Свържете се с нас

ГЕРБ

Андрей Новаков във Варна: Настоявам за 12% повече средства в европейските фондове

Публикувано

на

Настоявам в бъдещата финансова рамка на ЕС след 2020 г. да се заложи увеличение от 12% за кохезионната политика.  Това означава увеличение на средствата с 42 млрд. евро до общо 372 млрд. евро. Ако постигнем това, размерът на финансирането за България също ще надхвърли предложения от ЕК 8% ръст. Така Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и преговарящ за бъдещето на кохезията, коментира на форум в морската столица предложенията си относно следващия регламент за еврофондовете.

Конференцията „Бъдещето на кохезионната политика на ЕС”, организирана от Областния информационен център – Варна, събра представители на общините, на НПО-сектора, на бизнеса и академичната общност, студенти и експерти в сферата на европейските проекти и програми. Сред официалните гости бяха народните представители от ГЕРБ Таня Петрова и Емилия Милкова. Събитието откри проф. Анна Недялкова, президент на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”, който бе домакин на събитието. Приветствие отправи и областният управител Стоян Пасев, а в поздравителен адрес до участниците министърът, отговарящ за Българското председателство на Съвета на ЕС, Лиляна Павлова изрази удовлетворението си, че кохезионната политика остава сред водещите дискусионни теми като инструмент за инвестиции в растеж и заетост.

Тенденциите по отношение на Многогодишната финансова рамка 2021-2027 г. и приоритетите на България бяха представени от Малина Крумова – съветник на министър-председателя и член на работната група относно Кохезионната политика, Людмила Тозева и Мирослава Пигова от дирекция „Централно координационно звено” в Министерския съвет.  Модератор на форума бе Георги Харизанов, зам.-председател на Института за дясна политика.

В качеството си на докладчик по регламента за кохезионна политика българският евродепутат Андрей Новаков увери, че работи за повече пари за регионите и по-лесен достъп до европейско финансиране.

„В Брюксел говорят за „галактика от инструменти за финансиране”, но тя не трябва да е далечна и недостъпна за хората.  Необходима е единна книга за работа с европейски фондове, нужни са единни правила, така че кандидатстването по европроекти да бъде лесно като четенето на вестник. Само така ще могат максимално да се възползват фермери, студенти, млади учени, малък и среден бизнес”, категоричен бе Андрей Новаков.

По думите му в предложението на Европейската комисия за България са заложени 8% повече спрямо това, което имаме в момента, така че ще получим почти 9 млрд. евро за кохезионна политика. „Увеличението е изключително важен знак на фона на 10% по-малко средства средно за ЕС и на 22-24% по-малко за някои държави, като например Унгария, Чехия и Полша.  Мит е, че след 2020 г. парите ще свършат! България внася малко над 0,5 млрд. евро в европейския бюджет и получава в пъти повече ежегодно. С други думи, дори и да се увеличи вноската ни след Брекзит, пак ще получаваме много повече, отколкото внасяме”, изтъкна евродепутатът. Той допълни, че излизането на Великобритания от ЕС без сделка ще коства около 112 млрд. евро. „Още няма решение как би могло да се компенсира такава сума, но и увеличение на многогодишната финансова рамка с 1/10 от сегашната й стойност би било достатъчно”, поясни Новаков.

Той отбеляза, че общините у нас са натрупали рутина при работата по европейските програми и резултатите са видими. „България е гледана под лупа, но се справяме значително по-добре от много други държави в ЕС”, увери евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП и уточни, че нивото на допускани грешки е под средното в Европа, което ни нарежда сред отличниците по отношение на управлението на европроекти.

Сред приоритетните теми в регламента за новия програмен период Новаков открои енергийната ефективност и инфраструктурата, за която са заложени средства и във фонда за сближаване на най-бедните региони и във фонда за регионално развитие. „Ще настоявам фондът за развитие на земеделските райони да се върне под шапката на политиката за регионално развитие”, информира още евродепутатът.

„В предложението, което получих, преди да започна да работя по регламента, е предвидено намаление за финансирането по проект, включително за най-бедните региони, от 85% на 70%. Аз съм против, защото има общини, в които дори 30% съфинансиране е проблем. Нерядко за да се реализира проект, даже при 15% съфинансиране се налага да се ползват средства чрез фонд ФЛАГ или национална подкрепа. Ще отстоявам позицията, че най-бедните региони трябва да получат минимум 85% еврофинансиране”, заяви Андрей Новаков. Той изрази надежда, че до края на тази година ще получи подкрепата на ЕП, а до Великден догодина ще има яснота относно конкретното увеличение на вноските, както и на средствата за най-бедните райони, за екология и регионално развитие.

В отговор на поставените от студенти въпроси Андрей Новаков увери, че средствата по най-успешната програма на ЕС – Еразъм, ще се увеличат. По повод недопускането на нарушения при управлението на европейските проекти, той обяви, че се предвижда единен одитен контрол, който да е ефективен, без да обременява допълнително бенефициентите.

„В този регламент бюджетът след 2020 г. все още е ненаписана книга. От нас зависи дали ще го напишем като визионери или като чиновници”, заключи Андрей Новаков и призова всеки, който има конкретно предложение, да го изпрати до 3 декември, когато ще бъде гласувана позицията на Европейския парламент в комисията по регионално развитие.

коментара

ГЕРБ

Депутатите Александър Мацурев и д-р Емил Тончев бяха гости на кукерския фестивал „Старчевата“ в Разлог

Публикувано

на

Депутатите от ГЕРБ – Благоевград Александър Мацурев и д-р Емил Тончев бяха гости на VIII международен кукерски фестивал „Старчевата“ в Разлог. Фестивал по време, на който хората с вяра и плам предават традиции и обичаи на децата си. Така поколенията съхраняват родовата памет, облечени в носии и маски, за да прогонят злото, да покажат, че българският народ е единен и стожер на обреди и обичаи, пазещи българския дух.

„Радвам се да споделя, че между община Банско и община Разлог винаги е имало и ще има взаимоотношения на уважение, подкрепа и като добри съседи споделяме и хубавите празнични моменти, и се подкрепяме в нужда. По този повод отправям своя искрен поздрав към всички участници и гости в карнавала. Пожелавам на всички  здраве, дръзновение и все така с ентусиазъм и вяра да пазят и обичат нашите корени“, каза по време на събитието Александър Мацурев.

коментара

Продължете с четенето

ГЕРБ

Жени ГЕРБ-Перник подариха нова пералня на Центъра за настаняване от семеен тип в кв. „Драгновец“

Публикувано

на

Поредната благородна инициатива в подкрепа на деца и младежи, лишени от родителска грижи, организира дамската структура на ГЕРБ-Перник. По повод светлия християнски празник Рождество Христово, Жени ГЕРБ-Перник зарадваха децата и младежите от Центъра за настаняване от семеен тип в кв. „Драгновец“ с нова перална машина и много  лакомства за празничната трапеза.

„От години насам Жени ГЕРБ се стараем да подарим радост и топлина на тези деца, които обичаме с цялото си сърце. Вярваме, че с този жест, успяваме да им вдъхнем надежда и да покажем, че доброто у хората не угасва“, отбеляза областният клубен ръководител на Жени ГЕРБ-Перник д-р Елза Драгомирова и допълни, че децата са получили и частица от онова, от което всъщност всеки един от нас се нуждае – нежност и внимание.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ