Свържете се с нас

Таблоид

Бизнес – семейство от Гоце Делчев вместо в клетка или в тенджерата реши да пусне на свобода подарената им двойка красиви диви патици- мандаринки

Публикувано

на

Вместо да ги  затворят в клетка или от тях да бъде приготвено вкусно ястие за пред височайши гости , гоцеделчевското  бизнес  семейство , Таня и Иван Ежкови решиха да пуснат на свобода подарената им наскоро за семеен повод  двойка красиви диви патици-мандаринки  които са  рядко срещан в гоцеделчевско вид.

Идеята и решението основно бяха на Таня Ежкова след като семейството прецени ,че не може да подсигури на двойката диви патици подходящи условия за отглеждането им .

Страхотният жест на бизнес дамата бе оценен високо и от местите природозащитници  към които Таня Ежкова се обърна за съвет къде в района ще е най- благоприятното и сигурно  място за двойката красиви патици  на което животът и прехраната им да бъдат защитени и гарантирани .

Така в неделя лично  благородната  дама заедно с председателят на клона на местното дружество  за защита на птиците ,Димитър Попов,който  след внимателен подбор  на подходящото место пуснаха на свобода двете красиви диви патици .

„Силно ме трогна жеста и преценката на семейство  Ежкови, че няма да  могат да  гледат подарената им двойка диви патици , поради липса на подходящи  условия и решението им  ,че най- добре ще е те да бъдат пуснати на свобода . Потърсиха ме за съвет  кое е най-подходящото място за да пуснем птиците за да живеят в естествената им  среда.Прецених, че ако ги пуснем да живеят с други патици и гъски, може да не оцелеят от атаките им тъй като ще бъдат третирани  от титулярите  като натрапници в тяхното пространство  дори то да е  ферма или развъдник .Затова избрах място, което е много близко до естествения им хабитат, като в същото време ще са и  под надзор и така в неделя отидохме с г-жа Ежкова на местото и ги пуснахме , коментира Димитър Попов .

Той сподели ,че добрата новина в случая е , че дивите патици въпреки, че  преди да бъдат подарени на семейство Ежкови са били в развъдник ,не са изгубили дивите си инстинкти и при пускането им във водата женската, за по- малко от минута се  е скрила в трастиката  който показател е изключително добра защитна функция за патиците .

Мястото където бяха пуснати красивите  патици от вида мандаринки  които за региона ни са рядкост, се пази в тайна заради интересът на ловджиите към тях .

Междувременно стана известно ,че в България екземпляри от този вид са регистрирани по черноморието и поречието на река Дунав.

Произходът на този вид дивите патици – мандаринки  е от Източна Азия и в  Европа масово се отглеждат като декоративни птици.

коментара

Таблоид

Вандали изпотрошиха лампите пред Международния образователен бизнес център в Гоце Делчев собственост на организатора на протистите за високите цени на горивата, Георги Темелков

Публикувано

на

С пореден вандалски акт осъмна тази сутрин  Гоце Делчев. Този път вандалите посегнаха и изпотрошиха почти всички лампи поставени в зелената част на  Международния  образователен бизнес център който се намира в новата градска баня в Гоце Делчев на ул. „Дунав“. Погромът е извършен тази нощ  като камерите за видионаблюдение са заснели две лица около 02:37 часа.

Подаден е  сигнал в РУ Гоце Делчев.

Дали ще бъдат разпознати извършителите на вандалският акт и дали техните действия са отмъстителна акция към организатора на протестите против високите цени на горивата, обществеността на Гоце Делчев очаква да разбере след проведени разследващи действия на органите.

Иначе, двамата братя Мариан и Георги Темелкови са основатели на Международния образователен бизнес център. Те постигнаха мечтата си  с цената на повече от 10 годишни препятствия, трудности и инвестиране на много енергия и лични средства и успяха да създат центъра на мястото на разпадащата се нова градска баня града.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Да бъдем разумни на пътя е посланието на ПМГ „Яне Сандански“ в навечерието на Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

Публикувано

на

„Карай внимателно!“, „Минута невнимание, цял живот страдание“, „По-добре да караш по-бавно и да изгубиш 2 минути от живота си, отколкото да изгубиш живота си“, „Бързай бавно!“, ,,Цени своя живот и този на другите“ са малка част от посланията, които учениците от ПМГ „Яне Сандански“ написаха, за да си припомнят отново ценността на живота в навечерието на 18.11. – Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

Със своите послания гимназистите показаха, че са ангажирани с проблема и осъзнават, че могат да участват в неговото решаване.

С отлична презентация учениците от 5, 6 и 7 клас от ПМГ “Яне Сандански“ в Гоце Делчев, миналият ден, в часа на класа, си припомниха  основните правила за движение по пътищата. Дванадесетокласниците пък от школото гледаха филма „Умирай лесно“, а във всички останали класове се проведе дискусия по повод 18.11.2018г. – Световен ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

Учениците ПМГ “Яне Сандански“  обсъдиха и тревожния резултат от статистиката според която, през 2017 г. в България са станали 6888 пътнотранспортни произшествия при които  загиналите са 682 души. Именно тези данни станаха сериозна причина за размисъл и за превантивни действия. Всички учители и ученици  от ПМГ – Гоце Делчев се обединиха около водещата мисъл, че най-ценното е човешкият живот и всеки носи отговорност за него.

До края на седмицата в школото  предстоят още много инициативи, които ще напомнят на всички, че трябва да бъдем разумни на пътя.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ПОПУЛЯРНИ