Свържете се с нас

Новини

„Приказката на мама и приказката на баба“ незабравим спомен за третосласниците на г-жа Сотирова-Давидова от Първо ОУ Св.Св. „Кирил и Методий“

Публикувано

на

Незабравим ще остане  последният ден от Националната седмица на четенето за третокласниците на  г-жа Алтънка-Сотирова Давидова от Първо ОУ Св.Св. „ Кирил и Методий“ в Гоце Делчев . Малчуганите  посрещнаха интересни и скъпи гости – майката на Симона и Антъни Тункови и бабата на Александър Пандев, която пристигна  облечена в национална носия. Баба и Мама  проведоха  най- впечатляващият и забавен урок на темата на който бе  „Приказката на мама и приказката на баба“. Третокласниците  по време на урока на Мама и Баба  се забавляваха с артистичното четене и интересните езикови игри, свързани с мъдри мисли за знанието и книгата.

Иначе цялата седмица посветена на четенето в трети“ Б“  премина  с много вълнения и интересни инициативи организирани с много любов и вещина от техният класен   ръководител Алтънка Сотирова – Давидова. Те се включиха активно в мероприятията и показаха жив интерес, талант и артистичност във всичките си изяви, посетиха училищната библиотека, където обсъдиха ползите от четенето , а пред приятелите им от 3-„В“ клас  представиха уникалната драматизация на приказката „Галена мома – работна невеста“.

 

коментара

Новини

Започват масови проверки за домашните любимци в Перник

Публикувано

на

В началото на февруари Община Перник започва масови проверки за нерегистрирани домашни любимци, особено в кварталите, граничещи с паркови пространства. На стопаните, които отглеждат кучета в нарушение на общинската наредба, ще бъдат съставяни актове и налагани парични глоби.

Заместник-кметът Денислав Захариев призовава перничани към по-отговорно поведение, защото проблемът с овладяване на популацията на безстопанствените животни касае всеки жител на общината. Стопаните трябва да регистрират своя домашен любимец в общинската администрация. Ако кучето е кастрирано, собственикът ще бъде освободен от данък. В противен случай се плаща налог, средствата от който отиват за издръжка на бездомните животни в Общинския кастрационен център.

Ресорният заместник-кмет отчете, че вече има положителни резултати от дейността на Общинския кастрационен център. След като договорът на предишната фирма изтече, центърът се стопанисва от общинската администрация в лицето на предприятие „Общинско обслужване“. По думите на Денислав Захариев, Общината е поела дейностите по намаляване популацията на бездомните кучета в трудна ситуация. Заради времевия вакуум при смяната на стопаните на центъра, над 120 кучета са били обгрижвани от доброволци, на които Общината изказва благодарност.

Към настоящия момент в звеното се извършва ремонт на канализацията и разширяване на боксовете и дворното пространство, за да се увеличи капацитетът на центъра. Животните се обгрижват от двама ветеринарни лекари, които вече работят и по сигнали. Продължава успешната кампания по осиновяване на кучета в чужбина. Общинският кастрационен център в Перник беше сред първите в страната, които получиха регистрация по общоевропейската система TRACES./zapernik.com

коментара

Продължете с четенето

Новини

Глоба за стадо без пастир в НП „Пирин“

Публикувано

на

Ще се санкционират тези животновъди, които пускат стадата си без пастир на територията на Национален парк „Пирин”. Тове е предвидено в проекта на Плана за паша и ползване на сено във високите части на Пирин планина. Забранена е нощната паша, както и приближаването на домашните животни на по-малко от 100 метра до туристическите обекти в парка. Овчарските кучета трябва да са със спъвачки. Разрешават се до две кучета на 100 овце или 30 говеда.

Стопаните са длъжни да представят компютърна разпечатка от информационната система на Българската агенция по безопасност на храните за регистрация на домашните животни и паспорт на кучетата-пазачи, за да получат разрешително за паша и ползване на сено в НП „Пирин”. Общият брой домашни животни, които могат да пашуват в различните паркови участъци, са 3617 крави или 18 083 овце. „Разрешителните се издават по строго зададени критерии. Целта е да се прилагат такива практики на паша на селскостопански животни, с които се опазват, поддържат и регулират природните местообитания във високопланинската част”, твърдят специалисти от НП „Пирин”. /Кmeta.bg

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ