Лекар коментира смъртта на починалия турист в Рила: „Линейките не са катафалки, ние работим с живи хора“

Екип на Спешен център – Сапарева баня не е отказал да констатира смъртта на починалия турист в Рила планина, обяви началникът на структурата в Кюстендилско, д-р Албена Рапатинска. „На място при планинските спасители се е отзовал наш екип, в който е бил д-р Христов, който е изключително добър лекар, той е и завеждащ на филиала в Сапарева баня. Веднага, след като са пристигнали на място, колегите са направили кардиограма и са издали смъртен акт. Заедно със спасителите е била и сестрата на починалия, която е отказала аутопсия. В този случай ние нямаме ангажимент да транспортираме тялото, още повече с линейка. Тук проблема идва от факта, че спасителите не са искали да чакат кола на траурната агенция, затова са го транспортирали с техен автомобил“, обяви още д-р Рапатинска.

Тя уточни, че филиала в Сапарева баня разполага с една единствена линейка, която е предназначена за оказване на помощ при спешни случаи, а не да транспортира починали хора.

„Кажете през това време ако имаше спешна нужда от екипа и трябваше да се спасява човешки живот, тогава какво щеше да стане? Тук говорим за човек, който е починал часове по-рано. Колегите са си свършили работата и са констатирали смъртта. Не е тяхно задължение обаче да транспортират трупа. Това може да стане единствено, ако близките са пожелали аутопсия, тогава изпращаме трупна кола и се спазва определена процедура. Линейките не са катафалки, ние имаме работа с живи хора“, обясни още началникът на Спешен център, д-р Албена Рапатинска.

Припомняме, че в събота малко след 14 часа 54-годишен турист от Смолян почина на връх Дамга в Рила. Тялото му беше свалено от планински спасители от Дупница, след 8 часова спасителна операция в планината.

Сред трудностите, с които се сблъскали планинските спасители бил отказът на екип на Спешен център – Сапарева баня да транспортира тялото на починалия мъж. „Представете си в какво състояние бяхме всички и колко изморени. Дежурният лекар, който дойде от Сапарева баня беше страшно арогантен. Не пожела да качи трупа, чакахме го един час, за да реши да установи смъртта. След много разправии ни се наложи ние с Уазката да транспортираме човека до Сапарева баня, където ни чакаше траурен агент. За първи път попадаме на подобно отношение от страна на лекар“, коментира завеждащият Планинска спасителна служба – Дупница и участник в акцията, Божидар Джокин.

 

/монитор

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене