Върнахме стрелките с час назад. Дали смяната ще е за последно?

Надделява мнението, че трябва да сме постоянно на лятно часово време

Точно в 4 часа тази нощ върнахме стрелките на часовниците с час назад. Вече преминахме към зимното, или астрономическото часово време. То ще продължи до последната неделя на март следващата година.

Това ще е една от последните смени на времето, след като през септември Европейската комисия предложи да се отмени смяната на времето.

Новата директива трябва да влезе в сила на 1 април 2019 г. Това означава, че държавите от ЕС ще преустановят смяната на времето ден по-рано – на 31 март, когато за последно ще се въведе лятното часово време.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Връщането на стрелките назад – полезно ли е за организма?
Бизнесът иска да спрем да въртим стрелките, 51% „За“ лятнотото
Минаваме на зимното време. Температурите – летни!
В случай че съответната държава е решила да остане на стандартното зимно време, тя може да направи последна промяна на 27 октомври 2019 г.

В повечето допитвания у нас надделява мнението, че трябва да сме постоянно на лятно часово време.

Смяната на времето оказва отрицателно влияние върху организма, категорични са медици.

Според проучване на германски учени, осъществено в средата на 2018 г., връщането на стрелките назад ни дава с час повече дневна светлина, но ни отнема много повече. Резултатите, цитирани от ABCNews показват, че биологичният часовник на човек все по-трудно се адаптира към рязката промяна.

„Това е просто една от онези човешки приумици, при които си мислиш, че можеш да правиш каквото си поискаш, стига да имаш дисциплина. Забравяме, че биологичният часовник е древен колкото самите живи организми и не може да бъде подлъган просто така“, коментира Тил Рьоненбърг от университета „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен.

Германските учени и много лекари у нас и по света са на мнение, че смяната на зимното с лятно часово време е силен стрес за тялото. Той може да доведе до дисбаланс – както физически, така и психически. В повечето случаи се получава разминаване между ритъма на организма и този на часовото време. Затова не се учудвайте, ако от новата седмица се прозявате повече, усещате отпадналост и главоболие, дезориентирани сте и нямате настроение за нищо.

По публикацията работи: Петя Славова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене