Свържете се с нас

Таблоид

Мелник: презастроен с хотели, без подходящи пътища и с много туристи

Публикувано

на

В Югозападна Бъл­гария имат една при­казка защо плачат и се смеят момчетата: Явява им се Смъртта, за да вземе майка им и тогава те плачат, а когато тази с косата иска баща им тогава те ѝ се присмиват, „щот, лельо, не знаеш кой е“. Това раз­казва леля Грозда, май­ката на Митко Шестака, известен търговец на вино в Мелник и съдър­жател на къщи за гости в града.

Познават го с този пря­кор, заради шестте пръ­ста на лявата му ръка, навремето са го снима­ли във вестници, хвали се майка му. „Не поис­ка да го махне, очаквах даже доде беше войник да си вземе отпуска (на­времето всеки гледаше да се измъкне някак от служба) заради шестия пръст и да се оперира. Дядо му също беше така и живя до 101 години“, разказва стожерът на фамилията, „и той ги ос­тави, та затова му остана на Митко това име“. Усмихва се леля Грозда и продължа­ва да се шегува: „Поне така бяха сигурни родата, че ми е син, щото съм снаха в рода“.

Мислех за Мелник като за Копривщица. Малък град с история, но се оказа повече място с

МАЛКИ ХОТЕЛИ БЕЗ ПОДХОДЯ­ЩИ ПЪТИЩА

много туристи и проблеми с паркирането в празнични­те дни. „Презастроено е в старата част, защото навре­мето общината даваше пра­во на строеж на млади се­мейства да вдигат къщи и да останат да живеят в града. Но вместо да останат тук, те ги продадоха и сега се вди­га хотел след хотел“, казва леля Грозда, докато покрай нас минава група немски туристи – пенсионери. Но е щастлива, защото семей­ството ѝ за разлика от оста­налите не се е разбягало, а три поколения работят заедно и въртят хоте­ли и продават вино на гости­те.

Мелник е град на проти­воположности­те, от една страна туризъм на еднакви­те менюта по ресторантите, всички предлагащи една и съща кавърма и вино. А от другата – прашни и липсва­щи улици и доста занамаре­ни исторически обекти. Но е красиво и спокойно, със запазен архитектурен стил от онова време. Известен е сред хората като най-малкия град у нас, в който отдавна

ПОМИНЪКЪТ Е ВИНЕНИЯ ТУРИ­ЗЪМ

„Преди повече от дваде­сет години останахме без училището и сега внуците ни пътуват да учат далеч“, разказва леля Грозда. Това е и най-голямата болка на бившия озеленител. Наме­рих училището в близост до също изоставената от­давна постройка на стария конак, чийто вход е покрит със зелено зебло. Бившата сграда на местното турско управление от едно неда­лечно минало сега се раз­пада в близост до улицата с механите пред погледите на наши и чужди туристи. Зад него се издига по-модерната соцпостройка на училището с пансион. Разруха. Школото е с широко зейнали врати и е готово да посреща посе­тители също като крепостта в близост. Общо взето и за двете „забележителности“ има еднаква по размер ин­формация. Школото е осно­вано пет години преди Ос­вобождението и е кръстено на монаха и учител Неофит Рилски. 100 години по-късно ГУСВ-то го разширява. Мест­ни казват, че откриването му било голям празник за местните, защото децата им е можело да учат и живе­ят на едно място. На по-малко от 500 метра от там във височината се намира Деспот-Сла­вовата крепост. Предполага се, че кре­постта е построена през XI век, но през XIII век, по времето на управле­нието на деспот Алексий Слав е разширена и укре­пена допълнително, а оттук произлиза и името й – кре­постта на Деспот Слав. Ро­лята на крепостта е била да защитава региона, като кре­постта е била резиденция на деспотите Алексий Слав и Драгота. Толкова години по-късно ясно се различава, че крепостта е имала форма­та на издължен неправилен многоъгълник. Днес са запа­зени само част от източната й стена, която на места се извисява до 10 метра височина. Тъжното е, че

ЗАБРАВАТА ЩЕ ИЗТРИЕ СЛЕДИТЕ ОТ ЕДИНСТВЕНО­ТО УЧИЛИЩЕ

в града много по-бър­зо, отколкото вековете без човешка намеса не са успели да сринат куп­чината камъни.

Местните имат свое разбиране за туризъм. На главната може да се нахраните в дузина рес­торанти, във всеки един от тях менютата са изко­пирани едно от друго, а качеството на храната е една и съща с малки из­ключения. В заведения­та не признават кафето да бъде сервирано с мляко, освен ако не се помолите настойчиво три пъти. За нас­таняване може да изберете някоя от къщите за гости, цените им са близки, пове­чето с три звезди далеч от качеството на категорията, но с гостоприемни собстве­ници.

БЛИЗО ПЕТ ЧАСА ПЪТ С ВЛАК ИЛИ АВТОБУС

До Мелник освен с кола може да стигнете за около пет часа с директен автобус от София. С влак пътуването преминава през Сандански. Гарата е на няколко киломе­тра от града, така че тряб­ва да ползвате маршрутка, за да стигнете до друг бус, който да ви отведе до мал­кия град. Само пътят ви до Сандански ще ви отнеме четири часа, влакът спира четири пъти в Перник и на всяка малко по-голяма гара, освен ако не попаднете меж­дународният трен за Солун. Но романтиката и хубави­те гледки са ви е в кърпа вързани на цена между 8 и 10 лева (зависи дали ще си вземете двупосочен билет) и още 3.50 лева за другите две превозни средства и още поне час път.

ПРИРОДА И АРХИТЕКТУРА ПРИ­ВЛИЧА ТУРИСТИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ

Скътан в югозападните склонове на Пирин, Мелник е най-малкият град в Бълга­рия. Обявен е за културно­исторически резерват и за град-музей. С население от около 400 жители, Мелник е известен с искрящото си червено вино, впечатлява­щи старинни къщи и при­родни забележително­сти. Името на Мелник се свързва с думата Мелон, близка до сла­вянската Мел – значе­ща бяла глина, креда. Мелник е известен с уникалната си архитек­тура, многобройните археологически забе­лежителности, Роженс­кият манастир (XVI век) и най-вече с мелниш­кото вино, според ле­генда е било любимото вино на Чърчил. Градът привлича многобройни посетители от страна­та и чужбина със чуд­новатите златисти пи­рамидални планински образувания намиращи се по билата на близко отсто­ящата планина Пирин.

Вестник “ Топ Преса „

коментара

Таблоид

Райна запозна гаджето с родата

Публикувано

на

Пилето на фолка е на крилете на любовта

Фолк певицата Райна е завела новото си гадже в Сандански, за да го запознае с родата, пише в. „България днес“.

Бившата изгора на Коцето години не се беше показвала с мъж до себе си, но от няколко месеца е неразделна с ММА боеца Валери Тюлеков.

„Липсата на мъж толкова дълго време в живота ми явно не е била случайна. Имала съм нужда да срещна подходящия. Влюбена съм, щастлива съм, да видим какво ще стане“, признава пилето на фолка.

Тя не крие, че се надява скоро да стане булка. По всичко личи, че запознанството на гаджето ѝ с родата все повече я доближава до сватба.

Ралица Василева

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Още 5 блока с подобрени условия за живот в Разлог

Публикувано

на

Днес в залата на Общински съвет на град Разлог се проведе заключителна конференция по повод приключване на проект „Повишаване енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Разлог – трета група”(СС „Розовия блок“ – ул. „Изворите“ 99, СС „Блок Александър Стамболийски“ – ул. „Александър Стамболийски“ 86, СС „Военния Блок“ – ул. „Цар Иван Асен II бл. 2“, СС „Мехомия“ – ул. „Иконом Никола Ангелов бл. 1“, СС „Надежда блок 4“ – ул. „Иконом Никола Ангелов бл. 4″)”, Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-2.001-0118-C02.

Величка Благоева, живуща в блок на улица „Александър Стамболийски“, коментира, че разходите й за отопление са спаднали с 50% по време на настоящия отоплителен сезон. Представителите на обновените блокове изразиха своята благодарност и задоволство от извършените строително-ремонтни дейности.

По проекта са обновени 5 блока, като са изпълнени строително-монтажни работи, включващи цяло топлинно изолиране на външните стени, подмяна на прозорци и врати със система от PVC профил и стъклопакет, топлинно изолиране на покрив и под, осигурена е достъпна среда за хора в неравностойно положение. Проектът пряко подобрява условията за живот на 242-ма души. Очакванията са по време на настоящия зимен сезон те да намалят разходите за енергия в своите апартаменти.

Общата стойност на реализирания проект е 1 266 942.49 лева, от които европейското съфинансиране е в размер на 1 076 901.12 лева, националното съфинансиране е 190 041.37 лева. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

 

 

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ