Бизнес – семейство от Гоце Делчев вместо в клетка или в тенджерата реши да пусне на свобода подарената им двойка красиви диви патици- мандаринки

Вместо да ги  затворят в клетка или от тях да бъде приготвено вкусно ястие за пред височайши гости , гоцеделчевското  бизнес  семейство , Таня и Иван Ежкови решиха да пуснат на свобода подарената им наскоро за семеен повод  двойка красиви диви патици-мандаринки  които са  рядко срещан в гоцеделчевско вид.

Идеята и решението основно бяха на Таня Ежкова след като семейството прецени ,че не може да подсигури на двойката диви патици подходящи условия за отглеждането им .

Страхотният жест на бизнес дамата бе оценен високо и от местите природозащитници  към които Таня Ежкова се обърна за съвет къде в района ще е най- благоприятното и сигурно  място за двойката красиви патици  на което животът и прехраната им да бъдат защитени и гарантирани .

Така в неделя лично  благородната  дама заедно с председателят на клона на местното дружество  за защита на птиците ,Димитър Попов,който  след внимателен подбор  на подходящото место пуснаха на свобода двете красиви диви патици .

„Силно ме трогна жеста и преценката на семейство  Ежкови, че няма да  могат да  гледат подарената им двойка диви патици , поради липса на подходящи  условия и решението им  ,че най- добре ще е те да бъдат пуснати на свобода . Потърсиха ме за съвет  кое е най-подходящото място за да пуснем птиците за да живеят в естествената им  среда.Прецених, че ако ги пуснем да живеят с други патици и гъски, може да не оцелеят от атаките им тъй като ще бъдат третирани  от титулярите  като натрапници в тяхното пространство  дори то да е  ферма или развъдник .Затова избрах място, което е много близко до естествения им хабитат, като в същото време ще са и  под надзор и така в неделя отидохме с г-жа Ежкова на местото и ги пуснахме , коментира Димитър Попов .

Той сподели ,че добрата новина в случая е , че дивите патици въпреки, че  преди да бъдат подарени на семейство Ежкови са били в развъдник ,не са изгубили дивите си инстинкти и при пускането им във водата женската, за по- малко от минута се  е скрила в трастиката  който показател е изключително добра защитна функция за патиците .

Мястото където бяха пуснати красивите  патици от вида мандаринки  които за региона ни са рядкост, се пази в тайна заради интересът на ловджиите към тях .

Междувременно стана известно ,че в България екземпляри от този вид са регистрирани по черноморието и поречието на река Дунав.

Произходът на този вид дивите патици – мандаринки  е от Източна Азия и в  Европа масово се отглеждат като декоративни птици.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене