Свържете се с нас

ГЕРБ

Андрей Новаков във Варна: Настоявам за 12% повече средства в европейските фондове

Публикувано

на

Настоявам в бъдещата финансова рамка на ЕС след 2020 г. да се заложи увеличение от 12% за кохезионната политика.  Това означава увеличение на средствата с 42 млрд. евро до общо 372 млрд. евро. Ако постигнем това, размерът на финансирането за България също ще надхвърли предложения от ЕК 8% ръст. Така Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и преговарящ за бъдещето на кохезията, коментира на форум в морската столица предложенията си относно следващия регламент за еврофондовете.

Конференцията „Бъдещето на кохезионната политика на ЕС”, организирана от Областния информационен център – Варна, събра представители на общините, на НПО-сектора, на бизнеса и академичната общност, студенти и експерти в сферата на европейските проекти и програми. Сред официалните гости бяха народните представители от ГЕРБ Таня Петрова и Емилия Милкова. Събитието откри проф. Анна Недялкова, президент на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”, който бе домакин на събитието. Приветствие отправи и областният управител Стоян Пасев, а в поздравителен адрес до участниците министърът, отговарящ за Българското председателство на Съвета на ЕС, Лиляна Павлова изрази удовлетворението си, че кохезионната политика остава сред водещите дискусионни теми като инструмент за инвестиции в растеж и заетост.

Тенденциите по отношение на Многогодишната финансова рамка 2021-2027 г. и приоритетите на България бяха представени от Малина Крумова – съветник на министър-председателя и член на работната група относно Кохезионната политика, Людмила Тозева и Мирослава Пигова от дирекция „Централно координационно звено” в Министерския съвет.  Модератор на форума бе Георги Харизанов, зам.-председател на Института за дясна политика.

В качеството си на докладчик по регламента за кохезионна политика българският евродепутат Андрей Новаков увери, че работи за повече пари за регионите и по-лесен достъп до европейско финансиране.

„В Брюксел говорят за „галактика от инструменти за финансиране”, но тя не трябва да е далечна и недостъпна за хората.  Необходима е единна книга за работа с европейски фондове, нужни са единни правила, така че кандидатстването по европроекти да бъде лесно като четенето на вестник. Само така ще могат максимално да се възползват фермери, студенти, млади учени, малък и среден бизнес”, категоричен бе Андрей Новаков.

По думите му в предложението на Европейската комисия за България са заложени 8% повече спрямо това, което имаме в момента, така че ще получим почти 9 млрд. евро за кохезионна политика. „Увеличението е изключително важен знак на фона на 10% по-малко средства средно за ЕС и на 22-24% по-малко за някои държави, като например Унгария, Чехия и Полша.  Мит е, че след 2020 г. парите ще свършат! България внася малко над 0,5 млрд. евро в европейския бюджет и получава в пъти повече ежегодно. С други думи, дори и да се увеличи вноската ни след Брекзит, пак ще получаваме много повече, отколкото внасяме”, изтъкна евродепутатът. Той допълни, че излизането на Великобритания от ЕС без сделка ще коства около 112 млрд. евро. „Още няма решение как би могло да се компенсира такава сума, но и увеличение на многогодишната финансова рамка с 1/10 от сегашната й стойност би било достатъчно”, поясни Новаков.

Той отбеляза, че общините у нас са натрупали рутина при работата по европейските програми и резултатите са видими. „България е гледана под лупа, но се справяме значително по-добре от много други държави в ЕС”, увери евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП и уточни, че нивото на допускани грешки е под средното в Европа, което ни нарежда сред отличниците по отношение на управлението на европроекти.

Сред приоритетните теми в регламента за новия програмен период Новаков открои енергийната ефективност и инфраструктурата, за която са заложени средства и във фонда за сближаване на най-бедните региони и във фонда за регионално развитие. „Ще настоявам фондът за развитие на земеделските райони да се върне под шапката на политиката за регионално развитие”, информира още евродепутатът.

„В предложението, което получих, преди да започна да работя по регламента, е предвидено намаление за финансирането по проект, включително за най-бедните региони, от 85% на 70%. Аз съм против, защото има общини, в които дори 30% съфинансиране е проблем. Нерядко за да се реализира проект, даже при 15% съфинансиране се налага да се ползват средства чрез фонд ФЛАГ или национална подкрепа. Ще отстоявам позицията, че най-бедните региони трябва да получат минимум 85% еврофинансиране”, заяви Андрей Новаков. Той изрази надежда, че до края на тази година ще получи подкрепата на ЕП, а до Великден догодина ще има яснота относно конкретното увеличение на вноските, както и на средствата за най-бедните райони, за екология и регионално развитие.

В отговор на поставените от студенти въпроси Андрей Новаков увери, че средствата по най-успешната програма на ЕС – Еразъм, ще се увеличат. По повод недопускането на нарушения при управлението на европейските проекти, той обяви, че се предвижда единен одитен контрол, който да е ефективен, без да обременява допълнително бенефициентите.

„В този регламент бюджетът след 2020 г. все още е ненаписана книга. От нас зависи дали ще го напишем като визионери или като чиновници”, заключи Андрей Новаков и призова всеки, който има конкретно предложение, да го изпрати до 3 декември, когато ще бъде гласувана позицията на Европейския парламент в комисията по регионално развитие.

коментара

Реклама
loading...

ГЕРБ

Цветан Цветанов, Стефан Апостолов, Александър Мацурев и Георги Динев се включиха в инициативата „Да пуснем корени в България“

Публикувано

на

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов традиционно се включи в инициативата „Да пуснем корени в България“. Събитието за 11-та поредна година се организира от младежката структура на ГЕРБ в Благоевград и се проведе в местността „Рупите“. Официални гости на събитието бяха евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков и Асим Адемов, кметовете на Враца – Калин Каменов, на Петрич – Димитър Бръчков и на Симитли Апостол Апостолов, народният представител и областен координатор на ГЕРБ – Благоевград Даниела Савеклиева и депутатите Стефан Апостолов, Александър Мацурев и Георги Динев, областният управител Бисер Михайлов, зам.-министърът на външните работи и председател на Младежи ГЕРБ Георг Георгиев, членове и симпатизанти на партията от Благоевградска, Кюстендилска и Софийска области и други.

„28-те фиданки, които ще посадим по време на 11-та инициатива „Да пуснем корени в България, символизират членките нa ЕС. Дръвчета са символ на това, че България е силна, когато е в Европейския съюз. Преди 11 години идеята за тази прекрасна инициатива дойде от Калин Каменов, който сега е кмет на един от най-големите областни центове – Враца“, каза по време на събитието Цветанов.

„Калин преди 10 години се запозна с неговата прекрасна съпруга Мария, а преди 6 години точно тук на Рупите ѝ направи предложение за брак. Той наистина пусна корени в България и сега се развива във Враца. Спомням си, когато започнахме кампанията във Враца – никой не вярваше, че той ще успее, но сега всичко направено там се вижда и се оценява от хората. Благодаря и на неговата съпруга Мария, която не спира да го подкрепя през всичките тези години“, заяви Цветанов. Той подчерта, че семейството е най-хубавото нещо в живота. „С това искам да поощря и Андрей Новаков, който преди 2 години на Младежката академия на ГЕРБ в Сандански направи предложение за брак и сега има прекрасна дъщеря“, допълни зам.-председателят на ГЕРБ. Той пожела на всички присъстващи весели празници, защото според него в тези дни е важно да бъдем с близките си хора.

По повод днешния личен празник на Цветан Цветанов и Калин Каменов – структурите на ГЕРБ им подариха ръчно изработени и изрисувани великденски яйца с лика на Богородица.

След края на официалната част младежите от ГЕРБ – Петрич изненадаха присъстващите с флашмоб, който бе заснет с дрон. Веднага след това започна и засаждането на самите фиданки.

коментара

Продължете с четенето

ГЕРБ

Георги Динев: Честит празник, горди яворовци!

Публикувано

на

Аз не живея, аз горя“ – П.К. Яворов.

Велики думи на един велик български поет и революционер.

100 години Профилирана Гимназия “ Пейо К. Яворов “ гр. Петрич.

100 годишен юбилей на Моето училище!

Специален ден за мен, за всички бивши и настоящи ученици и за нашите преподаватели.

Вълнение, щастие и гордост – това изпитах днес, по време на церемонията по отбелязването на празника. Гордост, защото аз самия съм възпитаник на това училище, това е училището на моите родители, това е училището на моите деца.

Дълбок поклон пред всички Вас, нашите учители, които ежедневно работите и учите към по-добро нашите деца.

Пожелах на учениците да попиват знания, да уважават своите преподаватели, да се реализират и да се върнат в любимия ни Петрич.

Честит празник, горди яворовци!

Написа в личната си Фейсбук страница Георги Динев – Народен представител от 44-то Народно събрание.

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ