Свържете се с нас

Таблоид

Бизнес – семейство от Гоце Делчев вместо в клетка или в тенджерата реши да пусне на свобода подарената им двойка красиви диви патици- мандаринки

Публикувано

на

Вместо да ги  затворят в клетка или от тях да бъде приготвено вкусно ястие за пред височайши гости , гоцеделчевското  бизнес  семейство , Таня и Иван Ежкови решиха да пуснат на свобода подарената им наскоро за семеен повод  двойка красиви диви патици-мандаринки  които са  рядко срещан в гоцеделчевско вид.

Идеята и решението основно бяха на Таня Ежкова след като семейството прецени ,че не може да подсигури на двойката диви патици подходящи условия за отглеждането им .

Страхотният жест на бизнес дамата бе оценен високо и от местите природозащитници  към които Таня Ежкова се обърна за съвет къде в района ще е най- благоприятното и сигурно  място за двойката красиви патици  на което животът и прехраната им да бъдат защитени и гарантирани .

Така в неделя лично  благородната  дама заедно с председателят на клона на местното дружество  за защита на птиците ,Димитър Попов,който  след внимателен подбор  на подходящото место пуснаха на свобода двете красиви диви патици .

„Силно ме трогна жеста и преценката на семейство  Ежкови, че няма да  могат да  гледат подарената им двойка диви патици , поради липса на подходящи  условия и решението им  ,че най- добре ще е те да бъдат пуснати на свобода . Потърсиха ме за съвет  кое е най-подходящото място за да пуснем птиците за да живеят в естествената им  среда.Прецених, че ако ги пуснем да живеят с други патици и гъски, може да не оцелеят от атаките им тъй като ще бъдат третирани  от титулярите  като натрапници в тяхното пространство  дори то да е  ферма или развъдник .Затова избрах място, което е много близко до естествения им хабитат, като в същото време ще са и  под надзор и така в неделя отидохме с г-жа Ежкова на местото и ги пуснахме , коментира Димитър Попов .

Той сподели ,че добрата новина в случая е , че дивите патици въпреки, че  преди да бъдат подарени на семейство Ежкови са били в развъдник ,не са изгубили дивите си инстинкти и при пускането им във водата женската, за по- малко от минута се  е скрила в трастиката  който показател е изключително добра защитна функция за патиците .

Мястото където бяха пуснати красивите  патици от вида мандаринки  които за региона ни са рядкост, се пази в тайна заради интересът на ловджиите към тях .

Междувременно стана известно ,че в България екземпляри от този вид са регистрирани по черноморието и поречието на река Дунав.

Произходът на този вид дивите патици – мандаринки  е от Източна Азия и в  Европа масово се отглеждат като декоративни птици.

коментара

Новини

ОЧАКВАЙТЕ! Този петък в Топ Преса: Александрина Механджийска – Малката голяма звезда на Благоевград!

Публикувано

на

Александрина Механджийска активно участва в културните прояви, които се организират от Община Благоевград. Тя е от музикално семейство. Александрина е носител на много награди от големи музикални конкурси. Красива и талантлива младата изпълнителка дава ново, уникално и неподправено звучене на едни от най- хубавите български песни.

Разкажи ни от кога се зароди любовта ти към музиката?

– Бях още в предучилищна група, когато започнах уроци по пиано, но доста време преди това, когато бях на 4-5 годинки, имах у дома йоника и се опитвах да свиря на нея. Слушах музикални предавания, гледах филми и пробвах да възпроизведа определени мелодии, които чувах от тях. Едва на 9 години започнах да ходя  и на уроци по поп и джаз пеене…

ОЧАКВАЙТЕ!!!

25 януари 2019 год.

Методи Байрактарски зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Короноват Цар на виното в Дъбрава

Публикувано

на

На 2 февруари благоевградското село Дъбрава ще посрещне стотици винопроизводители на  на „Празника на виното“.

Станалият вече традиционен празник стартира в 10:00 часа с дегустация на вина, като собственикът на най-добрия елексир вино ще бъде обявен за „Цар на виното“ 2019 и коронясан от миналогодишния победител в надпреварата.

Тричленно жури от водещи технолози в региона ще гарантира безпристрастността на избора.

За първа награда е предвидено 30-литрово буре с дърворезба. Задължението на новоизбрания цар на виното е следващата година да го донесе пълно, така че всички присъстващи на празника да опитат от еликсира.

В програмата е предвиден водосвет за здраве и берекет, както и възстановка на обичай по зарязването на лозята. Кметът на Благоевград Атанас Камбитов е поканен да се включи в зарязването. За участниците в дегустацията ще има предметни награди и грамоти, а за гостите – топла скара. Музикалната програма, както винаги ще бъде богата.

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ