Свържете се с нас

Таблоид

Мелник: презастроен с хотели, без подходящи пътища и с много туристи

Публикувано

на

В Югозападна Бъл­гария имат една при­казка защо плачат и се смеят момчетата: Явява им се Смъртта, за да вземе майка им и тогава те плачат, а когато тази с косата иска баща им тогава те ѝ се присмиват, „щот, лельо, не знаеш кой е“. Това раз­казва леля Грозда, май­ката на Митко Шестака, известен търговец на вино в Мелник и съдър­жател на къщи за гости в града.

Познават го с този пря­кор, заради шестте пръ­ста на лявата му ръка, навремето са го снима­ли във вестници, хвали се майка му. „Не поис­ка да го махне, очаквах даже доде беше войник да си вземе отпуска (на­времето всеки гледаше да се измъкне някак от служба) заради шестия пръст и да се оперира. Дядо му също беше така и живя до 101 години“, разказва стожерът на фамилията, „и той ги ос­тави, та затова му остана на Митко това име“. Усмихва се леля Грозда и продължа­ва да се шегува: „Поне така бяха сигурни родата, че ми е син, щото съм снаха в рода“.

Мислех за Мелник като за Копривщица. Малък град с история, но се оказа повече място с

МАЛКИ ХОТЕЛИ БЕЗ ПОДХОДЯ­ЩИ ПЪТИЩА

много туристи и проблеми с паркирането в празнични­те дни. „Презастроено е в старата част, защото навре­мето общината даваше пра­во на строеж на млади се­мейства да вдигат къщи и да останат да живеят в града. Но вместо да останат тук, те ги продадоха и сега се вди­га хотел след хотел“, казва леля Грозда, докато покрай нас минава група немски туристи – пенсионери. Но е щастлива, защото семей­ството ѝ за разлика от оста­налите не се е разбягало, а три поколения работят заедно и въртят хоте­ли и продават вино на гости­те.

Мелник е град на проти­воположности­те, от една страна туризъм на еднакви­те менюта по ресторантите, всички предлагащи една и съща кавърма и вино. А от другата – прашни и липсва­щи улици и доста занамаре­ни исторически обекти. Но е красиво и спокойно, със запазен архитектурен стил от онова време. Известен е сред хората като най-малкия град у нас, в който отдавна

ПОМИНЪКЪТ Е ВИНЕНИЯ ТУРИ­ЗЪМ

„Преди повече от дваде­сет години останахме без училището и сега внуците ни пътуват да учат далеч“, разказва леля Грозда. Това е и най-голямата болка на бившия озеленител. Наме­рих училището в близост до също изоставената от­давна постройка на стария конак, чийто вход е покрит със зелено зебло. Бившата сграда на местното турско управление от едно неда­лечно минало сега се раз­пада в близост до улицата с механите пред погледите на наши и чужди туристи. Зад него се издига по-модерната соцпостройка на училището с пансион. Разруха. Школото е с широко зейнали врати и е готово да посреща посе­тители също като крепостта в близост. Общо взето и за двете „забележителности“ има еднаква по размер ин­формация. Школото е осно­вано пет години преди Ос­вобождението и е кръстено на монаха и учител Неофит Рилски. 100 години по-късно ГУСВ-то го разширява. Мест­ни казват, че откриването му било голям празник за местните, защото децата им е можело да учат и живе­ят на едно място. На по-малко от 500 метра от там във височината се намира Деспот-Сла­вовата крепост. Предполага се, че кре­постта е построена през XI век, но през XIII век, по времето на управле­нието на деспот Алексий Слав е разширена и укре­пена допълнително, а оттук произлиза и името й – кре­постта на Деспот Слав. Ро­лята на крепостта е била да защитава региона, като кре­постта е била резиденция на деспотите Алексий Слав и Драгота. Толкова години по-късно ясно се различава, че крепостта е имала форма­та на издължен неправилен многоъгълник. Днес са запа­зени само част от източната й стена, която на места се извисява до 10 метра височина. Тъжното е, че

ЗАБРАВАТА ЩЕ ИЗТРИЕ СЛЕДИТЕ ОТ ЕДИНСТВЕНО­ТО УЧИЛИЩЕ

в града много по-бър­зо, отколкото вековете без човешка намеса не са успели да сринат куп­чината камъни.

Местните имат свое разбиране за туризъм. На главната може да се нахраните в дузина рес­торанти, във всеки един от тях менютата са изко­пирани едно от друго, а качеството на храната е една и съща с малки из­ключения. В заведения­та не признават кафето да бъде сервирано с мляко, освен ако не се помолите настойчиво три пъти. За нас­таняване може да изберете някоя от къщите за гости, цените им са близки, пове­чето с три звезди далеч от качеството на категорията, но с гостоприемни собстве­ници.

БЛИЗО ПЕТ ЧАСА ПЪТ С ВЛАК ИЛИ АВТОБУС

До Мелник освен с кола може да стигнете за около пет часа с директен автобус от София. С влак пътуването преминава през Сандански. Гарата е на няколко киломе­тра от града, така че тряб­ва да ползвате маршрутка, за да стигнете до друг бус, който да ви отведе до мал­кия град. Само пътят ви до Сандански ще ви отнеме четири часа, влакът спира четири пъти в Перник и на всяка малко по-голяма гара, освен ако не попаднете меж­дународният трен за Солун. Но романтиката и хубави­те гледки са ви е в кърпа вързани на цена между 8 и 10 лева (зависи дали ще си вземете двупосочен билет) и още 3.50 лева за другите две превозни средства и още поне час път.

ПРИРОДА И АРХИТЕКТУРА ПРИ­ВЛИЧА ТУРИСТИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ

Скътан в югозападните склонове на Пирин, Мелник е най-малкият град в Бълга­рия. Обявен е за културно­исторически резерват и за град-музей. С население от около 400 жители, Мелник е известен с искрящото си червено вино, впечатлява­щи старинни къщи и при­родни забележително­сти. Името на Мелник се свързва с думата Мелон, близка до сла­вянската Мел – значе­ща бяла глина, креда. Мелник е известен с уникалната си архитек­тура, многобройните археологически забе­лежителности, Роженс­кият манастир (XVI век) и най-вече с мелниш­кото вино, според ле­генда е било любимото вино на Чърчил. Градът привлича многобройни посетители от страна­та и чужбина със чуд­новатите златисти пи­рамидални планински образувания намиращи се по билата на близко отсто­ящата планина Пирин.

Вестник “ Топ Преса „

коментара

Таблоид

Синоптиците със смразяваща прогноза за уикенда, ето къде ще вали сняг!

Публикувано

на

Днес над страната ще бъде предимно облачно, като на места, главно в Североизточна България, ще превалява слаб сняг, съобщават от НИМХ.

Ще духа умерен, в Източна България временно силен вятър от север-североизток и с него температурите ще продължат да се понижават. Максималните температури ще са между 1° и 6°, малко по-високи в югозападните райони от страната.

Над Черноморието ще бъде облачно, но почти без валеж. Ще духа умерен, временно и силен северен вятър. Максималните температури ще са между 4° и 7°. Температурата на морската вода е 15 – 16°.

В планините ще бъде предимно облачно и на места ще има слаби валежи от сняг. Ще духа умерен до силен вятър от източната четвърт, който по-късно през деня ще се ориентира от юг-югоизток. Максимална температура на височина 1200 метра ще е около -2°, на 2000 метра – около -7°.

С приближаването на средиземноморски циклон от юг ще започнат валежи, които ще обхванат цялата страна. Те ще бъдат от сняг с изключение на югоизточна България. Очаква се да се образува снежна покривка, която ще бъде по-дебела в Предбалкана, Централна Северна България и високите полета на Западна България ”, поясни в ефира на „Събуди се” синоптикът от НИМХ Христо Христов.

С преминаването на циклона, в понеделник се очаква валежите от запад да спрат. „Във вторник обаче идва нов циклон от югозапад, който ще доведе до нови валежи, но от дъжд ”, допълни Христов.

Най-ниските температури през следващите дни ще бъдат в Северна България. Очаква се дневните стойности да бъдат малко под 0 градуса.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Обявената за „крадлата“ от Банско, лидер на протестите срещу Валери Симеонов, работи в общи проекти с половинката на областния лидер на НФСБ!

Публикувано

на

Кака става така – половинката на адвокат Тодор Петрелийски работи с тази, която води протестите, искайки оставката на неговия лидер?

Крадлата от Банско Мая Стоицева, организатор и активистка на протеста „Системата ни убива“ цъфна като управител на Хосписа в Немската клиника „Символ на надеждата в Гоце Делчев.
Мая Стоицева, за която „Фактор“ изнесе потресаващи данни, че не е предоставила на „Заведения за социални услуги-Банско” мобилни телефони на стойност над 6 хил лв., цъфна като управител на Хосписа –„Символ на надеждата“ в Гоце Делчев.

 

Стоицева управлява дейността на Хосписа „Символ на надеждата“ в Гоце Делчев от около една година, заела мястото на Йохана Мюлер, която създаде хосписа за мобилни грижи преди заминаването си за родината. Припомняме, че прекрасното немско семейство Йохана и Готфрид Мюлер с решение на ОБС Гоце Делчев, проведено на 29 април 2015 г. с решение No 567, бяха удостоени със званието „Почетен гражданин“ на Гоце Делчев за 14 годишната им активна работа в областта на здравеопазването и социалната сфера в община Гоце Делчев, с която с голяма отдаденост подпомагаха хората в нужда.

Хосписът, който сега управлява Мая Стоицева, е подпомаган от Съюза на свободните евангелски общини в Германия, а председател на Управителният съвет, с чиято благословия е назначена Стоицева, е Йост Шалшмид – директор на Съюза на евангелските общини в Германия и отговарящ за чуждестранните помощи.

Топ Преса научи, че Мая Стоицева е вярваща от конгрешанската евангелска църква в Банско и вероятно по тази линия като „добра самарянка“ е била препоръчана и назначена за управител на хосписа „Символ на надеждата“ в Гоце Делчев. В нейния екип работи и съпругата на областният лидер на НФСБ адвокат Тодор Петрелийски. Основното искане на протеста на майките пък е оставката на вицепремиера Валери Симеонов, който на национално ниво представлява и управлява НФСБ в качеството си на неин председател. За това алармираха граждани, разпознали Мая Стоицева като един от основните говорители на протестиращите майки в столицата, където във видео репортаж пред БГНЕС Стоицева обяснява, че никой не ги организира политически, а майките продължават да искат оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Според сигнала, Стоицева е работила до април 2017 година към Заведения за социални услуги Банско. През март същата година от „Теленор” са предали на институцията с два сертификата мобилните апарати на стойност 3294, 90 лв. и 3210, 50 лв. плюс сим карти. Скъпоструващите апарати обаче така и не стигат до социалната организация.

На запитване за скандалния случай, началник отдела на „Хуманитарни дейности” към община Банско, Райна Зайкова категорично отговори, че въпросните телефонни апарати са получени от Мая Стоицева, като под сертификатите на „Теленор” стои нейният подпис.

До 19 април 2017 г. тя е заемала поста н-к отдел „Хума нитарни дейности”. Колегите й обаче са категорични, че в активите на „Заведения за социални услуги – Банско” не са открити въпросните апарати, няма ги налични и в нито едно от звената на службата.

От институцията нямат представа и от кого и за какво се ползват въпросните телефонни апарати.
Налични били само 61 сим карти.

В тази връзка след скандалния случай в Банско, вестник ГРАДЪТ пита почтена ли е дейността на Стоицева в качеството й на управител на хоспис „Символ на надеждата“ в Гоце Делчев и представител на немската фондация, която чрез Съюза на свободните евангелски църкви в Германия предоставя голям обем от хуманитарни помощи и храни за нуждите на нуждаещите се, за болницата, за училища, детски градини и др. и дали изобщо някой ревизира и контролира дейността и разпределянето на хуманитарните помощи в хосписа управляван от Стоицева в Гоце Делчев или са я оставили да работи на юнашко доверие разчитайки на членството й като вярваща в конгрещанската църква в Банско.
Заради тази ли изгониха д-р Първанов?

Крим Миланов

Вестник “ Градът “

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ПОПУЛЯРНИ