Свържете се с нас

Новини

Шеф Манчев без кошмари и скандали на гости в кухнята на „Омая“

Публикувано

на

Шеф Манчев в еко –селище  „Омая“ без  кошмари и скандали в кухнята , облиза си пръстите от гозбите на Тина, домашна кокошка със зеленчуци в гърне, крем супа от кестени, сланинка и кюфтенца на скара ,любимото му телешко бон – филе   мн. др

„Ах,ако искате да попаднете в истинско екоселище, далеч от цивилизацията, градския прах и шум, това за мен е точно комплекс „Омая“ край хаджидимовското село  Гайтаниново! Пристигнах тук за първи път  с мои приятели но се заричам ,че не  за последен. Очарован съм  и от природата и от самият комплекс ,но най интересното и най- важното за мен  бе че,  предлагната храна е истинска ,сирене и кашкавал с уникалният вкус на  истинските млечни продукти , домашно приготвени сладка от боровинки , малини и други горски  плодове , гъби и какво ли още не.Даже виното и ракията нямат нищо общо с тези от магазините  и другите кръчми и заведения .Останах възхитен , а Тина, тя  направо се оказа вълшебница в кухнята , наложи ми се лично да проверя дали наистина тя ги приготвя тези вкусотии които си поръчахме и ни се сервираха бързо и в страхотен  вид на масата“ .

 Това каза пред медията  ни днес  един от най-известните майстор готвачи у нас, Иван Манчев, познат като шеф Манчев,който за три дни заедно с приятелите си  тв- водеща и репортер Деси Цонева  ,дъщеря на покойният  Димитър Цонев и внучка на артиста Коста Цонев и нейният любим мъж , Явор Стефанов ,  собственик на издателска къща „ Анибус“бяха гости в  еко селище „Омая „ край хаджидимовското село Гайтаниново.

Оказа се ,че Деси и Явор не за първи път отсядат в „Омая“ но, този път решили да поканят с тях през почивните дни в любимото им местенце и приятелят им Иван Манчев .

Един час се оказа малко като време за шеф Манчев да лее  суперлативи  най- вече за кухнята и вкусотиите които му приготви Тина Цуцуманова .

Ядохме в „Омая“ с моите приятели  Явор и Деси  страхотна домашна кокошка със зеленчуци в гърне, крем супа от кестени, любимото ми телешко бон- филе  приговено по уникален начин , изкефихме се на вкусната домашна сланинка на скара и кюфтета ,каймата за които се приготвя по специялна рецепта на „Омая“ и най- важното нямаше„ кошмари“ в кухнята която по  навик инспектирах основно , сподели Иван Манчев  който е в  топ 10 на българските шеф-готвачи.

Освен страхотен професионалист , той е  изминал дългия път на една успешна кариера и е собственик на верига ресторанти.  Иван Манчев е от малкото истински експерти в ресторанстьорския бизнес у нас като на високо ниво постави и цялостният бизнес на собствениците на „Омая“ .

 За собственият си опит и бизнес  Манчев сподели, че е готвил  за Бил Клинтън, за Владимир Путин е че, на крака в един от ресторантите му дошъл не кой да е, а холивудската знаменитост Вини Джоунс.

По-интересното обаче което разказа пред медията ни шеф Манчев бе откъде  е добил цялата тази увереност в поведението, на която сме  свидетели в почти всеки сезон от „Черешката”.

Отговорът бе – Швейцария! Малцина знаят, че през 1999 г. Иван Манчев заминава за Швейцария, за да работи. Именно там се преобръща и цялостната му представа за професията. А и не само за нея. Той завършва техникума по обществено хранене в Банкя, „Туризъм” в Техническия университет в Габрово, както и „Търговия и маркетинг” в Българо-датския колеж по търговия, маркетинг и туризъм. Но не оттам черпи познания за реалния живот.

„В Швейцария видях всъщност колко е труден този бизнес, но, от друга страна, и колко интересен е”, сподели още Манчев. И добавя: „Там ми повлияха страшно много, научих се на ред и дисциплина. На това как да бъдеш взискателен с персонала си, към продукта, към менюто. Всичко това, за да може накрая да има един добър резултат”.

В личен план обаче Иван Манчев е категоричен ,че дължи  най-много на своя баща. Именно от него взема ценните съвети и упоритостта в работата си

„Улaвям ce пoнякoгa, и тoвa e чecтo, чe cи гoвopя c нeгo нayм. Toлкoвa цeнни cъвeти и ypoци ми e дaвaл пpeз гoдинитe, тoй e чoвeкът, нa кoгoтo нaй-мнoгo ce възxищaвaм нa тoзи cвят. A  това, чe нe e дo мeн ceгa, e нaй-гoлямoтo ми cтpaдaниe” споделя истински натъжен топготвачът.

Манчев  призна ,че е инспектира  неотдавна стола, в който народните представители обядват в почивката между заседанията.

„Аз държах да видя стола, точно защото казват, че не е нищо особено. И наистина не е. Има още какво да се желае. Видях неща, които лично на мен не ми харесаха. Смятам, че нивото трябва да е доста по-високо“, обясни Манчев споделяйки, че са му направили лошо впечатление например доста сухите карета. Но имало и други неща, които не би ял там.

„Ние в България малко сме лаици на тема здравословно хранене, защото отиваш и купуваш едно БИО пиле, но всички други продукти около него не са БИО. Или купуваш истинско сирене, ама доматът е пълен с нитрати. По този повод, има една „кошница”, едно сравнение на Световната Асоциацията на професионалните готвачи – богатата страна какво яде, средно богатата и най-бедната. Оказва се, че най-бедните страни  ядат най-здравословно, защото те си го произвеждат. Ние все пак имаме села, в които все още се произвеждат домати, лук, сирене, например… Много от нещата са ни екологично чисти. Точно по средата сме. Не сме от най-индустриалните, не сме и от най-бедните, но сме по средата.

Установих го всичко това за пореден път и в „Омая“ където всички продукти с които работят в тяхната кухня са домашно производство  и ги поздравих от сърце  за старанието и за всичко което правят . Скоро ще дойда отново тук и ще готвим заедно с Тина ще направим заедно един кимбилдинг и ще поканим много хора да опитат от  вкусотиите  които ще приготвим  , само да сме живи и здрави , скоро ще е, изненадите предстоят „ разкри новината  която остави за десерт преди да  отпътува за столицата атрактивният  шеф Манчев.

коментара

Новини

Започват масови проверки за домашните любимци в Перник

Публикувано

на

В началото на февруари Община Перник започва масови проверки за нерегистрирани домашни любимци, особено в кварталите, граничещи с паркови пространства. На стопаните, които отглеждат кучета в нарушение на общинската наредба, ще бъдат съставяни актове и налагани парични глоби.

Заместник-кметът Денислав Захариев призовава перничани към по-отговорно поведение, защото проблемът с овладяване на популацията на безстопанствените животни касае всеки жител на общината. Стопаните трябва да регистрират своя домашен любимец в общинската администрация. Ако кучето е кастрирано, собственикът ще бъде освободен от данък. В противен случай се плаща налог, средствата от който отиват за издръжка на бездомните животни в Общинския кастрационен център.

Ресорният заместник-кмет отчете, че вече има положителни резултати от дейността на Общинския кастрационен център. След като договорът на предишната фирма изтече, центърът се стопанисва от общинската администрация в лицето на предприятие „Общинско обслужване“. По думите на Денислав Захариев, Общината е поела дейностите по намаляване популацията на бездомните кучета в трудна ситуация. Заради времевия вакуум при смяната на стопаните на центъра, над 120 кучета са били обгрижвани от доброволци, на които Общината изказва благодарност.

Към настоящия момент в звеното се извършва ремонт на канализацията и разширяване на боксовете и дворното пространство, за да се увеличи капацитетът на центъра. Животните се обгрижват от двама ветеринарни лекари, които вече работят и по сигнали. Продължава успешната кампания по осиновяване на кучета в чужбина. Общинският кастрационен център в Перник беше сред първите в страната, които получиха регистрация по общоевропейската система TRACES./zapernik.com

коментара

Продължете с четенето

Новини

Глоба за стадо без пастир в НП „Пирин“

Публикувано

на

Ще се санкционират тези животновъди, които пускат стадата си без пастир на територията на Национален парк „Пирин”. Тове е предвидено в проекта на Плана за паша и ползване на сено във високите части на Пирин планина. Забранена е нощната паша, както и приближаването на домашните животни на по-малко от 100 метра до туристическите обекти в парка. Овчарските кучета трябва да са със спъвачки. Разрешават се до две кучета на 100 овце или 30 говеда.

Стопаните са длъжни да представят компютърна разпечатка от информационната система на Българската агенция по безопасност на храните за регистрация на домашните животни и паспорт на кучетата-пазачи, за да получат разрешително за паша и ползване на сено в НП „Пирин”. Общият брой домашни животни, които могат да пашуват в различните паркови участъци, са 3617 крави или 18 083 овце. „Разрешителните се издават по строго зададени критерии. Целта е да се прилагат такива практики на паша на селскостопански животни, с които се опазват, поддържат и регулират природните местообитания във високопланинската част”, твърдят специалисти от НП „Пирин”. /Кmeta.bg

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ