Свържете се с нас

Новини

54-годишен турист почина на Дамга в Рила, лекар час отказвал да констатира смъртта

Публикувано

на

54-годишен турист почина в района на връх Дамга в Рила планина вчера. Инцидентът е станал в следобедните часове в събота, когато група туристи обикаляла района. По все още неизвестни причини на 54-годишният мъж внезапно му прилошало и се свлякъл на земята.

Мъже от групата се опитали да му окажат първа помощ, правили му сърдечен масаж, изкуствено дишане, но без резултат. Мъжът издъхнал. Веднага след случилото се туристите успели да подадат сигнал до Планинската спасителна служба в Дупница. Общо 7 смели мъже потеглили от Дупница през тежкия преход. По пътя си те виждат групата туристи, които изоставили трупа на починалия мъж. Обяснили, че не можели повече да чакат, тъй като рискували да премръзнат от студ. С много уговорки, планинските спасители успели да накарат част от мъжете да се върнат, за да им помогнат да свалят трупа на починалия турист. „Туристите бяха сборна група от страната. След случилото се, те решили да изоставят трупа ей така на пътеката, без да е покрит, без нищо. Представете си някой друг да е минал по това време. Какво ще си каже? Срещнахме мъжете в района на 7-то езеро. Казаха, че им било студено, духало вятър и това е. Успях да поговоря с тях и трима се върнаха, за да ни помогнат“, обясни завеждащият Планинска спасителна служба – Дупница и участник в акцията, Божидар Джокин.

„Със сигурност това е втората най-тежка акция през тази година за планинските спасители. Теренът е изключително труден, с голям наклон и заледен. Там температурата достига до -7 градуса. Можете да си представите колко трудно е било транспортирането на тялото на мъжа. Разстоянието до хижата на Седемте езера е повече от 3 часа, представете си, че тези хора са снабдени и с тежко оборудване и планинска количка, като само тя тежи около 40 кг.“, обясниха планинари.

Нелепо:

Сред трудностите, с които се сблъскали планинските спасители след достигането до линейката, бил отказът на екипа да транспортира тялото на починалия мъж. „Представете си в какво състояние бяхме всички и колко изморени. Дежурният лекар, който дойде от Сапарева баня беше страшно арогантен. Не пожела да качи трупа, чакахме го един час, за да реши да установи смъртта. След много разправии ни се наложи ние с Уазката да транспортираме човека до Сапарева баня, където ни чакаше траурен агент. За първи път попадаме на подобно отношение от страна на лекар“, коментира пред наш екип Джокин.

Акцията на планинските спасители е продължила около 8 часа, като те са успели да се приберат по домовете си чак към 1 часа в неделя.

Най-вероятно причината за смъртта на 54-годишният турист, който е от Смолян, е инфаркт.

От началото на годината това е 25 акция на ангелите от планината. Благодарение на смелите доброволци от ПСС – Дупница са спасени десетки човешки животи.

Само преди 10 дни друг 66-годишен турист почина в района на Седемте рилски езера. Тогава мъжът получи инфаркт пред очите на съпругата си.

 

/монитор

коментара

Новини

Отнеха правото за паркиране на две инвалидни места в Благоевград?!

Публикувано

на

Две инвалидни паркоместа и още четири други бяха забранени за паркиране. Мястото е известно в Благоевград като „Кривата краставица“, намиращо се на гърба на някогашното лятно кино. В момента там се помещава банка. Паркоместата са маркирани с боя забраняваща паркирането. Наши читатели с увреждания се свързаха с Топ Преса, за да попитат ЗАЩО? Те питат кой и защо е взел това решение? Може ли пред банка да няма паркомясто за хора с увреждания? Факт е и че институциите не следят за правилната употреба на инвалидните талони за паркиране. Топ Преса направи справка, за да запознае читателите си какви права дават тези карти. Дава право на притежателя й да ползва място за преференциално паркиране на ППС, превозващи хора с увреждания”…

Целият материал четете в печатното издание на Топ Преса!

коментара

Продължете с четенето

Новини

Некачествени безплатни закуски се раздават в благоевградските училища!

Публикувано

на

В България десетки хиляди ученици от първи до четвърти клас получават безплатна закуска всеки ден. Понякога обаче това, което се раздава на децата, предизвика сериозното възмущение в родителите им. “Фирма “Еталон 66” ЕООД на  Петър Иванов раздава боклуци на децата ни”. С това заглавие получихме писмо от наши читатели, родители на ученици от благоевградско училище. Закуски със съмнителен вид и състав, направени с некачествени продукти, се раздават в училищата. Възмутени родители изпратиха снимки на безплатните хамбургери, които са получили децата им. Но както казва г-н Стаменов в онлайн поредицата “НЕУДОБНИТЕ” няма да закачаме г-н Петър Иванов управител на „Еталон 66“, защото той е човек на човека… Сещате ли се? Далаверата е голяма, това е ясно. На никой не му пука, че децата дори и не поглеждат закуските. След часовете, хамбургерите остават на шкафовете под дъската и най вероятно някой ги събира за прасетата си след това….

Целият материал четете в печатното издание на Топ Преса!

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ПОПУЛЯРНИ