заплащането, но се мисли в тази насока.

Промяната, която направихме се оказа правилна, приходите, които всеки културен институт има от своята дейност, се връщат отново към него, което е стимул за тях. Т. е. те не се взимат от Общината, а се връщат при тях, което им дава свободата да развиват техните дейности, колкото повече приходи имат, толкова по-добре за тях.

– Какво е да си част от екипа на кмет като Атанас Камбитов? Лесно ли се работи с него?

– Отговорност е! Не е лесно! Господин Камбитов е човек с много стратегическо и мащабно мислене и човек, ако не е аргументиран, ако не е последователен в действията си и работи на парче, няма как да се доближи до неговото мислене. Опитваме се, учим се от него. Не винаги успяваме. Не е лесно, но мисля, че във времето той създаде един много добър и работещ успешно екип. Аз съм горда, че съм част от този екип и смятам, че всеки един човек от екипа последователно и целенасочено работи. Сигурно допускаме и грешки, но той като ръководител ще каже най-добре.

– А с общинските съветници? Какво мислите за работата в общински съвет, един и същ въпрос задаваме напоследък? Съветниците на кмета вършат ли работата си както подобава?

– Мисля, че в своята си роля, това, което трябва да върши, общинският съвет го върши. Когато има разумни решение те се приемат. Понякога ме учудва, че решения, които са важни за града, някой оспорва неаргументирано. Според мен, ако не си съгласен с нещо, трябва да се аргументираш защо го правиш. Понякога се гласува против, просто, за да се гласува така, на инат. Мисля че ролята, ако има т. нар. опозиция, е да се аргументира защо гласува против.

Има неща, решения и проекти, които са важни за целия град, а именно този общински съвет представлява целия град. Това, което ме учудва, е че понякога, когато се разглежда дадена точка, т. нар опозиционери не поставят своите въпроси, не оспорват по някакъв начин това което се предлага, а след това се използва пленарната зала като трибуна за изява. Като разбира се аз не съм в роля нито да съдя, нито да коригирам, но мисля, че благодарение на основното ядро, хората, които наистина гласуват с мисъл, желание и отговорно за Благоевград и неговите жители, нещата в общинския съвет са случват и важните за града предложения се приемат, а това е най-важно. Така, че като цяло Общинският съвет работи добре..

– Бихте ли споделили с какво се гордеете в работата си?

– Гордея се с това, че успяхме да извадим прекрасните деца на Благоевград навън. Все повече им осигуряваме поле за изява, а това е много важно. Това, което правят трябва да се вижда не само от техните родните, но и от целия град. Гордея се с това, че не делим децата на общински и частни детски цели. Нашата обща цел е, че това са децата на Благоевград и те не трябва да бъдат разделяни. Страшно много се гордея и с фестивала „Франкофоли”. Важното при него е, че Благоевград доказа, че има събитие, което е на международната сцена и това събитие представлява цяла България на тази сцена. Всеки град има различни събития, но те са на национално ниво. Радвам се, че градът го прие, че хората го оцениха, че имаме страшно много доброволци. Вървим към голямата ни цел- Благоевград да бъде Фестивален център на Балканите, защото помним, че беше такъв. Преди 20 години Благоевград имаше и „Златна антена”, „Франкофоли” и „Ален мак”. А преди 7 години нямаше нито едно от тези събития.

– А нещо от което да сте недоволна? Нещо, което отчитате като провал в работата ви като заместник кмет?

– Понякога ми се ще, когато има една хубава идея, хората да се обединяват около нея и да я правим заедно. Смятам, че екипната работата е много важна и когато хората се обединят около нещо хубаво, то се случва. От какво съм недоволна, сигурно има неща, за които още може да се мечтае, но не съм недоволна от работата си, защото знам, че давам максимум от себе си, за да се случват нещата в града, в сферата, за която аз съм отговорна.

– Какво да очакват благоевградчани за 1-ви Ноември, а и за наближаващите Коледно новогодишни празници?

– За първи ноември имаме подготвен концерт от читалището на Благоевград, както и представянето на една книга, казва се „Цръна месечина”, и е от бившия зам. кмет по култура- Кирил Пецев. Премиерата на книгата ще бъде в зала „22 Септември”. А по отношение на коледните празници, както и всяка година, ни очаква един фестивал с коледен дух. Всяка година започваме със запалването на коледните светлини, което ще бъде на 5-ти Декември. Приготвили сме много изненади за малките, а и за малко по-големите. Със сигурност очакваме да завърши ремонтът пред Общината, за да се подготви украсата на центъра, а в момента се подготвя цялата украса на града.

– Г-жо Шопова, ще завърша интервюто си с нещо, което ние като медия сме забелязали, а хората не знаят. Направили сме над 100 кампании за болни страдащи хора, за деца, които имат нужда от средства за рехабилитация и средства за лечение в чужбина. Тeзи кампании озаглавихме „Ранени Ангели“. Вие лично и като кмет по хуманитарните дейности винаги сте се включвали в почти всички кампании в помощ на страдащи.

Оценяваме високо това, защото сме свидетели на тесногръдието и безсърдечието, с което се отнасят към подобен вид дейности други личности, чиито имена не ми се ще да споменавам. 90 % от нашите политици са абсолютно хладнокръвни по време на кампании, а Вие сте сред малкото публични личности, които се отнасят с душа и сърце към всеки зов за помощ! Това характер ли е, или го приемате като задължение, в качеството ви на зам. кмет?

– Мисля че това е характерът ми. Такава съм. Чувствителна, състрадателна, но и в същото време се стремя да бъда силна, защото такова е времето -на силните и борбените хора. Една временна длъжност не определя това, което да правиш, а ако го правиш само заради длъжността- то личи. Това, което мога да направя, от позицията, която стоя, е да ми даде повече свобода и механизмите, да го направя по-лесно. Истината е, че съм такава като човек. Тук искам да кажа, че в момента готвим една много специална програма, искаме всички да се обединим, да съберем сили, възможности и средства за Иван- който е с едно сериозно заболяване.

Цялата ни коледна програма и всички събития, посветени за Коледа, ще бъдат за него и посветени на него. Мисля, че Благоевград отново ще докаже, че можем да се обединим, да помогнем на едно дете да повярва, че нещата ще станат по-добри, а и, че не е сам в тежката битка със заболяването си. Всяка кауза приемам със сърцето си, преживявам я, но така съм устроена.

Благодаря ви, г-жо Шопова!

К. Костов
www.struma.com

коментара

Интервюта

Д-р Владислав Улевинов: „Имам много идеи за възраждането на болницата с мисъл за здравето на хората“ /СНИМКИ/

Публикувано

на

Д-р Владислав Улевинов е новият мениджър на МБАЛ „Иван Скендеров“ в град Гоце Делчев.  Работил е дълги години в УМБАЛ „Александровска“ – София, в Специализираната болница по белодробни болести „Света София“ като детски пулмолог, а от 2016 г. до момента – в болница „Уни хоспитъл“ в град Панагюрище, като завеждащ детска пулмология. Притежава сертификат за високо специализирана дейност в областта на интервенционалната пулмология, или т.нар. бронхоскопски процедури.

След решение на Общинския съвет в Гоце Делчев д–р Улевинов приема предизвикателството да оглави болница „Иван Скендеров“, която обслужва 4 общини – Гоце Делчев, Сатовча, Хаджидимово и Гърмен.  „По принцип съм оптимист, но реалист. Има тежко наследство, което спохожда всеки един мениджър, особено в началото. Аз съм  тук и съм  приел това предизвикателство неслучайно. С общи усилия, и с помощта на принципала – община Гоце Делчев – мисля че ще се  справим със сложността на този проблем“ – казва новият управител на болничното заведение. Д–р Улевинов посочи кои ще бъдат акцентите в работата му.  Ще се оптимизира състоянието на болницата, като най-напред ще се направи финансов отчет за определен период от време –ще се провери от къде изтичат основните потоци.

Ще се разшири обема на дейности в ключови клинични и терапевтични дейности като гастроентерология, ортопедия и травматология, а също и кардиология. Този обем ще се разшири със запазването на наличния човешки фактор. Медикът предвижда съвместна работа с институциите, за  да започне генерирането на собствен приход. „На този етап не смятам да има закриване на отделения, а напротив – стремежът ми е да запазя работещите структури, да подобрим показателите, да разширим обема на дейностите“ – каза д-р Увелинов. В своята управленска програма той е заложил профилактични прегледи в ключови  терапевтични области. На ротационен принцип кардиолози от столични университетски болници ще преглеждат на място хората по определен график. „Като съпричастен към най–малките пациенти имам  специална програма, която ще се усети още със старта на новата учебна година. В детски градини и училища ще направим поредица от профилактични прегледи, с цел превенция и диагностика на някои социално значими заболявания“ – сподели в интервю за Радио Благоевград д-р Владислав Улевинов./bnr.bg/

Разговор  с д-р Владислав Улевинов

коментара

Продължете с четенето

Благоевградска ВЕСТ

Георги Корчев: Кметът Камбитов и екипът му си вършат работата чудесно…

Публикувано

на

Георги Корчев е новият председател на Комисията по здравеопазване в ОбС-Благоевград. Срещаме се в ресторанта на хотел „Хавана“, който се намира в кв. Струмско.

Ти си популярен в Благоевград, още преди да станеш общински съветник. Имаш хотел. Идват ли при теб хора, които знаят, че си общински съветник и да отправят лични молби?

– Да. Имал съм такива случаи. Познати, приятели, случайни хора с различни молби. Молби свързани с бита. Където мога и имам възможност съм помагал. Опитвам се да бъда полезен на хората.

Какво ти е мнението за цирка, който се случва понякога в общински съвет? Очаква се там да са сериозни хора, хора които мислят за доброто на града, но понякога виждаме как личното надделява и се превръща в цирк.

– Паднаха много ниско страстите на някои хора, така да го кажем. Това не е нужно. Хора, които са обществени личности, популярни личности падат на много ниско ниво. Не говорим за проблеми и реални неща, а говорим за глупости. Глупости, които на никой не са полезни и нужни.

Ако имаше магическа пръчка, какво би направил? Кое ще е първото нещо, което би променил в Благоевград? Кое не ти харесва, кое те дразни?

– Аз първо правя една самокритика върху себе си. Най-лесно е да се критикува. Аз не критикувам. Мога да ти кажа хубавите неща в Благоевград. Работи се. Правят се нещата. Трудно е наистина и най-лесно ще бъде да се критикува. Хубаво е да гледаме позитивно на нещата. Ето например това което прави г-н Камбитов, той доказа, че е най-успешния кмет на Благоевград. Милее за града направи много и това се вижда от много хора. Не е важно кой от коя партия е. Камбитов направи много неща, които ще останат много след него. Тук не мога да не отбележа и това което направи и прави Христина Шопова – зам.-кмет по култура и хуманитарни дейности. Успеха на Francofolies не може да бъде отречен, а и всички други неща които се правят. Благоевград е №1 в много отношения…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2019
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ